Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Waldi
Masakrator

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: Waldi »

Proste: Zmieniasz marudera w bohatera, w następnej turze wychodzisz nim z oddziału, przeciwnik w niego szarżuje a Ty pac! rozpraszasz czar i przeciwnik automatycznie pali szarżę.

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Ee... na moje to jej nie pali (o ile doszarżował oczywiście), tylko stoi w miejscu, tam, gdzie trwałaby walka z tym herosem.
Swoją drogą, można rozproszyć własny czar? To mi umknęło w RB... :shock:

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

Ja z kolei mam następujące pytanie. Załóżmy hipotetyczną sytuację że na oddział spory oddział Chosenów doszarżował samotny imperialny lord priest na war altarze. Woła chelenge a ja nie mogę odmówić. Czy cała reszta wybrańców robi sobie właśnie przerwę na papierosa i spokojnie ogląda jak ich dowódca się pierze? Bo jak dla mnie to się kupy nie trzyma.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

wedge pisze:Ja z kolei mam następujące pytanie. Załóżmy hipotetyczną sytuację że na oddział spory oddział Chosenów doszarżował samotny imperialny lord priest na war altarze. Woła chelenge a ja nie mogę odmówić. Czy cała reszta wybrańców robi sobie właśnie przerwę na papierosa i spokojnie ogląda jak ich dowódca się pierze? Bo jak dla mnie to się kupy nie trzyma.
Tak dokładnie jest - model będący w pojedynku, nie może być atakowany przez modele w nim nie będące.

Cylindryk
Chuck Norris

Taka rzecz mnie naszła.
Heros ma Księgę Tajemnic i Chowańca-czarownika. Czy to mu daje w sumie 2 czary z domeny wybranej z Księgi?
Druga sytuacja: Sorcerer z jakąkolwiek domeną (inną niż wybierze z Księgi) ma Księgę Tajemnic i Chowańca-czarownika. Czy może zdecydować, z której domeny losuje ten dodatkowy czar?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Heros ma Księgę Tajemnic i Chowańca-czarownika. Czy to mu daje w sumie 2 czary z domeny wybranej z Księgi?
Tak.
Druga sytuacja: Sorcerer z jakąkolwiek domeną (inną niż wybierze z Księgi) ma Księgę Tajemnic i Chowańca-czarownika. Czy może zdecydować, z której domeny losuje ten dodatkowy czar?
Nie, musi brać czary z księgi + ew. dodatkowy za chowańca. Generalnie książka jest bezużyteczną inwestycją na dużum magu ( na małym po prawdzie też ), bo za FAQ-u spada mu wtedy lvl. czarodzieja.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Cylindryk
Chuck Norris

Aha... okej. Szczerze mówiąc bardziej to rozumiałem, że ma 2/4lvl dla swojej domeny i 1 lvl dla domeny z Księgi.
Widać przekombinowałem. No nic, super-czarodziej odpada. :/

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Jeszcze inaczej:

Jeśli heros ma marka, book of secret i spell familiara to ma 2 czary:
jeden wybrany z księgi, a drugi z lore swojego marka.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Cylindryk
Chuck Norris

Durin pisze:Jeszcze inaczej:

Jeśli heros ma marka, book of secret i spell familiara to ma 2 czary:
jeden wybrany z księgi, a drugi z lore swojego marka.

Raz, na jakiej podstawie takie coś? Bo nijak nie widzę możliwości czegoś takiego.
Dwa, co z Herosem bezmarkowym?

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

1. na podstawie uściśleń.
2. ma wtedy 2 spelle z ksiazki czyli z tego samego lore'a.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Cylindryk
Chuck Norris

sYsek pisze:1. na podstawie uściśleń.
2. ma wtedy 2 spelle z ksiazki czyli z tego samego lore'a.

1. Przejrzałem "uściślenia". Brak takowego (choć przyznam, szukałem po prostu "book of", tylko coś chyba HE).
Poza tym, szczerze mówiąc, nie widzę żadnych podstaw do tego. Jest czarownikiem tylko dzięki książce i to z niej powinien oba czary czerpać. Poza tym, trochę się to w tym momencie kupy nie trzyma, bo albo zna dwa czary z jednego Lore'a albo po jednym z dwóch. Jeżeli po jednym czarze z dwóch Lore'ów, to czemu nie może wybrać sobie jednego czaru z Death a drugiego z Fire? Przecież to jest na tym samym poziomie jak znanie jednego z Death'a a drugiego z Tzeentcha. :/
2. Tak myślałem, ale wcale by mnie nie zdziwiła inna odpowiedź...

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

coz, jestem pewien ze w faq, a nie w uscisleniach, temat ten byl zawarty, ale moge sie mylic i mowic o polskich uscisleniach. w kazdym badz razie jestem pewien, ze majac ksiazke i mark dostajesz spell z ksiazki i z marku. dlaczego, nie wiem, nie chce mi sie szukac dowodow na to, ale tak bylo :)
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Cylindryk
Chuck Norris

Zapis z FAQ-a:
Page 115 – Book of Secrets, second paragraph
Change to “Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table.”
Jeszcze jest drugi, który "degraduje" Sorców z tą książeczką (imo debilne strasznie, ale okej...).
Więc... ani uściślenia, ani FAQ. Zwłaszcza ani FAQ, bo uściślenia zbytnio mnie nie obchodzą. Na czyjeś słowo nie zwykłem wierzyć, za często okazywało się coś kompletnie odwrotnego.

Czyli wychodzi, że Heros, nawet mając dowolny Mark (poza Khornem of course) z książeczką i ze Spell Familiarem zna dwa czary z książeczki. Opcja warta rozważenia.

Inwizibilicjusz
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Inwizibilicjusz »

Wybierasz albo lor z księgi albo lor z marku .

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Pyatnko:
1# Czy Warrior Tzeentcha z tarczą paruje na 5+ ?
2# Heros z hełmem asf i wielką bronią ciśnie po inicjatywie?
3# Czy tratowanie można parować za broń ręczną i tarczę?
4# Czy mogę krzyczeć do drugiej jednostki, klepiąc pierwszą? Chodzi o Ryk z booka

thx ;)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

1# Czy Warrior Tzeentcha z tarczą paruje na 5+ ?
Tak :) .
2# Heros z hełmem asf i wielką bronią ciśnie po inicjatywie?
Tak :) .
3# Czy tratowanie można parować za broń ręczną i tarczę?
Nie :cry: .
4# Czy mogę krzyczeć do drugiej jednostki, klepiąc pierwszą? Chodzi o Ryk z booka
Jeśli spełniasz warunki do krzyku ( 12", cel w polu widzenia i td ) to tak :D .
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Trzy do czterech, nie jest źle ;) Też tak wnioskowałem z krzyku, jako że to nie jest broń strzelecka :)
5# Jak to jest, że SNOT morduje 9 z 15 Strażników Feniksa? :lol2: Wiem, że nie ta rasa, ale jak pytania to pytania :lol2:
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

5# Jak to jest, że SNOT morduje 9 z 15 Strażników Feniksa?
2K6 impaktów w szarży, czyli teoretycznie może zabić nawet 12 :) , acz wymagało by to dobrych rzutów od zielonego i bardzo kiepskich od HE ( 4+ ward powinien tak z połowę uratować :wink: ).
Mad Mike pisze:

maacieej
Warzywo

Post autor: maacieej »

Pytanie laika :)

Czy jest jakiś sposób na obronę jednostki/oddziału przed działem?

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

Tak ustawić się w kresce lub w jak najmniejszej ilości szeregów, wtedy minimalizujesz straty i zwiększasz prawdopodobieństwo na nie trafienie.

ODPOWIEDZ