Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Klops
Falubaz

Re: Szybkie pytania

Post autor: Klops »

wiertarka ma 2 końcówki trzymające. powinieneś rozkręcić ją (to pokrętło od dokręcania ) wyjąć element mocujący i obrócić o 180 stopni i zmontować wiertarkę(jeżeli średnica otworu będzie mniejsza to powinno dać radę zamocować wiertło, jeśli nie to masz coś nie tak).

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Przez dłuższy czas owijałem wiertełko papierem i dopiero niedawno sobie przypomniałem o tej drugiej trzymałce :)
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

Pomocy
Płaty wirnika w żyrokopterze jak to razem do kupy złożyć ?? jakieś fachowe rady od kokoś kto z tym działał? mała powierzchnia jak tam piny wmontować ?

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

a ja mam zupelnie inne pytanie: jakim narzedziem mozna szybko latwo i precyzyjnie przecinac plastikowe figurki. Do tej pory noz do tapet dawal rade, ale kiedy chcialem przepolowic ogra, przestal wystarczac...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Najlepsza będzie piłka włosowa. Tnie się szybko i precyzyjnie a ubytki materiału są tak małe jak to tylko możliwe.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Dugi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Dugi »

Witam, czy static grass przykleić do podstawki dopiero po psiknięciu lakierem na pomalowany model? bo jeśli przykleję przed lakierowaniem, to lakier chyba poskleja źdźbła? Dzięki!

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Klops pisze:wiertarka ma 2 końcówki trzymające. powinieneś rozkręcić ją (to pokrętło od dokręcania) wyjąć element mocujący i obrócić o 180 stopni i zmontować wiertarkę(jeżeli średnica otworu będzie mniejsza to powinno dać radę zamocować wiertło, jeśli nie to masz coś nie tak).
Powiem więcej (mam starą wiertarkę, ale chyba nic się nie zmieniło): odkręć rączkę (tą, którą dociskasz w trakcie wiercenia) a znajdziesz jeszcze jedną końcówkę mocującą (z innymi rozmiarami "trzymałek").
Lidder pisze:

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Duderson pisze:
Klops pisze:wiertarka ma 2 końcówki trzymające. powinieneś rozkręcić ją (to pokrętło od dokręcania) wyjąć element mocujący i obrócić o 180 stopni i zmontować wiertarkę(jeżeli średnica otworu będzie mniejsza to powinno dać radę zamocować wiertło, jeśli nie to masz coś nie tak).
Powiem więcej (mam starą wiertarkę, ale chyba nic się nie zmieniło): odkręć rączkę (tą, którą dociskasz w trakcie wiercenia) a znajdziesz jeszcze jedną końcówkę mocującą (z innymi rozmiarami "trzymałek").
eee, ja nic ukrytego, żadnych skarbów tam nie mam :-(

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

SiersciucH pisze:Pomocy
Płaty wirnika w żyrokopterze jak to razem do kupy złożyć ?? jakieś fachowe rady od kokoś kto z tym działał? mała powierzchnia jak tam piny wmontować ?
Stary, tego nwet najstarsi górale nie wiedzą. To się trzyma jak chce, mnie żadna mieszanka GSu, Kropelki, wikolu i poxiliny nie pomogła. Za każdym razem jak go transportowałem i otwierałem skrzętnie zawiniętego Żyrosa z moich ust dobiegał znany dźwięk. Jedno skrzydło tylko się trzyma, nie mam pojęcia na jakiej zasadzie.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Malkolm
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Malkolm »

Witam, stoję przed nowym wyzwaniem modelarskim - mam własnoręcznie zrobiony kartonowy model drzewa i teraz myślę co zrobić żeby to wyglądało, jak, hmmm, drzewo :) Kształt już mam, wygląda tak jak chcę, ale czym to pokryć żeby fakturka na pniu sprawiała wrażenie solidnego, zdrowego drzewka? Myślałem przez chwilę o wosku, i potem modelowaniu, ale raczej rozpuści karton :/ Ktoś ma jakiś pomysł?
Obrazek

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

Jakąś szpachelkom gipsową/modelina a potem wosk.Przydało by się zdjęcie do obczajenia problemu.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Malkolm pisze:Witam, stoję przed nowym wyzwaniem modelarskim - mam własnoręcznie zrobiony kartonowy model drzewa i teraz myślę co zrobić żeby to wyglądało, jak, hmmm, drzewo :) Kształt już mam, wygląda tak jak chcę, ale czym to pokryć żeby fakturka na pniu sprawiała wrażenie solidnego, zdrowego drzewka? Myślałem przez chwilę o wosku, i potem modelowaniu, ale raczej rozpuści karton :/ Ktoś ma jakiś pomysł?
Ja użyłem szpachli do drewna. I drzewo wygląda TAK.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Malkolm pisze:Witam, stoję przed nowym wyzwaniem modelarskim - mam własnoręcznie zrobiony kartonowy model drzewa i teraz myślę co zrobić żeby to wyglądało, jak, hmmm, drzewo :) Kształt już mam, wygląda tak jak chcę, ale czym to pokryć żeby fakturka na pniu sprawiała wrażenie solidnego, zdrowego drzewka? Myślałem przez chwilę o wosku, i potem modelowaniu, ale raczej rozpuści karton :/ Ktoś ma jakiś pomysł?
Nie wiem, czy Ci się to na coś przyda: Niedawno robiłem filler ze slayerem - link do galerii w stopce posta, przedostatnia stronka. Slayer w założeniu miał stać na pniu ściętego drzewa. Ja akurat pniak zrobiłem z korka. Korę zrobiłem z GS-u. Pokryłem pniaczek cienką w-wą GS-u i wyżłobiłem rowki wykałaczką. Efekt jaki jest, można sprawdzić. Nie wiem, czy Ci się spodoba - kwestia gustu. Gdybym robił całe drzeko, to im wyżej, tym mniej i cieńsze wyżłobienia...

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

The WariaX pisze:
Duderson pisze:
eee, ja nic ukrytego, żadnych skarbów tam nie mam :-(
Widocznie w nowej wiertarce już tego nie ma. Sorry dude
Lidder pisze:

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Witajcie :D Nie wiem czy to dobry temat na takie coś ale co tam... Już dosyć długo dłubie sobie w zielonym i myślę że czas kupić odpowiednie do tego narzędzia ;) Do tej pory miałem narzędzia z wyprasek (jak zaczynałem się bawić to w necie znalazłem poradnik Kerima jak wykonać takie "plastikowe dłuta") ale są jak się pewnie domyślacie są mało precyzyjne, nie da się ich dobrze naostrzyć i ogólnie są takie średnie i często się łamią... Dlatego mam pytanie: gdzie można w miarę tanio kupić clay sharpery w różnych kształtach i jakieś dentystyczno podobne dłuta? Macie jakiś sprawdzony sklep wysyłkowy i jakie te dłuta i twardości sharperów polecacie? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, żeby zdążyły dotrzeć na święta :D

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

BoB miniatures pisze:Witajcie :D Nie wiem czy to dobry temat na takie coś ale co tam... Już dosyć długo dłubie sobie w zielonym i myślę że czas kupić odpowiednie do tego narzędzia ;) Do tej pory miałem narzędzia z wyprasek (jak zaczynałem się bawić to w necie znalazłem poradnik Kerima jak wykonać takie "plastikowe dłuta") ale są jak się pewnie domyślacie są mało precyzyjne, nie da się ich dobrze naostrzyć i ogólnie są takie średnie i często się łamią... Dlatego mam pytanie: gdzie można w miarę tanio kupić clay sharpery w różnych kształtach i jakieś dentystyczno podobne dłuta? Macie jakiś sprawdzony sklep wysyłkowy i jakie te dłuta i twardości sharperów polecacie? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, żeby zdążyły dotrzeć na święta :D
może znajdz w googlu sklepy dentystyczne w Twojej okolicy - IMO będzie najprościej ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

I w sklepie dentystycznym będą shapery? :shock:

EDIT: dobra shapery znalazłem, tylko która twardość będzie lepsza?:
http://www.art-equipment.pl/p165,zestaw ... szare.html - średnio twarde
http://www.art-equipment.pl/p166,zestaw ... zarne.html - twarde

Awatar użytkownika
Dr. Lobo
Mudżahedin

Post autor: Dr. Lobo »

j.w. jedynie te twardości bierz pod uwagę.
do gs-u nawet myślę że twarde będą lepsze.
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

a do procreate?

Dugi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Dugi »

chciałbym się nieśmiało przypomnieć z moim pytaniem, bo zaginęło bez echa pod lawiną postów :roll:
Dugi pisze:Witam, czy static grass przykleić do podstawki dopiero po psiknięciu lakierem na pomalowany model? bo jeśli przykleję przed lakierowaniem, to lakier chyba poskleja źdźbła? Dzięki!

ODPOWIEDZ