Co dalej z książkami z serii WFB, 40k ?
Co dalej z książkami z serii WFB, 40k ?
(jeżeli taki temat już istnieje to proszę o przeniesienie)
Pytanie takie jak w temacie, znalazłem cytat w którym coś ktoś mówi ...
Cytat:
Rozpocznę cytatem z filmu mojego ulubionego reżysera Stanisława Bareji. Zmiany występują w życiu każdego z nas, czasami są zaskakujące, a czasem oczekiwane, ale zawsze wprowadzają w uregulowane życie pewną niewiadomą.
W działalności wydawniczej takie zmiany też się zdarzają. Po 10 latach heroicznej walki przy boku Gotreka, Felixa, Eisenhorn'a, komisarza Gaunt'a i Duchów z Tanith, czas odwiesić przetarty, czerwony płaszcz z sudenlandzkiej wełny i zamknąć za sobą drzwi Czarnej Biblioteki.
Szanowni Państwo, książką „Pałac Władcy Plag” autorstwa C.L. Wernera Wydawnictwo Copernicus Corporation kończy publikowanie książek z serii Czarna Biblioteka.
Dziękujemy wszystkim naszym Czytelnikom, dziękujemy Portalom, Redaktorom Recenzentom. Dziękujemy Serwisom fanowskim. Dziękujemy Organizatorom konwentów. Dziękujemy naszym Współpracownikom – Redaktorom, Tłumaczom, Korektorom i Webmasterowi. Dziękujemy, za czas jaki nam poświęciliście i za to, że tyle lat byliście z nami.
Wyruszamy w samotną podróż, aby posiąść umiejętności Lordów Kai. Przyłączycie się do nas!!! Czeka na nas wiele ekscytujących, nowych przygód!!!
W poniedziałek 14.06.2010 zapraszamy na naszą nową stronę wydawnictwa.
Andrzej Karlicki
Copernicus Corporation
... no więc teraz pojawiają się dwa pytania po pierwsze dlaczego zrezygnowali, a drugie istotniejsze pytanie, czy ktoś po nich przejmie tłumaczenie książek z serii WFB i 40k? Czy ktoś ma może jakieś info na ten temat ? Tyle świetnych pozycji teraz wyszło z BL ... wiem ,że wszystkiego nikt nie przetłumaczy ale chociaż część. Tak myślę, że może firma Faber&Faber choć to mało prawdopodobne, bo już mają zapiernicz z rulebokami.
Pytanie takie jak w temacie, znalazłem cytat w którym coś ktoś mówi ...
Cytat:
Rozpocznę cytatem z filmu mojego ulubionego reżysera Stanisława Bareji. Zmiany występują w życiu każdego z nas, czasami są zaskakujące, a czasem oczekiwane, ale zawsze wprowadzają w uregulowane życie pewną niewiadomą.
W działalności wydawniczej takie zmiany też się zdarzają. Po 10 latach heroicznej walki przy boku Gotreka, Felixa, Eisenhorn'a, komisarza Gaunt'a i Duchów z Tanith, czas odwiesić przetarty, czerwony płaszcz z sudenlandzkiej wełny i zamknąć za sobą drzwi Czarnej Biblioteki.
Szanowni Państwo, książką „Pałac Władcy Plag” autorstwa C.L. Wernera Wydawnictwo Copernicus Corporation kończy publikowanie książek z serii Czarna Biblioteka.
Dziękujemy wszystkim naszym Czytelnikom, dziękujemy Portalom, Redaktorom Recenzentom. Dziękujemy Serwisom fanowskim. Dziękujemy Organizatorom konwentów. Dziękujemy naszym Współpracownikom – Redaktorom, Tłumaczom, Korektorom i Webmasterowi. Dziękujemy, za czas jaki nam poświęciliście i za to, że tyle lat byliście z nami.
Wyruszamy w samotną podróż, aby posiąść umiejętności Lordów Kai. Przyłączycie się do nas!!! Czeka na nas wiele ekscytujących, nowych przygód!!!
W poniedziałek 14.06.2010 zapraszamy na naszą nową stronę wydawnictwa.
Andrzej Karlicki
Copernicus Corporation
... no więc teraz pojawiają się dwa pytania po pierwsze dlaczego zrezygnowali, a drugie istotniejsze pytanie, czy ktoś po nich przejmie tłumaczenie książek z serii WFB i 40k? Czy ktoś ma może jakieś info na ten temat ? Tyle świetnych pozycji teraz wyszło z BL ... wiem ,że wszystkiego nikt nie przetłumaczy ale chociaż część. Tak myślę, że może firma Faber&Faber choć to mało prawdopodobne, bo już mają zapiernicz z rulebokami.
Nie znam się, to się wypowiem.
Polecam czytać pozycje z Black Library w oryginale, nie są napisane jakimś zawiłym językiem, a są łatwo i tanio dostępne na ebayu, na przykład.
pzdr
Polecam czytać pozycje z Black Library w oryginale, nie są napisane jakimś zawiłym językiem, a są łatwo i tanio dostępne na ebayu, na przykład.
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Akurat dzisiaj byłem w Empiku i patrzyłem na dział Warhammera. Wygląda mi na to, że są kolejne wznowienia Gotreka od CC, które to chyba ponad rok temu skończyło z Black Library. Ja sobie z tego sukcesywnie korzystam bo nie miałem całości i nie jestem nałogowym czytelnikiem tej literatury.
Ostatnio, gdzieś tam z góry były informacje, że trwają intensywne poszukiwania nowego wydawnictwa, a Copernicus zrezygnował bo podrożały dla niego prawa do wydawania książek od GW czy BL, czy coś mniej więcej w tym stylu.
Ostatnio, gdzieś tam z góry były informacje, że trwają intensywne poszukiwania nowego wydawnictwa, a Copernicus zrezygnował bo podrożały dla niego prawa do wydawania książek od GW czy BL, czy coś mniej więcej w tym stylu.
Książki od BL są w Polsce bardzo mało popularne- kupuje je zbyt mała ilość osób, żeby opłacało się je wydawać. Polska to nie Wielka Brytania, fantastyka u nas jest na żałosnym poziomie- ale widocznie ludzie wolą czytać grafomanów z fabryki słów niż sięgać po jakiekolwiek zagraniczne pozycje
Ja czytam w oryginale, no bo nie mam wyjścia 

Książki z uniwersum Warhammera Fantasy jak i 40k mają swoich czytelników głównie w osobach, które grają, bądź grały w gry GW, ale i dla randomowego fana fantastyki są ciekawe bo jednak uniwersum, które stworzyło GW jest bardzo rozbudowane. W sumie to się jednak dziwię, że pozycje z Black Library nagle zniknęły z naszego rynku. Tyle lat wydawania zaczynając od wydawnictwa Mag a tu nagle lipa.
Come crawling faster, obey your Master...
- Don_Silvarro
- Chuck Norris
Nie, to jest audio drama, a nie powieść/książka - od początku do końca pomyślane i zrobione w formacie audio.
Pocieszę Cię, że chyba nie warto - w moim doświadczeniu audiodramaty w wykonaniu Black Library są mocno krótkie i delikatnie mówiąc średnie
Pocieszę Cię, że chyba nie warto - w moim doświadczeniu audiodramaty w wykonaniu Black Library są mocno krótkie i delikatnie mówiąc średnie

Wcale nie jest tak że mało osób czyta książki wydane przez BL i przetłumaczone na język polski. U mnie w pracy książki z przygodami Gotreka i Felixa (mam wszystkie) przeczytało w sumie z 10 osób (1/3 wydziału), a większość z nich w ogóle nie ma do czynienia z Warhammerem na co dzień. Po prostu jest zbyt mało eventów itp wydarzeń związanych z promowaniem tego typu książek związanych ze światem Warhammera, gdyby coś się ruszyło to jestem pewien że zainteresowanie wzrosłoby znacząco i ktoś znowu by się zajął tłumaczeniem na język polski. Może coś się ruszy jak wreszcie GW otworzy swój sklep w Polsce 

Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
-
- Wałkarz
Wg mnie to nic innego jak kwestia gustu oraz "klimatu". Nie każdy będzie lubił książki napisane w takim stylu oraz umieszczone w takim świecie i to normalna sprawa. Wcale nie jest ich mało,tylko że my nie czytamy i to jest problem.
Przyznam szczerze iż problemem książek warhammera i polskiego wydawcy (w mojej opinii) nie jest brak chęci czytania książek z tego świata, bowiem każda książka fantasy ma swój świat czy to wymyślony tylko na jedną opowieść, czy na całą serię jak np serie książek R. A. Salvatore i świat Forgoten Relames - jeśli się nie mylę. Problem jest inny i niestety bardzo smutny a jest nim żenująco niskie czytelnictwo w Polsce, gdzie kraje takie jak np Norwegia, Dania mają dwa razy większy współczynnik sprzedaży książek przy znacznie mniejszej ilości mieszkańców. A skoro stosunkowo mało ludzi czyta w Polsce, to przekłada się to analogicznie na zyski wydawnictw i brak spolszczeń wielu tytułów 

W Polsce to w ogóle się mało czyta ostatnio i cierpią też na tym fani komiksów. Oprócz książek z BL to padły prawie całkowicie komiksy, a jeszcze niedawno wychodziły świetne pozycje w stylu Sin City, Hellboy, Preacher, Sandman itd. Ogólnie rzecz ujmując to u nas znowu się robi wielka lipa i nie chodzi tylko o książki z BL i komiksy...
Come crawling faster, obey your Master...