Slaanesh 2k z warriorami

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aras4rose
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Slaanesh 2k z warriorami

Post autor: aras4rose »

1 * Exalted Chaos Sorcerer @ 385 Pts
Mark of Slaanesh; General; Magic Level 4; Lore of Slaanesh; Chaos Armour
Slaughterer's Blade [40]
Crown of Everlasting Conquest [50]

17 * Chosen Chaos Warriors of Slaanesh @ 514 Pts
Mark of Slaanesh; Chosen Unit; Great Weapon; Shield; Standard; Musician
Rapturous Standard [50]

1 Champion @ [12] Pts

5 Chosen Chaos Knights @ 270 Pts
Mark of Chaos Undivided; Barding; Chosen Unit; Shield; Standard
War Banner [25]

5 Chaos Steed @ [0] Pts

1 Chaos Chariot @ 120 Pts
Mark of Chaos Undivided

2 Chaos Steed @ [0] Pts

2 Chaos Warrior Crew @ [0] Pts
Halberd; Heavy Armour

1 Hellcannon @ 270 Pts

3 Hellcannon Crew @ [0] Pts
Heavy Armour

5 Beast Herd (Gors) @ 55 Pts
2ndWeapon

5 Ungors @ [20] Pts
Spear

1 Chaos Sorcerer @ 185 Pts
Mark of Slaanesh; Magic Level 2; Lore of Slaanesh
Spell Familiar [15]
Armour of Damnation [30]

1 Chaos Sorcerer @ 200 Pts
Crimson Armour of Dargan [20]

1 Steed of Slaanesh @ [40] Pts

Casting Pool: 10

Dispel Pool: 6

Models in Army: 40

Total Army Cost: 1999

Wiem że nikt tu nie używa warriorów :> no cóż na turniejach nie gram a w wersji domowej wszystko dozwolone ;) Główna czarka i 2lvl czarodziejka ( u mnie same kobietki jeżeli o czarowanie) razem z warriorami w oddziale.

Gory z założenia z przodu

Główne założenie ściaganie wszystkiego pod warriorow czarami + unieruchamianie (magia slaanesha) jeszcze z takim założeniem od początku nie gralem ale w ostatniej bitwie Lorda Imerium na gryfie sobie podstawilem. Dwuręczna broń jakby coś cięższego stanęło na drodze. W większości przypadków ja trafiam na 3+ przeciwnik na 5+.

Hellcanona lubię raczej sie sprawdza (chociaż w jednej bitwie na 5 pogonił mi taki oddział warriorów, to była masakra ;) )

@
obrabiaj rozpiski, jako ze jestes tutaj od niedawna pokaze jak nalezy to robic:

oto twoja rozpa w wersji obrobionej,

1 * Exalted Chaos Sorcerer @ 385 Pts
Slaughterer's Blade [40]
Crown of Everlasting Conquest [50]

Spell Familiar [15]
Armour of Damnation [30]

1 Chaos Sorcerer @ 200 Pts
Crimson Armour of Dargan [20]
1 Steed of Slaanesh @ [40] Pts

18 * Chosen Chaos Warriors of Slaanesh @ 514 Pts
Mark of Slaanesh; Chosen Unit; Great Weapon; Shield; FCG
Rapturous Standard [50]

5 Chosen Chaos Knights @ 270 Pts
Mark of Chaos Undivided; Barding; Chosen Unit; Shield; Standard
War Banner [25]

Mark of Chaos Undivided

5/5 Beast Herd (Gors) @ 55 Pts

1 Hellcannon @ 270 Pts

Models in Army: 40

Total Army Cost: 1999

moim skromnym zdaniem duzo bardziej czytelne ;)
thurion
http://picasaweb.google.pl/aras4rose - zdjęcia z moich bitewek (ostatnia 18 sierpień);
Kupno E-pism i E-czasopism

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

W magowie w wersji do bitki? :D duży magik sobie zbyt duzo woundów nie doda z dwoma atakami... tak samo po co tym mniejszym te armoury? lepiej wydac te punkty na jakies power stony albo power familiara, zawsze pomoze to magii skoro to na niej rozpiska...
no i muzyk na chosenach knightach obowiązkowy. no i jeżeli wszystko masz slaanesha to i im mozna by dać tego marka - będziesz miał punkty za magiczne przedmioty
a reszta - nie widzę w tym zbyt wielkiego potencjału, ale skoro to rozpiska na bitwy domowe to spoko :P

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

rozpiska jak to sam ujales, malo turniejowa :) bez wiekszych zgrzytow
ale sam nie wiem czego oczekujesz... moje rady bylyby takie (oczywiscie przez to ze jestem graczem turniejowym beda one mialy glownie taki charakter.. ale postaram sie wziasc pod uwage domowosc rozgrywanych przez ciebie gier :) )

herosi imo srednio poskladani :)
przydalby sie scroll (conajniej spell breaker na helce), do tego lord ma drogie bezsensowne przedmioty, idac takim tokiem rozumowania wolalbym na nim widziec:
gaze of the gods, sword of might + power familiara
kolesie mniejsi tez jakos dziwnie, armour of damnation bardziej pasowalby do tego na steedzie slaanesha, a crimson armour to strata pkt, juz lepiej zainwestowac w armour of tortured souls, ale generalnie polecam scrolle/ power stony

choseni bez zarzutu, chociaz koszt punktowy twoich chosenow pieszych jest nieco.. porazajacy, a konnym przydzalby sie MoS tak aby mogl z nimi jezdzic mag na steedzie :wink:

przydalyby sie 2-3 oddzialy pieskow, a nawet 4.. tymbardziej ze grasz slaaneshem, na herdzie conajmniej muzyk

hellcannonem troche potrenuj, staraj sie go wystawaic z dala od reszty armii, tak zeby trzymal sam flanke ktoras, zazwyczaj jest wystarczajacym straszakiem :) wtedy nie ma ryzyka ze nagle wpadnie ci w oddzial za 1000pkt

pzdr

wsad
Plankton

Post autor: wsad »

crimson przydaje sie na armie typu nieumarli, lub jakies inne z małym ld...
dziś grałem z TK i crimson bardzo dobrze sie spisywal...

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

troszke malo oddzialow na 2k,
przedmowcy zauwazyli ze mozna by lepiej zlozyc bohaterow przy podobnym efekcie a podpakowujac regimenty

Awatar użytkownika
aras4rose
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Tylko kosmetyczne zmiany:

1 Exalted Chaos Sorcerer @ 380 Pts
Chaos Daemon Sword [85]

Spell Familiar [15]
Armour of Damnation [30]

18 * Chosen Chaos Warriors of Slaanesh @ 514 Pts
Mark of Slaanesh; Chosen Unit; Great Weapon; Shield; FCG
Rapturous Standard [50]

5 Chosen Chaos Knights of Slaanesh @ 290 Pts
Mark of Slaanesh; Barding; Chosen Unit; Shield; Standard
War Banner [25]

1 Chaos Sorcerer on Chaos Steed @ 181 Pts
Mark of Slaanesh; Magic Level 2; Lore of Slaanesh; Chaos Armour; Barding
Dispel Scroll [25]

Mark of Chaos Undivided

1 Hellcannon @ 270 Pts

5/5 Beast Herd (Gors) @ 55 Pts
2ndWeapon

Models in Army: 39

Total Army Cost: 1995

Co do piesków jak najbardziej bym dał, ale nie mam ani jednej sztuki :P
Więc co do Generała to przedmioty kwestii chwili, tak rozważałem jaką dać ochronę, ale zmieniłem na miecz, sprawdził sie w 2 bitwach w których takim grałem. Ochronę daje oddział i sztandar, z tym mieczem czarodziej robi się jak Lord. Dodatkowo nie mam mocnych każdy trafia na 5+. A dodatkowo z takimi statystykami pomaga wyciągnąć lepszy wynik walki, bo jak trafię na oddział krasnoludów to znowu zostanie zgrzytanie zębami, ci to wyciągają wynik walki, jakieś chore bonusy wyciagają, nie lubię icg ;) Przeciwko pomaga główny sztandar armii z banerem bogów, ale cholernie to drogie i tu nie widzę możliwości wciśnięcia.
Co do zbroji 2lvl maga według mnie jak najbardziej odpowiednia, gdyż mag znajduje się w 1 szeregu i przeciwnik najchętniej widziałby go martwego. A możliwość nie trafienia w niego jest miła, jak mówię zwykłe wojsko na 5+ a lepsi w tym bohaterowie na 4+, więc niech przerzucą to co już by weszło. Familiar do czaru bo w tej koncepcji zależy mi na dwóch czarach ( 3.Titillating Delusions i 5.Enrapturing spasms) i familiar daj mi większą możliwość trafienia czaru dla 2lvl.

Drugiego maga wrzucilem do konnicy i z zbroją różnie, zamiana na scrolla na więcej nie ma punktów :P jak i dla hellcannona (normalnie też daję scrolla) ale na forum spotkałem się z koncepcją aby znosił armour, ciekawe i może być przydatne :>

@turion
Co do hellcannona to całkiem mi się sprawdza, w ostatniej bitwie dostał z działa za 5 i pozostał na 1hp, ale mimo to się sprawdził jednym strzalem zdjął 9 greatswordów w Imperium, bo sztandarowy armi oczywiście look out sir :P a poluję na niego od dawna, bo ten Imperialny banner działa jak płachta na byka ;) ten przerzut wszystkich testów na Ld w 12 calach, ehhh ...
Później wjechała w helkę konica Imperialna około 10 rycerzy i walczyli sobie z 3 tury jak pamiętam (helka na 1 hp) a rycerze padali a jakbym miał gift ignorujący pancerz, hmm ... to bym wygrał taki pojedynek.
No i zdarza się że i krasnoludy wolą dać noge niż przyjąć strzał w środek oddziału :D
http://picasaweb.google.pl/aras4rose - zdjęcia z moich bitewek (ostatnia 18 sierpień);

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

teraz to niestety nie masz zadnego wsparcia i coraz mniej cie jest :P czarowanie polega na tym, że czarownikami raczej nie pchasz sie do walki :D więc ponad 100 punktów za przedmioty uzywane w walce... moze pozostawie to bez komentarza
1 chariot tez do mnie nie przemawia
ale w koncy to na gry domowe, więc have fun! ;)

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Tak jakos nawet nie ma czym uderzyc porzadnie jak sie juz iluzje rzuci...

Awatar użytkownika
aras4rose
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Uderzyć właśnie warriorami S6 z dwuręcznej broni. I najmniej 2 ataki, champion 3 a sam mag wypłaca 6 ataków z S6. Według mnie jest to wystarczająca siła. A mówię o koncepcji że magami ściągam wroga przed warriorów i nimi atakuję, a jak jeszcze uda mi się unieruchomić wroga to totalny miód ;-)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Zawsze mnie cieszy, gdy widzę w rozpisce Warriorów, to taka rzadkość... Tak więc szacuneczek za to, bo klimat to podstawa :) Myślę, że mógłbyś jednak oszczędzić trochę punktów na nich (gdybyś chciał i/lub potrzebował). Mógłbyś zabrać im Mark of Slaanesh i zostać przy Undivided (oszczędność 20 punktów), a także co za tym idzie zabrać magiczny sztandar (kolejne 50 punktów). Mógłbyś także zmniejszyć trochę ich liczbę. Według mnie optymalne jest 12 Chosenów Undivided z samym muzykiem. W wypadku tak drogiej piechoty nie ma sensu nastawiać się na static CR, bo jest on koszmarnie drogi. Ci panowie mają nabijać CR poprzez zabitych. Jeszcze lepiej, gdybyś mógł wystawić Chosenów Khorne'a, którzy mają po 3 ataki z S6 i są najpotężniejszą piechotą w grze. A tak to proponuję zostać przy 12 Chosenach z muzykiem, którzy bedą Cię kosztować 282 punkty. Tak małemu oddziałowi nie ma co dawać sztandaru ani championa.

514 - 282 = 232 - tyle punktów oszczędzasz! :)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
aras4rose
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Co do klimatu to właśnie kult Slaanesha mi najbardziej odpowiada :> wyobrazić można sobie 2 czarki wśród oddziału wojowników (oddziału a nie garstki ;) ) w wcześniejszych bitwach wystawiałem oddział składający się z 25 tu już jest uszczuplony ;). Skoro mowa o pkt to czym ich więcej tym trudniej przeciwnikowi zdobyć za nich pkt. A sztandar to podstawowa ich obrona w walce, szczególnie jak już zdecyduję się na użycie broni dwuręcznej. I jak mówię w pierwszym szeregu champion jak najbardziej wskazany to przecież dodatkowy atak.
Co do wojowników Khorna zgodzę się że są potęgą i jak już wystawiam generała undivided a robię to często to na pewno nie brakuje Khornitów rydwany i konnica, ale nigdy piechota, bo ta zostaje zawsze Slaanesha :P

No i do klimatu to lubię sobie dodawać historie postaci jak i opisy bitwy obecnie w głowie wcześniej na papierze :P

ODPOWIEDZ