Mork's War Banner
Moderator: Kołata
Mork's War Banner
Mork's War Banner - Na papierze wygląda dość kusząco.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem go do ochrony oddziału 40 SO z Shamanem generałem na Fencers Blades i Lucky Shrunken Head. Oczywiście Banner będzie nosił BO Big Boss.
Plusy:
- BO neguje animozje w SO.
- Minimum 4+ ward na magię (5+ Shrunken Head i minimum 1 MR od Bannera)
- Wrogom w B2B nie działają magiczne przedmioty.
- Daje podstawę do stworzenia Uber unitu na SO
- Uodparnia na różnych dziwnych herosów chcących zabić naszego generała.
Minusy:
- CENA 100 ptk. (razem z BO 217 ptk)
- BO ma ASv na 4+ i dość szybko ginie.
- BO nie będzie miał przedmiotów magicznych.
Pytania:
1) Testował ktoś? Nie warte uwagi. Warte uwagi (jak tak to dlaczego).
2) Czy MR daje Ward na efekty mistcast'u typu hit z siłą 10 itd.
3) Pytanie czy dobrze myślę, n/t traktowania bannera w pojedynku.
Wyzywający jest w kontakcie z BSB i z naszym bohaterem. Wyzwanie przyjmie bohater stojący obok BSB w poniższej formacji.
S-sztandar
B-bohater
O- Orki
W-wróg
WWWWWWBW
OOOOOOOSB
Zakładam, że banner działa na wrogiego bohatera. Podobna sytuacja miałaby miejsce kiedy my byśmy wyzwali na pojedynek, ponieważ przyjmujący wyzwanie musi być w B2B z wyzywającym.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem go do ochrony oddziału 40 SO z Shamanem generałem na Fencers Blades i Lucky Shrunken Head. Oczywiście Banner będzie nosił BO Big Boss.
Plusy:
- BO neguje animozje w SO.
- Minimum 4+ ward na magię (5+ Shrunken Head i minimum 1 MR od Bannera)
- Wrogom w B2B nie działają magiczne przedmioty.
- Daje podstawę do stworzenia Uber unitu na SO
- Uodparnia na różnych dziwnych herosów chcących zabić naszego generała.
Minusy:
- CENA 100 ptk. (razem z BO 217 ptk)
- BO ma ASv na 4+ i dość szybko ginie.
- BO nie będzie miał przedmiotów magicznych.
Pytania:
1) Testował ktoś? Nie warte uwagi. Warte uwagi (jak tak to dlaczego).
2) Czy MR daje Ward na efekty mistcast'u typu hit z siłą 10 itd.
3) Pytanie czy dobrze myślę, n/t traktowania bannera w pojedynku.
Wyzywający jest w kontakcie z BSB i z naszym bohaterem. Wyzwanie przyjmie bohater stojący obok BSB w poniższej formacji.
S-sztandar
B-bohater
O- Orki
W-wróg
WWWWWWBW
OOOOOOOSB
Zakładam, że banner działa na wrogiego bohatera. Podobna sytuacja miałaby miejsce kiedy my byśmy wyzwali na pojedynek, ponieważ przyjmujący wyzwanie musi być w B2B z wyzywającym.
Wystawiłem ten bannerek przeciwko magii i generalnie by wyzwać wrogiego generała na pojedynek. Nie zdążyłem przetestować, bo wróg wyparował zanim udało mi się użyć tego klocka na wrogim generalskim klocku
Tak z tego co wiem w tym układzie przeciwnik nie może używać magicznych przedmiotów.
Tak z tego co wiem w tym układzie przeciwnik nie może używać magicznych przedmiotów.
- Aron_Banalny
- Masakrator
to że bsb to BO to nie oczywistość, bo sprawia że jest miękką parówą, savage BB to najlepsze rozwiązanie.
- Aron_Banalny
- Masakrator
hahaha
nie no, to jeden z lepszych przedmiotów w grze, a na pewno w naszym booku, jest konkretnym batem na poka i dyskowców
pograsz to rozkminisz
EDIT: sprawdziłem, nie daje warda na miscasty. sugerowałem się decyzją sędziego, mój błąd
nie no, to jeden z lepszych przedmiotów w grze, a na pewno w naszym booku, jest konkretnym batem na poka i dyskowców
pograsz to rozkminisz
EDIT: sprawdziłem, nie daje warda na miscasty. sugerowałem się decyzją sędziego, mój błąd
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 20:49 przez Aron_Banalny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Nie ma i nic takiego nie będzie obawiam się . FAQ jest w tej kwestii nader jasne :
A skad żeś wydumał sobie, ze templaty od miscasta nie są jego częścią, to nie wiem, ale tak nie jest .Q: Is damage caused by a miscast counted as a spell? Can a model
with Magic Resistance add it to its ward save against it? Is any
damage caused counted as being caused by the Wizard? (p34)
A: No to all questions.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
- Aron_Banalny
- Masakrator
przecież zedytowałem już posta.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Który to sędzia taki ograny był ?
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
- Aron_Banalny
- Masakrator
co za różnica?
tak czy siak totem to nadal jeden z lepszych przedmiotów w grze, dobrze kombuje się z defensywną ideą mety
tak czy siak totem to nadal jeden z lepszych przedmiotów w grze, dobrze kombuje się z defensywną ideą mety
- GrimgorIronhide
- Masakrator
Mi sprawdza się nawet lepiej niż spider banner. Daje ochronę BO/ jakąś nadzieję SO na dociągnięcie się w 3 rankach do kombatu.
No na prawdę miło słyszeć.
Taki banerek naprawdę fajnie może zaskoczyć "niezabijalnych" herosów.
Szykuję się na turniej w Zgierzu za tydzień i zastanawiałem się nad tą opcją.
Jednak na 1800 ptk mam odczucie, że trochę za dużo punktów wepchnąłem w bohaterów i raczej go nie wezmę.
Fajne, że działa w pojedynkach.
Taki banerek naprawdę fajnie może zaskoczyć "niezabijalnych" herosów.
Szykuję się na turniej w Zgierzu za tydzień i zastanawiałem się nad tą opcją.
Jednak na 1800 ptk mam odczucie, że trochę za dużo punktów wepchnąłem w bohaterów i raczej go nie wezmę.
Fajne, że działa w pojedynkach.
mam prośbę do osób grających na tej szmacie. ktoś może się wypowiedzieć na temat, który poruszył big stabba w pytaniach ? link http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... start=1580 chodzi o wirtualny btb w pojedynku.
Z tym banerkiem grałem już kilka bitew i generalnie prawie zawsze bardzo się spłacił. Bardziej opłaca się w wagonie wilków, gdyż savage z głową i tak mają warda 5+. Wyłączanie przedmiotów jest miodzio. MR też. Koszt trochę przeraża. No i w przypadku dawania go BSB w piechocie to zdecydowanie tak jak napisał Aron - SOBsB - masz chociaż WSv 5+ (jęlsi jest tez głowa) i może nie stracisz szmaty w pierwszym starciu.
Tania wersja tego bannerka to SO shaman + Główka + Obsidian Lodestone (na magu lub na innym herosie) i mamy 2+ WSv na magię dla oddziału.
Posiadając w oddziale SO BSB jesteśmy dość mocno zabezpieczeni przed magią.
Co do wyłączania magicznych przedmiotów wroga to jest to ciekawa opcja ale dość sytuacyjna.
Nie testowałem wiec nie będę się wymądrzał.
Odnośnie poniższego:
Sytuacje taka jak poniższa są dość sytuacyjna i według mnie można na nich stracić sporo czasu na głupich dyskusjach:
BSB
orki
- Hero walczący w Virtualnym pojedynku.
wróg w pojedynku
Osobiście jestem za tym, że nawet w takim przypadku virtualnego pojedynku nie wyłączamy magicznych przedmiotów
Posiadając w oddziale SO BSB jesteśmy dość mocno zabezpieczeni przed magią.
Co do wyłączania magicznych przedmiotów wroga to jest to ciekawa opcja ale dość sytuacyjna.
Nie testowałem wiec nie będę się wymądrzał.
Odnośnie poniższego:
Według mnie to w wirtualnym BtB nie wyłączamy przeciwnikowi magicznych przedmiotów o ile BSB z sztandarem nie jest w tym pojedynku.LuciusII pisze:RB. p. 102 Fighting a challenge + RB FAQ:Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale BSB z Mork's banerem wyłącza magiczne przedmioty tylko tym modelom z którymi jest w BtB. Postać postacie będące wirtualnie w BtB stykają się tylko z sobą (wynika do z zasad - podkreślenie) + modelami z którymi są w BtB fizycznie (w powyższych regułach z RB i FAQa nie ma zapisu o tym że wchodząc w wirtualny BtB przestaje się być w normalnym BtB, oraz że wchodząc w wirtualny BtB jest się też w wirtualnym BtB z innymi modelami).Q: After accepting a challenge must the challenged model always
move into base contact with the enemy model that issued the
challenge? (p102)
A: If the challenged model is on his own then he must move
into base contact, as long as this does not require him to move
to a different facing of a unit he is engaged with. If the
challenged model is in a unit he must move as long as it does
not require leaving his unit. Where it is not possible for base
contact to be made then leave the models where they are and
simply assume that the two models are in base contact.
Sytuacje taka jak poniższa są dość sytuacyjna i według mnie można na nich stracić sporo czasu na głupich dyskusjach:
BSB
orki
- Hero walczący w Virtualnym pojedynku.
wróg w pojedynku
Osobiście jestem za tym, że nawet w takim przypadku virtualnego pojedynku nie wyłączamy magicznych przedmiotów
- Aron_Banalny
- Masakrator
wyłączanie przedmiotów juz było wałkowane, gościu
nie jest sytuacyjne. musisz myślec w taki sposób. kolo wie że mork wyłącza np. jego najlepszego klepacza. dlatego się nim nie pcha do kombatu z savażeCo do wyłączania magicznych przedmiotów wroga to jest to ciekawa opcja ale dość sytuacyjna.