Nawet jak sie przestraszą to i tak na 5 trafiają. Tu sie nic nie zmienia.Marek15 pisze:Nie jest tak fajnie jak myślałem, zapomniałem że gobo mają WS2 i trafiają na 5 a jak się przestraszą to na 6. I to psuje moje wyliczenia. Mea culpa. A patent z przyjęciem szarży 30 WL 60 nocników polega na tym: Puszczam fanoli z końca moich nocników, zadają mi 3d6 a elfom 6d6. Od fanoli pada (statystycznie) 8,75 goblina (paniki nie ma, dlatego trzeba ich 60) a elfów pada 17,5 (przypadkowo mogą się nawet spanikować). Pozostałe 13 elfów zabije 10 goblinków (pozostaje statystycznie 41 goblinów, sporoChester22 pisze:Naprawde goblinki są tak zajebiste? Pytam bo nie wiem, nigdy nie przyjmowałem na nocniki WLMarek15 pisze:Statystycznie 50-60 nocników z 3 fanami wciąga nosem szarżę 30 white lionów, nawet się przy tym nie zasapie, 30 ataków goblinów (zakładając starcie hord) liczyłem (błędnie) że zaciuka 5 elfów na turę. Tak dobrze nie jest bo trafiając na 5+ wyjdzie raczej 3 zabitych elfów. Jakby nie było jeśli gobo nie uciekną po kilku turach przemielą elfy.
Poza tym na euro 30 WL to 450 punktów, a więc zero CG, raczej wystawiają 27, a 3 na starcie mniej to trochę lepiej dla nocników.
Ważne jest żeby to WL szarżowali.
Tak statystycznie, a w realnych rzutach różnie to wychodzi jak wiadomo
Btw, mozna tak że że wypuszcza sie fanoli z końca oddziału i kazać im iść na przód żeby przeszli przez nas? To troche dziwne, ale jak tak to bardzo fajnie
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Teraz pytanie, nie ten temat ale nie chce mi sie drugiego posta pisać. W podręczniku jest napisane:
Any unit that moves into contacts with fanatic takes d6 hits from moving into the fanatic and and further d6 hits due to the fanatic's death throes .
Czyli, coś szarżuje na fanoli, w 8 calach ich wypuszczam, przykładowo żadnej nie doszedł, jednostka kończąc ruch szarży przeszła przez fanoli ale nie stanęła na nich to i tak dostaje 6d6? Bo jest napisane że wystarczy ze przejdzie przez fanoli to fanol ginie i wywala 2d6, a ja zawsze grałem że trzeba stanąć na nim żeby dostać 2d6. Która opcja jest prawdziwa?