Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Re: Rozpiski

Post autor: Yahoo82 »

No to zmodyfikowałem rozpę:

Unnamed2400 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Orc Warboss @ 218.0 Pts
General; Shield
Biting Blade [10.0]
Crown of Command [35.0]
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Goblin Big Boss @ 153.0 Pts
Great Weapon; Short Bow; Light Armour; Battle Standard
Spider Banner [85.0]

1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Fencer's Blades [35.0]
Lucky Shrunken Head [50.0]

1 Night Goblin Shaman @ 90.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Ironcurse Icon [5.0]

1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Goblin Big Boss @ 129.0 Pts
Spear; Light Armour
Enchanted Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
1 Gigantic Spider @ [0.0] Pts

29 Savage Orc Big 'Uns @ 339.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician

50 Night Goblins @ 265.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician
2 Fanatic @ [50.0] Pts

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts

2x Goblin Wolf Chariot @ 100.0 Pts

1 Trolls @ 35.0 Pts

1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts

2x Mangler Squig @ 130.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

Models in Army: 92
Total Army Cost: 2399.0

Zmniejszyłem oddział NG do 50ciu, wywaliłem fasta. Weszły 2 goblińskie rydwany i 1 troll do odginania. Szkoda troszkę fasta, ale z drugiej strony to był zawsze free frag. Przydałby się drugi DD ale nie ma co wypieprzyć. Aroka chcę zostawić bo go zajebiście pomalowałem :P
Wilcze wózki oczywiście osobno.

PS. Przydałoby się nam dodatkowe 200pts pod euro, jak bazyl pokazał zieloni ze wszystkimi mają pod górkę.
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

Yahoo82 pisze:PS. Przydałoby się nam dodatkowe 200pts pod euro, jak bazyl pokazał zieloni ze wszystkimi mają pod górkę.
nie podpuszczaj mnie bo jak widze u hajów 100 pkt to mnie trafia.. za 200 pkt to można wsadzić herda za 130 i jeszcze zostanie na rydwanik albo trola i fasta dozo można jednym słowem..
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

100 Pts dla HE, 200 dla WE czy TK, SLOS... Tak to jest jak ustaleniami zajmuje się banda ludzi grających dla zabawy.
A co z rozpą? Jakieś sugestie?
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

dla mnie fany i manglery to strata punktów. co robisz z fanatykami jak leziesz do wroga? nie zawsze uda Ci się teleportować klocek ng, tym bardziej że masz 1 maga orczego. brakuje mi: ruby ringa, (małe ła nie potrzebuje dużo kości max 2 na czar, rozumiem że reszte pożre dzikus) oraz co cenniejsze laski z d6 do dispela to jest naprawdę tanie i daje duuży komfort, prawie jak skrol. na maluchach brałbym sygnaturki ( to pewnie obwies ale pisze żeby nie było..) za pkt wyrwane za fanatyków i 1 manglera wsadziłbym klocek herdów 'by Fluffy za 130 pkt. ld to niepotrzebuje lezie sobie bokiem i robi brzydkie niespodzianki wrogowi. mało tych savage..

ed. brak fasta to nie jest dobry pomysł. zobaczysz że będzie ci szkoda poświęcać rydwan do odginania a opcja marszu jest imo kluczowa. i nie wiem czy ta loba taka kluczowa, skoro masz psn banner to wszystko co ma dużo t i tak ginie. czołgu i tak z klopy nie zabijesz..
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

rauliq
Chuck Norris

Post autor: rauliq »

herdy przetestowałem sa poprostu kozackie za te pkt.
VC 2 konnice wbiły mi sie w herdy i ng z banerkiem ( 1 konnica - 6 do ruchu i inicjatywy)
1 tura bitwy padło chyba 8 NG mi się udało 3 konnych ściągnąć
2 tura wybito mi wszystkich poganiaczy i 3 squicki (jeżeli z 1 rzędu padają gobo squicki muszę nimi wejść do 1 rzędu?)
moja tura zostało 17 squickow wiec 3k6
i tutaj była masakra w zasięgu 2k6 3 oddziały VC i moje NG
rzuty były piękne
ale co z tego jak VC po 2 turach magii odżywia sobie cala konnice i robi masakrę

macie jakieś pomysły na VC?
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

rauliq pisze:herdy przetestowałem sa poprostu kozackie za te pkt.
VC 2 konnice wbiły mi sie w herdy i ng z banerkiem ( 1 konnica - 6 do ruchu i inicjatywy)
1 tura bitwy padło chyba 8 NG mi się udało 3 konnych ściągnąć
2 tura wybito mi wszystkich poganiaczy i 3 squicki (jeżeli z 1 rzędu padają gobo squicki muszę nimi wejść do 1 rzędu?)
moja tura zostało 17 squickow wiec 3k6
i tutaj była masakra w zasięgu 2k6 3 oddziały VC i moje NG
rzuty były piękne
ale co z tego jak VC po 2 turach magii odżywia sobie cala konnice i robi masakrę

Proponuje jeszcze raz przeczytac zasady herda. Nie 3D6 ale D6+3. Subtelna, ale jednak roznica.
Herdy sa spoko, ale nie kozackie. Maja animozje.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 19:07 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Crush, kill 'nd destroy :mrgreen:

W pierwszych turach zatłuc chycające samopas eteryki, złapac zombich na śmietnik, resztą wszystkim czym sie da wpakowac w główny oddział VC, prawdopodobnie z lordem, i zatłuc. Wielkiej filozofii tu nie ma... :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Fluffy pisze:
Crush, kill 'nd destroy :mrgreen:

W pierwszych turach zatłuc chycające samopas eteryki, złapac zombich na śmietnik, resztą wszystkim czym sie da wpakowac w główny oddział VC, prawdopodobnie z lordem, i zatłuc. Wielkiej filozofii tu nie ma... :mrgreen:

Pozdrawiam
+1
VC są moim zdaniem teraz łatwiejsze niż kiedyś.
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Fluffy pisze:W pierwszych turach zatłuc chycające samopas eteryki, złapac zombich na śmietnik, resztą wszystkim czym sie da wpakowac w główny oddział VC, prawdopodobnie z lordem, i zatłuc. Wielkiej filozofii tu nie ma... :mrgreen:
taktyka jak z klasyka :lol2:
mam tylko małe "ale" bo przestaje mi to działać vs lajoni i choseni. ( tym ostatnim wpadłem savage na pupe i przegrałem kombat o duuuużo..) na warda 3+ sygnatura nie chce działać. #-o

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Na Gorka, Morka i Pajonka, ale macie problemy..
Wziąśc aroka, wpuscic lajonom na bok, zakisic sygnaturką, dołożyć gork fixa albo spider gifta i ino paczec jak duże ilosci naraz lajonów wyparowują w niebyt.
Z chosenami recepta jeszcze prostsza, spieprzać przed nimi ile wlezie, karmiąc po drodze manglerami i fanolami, całą reszte smietnika ogarnąć, punkty liczyć, na 15:5 powinno spokojnie sie nazbierac :) A jak sie poszczesci i chosenów niewielu zostanie to mozna im jakie squigi na bok z sygnaturką wrzucić nerfiąc wczesniej inicjatywe coby ładnie to podziałało to i na 20:0 sie nazbiera :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a może najlepszy bazylowy warbos pochwali się przebiegiem bitew o rozpisce nawet nie wspomnę bo przecież to tajne jest.. :wink:

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

a ja dalej nie czaje tej zabójczej kminy ze spider bannerem i marnymi ng z łukami na 18" :| przeciez ten bsb jest miękki jak kaczuszka

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

i słusznie, graj na errorach

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

loko pisze:a może najlepszy bazylowy warbos pochwali się przebiegiem bitew o rozpisce nawet nie wspomnę bo przecież to tajne jest.. :wink:
Rozpa tajna, wiec nikomu spoza tego forum jej pokazujcie, ok? Chociaz szczerze mówiąc nie za bardzo sie tego boje, bo poza jednym Aronem, który jest, mowiąc jego słowami, " mało kreatywnym dupkiem" i zawsze kseruje moje rozpy, reszta Warbossów jest indywidualistami i za pewne brzydziłaby sie kopiowania. Ale do rzeczy...

Black Orc Warboss @ 240.0 Pts
General; Choppa; Heavy Armour
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]

Savage Orc Great Shaman @ 285.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Lucky Shrunken Head [50.0]
Obsidian Amulet [30.0]

Black Orc Big Boss @ 165.0 Pts
Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]

Orc Big Boss @ 111.0 Pts
Light Armour
Enchanted Shield [5.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
Warrior Bane [5.0]
War Boar @ [0.0] Pts

Orc Big Boss @ 103.0 Pts
Light Armour; Shield
Biting Blade [10.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]
War Boar @ [0.0] Pts

30 Savage Orc Big 'Uns @ 365.0 Pts
2ndWeapon; FCG

29 Orc Boyz @ 238.0 Pts
Light Armour; Shield; FCG

8 Trolls @ 280.0 Pts

2x 1 Orc Boar Chariot
@ 90.0 Pts
3 Orc Crew @ [0.0] Pts

2x 1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts

2x Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

2x Doom Diver @ 80.0 Pts

Models in Army: 79
Total Army Cost: 2397.0

Szaman i Generał w Savagach, BSB w zwyklakach. Przynajmniej z założenia.

I bitwa
Grałem sam przeciwko ok. 130 graczom. Niektórzy byli mili ale było tez kilku takich, co probowali wałować albo rzucali na mnie pociski (Jasiuuu). Byłem totalnie styrany po tej walce, ale udało sie wywalczyć 15:5.To była chyba najbardziej wyczerpująca bitewka na turnieju. Słowem -baj.

II bitwa
WE Spiętego.
Treekiny i Treemany to dla orków prawdziwy wrzod na dupie a tu spotkałem po drugiej stronie stołu az dwa drzewa i 10 Treekinów (6+4). Poza jednym fartem, kiedy to pojedynczym strzałem z klopy zdjąłem zdrowego Treemana, wiecej farcików nie było. Za to Spiętemu strzelanie szło bardzo ładnie (skoszone rydwany, kowboje, itp) a drzewka omiotły mi kilka drozszych oddziałow. Popełniłem dwa duze błędy: pierwszy to wystawienie BSB z klocka boyzów, którzy bez nadzoru czarnucha w dosyć waznym momencie postanowili nie zdać animozji, a natepnie rzutem pały na animozję zastopowali mi przy okazji także Savagy - brak czarów, brak mozliwości obrócenia sie do nadciągających dużych drzew.... generalnie nagle znalazłem się w dupie; drugi błąd to szarza na dalekim zasiegu Trollami w Treekiny - nie doszedłem. Powinienem był albo wycofać się z zasięgu drzewek, albo przeciwnie - ruszyć ostro marszem do przodu, dzieki czemu wszedłbym w zasięg generała i BSB, i nawet jesli nie wygrałbym walki, to przynajmniej nie miałbym autobrejka. Ten blad kosztował mnie strate Trolli i wymknięcie się Treekinów spod chopp Savagy, czyli spore wahniecie na liczniku punktów. Błedy były skutkiem tego, ze na nowej rozpie (kowboje i kloc Boyzów) praktycznie nie grałem i kilku niuansów tej nowej sytuacji nie wyczułem. Dostałem 6:14

III bitwa
VC Mateja.
W pierwszej turze rozwalam Corpse Carta i Wujka z maszyn. Potem Trolle rozwalają Mortisa i gwardię, w której stał Ghoul King (heros przeżywa). Zamiatam rydwanami Varghiesty i wyłaczam z gry Ghoule (bo wpadam rydwanami z overruna w ten oddział i go sprowadzam do 10 modeli, zanim sie trupki z tego pozbierały to bylo juz po grze). Savage stali juz tyłem do walki Trolli z samotnym Kingiem, bo spodziewałem sie tam zwyciestwa. Tymczasem King się spręzył - choc wczesniej przez trzy tury zadawał po 3 rany, nagle zadał ich chyba z 8, co sprawiło ze Trolle zostały pokonane. W tym momencie samotny King, autentycznie w akcie desperacji, skoczył w plecy Savagy, a oddział zombiaków zaszarzował im w bok. I tak staliśmy do konca gry. A gdybym sie wczesniej nie odwrócił tymi Savagami, to zamiótłbym tego Kinga i cała resztę trupowiska. Znowu też popełniłem błąd z pierwszej bitwy - BSB zamiast siedzieć w Boyzach znowu jakos znalazł się w Savagach. Boyzów niańczył w zastępstwie jeden z kowbojów. Okazało się, że ta zmiana opiekunki nie przypadła Boyzom do gustu i postanowili się z tego powodu kłócić przez cztery tury pod rząd. Klocek i kowboj, ktorych naprawde potrzebowałem, nie zdazyli już potem na bitwę.... Po pierwszych turach zapowiadało się na szybka masakrę - zaszczułem wampirki w rog stołu i to ja decydowałem co i gdzie. Desperacki manewr wampira pokrzyzował moje plany, tak bywa. Wynik - remis.

IV bitwa
Skacowany Malin z demonami
Bloodthirster cala bitwe spedział za domkiem. Ja rozwaliłem Flamery, Fienda, Demonetki z heraldem, małe furie i połowe dużych, bzyka (ze snajperki!), Wujka. Straciłem trzy rydwany, jednego kowboja, jedna maszynę. Z fajniejszych akcji, to stopowanie małych blodkow (bo nie miałem innych celow) z wardem na 4+ i zdjęcie chyba 15 (po trzech stopach). Demony nie miały nic do gadania. :)
Wynik: 14:6

V bitwa
WE - Oczko
To było polowanie z nagonka a nie bitwa. Elfy, ktore nie mialy zadnych ciezkich jednostek, ktore mnie tak zabolaly w bitwie ze Spiętym, zostały okrążone i wycięte w pień. Z ciekawszych akcji, to ja w pierwszej turze zdejmuje mu maga lorda (generała) ze snajperki. On w swojej pierwszej zdejmuje mi ze snajperek mojego dużego szamana (miał nobla z łukiem i spitem oraz Barbie). Nastepnie w drugiej turze jego drugi mag lord rzuca IFke na Dwellersy i po miscascie zapomina czaru a w trzeciej turze rzuca bonus do tafa na Driady - znowu IFka i tym razem mag wylatuje w powietrze. Wiec mimo trzech magów lordów na stole, polowe bitwy gralismy bez magii. Jak przyszło do walki na piąchy, bez zadnych fifirifi, to okazało się, ze elfy nie maja wiele do pokazania... :) 20:0 dla mnie.

Wot, i tyle. Zaden geniusz taktyczny. Armie roznorodne, ale w zadnej bitwie nie czulem sie na gorszej pozycji (moze poza tymi WE na dużych drzewach).
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

nieno jak blodziu sie chowa przed klopami to nie ma co sie dziwić że demony zostały pociśnięte. stary, dziwna ta twoja rozpa. zupełnie nie to czym karmi nas flufy. zero antymagii, magia słaba. dawno nie widziałem zwyklasków przez co przypomina mi rozpe bochu tyle że oni mają szadoła. fastów też nie widze..trole to tez zjawisko.. no ale pocisnołeś ładnie i nie ma co dyskutowac. znaczy to ni mniej ni więcej że zielone to rasa panów i da się je złożyć na wiele sposobów.
ps nie odżałowałeś pkt na fencery?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

loko pisze: ps nie odżałowałeś pkt na fencery?
Fencery sa spoko, ale zaroiło sie ostatnio od Deatha i ochrona kluczowych herosów (Warboss, BSB, szaman) przed snajperkami musi być. A nie zmieszcza sie jednoczesnie Fencery i MR2. Wybralem to, co wazniejsze. Przy okazji zyskuja na tym Savage, ktorzy maja warda od magii na 3+.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

mnie dziwią tylko boyzi i kowboje, ale co tam, znając moje podejście do rozp Miszcza Blessa to i tak zacznę tym grać. (buziaczek)

zero antymagii, magia słaba.
nie zgodzę się, MR 3+ to fest anty magia, a jeden lordunio i 4 czary orków to już magia. tak jak mówił Bless, coraz popularniejszy jest death, IMO zaczyna wypierać shadow, dlatego rezist zaczyna być niezwykle sycący, zwłaszcza w armii, która bez generała daje dupy.

no i wycyganił bym te 15 punktów na włoski model maga tzn MR 3
Obrazek

rauliq
Chuck Norris

a takie pytanko:
savage ork shaman 2 lvl
co ważniejsze:
-główka
-MR3

ilość pkt. podobna(główka , MR3)
rozpiska do 1250pkt. i dylemat co ważniejsze
powiedzmy ze generał to ork boss(talisman+warrior bane) i wejdzie do oddziału savagy i shamana
Ostatnio zmieniony 2 mar 2012, o 21:15 przez rauliq, łącznie zmieniany 1 raz.

Sarkall
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Sarkall »

Po twoim poście nie mam pojęcia jak brzmi pytanie, ale mały szaman może wziąć przedmioty za max 50 pts. MR nie wchodzi :roll: .

rauliq
Chuck Norris

początek postu to pytanie
reszta to opisanie sytuacji z rozpiski
aby nie było " a dlaczego nie wrzucisz glowki i MR3"

a dlaczego MR3 nie wchodzi ????
przecież kosztuje 45pkt.

ODPOWIEDZ