kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: crovaxus »

no tak. Furion ci to właśnie powiedział i w booku masz napisane też
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

jeżeli mam oddział saurusów bez czempiona, każdy po dwa ataki, uzbrojeni we włócznie, 5 modeli w szeregu, to:
- w turze w której szarżowałem wyprowadzam 15 ataków: 10 pierwsza ranka, 5 z drugiej jako wpierające ataki
- w turze w której nie szarżowałem wyprowadzam 25 ataków: 10 pierwsza ranka, 10 druga ranka z włóczni, 5 trzecia ranka wspierające ataki
dobrze gramy? :wink:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

esgaroth pisze:jeżeli mam oddział saurusów bez czempiona, każdy po dwa ataki, uzbrojeni we włócznie, 5 modeli w szeregu, to:
1 - w turze w której szarżowałem wyprowadzam 15 ataków: 10 pierwsza ranka, 5 z drugiej jako wpierające ataki
2 - w turze w której nie szarżowałem wyprowadzam 25 ataków: 10 pierwsza ranka, 10 druga ranka z włóczni, 5 trzecia ranka wspierające ataki
dobrze gramy? :wink:
1 tak
2 nie.
10 pierwsza ranka, 5 druga ranka, 5 trzecie ranka.

Spear nie pozwala ci atakować z dwóch rzędów tyklo pozwala robić supporty z dodatkowego rzędu. oznacza to, że ograniczenie do maks 1a obowiązuje.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Nie. 20 tylko. 10+5+5. Włócznia daje ci dodatkowy szereg wspierający tak jakby, a trzeba pamiętać że piechota może dostać tylko +1 atak za model wspierający (nie 2 czy więcej)/

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

dzięks :D

kkarol
Wałkarz

Post autor: kkarol »

pytanko
dowódca jest usuwany jako ostatnia jednostka.
a o co chodzi że może być zabity w bezpośrednim ataku?

a czy może zdarzyć się taka sytuacja że model dowódcy ma jakiś magiczny przedmiot czy lepszą zbroję - trochę nie logiczne że szeregowy model będzie miał takie same statystyki i ITEMY

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Chodzi Ci o championa w oddziale?
1. Chodzi ogółem o to, że champion schodzi jako jeden z ostatnich jeśli się wystrzela cały oddział, a nie pierwszy.
2. Gdy dochodzi do starcia to ktoś może atakować też championa (tak jakby to był taki słaby hero w oddziale :D) i wtedy jak zostanie zabity to go się usuwa.
3. Może się tak zdarzyć z tego co wiem, chociaż bardzo rzadko. Dowódcy oddziałów u orków mają lepsze staty (WS,S +1) a champion blood knightów u wampirów może brać magiczne bronie do 25 pkt (nie wiem czy są inni tacy), ale mało prawdopodobne żeby zdarzyło się tak, że ma lepszy pancerz czy T (więc zabija się go równie łatwo jak inne jednostki [tylko jak już wspomniałem w punkcie 2, trzeba ataki deklarować specjalnie w niego.])

Przeczytaj sobie dokładnie w RB o championach.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

@kkarol, weź chłopie przeczytaj rulebooka 3 razy zanim zaczniesz zadawać pytania. To wszystko tam jest :(
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Wendigo pisze:champion blood knightów u wampirów może brać magiczne bronie do 25 pkt (nie wiem czy są inni tacy), ale mało prawdopodobne żeby zdarzyło się tak, że ma lepszy pancerz czy T (więc zabija się go równie łatwo jak inne jednostki.
Większość czempionów u HE i DE może brać magiczne itemy, więc mogą mieć innego asv (jak wezmą np. dragonhelm), ale nie ma to wpływu na resztę oddziału.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

kkarol
Wałkarz

no ale jeśli mam w oddziale championa i on ma lepsze charakterystyki niż szeregowy
i zdarzy się tak że champion (dowódca) zginie to na jego miejsce wchodzi zwykły szeregowy
ale czy ten szeregowy na jego miejscu też będzie miał lepsze charakterystyki - czy takie jak reszta szeregowych?

no bo dowódca w walce wręcz może być zabity jako jeden z pierwszych

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

piep**sz jak potłuczony, ale to całkiem śmieszne jak robisz z siebie nieogarniętego 7'latka :lol2:

przeczytaj informacje o championach jeszcze raz, dowódca oddziału jest jeden i nikt go nie zastępuje, pod pewnymi względami traktowany jest jak bohater

czytaj to co jest napisane a nie wymyślasz sobie zasady z kosmosu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kkarol
Wałkarz

dowódcy a walka wręcz str. 93 " podobnie modele przeciwnika stykajace sie z podstawka dowodcy moga kierowac wen swe ataki,jesli tego sobie zycza. jezeli dowodca zostanie zabity jego miejsce zajmuje szeregowy model z kolejnego szeregu jesli jest taki"

"jezeli dowodca nie zostanie zabity w besposrednim ataku - czyli jakim? to musi byc ostatnim z szeregowych modeli usunietym w poczet poleglych"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

to przeczytaj jeszcze podstawy RB z usuwania strat

tam jest napisane, że jak model z 1 szeregu zostanie zabity to inny model z tyłu go zastępuje
tu jest to samo, czytasz a nie rozumiesz odniesienia do poprzednich zasad

champion zginąl bo był w niego atak wymierzony, wchodzi w jego miejsce zwyklak, ale gdzie tu jest napisane, że przejmuje jego przedmioty bądź charakterystyki to nie wiem

masz 5 modeli w oddziale, dostałeś 5 ran, schodzi cały oddział, mimo, że nikt nie celował atakiem w championa, wcześniej usuwany jest sztandar i muzyk, champion zostaje do samego konca jak widać
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kkarol
Wałkarz

no bo tak - z jednej strony napisane jest że dowódca schodzi ostatni jeśli chodzi o strzelanie.
jak zginie w walce wręcz to na jego miejsce wchodzi zwyklak - ale czy ten zwyklak przejmuje charakterystyki po dowódcy czy ma jak zwyklak? - do dowódca przecież zginął
że modele usuwa się z ostatniego szeregu to wiem - no ale jeśli usuwa się modele z tyłu to nie ma rady usunąć pierwszego dowódce.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

kkarol pisze:ale czy ten zwyklak przejmuje charakterystyki po dowódcy czy ma jak zwyklak?
ma jak zwyklak
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

coś czuję iż zaczyna się znowu temat z kkarolem co Misha dobrze pamieta :P
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

czy mając przedmiot pozwalający przerzucać morale i będąć w zasiegu BSB rzucam trzy razy?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

nie. tylko raz można przerzucić. Nie można przerzucać przerzutów

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Hello:)
Inżynier imperialny może puszczać gołębie i w tej samej turze dawać BS i rerol maszynie? :cry:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

nie
Imperialna moc!

Zablokowany