Moja nowa rozpa do Woch-u

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
DragoMir
"Nie jestem powergamerem"

Moja nowa rozpa do Woch-u

Post autor: DragoMir »

Występujące postaci: Drago Mir, Lord tzeentha na Dysku. Przedmioty:
Amulet Ochronny [45] [Ward4+, z pietnem 3+],
łaska bogów [5],
zakleta tarcza [5],
ostrze sporu [40],
Dary chasou: strumień deprawacji [20] razem:355p

Krathok, Lord Khorna na Molochu
Przedmioty: kamień Switu [25] [przerzut pancerza]
Miecz antybohaterów [30],
zbroja potepienia [45]
Koszt: 375
Greg Nowicjusz:, czarownik chaosu z ksiega tajemmnic [25] i z chowańcem czarownikiem [15] Razem 125p
Greg Niezwiązany Jak wyżej, ma dodatkowo konia w kropieżu [16] i tarcze uroku [5] oraz 2 poziom magii [35] razem:181p

Greg Arcymag Tzeentha: jak wyzej, ale z pietnem tzeentha [20] koszt 201p

Balaar, czarownik Nurgla poziomu 2 z piekielna marionetką [35]
i Obsydian Trinket [15] [na 4000 smoczy hełm i szczęśliwy kamień]
razem: 190

bir-ik, mag tzeentha 2 poziomu z chowańcem mocy i obrożą khorna] [190]

Na 500p: Bohaterowie Greg Nowicjusz [125] w oddziale wojowników tzeentha

Podstawowe: 11 wojowników Chaosu Tzeentha z tarczami z chorążym i dowódcą z gorejącym sztandarem [260]
10 grasantów z tarczami w lekkich zbrojach z muzykiem [64]
10 grasantów z tzrczami [50]
razem 499

1000p: Greg niezwiazany [181] w oddziale rycerzy Tzeentha.
Podstawowe: 1] 15 wojowników Tzeentha z gr. dowodzenia, tarczami, gorejacym sztandarem [334]
2] 15 grasantów z tarczami w lekkich zbrojach z dowódca [68]
specjalne 1]8 rycerzy Tzeentha z gr dowóddcą i chorażym z proporcem wściekłości [szał] [495]
Razem: 998p

1500p:
Bohaterowie: 1] Greg niezwiązany [181] z rycerzami Tzeentha
2] Festus, Pan Pijawek [ 185] z wojownikami Nurgla
Podstawowe
1] 15 wojowników Tzeentha z gr. dowodzenia, tarczami, gorejacym sztandarem [334]
2] 20 grasantów w lekkich zbrojach z tarczami, tzeentha [140]
3] 11 wojowników Nurgla z wielkimi broniami, dowódca i muzykiem [235]
specjalne: 1] 8 rycerzy tzeentha z gr dowodzenia, sztandarem szału [505]
Razem 1500p

2000p: Różnice wzgledem 1500: oddział wojowników tzeentha z tarczami traci muzyka
[-6p]
Lordowie: Drago Mir [355]
Rzadkie: Ołtarz chaosu Tzeentha [150]

Drago generał armii jeździ z Gregiem w oddziale rycerzy tzeentha.
Razem 1999p

2500p: Lordowie: Drago Mir [355] w oddziale rycerzy tzeentha, względnie do ataku na tyły
Bohaterowie: 1]Greg, Arcymag Tzeentha [201]w oddziale rycerzy tzeentha
2] Festus, Pan pijawek [185] w oddziale wojowników nurgla
3] Balaar [190] w oddziale wojowników tzeentha
Jednostki Specjalne: 1] 8 rycerzy tzeentha z chorążym i proporcem wściekłości [395]
2] 5 rycerzy Khorna [230]
rzadkie: 1] 2] Ołtarz Chaosu Tzeentha [300]
Podstawowe: 1] 12 wojowników chaosu Tzeentha z dowódca i sztandarowym z Gorejacym sztandarem. Maja tarcze [275]
2] 20 grasantów z tarczami i lekkimi zbrojami tzeentha [140]
3] 11 wojowników nurgla z dowódca i wielkimi broniami [229]
Razem równo 2500p

3000p: Tak, jak na 2500, różnice; Lordowie: 2] Krathok [375p]
Podstwowe: 1] 18, zamiast 12 [96]
3] 12, zamiast 11, dodatkowo ze sztandarowym [17 + 12=29]
Razem 500p. 2500 + 500=3000p

3500p:
Lordowie: 1] Drago Mir [355] z Rycerzami tzeentha względnie do ataku na tyły
2] Krathok [375] Z ryczerzami Khorna

Bohaterowie: 1] Greg, Arcymag Tzeentha [201p]z Rycerzami tzeentha
2] festus, Pan Pijawek [185p] z wojownikami Nurgla
3] Balaar [190] z tzeenthowcami
4] Throgg, Król Trolli [175] z trollami

Podstawowe:
1] 3 trolle [135] [dzieki Throggowi]
2] 18 wojowników chaosu Tzeentha z tarczami, dowódcą, chorążym, gorejącym sztandarem. [371]
3] 20 grasantów tzeentha z tarczami w lekkich zbrojach [140]
4] 12 wojowników Nurgla z Wielkimi Broniami, dowódcą i chorążym [268]

speciale:
1] 8 rycerzy chaosu tzeentha z Proporcem wściekłości chorążym i muzykiem [445]
2] 6 rycerzy chaosu khorna [230]

Rzadkie:
1] 2] Ołtarz choaosu Tzeentha [300]
3] Ołtarz chaosu [130]

Razem 3500

4000p:
Lordowie: 1] Drago Mir [355] z Rycerzami tzeentha względnie do ataku na tyły
2] Krathok [375] Z ryczerzami Khorna

Bohaterowie: 1] Greg, Arcymag Tzeentha [201p]z Rycerzami tzeentha
2] festus, Pan Pijawek [185p] z wojownikami Nurgla
3] Balaar [190] z tzeenthowcami
4] Throgg, Król Trolli [175] z trollami
5] Bir-ik [190] z tzeenthowcami i z Balaarem

Podstawowe:
1] 5 trolle [225] [dzieki Throggowi]
2] 18 wojowników chaosu Tzeentha z tarczami, dowódcą, chorążym, gorejącym sztandarem. [371]
3] 20 grasantów tzeentha z tarczami w lekkich zbrojach [140]
4] 15 wojowników Nurgla z Wielkimi Broniami, dowódcą i chorążym [319]

speciale:
1] 8 rycerzy chaosu tzeentha z Proporcem wściekłości chorążym i muzykiem [445]
2] 6 rycerzy chaosu khorna [230]

Rzadkie:
1] 2] 3] 4] Ołtarz choaosu Tzeentha [600]

Ps. Wszystkie ołtarze ulepszają rycerzy chaosu Tzeentha z bedącymi w tej jednostce herosami i Lordami [Drago i Greg]
Drago jest dowódcą armii, chorążych nie ma. 2 głównymi magami są Greg i balaar, bir-ik jest na pomoc małą, badź na czar pozostający w grze [w domenie tzeentha to 2 czary na 6] oraz na generowanie dodartkowych kości.
Oddział tzeenthowców z tarczami ma Warda 5+ w Walce wręcz [ulepszone parowanie], 6+ [5+ z Balaarem z odpą na magię (1)] oraz 4+ na ataki w fazie strzelania [sztandar 5+ + piętno tzeentha]. strzelając w nich przeciwnicy mają -1 do trafienia [kiedy jest Balaar]
oddział wojowników Nurgla z wielkimi broniami ma regeneracje 5+ i zatrute ataki dzieki festusowi w jednostce.
Festus rzuca swoją klątwe trądu lub regenerację, jeśli wylosuje, na rycerzy Khorna. jeśli balaar wylosuje regenerację, tez rzuca to na rycerzy Khorna.
Oddziały rycerzy to główna i niezbyt mobilna jednostka walcząca. Mają szał, wiec atakuja "na hama", trolle atakuja kawalerię, co dzięki ich plunięciu z S5, ignorujacym pancerz i trafiającym automatycznie jest cóż, no.... Mocne. dodatkowo tratują z S5 [trafienie automatyczne? czy Throgg ma thunderstomp? To w końcu bohater.]
A grasanci i ołtarze sa do wypełniania luk/blokowania przeciwnika, grasanci diżeki pancerzu 5+ i wardzie 5+ w walce wręcz świetnie się do tego nadają, ale jeszcze lepiej ołtarze z pancerzem 4+ i wardem 3+.
W porównaniu z poprzednią rozpą strach budzi mniej jednostek, ale ze względu na "uwaga panie" tylko jak bohater kawalerysta jest w oddziale kawalerii, postanowiłem to zmienić [bo by mi magowie od dział padali]. w poprzedniej armii stawiałem na oddział tzeenthowców z Dragiem i Festusem, ulepszani przez Ołtarze [4 rzuty, regeneracja 5+, zatrute ataki], ale kolejnym powodem, dla którego to zmieniłem, było wzmocnienie magii [ ten elitarny oddział za łatwo by padł :( ], nastepnym horda, zbyt dużo ataków sie marnowało w porównaniu z tym, ile moga wyprowdzic wrogowie [ a +1 atak od ołtarza działa i na wierzchowca i na jeźdźca], a ostatnia już niemozliwość łączenia warda z Regeneracją [jak oni moli tak pokrzywdzić Drago Mira i Tyriona z HE!]
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 19:14 przez DragoMir, łącznie zmieniany 1 raz.
"Walery: Niech się pan na mnie spuści
Harpagon: A teraz Jakubie, trzeba wychędożyć karocę"
Skąpiec Moliera [Slaaneshyty]

"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."
Król Julian z Madagaskaru

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

What da fuck?! #-o

Poczytaj sobie to, bo inaczej nikt nie będzie tych twoich wypocin czytał.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

gfc84
Pseudoklimaciarz

Post autor: gfc84 »

Ja się naprawdę starałem.... ale te Polskie nazwy mnie pokonały :oops:

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

gfc84 pisze:Ja się naprawdę starałem.... ale te Polskie nazwy mnie pokonały :oops:
:D
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Cholernie nieczytelne te twoje rozpiski. Pisz każdą osobno!

Awatar użytkownika
Warzywko

Post autor: Warzywko »

gfc84 +1 :D
Statystyka to dziwka.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Jako, że to nowy to podjąłem się tłumaczenia rozpiski na ludzki za niego. Jak coś przekręciłem proszę o korektę( szczególnie w sprawach tłumaczenia itemków na angielski dla panów native speakerów co polskiego nie znają :P ). I proszę na przyszłość o pisanie po ludzku. Nie zawsze mam godzinkę wolnego :P I do cholery nie używaj białej czcionki. Nie jestem kobietą i gdyby nie fakt, że przywaliłem ctrl + a to bym w życiu połowy rozpy nie znalazł :roll:
A i jeszcze jedno. Opierałem się na zapiskach oryginalnych. Na ile jest to możliwe i poprawne nie wiem, aż tak znudzony nie jestem. Np warto by sprawdzić czemu według oryginalnych zapisków oddział bez tarcz kosztuje tylko 6 ptk mniej niż z i mówię tu o warriorach.(może i tak jest ale brzmi to co najmniej idiotycznie :P)

Rozpa na 500:
Mały mag; ksiega tajemmnic [25](Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]
@ 125p
11 wojowników Chaosu Tzeentha z tarczami z chorążym i dowódcą z gorejącym sztandarem [260]
10 grasantów z tarczami w lekkich zbrojach z muzykiem [64]
10 grasantów z tzrczami [50]
razem 499

Rozpa na 1000:
Mały mag; ksiega tajemmnic [25](Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]; Tarcza uroku[5] (Charmed Shield); Konik z korpierzem[6]; 2lvl
@ 181p
15 wojowników Tzeentha z gr. dowodzenia, tarczami, gorejacym sztandarem [334]
15 grasantów z tarczami w lekkich zbrojach z dowódca [68]
8 rycerzy Tzeentha z gr dowóddcą i chorażym z proporcem wściekłości [szał] [495]

Rozpa na 1500:
Mały mag; ksiega tajemmnic [25] (Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]; Tarcza uroku[5] (Charmed Shield); Konik z korpierzem[6]; 2lvl
@ 181p
Festus, Pan Pijawek [ 185] z wojownikami Nurgla( BRAKUJE OPISU POSTACI*)
15 wojowników Tzeentha z gr. dowodzenia, tarczami, gorejacym sztandarem [334]
20 grasantów w lekkich zbrojach z tarczami, tzeentha [140]
11 wojowników Nurgla z wielkimi broniami, dowódca i muzykiem [235]
8 rycerzy tzeentha z gr dowodzenia, sztandarem szału [505]

Rozpa na 2000:
Lord tzeentha na Dysku.
Amulet Ochronny [45](talisman prezerwatywy); łaska bogów [5]; zakleta tarcza [5](enchend sheild); ostrze sporu [40]; strumień deprawacji [20]
@355p
Mały mag; ksiega tajemmnic [25](Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]; Tarcza uroku[5] (Charmed Shield); Konik z korpierzem[6]; 2lvl
@ 181p
Festus, Pan Pijawek [ 185] z wojownikami Nurgla( BRAKUJE OPISU POSTACI*)
15 wojowników Tzeentha z gr. dowodzenia, gorejacym sztandarem [328]
20 grasantów w lekkich zbrojach z tarczami, tzeentha [140]
11 wojowników Nurgla z wielkimi broniami, dowódca i muzykiem [235]
8 rycerzy tzeentha z gr dowodzenia, sztandarem szału [505]
Różnice wzgledem 1500: oddział wojowników tzeentha z tarczami traci muzyka
Ołtarz Chaosu z markiem tzeentha [150]

Rozpa na 2500:
Lord tzeentha na Dysku.
Amulet Ochronny [45](talisman prezerwatywy); łaska bogów [5]; zakleta tarcza [5](enchend sheild); ostrze sporu [40]; strumień deprawacji [20]
@355p
Mały mag; ksiega tajemmnic [25](Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]; Tarcza uroku[5] (Charmed Shield); Konik z korpierzem[6]; 2lvl; Mark of tzeenth
@ 201p
Festus, Pan pijawek [185]
Mag Boga Stolca( Nurgla) 2 lvl;piekielna marionetką [35]( Infernal Puppet); Obsydian Trinket [15]
@190
8 rycerzy tzeentha z chorążym i proporcem wściekłości [395]
5 rycerzy Khorna [230]
Ołtarz Chaosu Tzeentha [300]
2 wojowników chaosu Tzeentha z dowódca i sztandarowym z Gorejacym sztandarem. Maja tarcze [275]
20 grasantów z tarczami i lekkimi zbrojami tzeentha [140]
11 wojowników nurgla z dowódca i wielkimi broniami [229]

Rozpa na 3000:

Tak, jak na 2500, różnice:
18, zamiast 12 [96]
12, zamiast 11, dodatkowo ze sztandarowym [17 + 12=29]
Razem 500p. 2500 + 500=3000p

Kto to rozkmini jest debeściak :D

Dochodzi lord khorna na kucyku zwanym potocznie molochem ;kamień Switu [25](Down Stone); Miecz antybohaterów [30], (pasowałoby Worrior bane ale przepłacić za niego 6 razy ?); zbroja potepienia [45]
@375

Rozpa na 3500:
Lord tzeentha na Dysku.
@355p
Mały mag; ksiega tajemmnic [25](Book of Secrets) ;chowańcem czarownikiem [15]; Tarcza uroku[5] (Charmed Shield); Konik z korpierzem[6]; 2lvl; Mark of tzeenth
@ 201p
Mag Boga Stolca( Nurgla) 2 lvl;piekielna marionetką [35]( Infernal Puppet); Obsydian Trinket [15]
@190
Dochodzi lord khorna na kucyku zwanym potocznie molochem ;kamień Switu [25](Down Stone); Miecz antybohaterów [30], (pasowałoby Worrior bane ale przepłacić za niego 6 razy ?); zbroja potepienia [45]
@375
Throgg, Król Trolli [175] z trollami
3 trolle [135]
18 wojowników chaosu Tzeentha z tarczami, dowódcą, chorążym, gorejącym sztandarem. [371]
20 grasantów tzeentha z tarczami w lekkich zbrojach [140]
12 wojowników Nurgla z Wielkimi Broniami, dowódcą i chorążym [268]
8 rycerzy chaosu tzeentha z Proporcem wściekłości chorążym i muzykiem [445]
6 rycerzy chaosu khorna [230]
2xOłtarz choaosu Tzeentha [300]
Ołtarz chaosu [130]

Rozpa na 4000

Lord tzeentha na Dysku.
@355p
@ 201p
Mag Boga Stolca( Nurgla) 2 lvl;piekielna marionetką [35]( Infernal Puppet); Smoczy Hełm[10]( Dragon Helm); Szczęśliwy Kamień[5]( Lucky Stone)
@190 ( O dziwo w całym tym burdelu zauważyłem, że koszt się nie zgadza, ale nie mam innego pomysłu czym może być szczęśliwy kamień)
@375
Throgg, Król Trolli [175] z trollam
mag tzeentha 2 poziomu z chowańcem mocy i obrożą khorna [190]

5 trolle [225]
18 wojowników chaosu Tzeentha z tarczami, dowódcą, chorążym, gorejącym sztandarem. [371]
20 grasantów tzeentha z tarczami w lekkich zbrojach [140]
15 wojowników Nurgla z Wielkimi Broniami, dowódcą i chorążym [319]
8 rycerzy chaosu tzeentha z Proporcem wściekłości chorążym i muzykiem [445]
6 rycerzy chaosu khorna [230]
4xOłtarz choaosu Tzeentha [600]

Jeśli ktokolwiek jest w stanie powiedzieć na podstawie tego opisu co ten kolo ma to będzie łatwiej: Festus rzuca swoją klątwe trądu lub regenerację, jeśli wylosuje, na rycerzy Khorna. Nie znam się na hałasie ale wydaje mi się, że chodzi o maga...

I teraz panowie co mają na swoich pułkach AB do chałasu wasza kolej :D W dodatku było by miło jakby autor tych rozpisek chociaż podziękował 8)

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

O MEN! Ta pusta częścia posta to było rozpiska. Kamuflarz rozpy +1000 :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Grasz z nim, on pokazuje Ci rozpę w formie elektronicznej. Trochę tego mało. Kończysz wstawianie a tu nagle ni z gruszki ni z pietruszki jeb 50 czołzenów. Łodafaka ?!. A kolo Ci ordynarnie zmienia kolor czcionki na czarny xD

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Już wiem jak oszczędzić na tuszu do drukarki - będę pisał rozpiski białą czcionką :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Post autor: TomashWwl »

Info dla kolegi - koniecznie wstawiaj na przyszłość rozpiski pojedynczo, najlepiej w popularnym formacie z Army Buildera, ułatwia to bardzo jej zrozumienie i ocenę

Info dla całej reszty - zbieżność nickow zdecydowanie przypadkowa ;)
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Nick też ma białą czcionką napisany?
Obrazek

DragoMir

Na forum warhammer world tę rozpe robiłem, w dodatku daaawno. [Jest na nim mały ruch, wiięc sie przeniosłem na inne, polecane przez kolegów z tamtego, czyli właśnie bordera] Może cos tam na biało było, ale tam cały tekst jest na biało. Dzięki za zmienienie tekstu do standardów forum. Ostrze Sporu daje +2 A, a Festus jest z AB WoChu, tak samo jak throgg, król trolli. Mały mag z księga tajemnic ma 3 lvl magii [dzięki książce], +4 do rzucenia czaru, + 3 do rozproszenia, zna 4 czary z Domeny Śmierci, mimo, że ma piętno tzeentha [uwielbiam książkę!] Właściwie nie wiem, po co jest zasada pisania po angielsku-sprawia to, że niewiele pojmuję, gdyż AB mam po Polsku. Czekam, aż WoChowcy się wypowiedzą. Niemniej dzięki za pomoc.

Dobra, to moja rozpa jest juz w 2 wersjach: po Polsku [moja] i po Angielsku [uczynnego kolegi]

"Czyli to maja najskrytsza fantazja! Już się nie mogę doczekać, aż poznam głębię swego zwyrodnienia."

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Yyy... Chyba ktoś tu nie wie jak działa książka :roll: Polecam lekturę faqów :wink:
Wieszkto pisze:
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

DragoMir

Wiem, poczytałem trochę. Jak niby według cb?

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Zapewne nie tak jak ty uważasz trolololo.
:|

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Nie według mnie, tylko GW:
Page 115 – Book of Secrets, second paragraph
Change to “Treat the bearer as a Level 1 Wizard, who may use
the Lore of Fire, Lore of Shadow or Lore of Death. He may
not attempt to channel. If he ever casts a spell with irresistible
force he must roll D6+1 rather than 2D6 on the Miscast
table.”
Co oznacza, ze jeśli ma książkę, to niezależnie od tego, który miał wcześniej poziom i jaki mark, jest pierwszo-poziomowym czarodziejem z jednym, z tych lorów. Jeśli ma spell familiara, to zna dwa czary z tegoż loru. Tyle. Tak przynajmniej gra się w Polsce na turniejach. Osobiście wolałbym, zęby książka została niezerratowana, bo byłaby super na tą edycję. :wink:
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Shadar skąd wiesz jak się gra na turniejach :)
a tak serio, też tak uważam i gram.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Oj tam, oj tam. Mówiłem: od kwietnia/maja możecie się mnie spodziewać. Wcześniej moje pojawienie się jest mało prawdopodobne. :mrgreen:
Wieszkto pisze:

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

BIałystok! polecam!

i ksiazka w tej edycji sie nie spisuje raczej. jest co brac innego ;P
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

ODPOWIEDZ