Taktyka na Bretonie
Moderator: Kołata
- olowkowa29
- Warzywo
Taktyka na Bretonie
Witam, może zanim zaczne pisać odrazu sie wytłumacze, że jestem raczej graczem początkującym (jedynie malowałem figurki do tej pory) a teraz chciałbym zagrać (z kolega) a, że mało znam sie na taktykach w warhammerze to postanowiłem poprosić was o pomoc. Figurki oczywiście do wymiennego zastosowania np. moge zamienic ng na ng archers itp. Gramy na jakieś 1300pkt. mam nadzieje, że podsuniecie mi jakas rozpiske czy taktyke.
-------------------------------------------------------------
Moja armia: [gram na zasadach według 7 edycji O&G ale 8 Rulebooka]
-90 ng (ja bym wystawił wszystkich w kupie+sztandar niezłomności fanole i sieci)
-20 orcs Boyz
-10 savage orcs
-10 black orcs
-10 spider riders
-1 black orcs BB
-1 ng BB
-1 ng szaman
-1 Orcs BB on Boar [tak naprawde to Morglum Necsnapper, moge sie pochwalić, że kupiłem go nieotwartego na E-bayu za 30zł.]
-1 goblin BB on wolf
-1 troll
-1 stado paszczaków
-3 fanole
-2x Spear Chuckka
-1 Rock Lobber
-1 Doom Diver
-----------------------------------------------------------------
Armia kolegi:
-16 Rycerzy konnych (= niestety 2 lance)
-16 chłopich łuczników (ich sie nie boje)
-20 chłopków (ich też nie)
-8 rycerzy gralla (=kolejna lanca)
-3x Pegazus Knight (tu sie boje o fanole i szturm na maszyny)
-Pewnie bohaterowie Palladyn albo\i awansowany Pegazus Knight
____________________________________________________________________________________
Licze na wyrozumiałość ze strony forumowiczów.
+ co byście na moim miejscu teraz kupili? Ja myśle o 10x Orcs Boar Boyz albo 20x orcs Boyz i do tego 10 black orcs albo może kolejne 2x Spear Chuckka.
Proszę nie krytykujcie mnie jak to często zauważyłem na forum co do nowych sie dzieje, a no właśnie na forum też dawno nie pisałem,
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-------------------------------------------------------------
Moja armia: [gram na zasadach według 7 edycji O&G ale 8 Rulebooka]
-90 ng (ja bym wystawił wszystkich w kupie+sztandar niezłomności fanole i sieci)
-20 orcs Boyz
-10 savage orcs
-10 black orcs
-10 spider riders
-1 black orcs BB
-1 ng BB
-1 ng szaman
-1 Orcs BB on Boar [tak naprawde to Morglum Necsnapper, moge sie pochwalić, że kupiłem go nieotwartego na E-bayu za 30zł.]
-1 goblin BB on wolf
-1 troll
-1 stado paszczaków
-3 fanole
-2x Spear Chuckka
-1 Rock Lobber
-1 Doom Diver
-----------------------------------------------------------------
Armia kolegi:
-16 Rycerzy konnych (= niestety 2 lance)
-16 chłopich łuczników (ich sie nie boje)
-20 chłopków (ich też nie)
-8 rycerzy gralla (=kolejna lanca)
-3x Pegazus Knight (tu sie boje o fanole i szturm na maszyny)
-Pewnie bohaterowie Palladyn albo\i awansowany Pegazus Knight
____________________________________________________________________________________
Licze na wyrozumiałość ze strony forumowiczów.
+ co byście na moim miejscu teraz kupili? Ja myśle o 10x Orcs Boar Boyz albo 20x orcs Boyz i do tego 10 black orcs albo może kolejne 2x Spear Chuckka.
Proszę nie krytykujcie mnie jak to często zauważyłem na forum co do nowych sie dzieje, a no właśnie na forum też dawno nie pisałem,
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wyglądają jak profesjonaliści, grają jak profesjonaliści, ale to zwykłe nooobki ;]
max doom diverów, max fanatyków, max spear chukk, no i wiwerna jest fajna na bretke
podstawa to odginaczki. wtedy ty szarzujesz i jestets w domu.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Odginaczki, czyli jakieś śmieciowe jednostki, np pojedynczy troll, ustawiasz takiego jakieś 8 cali przed jednostkami, najlepiej lekko pod kątem. Koleś szarżuje na trolla, jak go pobiegnie potem dalej to raczej do Ciebie nie dobiegnie, a wtedy Ty szarżujesz. A jak nie dobiegnie to i tak jak jest w ośmiu calach to doszarżujesz bez większych problemów.
- olowkowa29
- Warzywo
Co do odginaczek rzeczywiście fajne, ale co jeśli kolega zna sie na rzeczy i trolla poprostu ominie? W kawaleri tego typu manewry nie sa bardzo trudne. TRol zatrzyma 1 oddział a nie 3, za dużo jednostek śmieci nie mam chyba żeby użyć 5x spider riders x2
Wyglądają jak profesjonaliści, grają jak profesjonaliści, ale to zwykłe nooobki ;]
Do oporu manglerów, fanoli i Pump wagonów (wagony z ignorowaniem armor save przy pierwszej szarży, ew z siłą jeszcze). Doom divery też są syte.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
- Aron_Banalny
- Masakrator
trololololo. Chester22, to co napisałeś to głupoty. straszliweOdginaczki, czyli jakieś śmieciowe jednostki, np pojedynczy troll, ustawiasz takiego jakieś 8 cali przed jednostkami, najlepiej lekko pod kątem. Koleś szarżuje na trolla, jak go pobiegnie potem dalej to raczej do Ciebie nie dobiegnie, a wtedy Ty szarżujesz. A jak nie dobiegnie to i tak jak jest w ośmiu calach to doszarżujesz bez większych problemów.
ja, ataman niewzruszony, pan zielonych zastępów, z mrocznym obliczem i pogodnym wnętrzem uważa że bretonia jest paringiem łatwym, gdyż więkoszość orkowego arsenału boli rycerzy. to, na co musisz uważać to pegazy. na nieszczęście oddziałów pegazów będzie pięć a Ty masz 4 maszyny więc nie jest o takie chop siup trzeba pokombinowac jak je zdjąć. przy potyczce z bretonią, i w każdej innej skłaniam się raczej ku difensowi (mój Miszcz Misztl pewnie mnie za to skarci) dlatego polecam solidne ustawienie uniemożliwiajace wciśnięcie się pegazów w nasz park maszin. czekasz, szczelasz, czarujesz i na koniec się bijesz
ja gram defens z kontrą dlatego rada wygląda tak a nie inaczej
buziaczki i uściski
EDIT: meeeeen, dopiero teraz przeczytałem że gracie na mikre punkty i dziwne zasady. posta juz nie zmienię bo jest zajebisty. zacznij grać jak najszybciej na dobre zasady, zielony kolego!
co do pegazów wystarczają rydwany na flankach nieco za liniami piechoty. mierzymy od wrogich pegazów 20' gdzie dziady mogą stanąc i tak ustawiamy rydwany żeby móc je razić jesli te 20' wypadnie za naszą piechotą. wtedy biedne pegazy stoją i nie mają pomysłu na siebie. i to jest piękne.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Czemu głupoty? Zdanie do "np pojedynczy troll" jest prawdziwe, a reszta to nie jest głupie, rozwiń myśl, bo nie widze w tym nic bzdurnegoAron_Banalny pisze:trololololo. Chester22, to co napisałeś to głupoty. straszliweOdginaczki, czyli jakieś śmieciowe jednostki, np pojedynczy troll, ustawiasz takiego jakieś 8 cali przed jednostkami, najlepiej lekko pod kątem. Koleś szarżuje na trolla, jak go pobiegnie potem dalej to raczej do Ciebie nie dobiegnie, a wtedy Ty szarżujesz. A jak nie dobiegnie to i tak jak jest w ośmiu calach to doszarżujesz bez większych problemów.
- Aron_Banalny
- Masakrator
nie zasłonisz oddziału trollem. scenariusz pod tytułem kawaleria wjeżdża w trolla na 8 cali przed np. savadzami i robi reform po zjedzeniu biednego trola można włożyć między baje.
Aron, ale jak ja grałem z kolegą to on raz tak wjechał. Mówię Ci to dobra taktyka.Aron_Banalny pisze:nie zasłonisz oddziału trollem. scenariusz pod tytułem kawaleria wjeżdża w trolla na 8 cali przed np. savadzami i robi reform po zjedzeniu biednego trola można włożyć między baje.
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:
Zawsze chciałem być w Nemezis
- Aron_Banalny
- Masakrator
no dobra, jak Trubas potwierdza to się zgadzam
buziaczki!
buziaczki!
Aron nie żartuj sobie. Naprawdę Jeden z moich kolegów raz tak zagrał!!! To działa na 100%...Aron_Banalny pisze:no dobra, jak Trubas potwierdza to się zgadzam
buziaczki!
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:
Zawsze chciałem być w Nemezis
- olowkowa29
- Warzywo
Taaaa zaje**sta pomoc dla początkujących. Gram na 1300pkt.: i odpowiedzi: na maxa trolli, maglerów, doom divery a może wywerne do tego ?
Kolejna rzecz wypisuje wam rzeczy które mam a wy oczywiście jakbyście śmieli to przeczytać. Co z tego, że napisałem jakie mam jednostki oczywiście wyczaruje sobie 3 rydwany 10 trolli, tak z 3 maglery, a no i nie zapominajmy o gigancie i kolejnych 5 oddziałach czarnych orków. To dobre forum ale jednak zapewne wróce tu jak uzbieram każdej jednostki po 20 .-,-.
Kolejna rzecz wypisuje wam rzeczy które mam a wy oczywiście jakbyście śmieli to przeczytać. Co z tego, że napisałem jakie mam jednostki oczywiście wyczaruje sobie 3 rydwany 10 trolli, tak z 3 maglery, a no i nie zapominajmy o gigancie i kolejnych 5 oddziałach czarnych orków. To dobre forum ale jednak zapewne wróce tu jak uzbieram każdej jednostki po 20 .-,-.
-
- Kretozord
1300 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Warboss @ 249.0 Pts
General; Heavy Armour
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
Crown of Command [35.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 70.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 162.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]
1 Night Goblin Big Boss @ 34.0 Pts
Great Weapon
Great Weapon
90 Night Goblins @ 410.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
3 Fanatic @ [75.0] Pts
10 Black Orcs @ 120.0 Pts
Heavy Armour
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
1 Spear Chukka @ 35.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
Models in Army: 115
Total Army Cost: 1264.0
Wszystkie modele chyba masz. NG Big Bossa z dwurakiem możesz zrobić z poganiaczy paszczaków. Ja tak robie i nikt się nie czepia.
Ja bym zagrał czymś takim. Najważniejsze żeby lanca nie wjechała w Black Orki. Chcesz żeby się wbili w gobliny i utknęli. Wtedy od boku dobijasz się generałem, goblinem na wilku, trolem albo najlepiej BO.
Nie ma magii, ale na takie punkty szału nie zrobisz.
1 Black Orc Warboss @ 249.0 Pts
General; Heavy Armour
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
Crown of Command [35.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 70.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 162.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]
Great Weapon
Great Weapon
90 Night Goblins @ 410.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
3 Fanatic @ [75.0] Pts
10 Black Orcs @ 120.0 Pts
Heavy Armour
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
Models in Army: 115
Total Army Cost: 1264.0
Wszystkie modele chyba masz. NG Big Bossa z dwurakiem możesz zrobić z poganiaczy paszczaków. Ja tak robie i nikt się nie czepia.
Ja bym zagrał czymś takim. Najważniejsze żeby lanca nie wjechała w Black Orki. Chcesz żeby się wbili w gobliny i utknęli. Wtedy od boku dobijasz się generałem, goblinem na wilku, trolem albo najlepiej BO.
Nie ma magii, ale na takie punkty szału nie zrobisz.
- olowkowa29
- Warzywo
^^ Dziękuje ;]
Ja bym gienka zamianił z BO na zwyklaka i dał speara. Dużej różnicy w pancerzu nie ma, za to więcej siły i tańszy. Za te punkty wrzuciłbym NG shamana, zerówka sie bardzo przyda do tej rozpiski uwazam skoro założeniem jest że coś ma w bok lancy wbijać, poza tym nawet jak NG od przodu sie biją z lancą to i tak warto im dać armour piercing
- olowkowa29
- Warzywo
Nie uważacie może, że warto wwalić tam do tej hordy goblinów (ataki z 4 rzędów ) sztandar niezłomności za 50pkt. Powiedzmy zamiast 1 fanola i 5 gobossów ?
-
- Kretozord
Steadfast załatwia ci niezlomnosc. BO na dziku może bić z dwuraka? Bo taka była moja kmina.
Szamana olałbym. AP jest spoko, ale raczej szybko zginie - z grzybów, miscasta, ataków.
Zostało jeszcze 36 pkt, ale nie ma już miejsca na Herosów.
Szamana olałbym. AP jest spoko, ale raczej szybko zginie - z grzybów, miscasta, ataków.
Zostało jeszcze 36 pkt, ale nie ma już miejsca na Herosów.