Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
- Aron_Banalny
- Masakrator
- Król Goblinów
- Wodzirej
edit:NvM, zamieszałem.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 22:27 przez Król Goblinów, łącznie zmieniany 1 raz.
Byłoby tak jak piszesz, gdyby nie:Król Goblinów pisze:przepnę pytanie z ogólnych : pytanko o CSa Euro - zapis do OnG: "Mushroom dice liczą się jako PD do limitu" - nie bardzo chwytam: jeżeli na wiatrach magi mam np. 10PD, to de facto mogę rzucić tylko 2 czary z NG shamanów( jako ze shroomy są przymusowe) ?
w związku z czym nic takiego nie ma miejscaZasady Euro pisze:mushroom dice do not count as power dice in regard to the PD limit
pozdro
Witam, mam pytanko odnośnie morks war banner i pojedynkiem.
1. jezeli mam 3 modele orkow (normalny ork, bsb z mork war banner i generała), które sa powiedzmy w 36 osobowym unicie zwyklych orkow. Przyjmujemy ze szarzuja na oddział 30 chaos knightów z generałem. Wyzywam na pojedynek moim generalem i teraz pytanko: rozumiem ze przesuwa swojego bohatera do mojego generala i przez to styka sie z moim bsb. Czy bedac w pojedynku traci wszystkie magiczne przedmioty ?
2. analogiczna sytuacja z ta roznica ze zamiast chaos knightow mamy powiedzmy GG z vampire lordem. Jako że mają mniejszą podstawkę nie do konca kumam jak mam vampira dostawiac do moich bohaterow. Jak to wyglada z technicznego punktu widzenia ?
skoro mam 25mm x3 a on 20mm x 3 to kto decyduje z której strony będzie się stykał vampir ? opcja jest ze zwykłym orkiem albo z bsb (oczywiscie z generałem in front).
1. jezeli mam 3 modele orkow (normalny ork, bsb z mork war banner i generała), które sa powiedzmy w 36 osobowym unicie zwyklych orkow. Przyjmujemy ze szarzuja na oddział 30 chaos knightów z generałem. Wyzywam na pojedynek moim generalem i teraz pytanko: rozumiem ze przesuwa swojego bohatera do mojego generala i przez to styka sie z moim bsb. Czy bedac w pojedynku traci wszystkie magiczne przedmioty ?
2. analogiczna sytuacja z ta roznica ze zamiast chaos knightow mamy powiedzmy GG z vampire lordem. Jako że mają mniejszą podstawkę nie do konca kumam jak mam vampira dostawiac do moich bohaterow. Jak to wyglada z technicznego punktu widzenia ?
skoro mam 25mm x3 a on 20mm x 3 to kto decyduje z której strony będzie się stykał vampir ? opcja jest ze zwykłym orkiem albo z bsb (oczywiscie z generałem in front).
Każdy model w kontakcie,stykanie się rogami oczywiście obowiązuje,to że jest chalange nic nie zmienia,ten totem ma taką 'aurę'.
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"
Pytanie o fanatyków: załóżmy że mam 3, czy w momencie wychodzenia deklaruję dla wszystkich który, skąd i w jakim kierunku pójdzie, czy po kolei? Robi to pewną różnicę, bo gdy na mnie szarżują puszczam ich z tyłu swojego oddziału: D6 we mnie i 2D6 w przeciwnika. A 3D6 w gobosy może doprowadzić do paniki, więc wolałbym puszczać ich pojedyńczo i patrzeć ile gobo padło. Podejrzewam jednak że powinienem puszczać wszystkich na raz. Nie mogę jednak znaleźć tego w zasadach.
na 85% moim zdaniem musisz zadeklarować dla całej trójki. Może ktoś jeszcze inny się wypowie w temacie.Marek15 pisze:Pytanie o fanatyków: załóżmy że mam 3, czy w momencie wychodzenia deklaruję dla wszystkich który, skąd i w jakim kierunku pójdzie, czy po kolei? Robi to pewną różnicę, bo gdy na mnie szarżują puszczam ich z tyłu swojego oddziału: D6 we mnie i 2D6 w przeciwnika. A 3D6 w gobosy może doprowadzić do paniki, więc wolałbym puszczać ich pojedyńczo i patrzeć ile gobo padło. Podejrzewam jednak że powinienem puszczać wszystkich na raz. Nie mogę jednak znaleźć tego w zasadach.
-
- Kretozord
Odpowiem ci jako ofiara fanoli. Sam nie używam.Marek15 pisze:Pytanie o fanatyków: załóżmy że mam 3, czy w momencie wychodzenia deklaruję dla wszystkich który, skąd i w jakim kierunku pójdzie, czy po kolei? Robi to pewną różnicę, bo gdy na mnie szarżują puszczam ich z tyłu swojego oddziału: D6 we mnie i 2D6 w przeciwnika. A 3D6 w gobosy może doprowadzić do paniki, więc wolałbym puszczać ich pojedyńczo i patrzeć ile gobo padło. Podejrzewam jednak że powinienem puszczać wszystkich na raz. Nie mogę jednak znaleźć tego w zasadach.
Na turniejach powszechne jest puszczanie ich pojedynczo. Nie mówię, ze ludzie tego nadużywają, ale po każdym decydują od nowa. Bardzo czesto okreslaja kierunek nastepnego wzgledem lądowania poprzedniego (żeby sie minęły).
Ja nigdy nie miałem zastrzeżeń, ale sam od dziś zwrócę na to uwagę. Moim zdaniem wylatują na raz i np. nie powinny startowac z tego samego mijesca.
jak na grybowej wypada 1 na 4+ dostaje ranę, czar się nieudaje(chyba że jest niepowstrzymana siła, wtedy dostaje ewewnetulanie ranę( na4+) + efekt miscasta) i nie czaruje(wypluwa resztki grzyba).
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
szarża na goble fanatycy nie dochodzą, jak zachowuje się jednostka która szarżowała konczy szarżę przez fanatyka dostaje k6 hitów i szarża dochodzi fanatyk zostaje na miejscu, czy jednostka wszarżowuje w fanatyka i dostajae 2xk6 hitów ale fanatyk ginie i jednostka konczy szarżę ?
-
- Kretozord
Druga opcja. 2k6, fanol schodzi, szarża dojeżdża do celu.
Pamiętaj o panice za 25% obrażeń.
Pamiętaj o panice za 25% obrażeń.
Czy można dać Lorda na BSB ? Czy tylko herosi mogą pełnić tą zaszczytną funkcję ?;> W RB nie ma wzmianki o tym, że tylko Heros może być beesbekiem a w AB tylko malućki napis na dole...
Pozdro
Pozdro
"Przeklęta knieja. Zawsze mi przypomina te zniewieściałe elfy." Kagain