Gryfi gród

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Gryfi gród

Post autor: Bartas »

Siema

mam pytanie do osób które znają się na historii i generalnie fluffie Warhammera. Istnieje jakieś gryfie miasto/gród/zamek/cokolwiek, nie chodzi mi tylko o nazwę :)

Pozdro!

PS nie pytam o Szczecin :wink:

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Na Ulthuanie jest miejsce o nazwie brama gryfa, tak poza tym, to nic innego nie kojarzę.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Jeżeli chodzi ci o to, że w tym mieście hodowano by dziesiątki gryfów to takowego nie ma. Gryfy to samotnicy, którzy atakują każdego pobratymca jakiego zobaczą. NP: W Bretonii rycerz musi oswajać gryfa od (dosłownie) jajka, żeby ten w przyszłości był mu posłuszny.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

Matis pisze:Jeżeli chodzi ci o to, że w tym mieście hodowano by dziesiątki gryfów to takowego nie ma. Gryfy to samotnicy, którzy atakują każdego pobratymca jakiego zobaczą. NP: W Bretonii rycerz musi oswajać gryfa od (dosłownie) jajka, żeby ten w przyszłości był mu posłuszny.
chodziło o to czy gryf jest symbolem jakiegoś miasta, na zasadzie jak to miasto Ulrykowców w Imperium kojarzone jest z wilkiem
Klafuti pisze:Na Ulthuanie jest miejsce o nazwie brama gryfa, tak poza tym, to nic innego nie kojarzę.
zapomniałem dodać że kłapouchy mnie nie interesują, chodziło jedynie o ludzkie mieściny

dzięki za pomoc! Dobrze że nic takiego nie ma, mój gryfi gród będzie unikatowy :)

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Na miano "Gryfiego Grodu" w imperium zasługuje jedynie Altdorf.
Jest tam sporo symboli gryfa lub gryfiej głowy na sztandarach/tarczach.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

ODPOWIEDZ