Taktyka na Bretonie

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olowkowa29
Warzywo

Taktyka na Bretonie

Post autor: olowkowa29 »

Witam, może zanim zaczne pisać odrazu sie wytłumacze, że jestem raczej graczem początkującym (jedynie malowałem figurki do tej pory) a teraz chciałbym zagrać (z kolega) a, że mało znam sie na taktykach w warhammerze to postanowiłem poprosić was o pomoc. Figurki oczywiście do wymiennego zastosowania np. moge zamienic ng na ng archers itp. Gramy na jakieś 1300pkt. mam nadzieje, że podsuniecie mi jakas rozpiske czy taktyke.
-------------------------------------------------------------
Moja armia: [gram na zasadach według 7 edycji O&G ale 8 Rulebooka]
-90 ng (ja bym wystawił wszystkich w kupie+sztandar niezłomności fanole i sieci)
-20 orcs Boyz
-10 savage orcs
-10 black orcs
-10 spider riders
-1 black orcs BB
-1 ng BB
-1 ng szaman
-1 Orcs BB on Boar [tak naprawde to Morglum Necsnapper, moge sie pochwalić, że kupiłem go nieotwartego na E-bayu za 30zł.]
-1 goblin BB on wolf
-1 troll
-1 stado paszczaków
-3 fanole
-2x Spear Chuckka
-1 Rock Lobber
-1 Doom Diver
-----------------------------------------------------------------
Armia kolegi:
-16 Rycerzy konnych (= niestety 2 lance)
-16 chłopich łuczników (ich sie nie boje)
-20 chłopków (ich też nie)
-8 rycerzy gralla (=kolejna lanca)
-3x Pegazus Knight (tu sie boje o fanole i szturm na maszyny)
-Pewnie bohaterowie Palladyn albo\i awansowany Pegazus Knight
____________________________________________________________________________________

Licze na wyrozumiałość ze strony forumowiczów.
+ co byście na moim miejscu teraz kupili? Ja myśle o 10x Orcs Boar Boyz albo 20x orcs Boyz i do tego 10 black orcs albo może kolejne 2x Spear Chuckka.

Proszę nie krytykujcie mnie jak to często zauważyłem na forum co do nowych sie dzieje, a no właśnie na forum też dawno nie pisałem,
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wyglądają jak profesjonaliści, grają jak profesjonaliści, ale to zwykłe nooobki ;]

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

max doom diverów, max fanatyków, max spear chukk, no i wiwerna jest fajna na bretke

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

podstawa to odginaczki. wtedy ty szarzujesz i jestets w domu.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Odginaczki, czyli jakieś śmieciowe jednostki, np pojedynczy troll, ustawiasz takiego jakieś 8 cali przed jednostkami, najlepiej lekko pod kątem. Koleś szarżuje na trolla, jak go pobiegnie potem dalej to raczej do Ciebie nie dobiegnie, a wtedy Ty szarżujesz. A jak nie dobiegnie to i tak jak jest w ośmiu calach to doszarżujesz bez większych problemów.

Awatar użytkownika
olowkowa29
Warzywo

Co do odginaczek rzeczywiście fajne, ale co jeśli kolega zna sie na rzeczy i trolla poprostu ominie? W kawaleri tego typu manewry nie sa bardzo trudne. TRol zatrzyma 1 oddział a nie 3, za dużo jednostek śmieci nie mam chyba żeby użyć 5x spider riders x2
Wyglądają jak profesjonaliści, grają jak profesjonaliści, ale to zwykłe nooobki ;]

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Do oporu manglerów, fanoli i Pump wagonów (wagony z ignorowaniem armor save przy pierwszej szarży, ew z siłą jeszcze). Doom divery też są syte.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Odginaczki, czyli jakieś śmieciowe jednostki, np pojedynczy troll, ustawiasz takiego jakieś 8 cali przed jednostkami, najlepiej lekko pod kątem. Koleś szarżuje na trolla, jak go pobiegnie potem dalej to raczej do Ciebie nie dobiegnie, a wtedy Ty szarżujesz. A jak nie dobiegnie to i tak jak jest w ośmiu calach to doszarżujesz bez większych problemów.
trololololo. Chester22, to co napisałeś to głupoty. straszliwe

ja, ataman niewzruszony, pan zielonych zastępów, z mrocznym obliczem i pogodnym wnętrzem uważa że bretonia jest paringiem łatwym, gdyż więkoszość orkowego arsenału boli rycerzy. to, na co musisz uważać to pegazy. na nieszczęście oddziałów pegazów będzie pięć a Ty masz 4 maszyny więc nie jest o takie chop siup trzeba pokombinowac jak je zdjąć. przy potyczce z bretonią, i w każdej innej skłaniam się raczej ku difensowi (mój Miszcz Misztl pewnie mnie za to skarci) dlatego polecam solidne ustawienie uniemożliwiajace wciśnięcie się pegazów w nasz park maszin. czekasz, szczelasz, czarujesz i na koniec się bijesz

ja gram defens z kontrą dlatego rada wygląda tak a nie inaczej
buziaczki i uściski

EDIT: meeeeen, dopiero teraz przeczytałem że gracie na mikre punkty i dziwne zasady. posta juz nie zmienię bo jest zajebisty. zacznij grać jak najszybciej na dobre zasady, zielony kolego!
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

co do pegazów wystarczają rydwany na flankach nieco za liniami piechoty. mierzymy od wrogich pegazów 20' gdzie dziady mogą stanąc i tak ustawiamy rydwany żeby móc je razić jesli te 20' wypadnie za naszą piechotą. wtedy biedne pegazy stoją i nie mają pomysłu na siebie. i to jest piękne.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Aron_Banalny pisze:
trololololo. Chester22, to co napisałeś to głupoty. straszliwe
Czemu głupoty? Zdanie do "np pojedynczy troll" jest prawdziwe, a reszta to nie jest głupie, rozwiń myśl, bo nie widze w tym nic bzdurnego

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

nie zasłonisz oddziału trollem. scenariusz pod tytułem kawaleria wjeżdża w trolla na 8 cali przed np. savadzami i robi reform po zjedzeniu biednego trola można włożyć między baje.
Obrazek

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Aron_Banalny pisze:nie zasłonisz oddziału trollem. scenariusz pod tytułem kawaleria wjeżdża w trolla na 8 cali przed np. savadzami i robi reform po zjedzeniu biednego trola można włożyć między baje.
Aron, ale jak ja grałem z kolegą to on raz tak wjechał. Mówię Ci to dobra taktyka.
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

no dobra, jak Trubas potwierdza to się zgadzam

buziaczki!
Obrazek

Trubas
Falubaz

Aron_Banalny pisze:no dobra, jak Trubas potwierdza to się zgadzam

buziaczki!
Aron nie żartuj sobie. Naprawdę Jeden z moich kolegów raz tak zagrał!!! To działa na 100%...

Obrazek

Awatar użytkownika
olowkowa29
Warzywo

Taaaa zaje**sta pomoc dla początkujących. Gram na 1300pkt.: i odpowiedzi: na maxa trolli, maglerów, doom divery a może wywerne do tego ?
Kolejna rzecz wypisuje wam rzeczy które mam a wy oczywiście jakbyście śmieli to przeczytać. Co z tego, że napisałem jakie mam jednostki oczywiście wyczaruje sobie 3 rydwany 10 trolli, tak z 3 maglery, a no i nie zapominajmy o gigancie i kolejnych 5 oddziałach czarnych orków. To dobre forum ale jednak zapewne wróce tu jak uzbieram każdej jednostki po 20 .-,-.

Trubas
Falubaz

Ja chce do mamy :cry: :cry: :roll:
Napisali co warto wystawiać. To że nie umiesz wysnuć wniosków to inna spawa.

Obrazek

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

1300 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Black Orc Warboss @ 249.0 Pts
General; Heavy Armour
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
Crown of Command [35.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 70.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts

1 Black Orc Big Boss @ 162.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]

1 Night Goblin Big Boss @ 34.0 Pts
Great Weapon

1 Night Goblin Big Boss @ 34.0 Pts
Great Weapon

90 Night Goblins @ 410.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
3 Fanatic @ [75.0] Pts

10 Black Orcs @ 120.0 Pts
Heavy Armour

1 Trolls @ 35.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts

1 Spear Chukka @ 35.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts

1 Spear Chukka @ 35.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts

Models in Army: 115

Total Army Cost: 1264.0

Wszystkie modele chyba masz. NG Big Bossa z dwurakiem możesz zrobić z poganiaczy paszczaków. Ja tak robie i nikt się nie czepia.

Ja bym zagrał czymś takim. Najważniejsze żeby lanca nie wjechała w Black Orki. Chcesz żeby się wbili w gobliny i utknęli. Wtedy od boku dobijasz się generałem, goblinem na wilku, trolem albo najlepiej BO.

Nie ma magii, ale na takie punkty szału nie zrobisz.

Awatar użytkownika
olowkowa29
Warzywo

^^ Dziękuje ;]

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Ja bym gienka zamianił z BO na zwyklaka i dał speara. Dużej różnicy w pancerzu nie ma, za to więcej siły i tańszy. Za te punkty wrzuciłbym NG shamana, zerówka sie bardzo przyda do tej rozpiski uwazam skoro założeniem jest że coś ma w bok lancy wbijać, poza tym nawet jak NG od przodu sie biją z lancą to i tak warto im dać armour piercing :D

Awatar użytkownika
olowkowa29
Warzywo

Nie uważacie może, że warto wwalić tam do tej hordy goblinów (ataki z 4 rzędów :D) sztandar niezłomności za 50pkt. Powiedzmy zamiast 1 fanola i 5 gobossów ?

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Steadfast załatwia ci niezlomnosc. BO na dziku może bić z dwuraka? Bo taka była moja kmina.

Szamana olałbym. AP jest spoko, ale raczej szybko zginie - z grzybów, miscasta, ataków.

Zostało jeszcze 36 pkt, ale nie ma już miejsca na Herosów.

ODPOWIEDZ