światło

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

światło

Post autor: Bonczek »

Witam!

Zapewne nie tylko ja borykam się problemem braku czasu. W związku z tym oczywistym rozwiązaniem jest malowanie po nocy :) Tutaj pojawia się oświetlenie- a konkretnie wybór żarówki. Są jakieś konkretne polecane modele? Rozważałem zakup żarówek fotograficznych, dających światło "słoneczne" ale są one.. wielkie. Prosiłbym o jakieś linki czy coś ;) Jeśli temat już był poruszany to proszę o odesłanie do stosownego tematu. Jestem trochę zdesperowany- mój Khador nie może wiecznie stać w kolorze mithlir silver :)

Pozdrawiam!
Maciek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Ja maluje pod lampką z taką małą żarówką energooszczędną nie wiem jak się nazywają, HG czy coś takiego. Daje jasne białe światło i naprawde kolory wyglądają realistycznie, dlatego polecam zakup takiej lampki to nie drogo.

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

Jakiś czas temu przesiadłem się ze zwykłej 60W na niebieską 60W - niby imitującą światło dzienne. Jest ono faktycznie inne (mniej żółte i może przypominać dzienne), ale musiałem się przyzwyczaić, bo było go trochę mniej (lampa jakby słabiej świeciła). Teraz jest ok, poza tym chyba mniej mi się oczy męczą. Swoją kupiłem w Leroy Merlin za chyba 15 zł.

Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

Post autor: Bonczek »

Właśnie takiej "malej żaróweczki" o jakiej mówi Jugger próbuję się pozbyć... Światło z niej jest dla mnie nie do wytrzymania przy malowaniu. Pytanie kieruję raczej do osób malujących w studiach. Chciałbym się dowiedzieć czym Wy przezwyciężacie ciemność w trakcie malowania?

licho
Pseudoklimaciarz

Post autor: licho »

*Wkracza wielki nekromanta*

W sumie to chyba jedyny temat, dlatego odświeżam nierozwiązaną publicznie kwestię.
Okazuje się że nie jestem jedyny która ma ten problem.
Maluję w nocy, a rano biegnę do okna zobaczyć jaki naprawdę wyszedł odcień.

Więc jakie oświetlenie proponujecie by dawało dobre światło do malowania?

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Nekromanto
juz o tym była dyskusja:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=9&t=27339
Obrazek

ODPOWIEDZ