Gdy metalowe alementy za cholerę nie chcą się skleić...

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Gdy metalowe alementy za cholerę nie chcą się skleić...

Post autor: Yahoo82 »

Witam

Walczyłem wczoraj z modelem giantic spider'a (nie mylić z arachnarokiem) i przyznaję, że tak niedopasowanych elementów jeszcze nie widziałem. Sama kropelka nie chciała trzymać, z kolei zbyt małe części nie pozwalały na pinowanie.

Udało mi się wszystko ładnie związać połączeniem krolepki i wikolu. Na jedną część kładziemy dosyć grubo wikolu, na drugą kropelkę - szybko się łączy tworząc twardą masę, której nadmiar można później ładnie zeskrobać skalpelem lub pilniczkiem.

Może komuś się to przyda ;) A może ktoś ma jeszcze lepsze sposoby (a może inny klej do metalu?).
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Neithan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Neithan »

Jak zobaczyłem ten temat, to myślałem, że to pytanie i że polecę Ci tą metodę. Dobra, bo dzięki wikolowi mamy wypełnienie lu, więc jest mniej zabawy gsem :)

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

hehe, też z nim właśnie walczę :lol2: 2 wieczory, pół tubki kleju i narazie 4 odnóża przyklejone :roll: tylko ile nerwów #-o
ale tej mieszanki nie znałem, sprawdzimy :wink:

ps. Ja kleję Pattexem tym w żelu, efekt marny aczkolwiek nigdy wcześniej nie miałem zastrzeżeń
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Odnóża poszły od ręki. Z tronem masakra. Ale wikol + kropelka dają radę
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Proponuję masy modelarskie, powinny trzymać bez problemu.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Nie znałem tego sposobu wikol-kropelka... napewno sprawdze dzieki za info!
Obrazek

Awatar użytkownika
Denn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Denn »

Ja tez :(

Pamietam jak lepilem cos dużego metalowego z Tyranidów... tyle ...urw w moim domu jeszcze nie bylo ;)
Woot?

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Post autor: rudobrody79 »

nie używam żadnego kleju wymienionego przez was, tylko poxipol !!!
mieszasz 2 składniki. nakładasz od razu troszkę i dołączasz. sklejam tak cały czas plastik z metalem i sam metal też. nie miałem nigdy problemów. jak kleję duże metalowe elementy, takie jak np ciężkie metalowe ręce to czekam aż masa zrobi się jak plastelina i wtedy łączę.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

"kropelka" + kartka papieru

najpierw wycinam kawałek kartki papieru wielkości klejonego miejsca, później nakładam i 'zalewam' kropelką aż papier zrobi się mokry, liczę do 2 i przykładam drugą część... uwaga... po sklejeniu trzyma jak głupi drzwi... raz uwaliłem łapę kolesiowi w łokciu bo nie chciało puścić przy tułowiu...
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

:D przyda się.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Kiedyś usłyszałem o tej metodzie i uznałem to za żart. Ale kropelka+papier rzeczywiście okazało się potężnym combem i często z tego korzystam- trzyma jak szatan!
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

być może zawarte w kartce papieru związki celulozy i czasami innych "wypełniaczy" które mogą wchodzić w reakcję ze związkami zawartymi w kropelce ;)

Jak małe były to części? ja z własnego doświadczenia wiem, że pinować można naprawdę małe części potrzebne są tylko odpowiednio miniaturowe wiertełka i piny.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Kefas pisze:być może zawarte w kartce papieru związki celulozy i czasami innych "wypełniaczy" które mogą wchodzić w reakcję ze związkami zawartymi w kropelce ;)

Jak małe były to części? ja z własnego doświadczenia wiem, że pinować można naprawdę małe części potrzebne są tylko odpowiednio miniaturowe wiertełka i piny.
oczywiście z tym papierem i kropelką zawsze pinuję... najmniejsza rzecz to był chyba drzewiec sztandaru jakiegoś, a największa to jakoś 4 piny były zastosowane :d
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

rudobrody79 pisze:nie używam żadnego kleju wymienionego przez was, tylko poxipol !!!
mieszasz 2 składniki. nakładasz od razu troszkę i dołączasz. sklejam tak cały czas plastik z metalem i sam metal też. nie miałem nigdy problemów. jak kleję duże metalowe elementy, takie jak np ciężkie metalowe ręce to czekam aż masa zrobi się jak plastelina i wtedy łączę.
popieram
ale używam tylko POXIPOLU szarego nie przezroczystego!
Szary jest do połączeń stałych a przezroczysty do elastycznych
Szary jest trudniej dostępny.

Jedyna wada to czas schnięcia .....
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

ja kleiłem ostrze z trzonkiem ( u cycrobala) poxiliną z braku gs. jakoś idzie, ważne że jak już jesteśmy "po" o trzyma jak kamień, i nadmiary ładnie piłujemy.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

ODPOWIEDZ