Bretonnia vs nowy podręcznik wampirów
Re: Bretonnia vs nowy podręcznik wampirów
Anyway, kilka największych bolączek zniknęło, więc na bank mamy łatwiej w ogólnym rozrachunku. W końcu da się urzeczywistnić tą dużą dwustronicową grafikę z naszego podręcznika.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
+1
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Jako gracz VC, który najwięcej bitew stoczył z bretką właśnie, myślę tak:
dobrze złożona i prowadzona bretka na starcie bije trupki, "kędy chce". Ma przewagę inicjatywy i kontry. Jak VC nie idą dość szybko, to trebki, kometki, itp. mają używanie; jak idą za szybko, to bretka ma więcej od VC silnych i stosunkowo tanich pionków (kowboje, pegazy), dzięki którym ustawia sytuację na stole po swojemu.
Jak jeszcze dodamy ojro-prikaz krzyki 0-2, i fakt, że nie wolno krzyczeć do kombatu, to VC nie mają czym bretki zabijać.
Ale czasem zdarzają się chwile wampirzej glorii. Ostatnio grałem 3 bitwy na małe punkty (500) i wynik był zawsze 20:0. Bretka miała genka kowboja z rerolem AS i dwurakiem, 3 graali, 3 pegazy, piątkę kotrów. ja miałem 3 klocki zombie po 47 i wampira z WS9 i testem Ld -3 dla jednego modelu w styku (jak oblany, to przerzut trafień). graale, kotrzy i pegazy (pegazy od tyłu) wbili się w klocek zombie z genkiem już w drugiej turze. i ugrzęźli już do końca... i polegli. kowboj spalił szarżę. jeśli by doszedł, pewnie wynik byłby odwrotny.
tylko to były małe punkty. w normalnej grze będą magiczki, scrolle, i dla VC zaczyna się obrona punktów. na ogół daremna.
dobrze złożona i prowadzona bretka na starcie bije trupki, "kędy chce". Ma przewagę inicjatywy i kontry. Jak VC nie idą dość szybko, to trebki, kometki, itp. mają używanie; jak idą za szybko, to bretka ma więcej od VC silnych i stosunkowo tanich pionków (kowboje, pegazy), dzięki którym ustawia sytuację na stole po swojemu.
Jak jeszcze dodamy ojro-prikaz krzyki 0-2, i fakt, że nie wolno krzyczeć do kombatu, to VC nie mają czym bretki zabijać.
Ale czasem zdarzają się chwile wampirzej glorii. Ostatnio grałem 3 bitwy na małe punkty (500) i wynik był zawsze 20:0. Bretka miała genka kowboja z rerolem AS i dwurakiem, 3 graali, 3 pegazy, piątkę kotrów. ja miałem 3 klocki zombie po 47 i wampira z WS9 i testem Ld -3 dla jednego modelu w styku (jak oblany, to przerzut trafień). graale, kotrzy i pegazy (pegazy od tyłu) wbili się w klocek zombie z genkiem już w drugiej turze. i ugrzęźli już do końca... i polegli. kowboj spalił szarżę. jeśli by doszedł, pewnie wynik byłby odwrotny.
tylko to były małe punkty. w normalnej grze będą magiczki, scrolle, i dla VC zaczyna się obrona punktów. na ogół daremna.
Nie oszukujmy się. To co wystawił ten Bretończyk nie miało żadnej możliwości zjedzenia 120 zombie. Do tego miecz dwuręczny na herosie....
Co chcesz od dwuręcznych mieczy? Pan z dobrym przerzucanym sejwem potrafi spokojnie wytrzymać ciosy przeciwnika, a potem oddać z ładną siłą 6. To nie taki zły wybór, znam gorsze opcje na wydawanie punktów.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
w sumie prędko zrobiło się ich coś koło 200. kluczowy był wampir WS9 i Beguile + bretkowa Liderka 8 i brak BSB (nigdy nie doszło do rzutu na zranienie wampira). gdyby wampir poległ, to byłoby po sprawie.Matis pisze:To co wystawił ten Bretończyk nie miało żadnej możliwości zjedzenia 120 zombie.
A w sumie to legalna jest rospa bretki bez BSB? Na małe punkty wchodzi tylko jeden bohater - albo genek, albo BSB.
Breta musi mieć BSB.
Oj tam, oj tam :p
Generał zawsze musi być.
Zawsze myslalem ze gienek i general to to samoKarli pisze:Gieenek i generał zawsze musza w bretce byc. Border patrol to scenariusz do 6 edycji warhammera, wiec nie motaj Akadera ;p
Karolowi chodzilo oczywiscie o generala i bsb Swoja droga ja tam bardzo lubilem zasady border patrolu.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Teoretycznie Breta zawsze musi mieć BSB i oczywiście generała. Chciałby jednak zobaczyć jak ktoś wciśnie tą dwójkę do rozpiski na 500 punktów
Czyli, o ile nie jesteście jakimiś purystami pod względem zasad, chorążego armii bym odpuścił.
Czyli, o ile nie jesteście jakimiś purystami pod względem zasad, chorążego armii bym odpuścił.
Vae victis!
- Silesian_Heretic
- "Nie jestem powergamerem"
- Kontakt:
Wydaje mi się że lepiej przyjąć że bsb może być generałem, dlaczego by nie ?draleba pisze:Myśmy nie grali border patrolu, tylko bitwę na 500pkt. A to różnica:)!
Czyli rozumiem, że na takie małe punkty genek ma pierwszeństwo przed BSB - i jest to jedyna sytuacja, w której bretka ma rospę bez BSB.