Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Moderator: Dibo
Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Nie "na 3+" tylko mam "+3 do casta" (2 lvl maga + zasada beast lore rzucanego na BoCH). 12'' wychodzi na rzucie 7+, a 24'' na rzucie 10+ (czyli generalnie 3 i 4 PD).
archeolog -> Gram właśnie czymś takim (limity ETC; 2 x 35 bestigorów + 40 gorów; 2 x 1 lvl shadow + 4 lvl death) i szukam alternatywy. Największy mój problem to beast (3-4 kostki na 1 czar) czy shadow (2 kostki). Miasma jest fajna, ale:
- obnizenie I przeciwnika do 1 wcale nie zwiększa przeżywalności Bestigorów (choć więcej może dorzyć okazji do uderzenia),
- obniżenie przecinika do WS 1 (trafianie bestii na 5+), to zazwyczaj dwie miasmy, a efekt dokładnie ten sam co +1T
- trafianie na 4+ z przerzutem a trafianie na 3+ z przerzutem to 0,75 i 0,89 trafionych - ranienie na 4+ a ranienie na 3+ to 0,50 vs 0,66 (jeżeli liczyć % wzorst efektywności... ; btw - lepiej coś trafiać na 4+ i ranić na 4+, niż trafiać na 3+ i ranić na 5+ -> 0,25 i 0,22 wounda; mathhammer rulez )
- plus shadowa to zasięg i możliwośc obniżenia np. Mv
- plus beasta - inne czary spokojnie osiągalne dla 2lvl (flock of doom z hagtree, amber spear, curse)
- inna ważna rzecz: miasma to jeden oddział przeciwnika, a wyssan's to jedna moja horda, która może dostać potrójną szarżę - jak sam sklejam kanapkę, to raczej nie potrzebuję aż takich buff'ów / mało jest oddziałów zdolnych ustać 40 gorów z przodu i 35 bestigorów z boku (z doświadczenia raczej wychodzi, że mało jest oddziałów zdolnych walczyć 1:1 z bestiami; oczywiście nie mówię tu o 3-krotnie dopakowanych chosenach itp., ale wtedy i tak bardziej pomaga wyssan niż miasma)
archeolog -> Gram właśnie czymś takim (limity ETC; 2 x 35 bestigorów + 40 gorów; 2 x 1 lvl shadow + 4 lvl death) i szukam alternatywy. Największy mój problem to beast (3-4 kostki na 1 czar) czy shadow (2 kostki). Miasma jest fajna, ale:
- obnizenie I przeciwnika do 1 wcale nie zwiększa przeżywalności Bestigorów (choć więcej może dorzyć okazji do uderzenia),
- obniżenie przecinika do WS 1 (trafianie bestii na 5+), to zazwyczaj dwie miasmy, a efekt dokładnie ten sam co +1T
- trafianie na 4+ z przerzutem a trafianie na 3+ z przerzutem to 0,75 i 0,89 trafionych - ranienie na 4+ a ranienie na 3+ to 0,50 vs 0,66 (jeżeli liczyć % wzorst efektywności... ; btw - lepiej coś trafiać na 4+ i ranić na 4+, niż trafiać na 3+ i ranić na 5+ -> 0,25 i 0,22 wounda; mathhammer rulez )
- plus shadowa to zasięg i możliwośc obniżenia np. Mv
- plus beasta - inne czary spokojnie osiągalne dla 2lvl (flock of doom z hagtree, amber spear, curse)
- inna ważna rzecz: miasma to jeden oddział przeciwnika, a wyssan's to jedna moja horda, która może dostać potrójną szarżę - jak sam sklejam kanapkę, to raczej nie potrzebuję aż takich buff'ów / mało jest oddziałów zdolnych ustać 40 gorów z przodu i 35 bestigorów z boku (z doświadczenia raczej wychodzi, że mało jest oddziałów zdolnych walczyć 1:1 z bestiami; oczywiście nie mówię tu o 3-krotnie dopakowanych chosenach itp., ale wtedy i tak bardziej pomaga wyssan niż miasma)
Shadow w takich rozpiskach masz po to żeby przeciwnik z 5 WS nie trafiłą cie na 3+ tylko po obniżeniu na 4+ a nie po to żebyś ty łatwiej trafiał bo to akurat przy przerzutach jest mały miki.
Miasmy są ważne kiedy walczą Gory a nie Bestigory
Co do kanapkowania, jeżeli udaj cie sie przeciwnika tak skanapkować jak opisałeś, to albo jesteś mega dobry albo grasz z kolegą z worka "włoszczyzny" i pokonałbyś go nawet bez tej kanapki
Kompletnie nie wierze w skuteczność dużego maga z Deathem
Miasmy są ważne kiedy walczą Gory a nie Bestigory
Co do kanapkowania, jeżeli udaj cie sie przeciwnika tak skanapkować jak opisałeś, to albo jesteś mega dobry albo grasz z kolegą z worka "włoszczyzny" i pokonałbyś go nawet bez tej kanapki
Kompletnie nie wierze w skuteczność dużego maga z Deathem
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Wiem Ale dokładnie tyle samo daje +1TDibo pisze:Shadow w takich rozpiskach masz po to żeby przeciwnik z 5 WS nie trafiłą cie na 3+ tylko po obniżeniu na 4+ a nie po to żebyś ty łatwiej trafiał bo to akurat przy przerzutach jest mały miki.
Wyssany są wtedy ważniejsze (przy Gorach; obniżają skuteczność przeciwnika i podnoszą gorów; przy Bestigorach w zasadzie tylko obniżają skuteczność przeciwnika). Tyle teoria, a w praktyce to się zobaczy...Dibo pisze:Miasmy są ważne kiedy walczą Gory a nie Bestigory
TrueDibo pisze:Co do kanapkowania, jeżeli udaj cie sie przeciwnika tak skanapkować jak opisałeś, to albo jesteś mega dobry albo grasz z kolegą z worka "włoszczyzny" i pokonałbyś go nawet bez tej kanapki
Tsk, tsk... A to taki ulubiony lore wszystkich gierojów samopas, magów w oddziałach (te dwa zwłaszcza w połączeniu z hagtree) i miłośników purpurowej opalenizny. Dodatkowo chodzi plota, że mogą po shadow'le pojechać w kolejnych edycjach draftu... A generalnie to mi się ostatnio nieźle sprawdza.Dibo pisze:Kompletnie nie wierze w skuteczność dużego maga z Deathem
Przetestujemy towarzysze w sobotę
Co do shadowa dostałem w hordę gołych bestigorów z overrunna szarżę Ironsów z Dużym Kucharzem i Świnią BSB. W swojej turze cisnołem mu soulblight i oniżanie S i mnie na 5 ranili... oczywiście ulałem feara. potem jeszcze ten oddział dostał mournfangi... na szczęście przeżył na tyle długo, że udało mi się skanapkować i gory i mournfangi:)
Co do shadowa dostałem w hordę gołych bestigorów z overrunna szarżę Ironsów z Dużym Kucharzem i Świnią BSB. W swojej turze cisnołem mu soulblight i oniżanie S i mnie na 5 ranili... oczywiście ulałem feara. potem jeszcze ten oddział dostał mournfangi... na szczęście przeżył na tyle długo, że udało mi się skanapkować i gory i mournfangi:)
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Nie nie, Przemcio będzie walczył podejrzewam u siebie w Warszawie. Tylko my w Krakowie prowadzimy takie epickie pojedynki Kozy VS Kozy. Mam nadzieje że już sie otrząsnąłeś i wrócisz do grania Kozami i do tego wstąpisz w szeregi True Legionu ... "Together we will rule the universe young Skywalker"
Czcij Koze !!
Nie dam rady , a jak będą Babice to wtedy jestem na weselu kuzyna także dopiero w nowym sezonie możemy razem poczcić koze !! W nowym sezonie nowa Arena jeżeli jedynymi Beastmnenami znowu będzie tylko Krusk i Cruse to potraktuje to jak osobistą zniewagę !!
Czcij Koze !!
Postanowiłem sobie połączyć pomysły Klopsa i Khumka i rozpocząć odejście od bestigorów na rzecz dużych krówek. Czekam na sugestie i mam tez pytanie - gra ktoś na psach? mam sporo houndów i zastanawiam się czy nie beda lepsze od razrogorów (tańsze w sumie a zadania podobne). Minosy zgodnie z zaleceniem khumana fulleco ale opcja z championem ward na flamingi tez jest syta.1 * Doombull @ 330.0 Pts
General; Frenzy
Axes of Khorgor [40.0]
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]
1 Doombull @ 310.0 Pts
Frenzy
Sword of Swift Slaying [25.0]
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
1 Gorebull @ 247.0 Pts
Frenzy; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [10.0]
1 Bray Shaman @ 110.0 Pts
Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
1 Bray Shaman @ 135.0 Pts
Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
Dispel Scroll [25.0]
1 Bray Shaman @ 125.0 Pts
Lore of Shadow; Magic Level 1; Braystaff
Herdstone Shard [50.0]
37 Gor Herd @ 329.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician
1 Foe-Render @ [10.0] Pts
10 Ungor Herd @ 53.0 Pts
Shield; Musician
39 Ungor Herd @ 215.0 Pts
Shield; Standard; Musician
1 Halfhorn @ [6.0] Pts
5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 70.0 Pts
Scout
8 Minotaurs @ 450.0 Pts
Light Armour; Musician
1 Razorgors @ 55.0 Pts
Models in Army: 125
Total Army Cost: 2599.0
Wersja na nowy draft:
core (bo tylko to się zmienia):
4x5ungor riders
23 gory xhw FCG
3x13 gory xhw muzyk
albo 2xungory duże gory 4 rydwany. Co lepsze?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
1 Bray Shaman @ 110.0 Pts
General; Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
1 Bray Shaman @ 75.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 1; Braystaff
1 Wargor @ 146.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Ram Horn Helm [15.0]
32 Bestigor Herd @ 429.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Standard of Discipline [15.0]
38 Gor Herd @ 329.0 Pts
2ndWeapon; FCG
10 Gor Herd @ 70.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts
Models in Army: 92
Total Army Cost: 1349.0
Myślicie że da radę tym pograć na małym turnieju na 1250 pkt? Ciężko cokolwiek wymyśleć na taki format, dajcie jakieś porady co do rozpiski.
General; Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
1 Bray Shaman @ 75.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 1; Braystaff
1 Wargor @ 146.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Ram Horn Helm [15.0]
32 Bestigor Herd @ 429.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Standard of Discipline [15.0]
38 Gor Herd @ 329.0 Pts
2ndWeapon; FCG
10 Gor Herd @ 70.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts
Models in Army: 92
Total Army Cost: 1349.0
Myślicie że da radę tym pograć na małym turnieju na 1250 pkt? Ciężko cokolwiek wymyśleć na taki format, dajcie jakieś porady co do rozpiski.
Solo "Rogaty Szczur"
Beast Herds
Beast Herds