Do ilu pkt warto składać armię? Na ile pkt max sie gra?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Bless ma warhawki i waywatcherów i zmienione przedmioty na bohaterach.. (przykład rozpiska na ligę w-wska) jeśli to jest niestandardowa rozpiska to ok! ;)

Apropo nieschematyczych armii wymieniłeś DoW, teraz policz ile oddziałów mają DoW i ile O&G a ile inne armie i dowiesz się, że nie mówisz o schematyczność, ale o możliwości wyboru. ;)

Thurion: młodzieżą to jestem ja (chociaż nie wzoruję się na Kielonie).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

(chociaż nie wzoruję się na Kielonie).
To lep[iej się nie wzoruj, bo ja zawsze chciałem być EMO. :P ;)
i jak to sie dla niego od jakiegos roku regularnie konczy... Wink ?
Eee tam, muszę ponownie wbić się w formę po tak długiej przerwie. :P
A teraz chyba i tak zmienie armie, muszę tylko domalować. ;)

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Przyjedźcie na Śląsk to zobaczycie sporo niestandardowych rosp ;)

Dziop, Shino i Diuk byli i widzieli.

Naprawdę to u nas nie ma praktycznie czegoś takiego jak standard - wszystkim da sie grac - jeśli jest złożone z głową.

Pozdro

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

pingus pisze:...Apropo nieschematyczych armii wymieniłeś DoW, teraz policz ile oddziałów mają DoW i ile O&G a ile inne armie i dowiesz się, że nie mówisz o schematyczność, ale o możliwości wyboru. ;)...
Podałem DoW jako przykład armii tak nieschematycznej jak O&G bo tutaj właśnie połączenie ilości dostępnych oddziałów i tego, że nie ma specjalnie "no brainerów". Wiem, że większość armii jedzie na schemacie, ale mimo wszystko ten schemat nie jest aż taki jak w WE. Wiadomo, że 9 na 10 Chaosów będzie miało smoka, knightów, furie i jakieś psy, ale reszta już nie jest taka oczywista, bo niektórzy wezmą Helkę, niektórzy wezmą DO, niektórzy wemą minosy, niektórzy wezmą herda, itd. a nawet ci standardowi knighci są wystawiani w różnych konfiguracjach. Zresztą WE to jest jakiś fenomen popkulturowy przychodzi dzieciak na pierwszy turniej w życiu, patrzę co wystawia, a tu WE standardzik, kurde, w innych armiach to chociaż po paru turniejach ludzie ze standardem wyskakują, a tak to wystawiają halabardzistów, czy innych Chaos Warriorów, a z rozpiskami WE odwrotnie, aż się zastanawiam, czy tam na końcu armybooka nie jest napisane "pamiętaj Wild Riderów bierz zawsze z War Bannerem i wystawiaj zawsze dwa Treemany" :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Nie no moderator i taki offtop robi. W dodatku nie ma racji:)

To nie wina WE, że mają mniejszy przekrój jednostek w podręczniku. Dziwisz się, że nie bierzemy scoutów, ethernal guardów czy już w mniejszym stopniu treekinów? To tak jak np w orkach nie bierzesz zwykłej kawalerii orkowej, zwykłych goblinów itp.
Poza tym rzadko się widzi 2 treemany, niektórzy nie dają warbannera na wildach itd. I to w przypadku tej armii nie są kosmetyczne zmiany;)'

IMO bezsensu dyskusja.

Daro
Oszukista

Eternal guardzi są wystawiani. Orzełki i GR też. Treekiny nawet bardzo często.

Scautów niestety faktycznie nie spotkałem...a szkoda bo oddają charakter tej armii...

Pozdro

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

b_sk pisze:
thurion pisze:kazdy gracz O&G jakiego widzialem, ktory zajal DOBRE miejsce na turnieju wyzszej klasy, mial: wyverne, nocniki z fanolami, wolf ridersow, chukki, giganta(y)/divera(y), to jest jakies 1200pkt standardu.. reszta owszem, ulega zmianom
Ale wiedząc, że na Wiwernie może siedzieć albo Warboss, albo szaman, a w rare'ach jest albo jedno, albo drugie tak naprawdę wychodzi, że w każdej rozpisce są NG z fanolami, Wolf ridersi i Chukki, nie za dużo tego standardu biorąc pod uwagę, że ograniczasz się tylko do tych, którzy zajęli DOBRE miejsce, a są armie, które na pierwszym i ostatnim stole wyglądają bliźniaczo podobnie. :wink:
a roznice w stylu lord na pegazie, a na koniu, 12 a 5 pegazow... inne przedmioty na herosach WE, inne przedmioty na magach WE, inne konfiguracje wildow, inna liczba lucznikow/ dryad w poszczgolnych armiach to nie sa roznice...? cos mi te twoje argumenty przypominaja errate GW.. ' bo frenzy z mark of khorne to nie to samo frenzy co normalnie...' ?
b_sk pisze:Wiadomo, że 9 na 10 Chaosów będzie miało smoka, knightów, furie i jakieś psy,
ja 3 lata gralem bez knightow.. i jakos dawalo rade :)
Kielon pisze: Eee tam, muszę ponownie wbić się w formę po tak długiej przerwie. :P
A teraz chyba i tak zmienie armie, muszę tylko domalować. ;)
jak malo kto oczekuje na twoj rychly powrot w chwale :!:
Dastor pisze: IMO bezsensu dyskusja.
az nie wierze.. bo sie zgadzam :P

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

thurion pisze:a roznice w stylu lord na pegazie, a na koniu, 12 a 5 pegazow... inne przedmioty na herosach WE, inne przedmioty na magach WE, inne konfiguracje wildow, inna liczba lucznikow/ dryad w poszczgolnych armiach to nie sa roznice...? cos mi te twoje argumenty przypominaja errate GW.. ' bo frenzy z mark of khorne to nie to samo frenzy co normalnie...' ?
Ale ja nie przeczę, że różnice są, nigdy tego nie twierdziłem, po prostu uważam, że są armie, w których ta "podstawa" którą wymieniałeś dla O&G rozrasta się do takich rozmiarów, że różnice, które oczywiście występują stają się tak naprawdę detaliczne bo ja też mogę na przykład wymienić dwie chukki na rydwan, zabrać totem z BSB i twierdzić, że to jest zupełnie inna armia. :wink: A no i pamietaj, że cały czas biorę pod uwagę to, że są tacy, którzy grają zupełnie inaczej, ale nie chodzi mi tutaj o rodzynki ale o bardziej statystyczne podejście do tematu.
Zresztą nie wiem dlaczego wymieniłeś Bretę w swoich przykładach bo ja akurat uważam, że cyrk, albo nie cyrk to dość drastyczna zmiana i wymaga zupełnie innej gry. :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

dobra to WE... czy ta rozpiska twoim zdaniem jest standardowa?
Pierun pisze:1 Treeman Ancient @ 375 Pts
General
Cluster of Radiants [25] ( +1 DD )
Annoyance of Netlings [25] ( 6 na hit w czelendżu )

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Lamentation of Despairs [25] ( OuO , test Ld albo k3 rany )
Dispel Scroll [25]

1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Noble @ 132 Pts ( legalny :) )
Light Armour
BSB
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]

................................
8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

7 Wild Riders @ 225 Pts
Standard; Musician
War Banner [25]

6 Wardancers @ 115 Pts
Musician
1 Treeman @ 285 Pts

--------------------------------
Casting Pool: 6

Dispel Pool: 5

Models in Army: 82

Total Army Cost: 2250
moim zdaniem nie.. a to wlasnie z ta armia grajac na Wlk. Drackonie mialem chyba najwieksze problemy w grze z WE od poczatku wyjscia nowego AB

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Nie, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że standard pomimo tego, że występuje wcale nie oznacza, że jest jakiś zajebisty. Właśnie o to mi chodzi, że tą armie można złożyć na wiele różnych sposóbów i cały czas będzie grywalna, nie koniecznie trzeba słuchać "wujków dobra rada" z forum rozpisek. To tak jak było z WE z Ravening Hordes, ludzie grali na tych piątkach łuczników i magach w lesie, nagle przyjechał na GT Spazo i wykręcił dobry wynik WE na smoku i okazało się, że jednak da radę inaczej.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:Nie, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że standard pomimo tego, że występuje wcale nie oznacza, że jest jakiś zajebisty.
oczywiscie ze nie jest... zawsze jest tak samo, wychodzi cos nowego (AB) wymiata przez pol roku... po czym ludzie znajduja jakies sposoby i jest ok, albo zmieniaja sie zasady wychodza faqi.. tak bylo np z DLem, ile osob rok dwa temu gralo DLem? ze 20? a teraz ile regurlanie pogrywa? ze 2? DL juz nie jest boski, cierpi vs ofensy na nowych redirectach i to bardzo cierpi... i od razu ilosc armii zmalal wielokrotnie, bo po co jakims wymiataczom armia ktora jest bardzo dobra tylo na defensy i to nie wszystkie.. bo TK czy Imperium sobie z DLem radza bdb ;)

to samo z WE, patent standardowy jest mocny, ale przez graczy z pewnymi umiejetnosciami jest obcykany i zjadany.. a jak sie trafia na cos nowego, a zarazem mocnego to robi sie zonk :wink: bo nikt w tej grze nie jest alfą i omegą, nawet Młody :wink: .. na tym IMO polega turniejowy Warhammer :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

- DE - black guard i egzekutorów to można chyba tylko na turniejach z CSem zobaczyć
Egzeków wystawiam bardzo często. I wcale nie po to, bo sobie punktów z CS nabić. Jest to po prostu zajebisty oddział :P
Przyjedźcie na Śląsk to zobaczycie sporo niestandardowych rosp

Dziop, Shino i Diuk byli i widzieli.
Taaaa...
Zobaczyli, po czym bez trudu zajęli pierwsze miejsce :P
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Daro
Oszukista

Cóż, ale to kwestia skila a nie rospy.

Jankiel:
Tomek Miszta wygrał 11:9 z Diukiem który miał pg bretonskie.
Armia Tomka składała sie mniej wiecej (nie pamietam dokładnie) :
lord pieszy
mag
bsb
3driady
2łuki
24etrnale
2xwildzi
5wardancerów
8wardancerów
treeman
oreł.

Liczy sie taktyka a nie rospa. Sam poczatkowo myslałem ze te WE są średnie - wygrały wszystkie bitwy.

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Daro pisze: Liczy sie taktyka a nie rospa.
Nic odkrywczego.
Sam poczatkowo myslałem ze te WE są średnie - wygrały wszystkie bitwy.
A miejsce które zajęły? Lord pieszy zgaduje Bow of Loren + strzały no save?

Jankiel: a kociołek i hydra? ;)

Rozpiska Pieruna, która się pojawiła moim zdaniem jest dość standardowa, więc już wogóle nie rozumiem o co niektórym chodzi. :D

EDIT: Spazo z tego co pamiętam nie miał smoka tylko pieszego lorda z BoL (kiedyś miał siłę 4 ;) ). Zresztą na tym samym GT Cyel miał Maruderów pieszych i jakoś do dziś niespecjalnie ich widać na stołach.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Nie mial luku ze strzalami no save (a przynajmniej ja z takowego nie zebralem cala bitwe;p)

Miejsce - no mial srednia druzyne ktora go w dol pociagnela, co tu duzo mowic :P

Daro
Oszukista

No badziewna ta druzyna - 2 miejsce neistety. (Pierwsze shino,dziop,diuk).
No ale fakt raczej powinien grac z jankielem i quasem w druzynie - ale obaj to plewy które mają ważneijsze zajęcia niby :P

Pozdro

ODPOWIEDZ