Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: PiotrB »

a ja??? :D
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

PiotrB pisze:hmmm...słuchajcie i pomagajcie.

...otóż mam oryginalnego Army Buldiera. Długo nie było nakładki do imperium a potem nie miałem czasu się tym zająć. Odpaliłem go dziś i zacząłem składać armię . Kiedy doszedłem do ArchLectora na ołtarzu to AB zaczął mi pokazywać ,że AL dostaje Warda na +4 od ołtarza #-o #-o to chyba jakiś błąd prawda?
w zasadach nowego kodeksu nie ma przenoszenia ward save z ołtarza na jeźdźca a z zasad ogólnych z RB wynika, że zasady specjalne mounta nie przenoszą się (str 86,105) więc AL nie ma warda na 4+ a szkoda
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

dziękuję :) tak do tej pory uważałem - ale jak zobaczyłem to w AB za który płacę 40$ rocznie to trochę zgupiałem :D
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Post autor: Lethorin »

taka hipotetyczna sytuacja

Mam oddział kawalerii, ze sztandarem +1 do Move, i imperialnym Steel Standard (na BSB). I w tym oddziale też jest np Arch Lector.

Pytanie: czy gdybym szarżował tylko tym Arch Lectorem (reszta oddziału stoi w miejscu i rusza się dopiero w ruchach dowolnych) w coś to czy AL otrzymuje bonusy od obu przedmiotów, od jednego z nich czy od żadnego w czasie szarży?

Czy zmieniło by to coś gdyby reszta oddziału też szarżowała ale w coś innego w tej samej turze? Czy reszta ekipy też otrzymuje bonusy?

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Lethorin pisze:taka hipotetyczna sytuacja

Mam oddział kawalerii, ze sztandarem +1 do Move, i imperialnym Steel Standard (na BSB). I w tym oddziale też jest np Arch Lector.

Pytanie: czy gdybym szarżował tylko tym Arch Lectorem (reszta oddziału stoi w miejscu i rusza się dopiero w ruchach dowolnych) w coś to czy AL otrzymuje bonusy od obu przedmiotów, od jednego z nich czy od żadnego w czasie szarży?
nie przenosisz umiejętności z jednostki na samotnego bohatera, nawet podczas szarży, więc porusza się z Mv7 i nie re-rolluje jedynek
Czy zmieniło by to coś gdyby reszta oddziału też szarżowała ale w coś innego w tej samej turze? Czy reszta ekipy też otrzymuje bonusy?
z tego co pamiętam (chyba się nie zmieniło) nie możesz szarżować oddziałem po tym gdy wyskoczył/wyszarżował z niego bohater (może inny bohater wyszarżować w tym samym momencie);
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Prawda - nie wolno szarżować oddziałem z którego zaszarżował bohater w tej samej turze.
Dodatkowo - można wyszarżować tylko 1 bohaterem z oddziału.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Blaesus pisze: Dodatkowo - można wyszarżować tylko 1 bohaterem z oddziału.
Jesteś tego pewny? Bo ciągle spotykam sprzeczne opinie, a Shino ponoć jakiś czas temu sędziował poprawność szarży 4 herosów z jednego oddziału w tej samej turze.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Możesz i pięcioma - ale nie w taki sposób, by formowali nową jednostkę - tak na moje.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

W poprzedniej edycji chyba tylko 1 mógł. Więc może zostały mi pewne zaleciałości.

Jak dorwę podręcznik to sprawdzę :)

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

No tylko w mojej teorii chodzi o to, że w momencie deklarowania szarży (i rozpatrywania jej) bohater nie jest samotny, a zanim on wyjdzie z oddziału to się wykonuje wszystkie rzuty (dystans, ewentualne re-rolle).

Bo przecież gdyby bohater nie wychodził z oddziału to wszystkie sztandary chyba na niego działają co? Tak jak na innych "członków" jednostki

(oczywiście opuszczam już wersję z tym, że reszta oddziału szarżuje w coś innego bo tutaj faktycznie zasady mówią jasno)

EDIT BY HELION
w sumie to już jestem teraz pewien mojej teorii

zasady ze sztandarów aplikują się także do charakterów, a skoro charakter w momencie rozpatrywania szarży (rzutów kostką) jest w oddziale to wszystko gra - ma re-rolle i +1 do Move

Sformułuję pytanie bardziej arogancko :-). Która zasada z podręcznika przeczy moim ustaleniom?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Wydaje mi się, że on najpierw odłącza się od oddziału, a dopiero potem szarżuje (robiąc po drodze wirtualny pivot w kierunku wroga)
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

a mnie się wydaje, że nie

przeczytaj sobie rozdział o szarżach z rulebooka (od str 16 do 20) i zobaczysz, że wysunięcie bohatera z oddziału jest na samym końcu sekwencji zdarzeń (po wszystkich deklaracjach, reakcjach, rzutach itp)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Po trochu coś w tym jest, co pisze Lethorin, np. jeśli w herosa pójdzie reakcja stand&shoot, to i tak pociski idą w oddział, a nie w niego. Oczywiście nie jest to argument kończący dyskusję, ale coś tam może pomóc.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

puszkarz1977
Pseudoklimaciarz

Post autor: puszkarz1977 »

Co do reakcji stand and shoot w bohatera szarżujacego z oddziału - str. 101 z dużej książki (3 akapit).
Chłopak dostaje ostrzał, ale ma "look out, sir" na 4+.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Lethorin pisze:a mnie się wydaje, że nie

przeczytaj sobie rozdział o szarżach z rulebooka (od str 16 do 20) i zobaczysz, że wysunięcie bohatera z oddziału jest na samym końcu sekwencji zdarzeń (po wszystkich deklaracjach, reakcjach, rzutach itp)
Zasadniczo o wystawieniu go z oddziału nic nie ma, jest tylko informacja, że przesuwasz go na samym końcu.
Ponadto na str 101 (dużego RB) jest napisane, że gdy jest przeciwko niemu zadeklarowane S&S to ma look out na 4+ od oddziału, czyli jest już poza nim, natomiast str. 17 twierdzi, że reakcja S&S następuje przed rzutem na zasięg szarży. Wynika z tego, że poza oddziałem jest już przed rzutem na zasięg szarży, więc nie dostaje bonusów od oddziału.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Tak się zapytam, po co ta cała rozkmina? Nie wiedziałem, że mamy tak wypasionych bohaterów, że opłaca się ich samotnie wypuszczać z klocków aby potem klocek mógł szarżować w co innego.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

W "8 edycja - pytania2" macie odpowiedz. Tak ma bonusy do szarzy od unitu i look-outa na 4+ (jesli ma ten sam typ jednostki).

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Bizim pisze:Tak się zapytam, po co ta cała rozkmina? Nie wiedziałem, że mamy tak wypasionych bohaterów, że opłaca się ich samotnie wypuszczać z klocków aby potem klocek mógł szarżować w co innego.

No właśnie rozkmina jest ostra bo się zasadzam na kumpla i mam zamiar, żeby jeden Lord (ok 230 pts) samodzialnie rozmonował oddział za 300 pts, który spokojnie kwalifikuje się w kategorii "nie do wyr-chania".

Tylko właśnie potrzeba, żebym to na pewno ja się wbił w niego, a nie odwrotnie

Ale napiszę po niedzieli o co dokładnie chodziło :-)

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Wendigo pisze:W "8 edycja - pytania2" macie odpowiedz. Tak ma bonusy do szarzy od unitu i look-outa na 4+ (jesli ma ten sam typ jednostki).

a możesz podać stronę albo linka bo tam jest 140 stron teraz

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Lethorin pisze:
Wendigo pisze:W "8 edycja - pytania2" macie odpowiedz. Tak ma bonusy do szarzy od unitu i look-outa na 4+ (jesli ma ten sam typ jednostki).

a możesz podać stronę albo linka bo tam jest 140 stron teraz
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 41#p931041 strona 143
Bizim pisze:Tak się zapytam, po co ta cała rozkmina? Nie wiedziałem, że mamy tak wypasionych bohaterów, że opłaca się ich samotnie wypuszczać z klocków aby potem klocek mógł szarżować w co innego.
1. klocek i tak nie może szarżować jeśli w tej samej turze szarżował z niego bohater
2. Może nie mamy jakiś super bohaterów, ale jednak czasem opłaca się wyszarżować bohaterem, np. gdy:
a. chcemy zgarnąć jakiś śmieć, z którym bohater sobie poradzi, a oddział może jechać dalej, w kierunku czegoś twardszego
b. potrzebujemy szarży na coś, a cały oddział się nie przeciśnie, w przeciwieństwie do samotnego bohatera
c. wyszarżowanie z oddziału to jedyna opcja na uratowanie bohatera
Imperialna moc!

ODPOWIEDZ