kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
no tak. Furion ci to właśnie powiedział i w booku masz napisane też
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
jeżeli mam oddział saurusów bez czempiona, każdy po dwa ataki, uzbrojeni we włócznie, 5 modeli w szeregu, to:
- w turze w której szarżowałem wyprowadzam 15 ataków: 10 pierwsza ranka, 5 z drugiej jako wpierające ataki
- w turze w której nie szarżowałem wyprowadzam 25 ataków: 10 pierwsza ranka, 10 druga ranka z włóczni, 5 trzecia ranka wspierające ataki
dobrze gramy?
- w turze w której szarżowałem wyprowadzam 15 ataków: 10 pierwsza ranka, 5 z drugiej jako wpierające ataki
- w turze w której nie szarżowałem wyprowadzam 25 ataków: 10 pierwsza ranka, 10 druga ranka z włóczni, 5 trzecia ranka wspierające ataki
dobrze gramy?
1 takesgaroth pisze:jeżeli mam oddział saurusów bez czempiona, każdy po dwa ataki, uzbrojeni we włócznie, 5 modeli w szeregu, to:
1 - w turze w której szarżowałem wyprowadzam 15 ataków: 10 pierwsza ranka, 5 z drugiej jako wpierające ataki
2 - w turze w której nie szarżowałem wyprowadzam 25 ataków: 10 pierwsza ranka, 10 druga ranka z włóczni, 5 trzecia ranka wspierające ataki
dobrze gramy?
2 nie.
10 pierwsza ranka, 5 druga ranka, 5 trzecie ranka.
Spear nie pozwala ci atakować z dwóch rzędów tyklo pozwala robić supporty z dodatkowego rzędu. oznacza to, że ograniczenie do maks 1a obowiązuje.
pozdrawiam
Furion
dzięks
pytanko
dowódca jest usuwany jako ostatnia jednostka.
a o co chodzi że może być zabity w bezpośrednim ataku?
a czy może zdarzyć się taka sytuacja że model dowódcy ma jakiś magiczny przedmiot czy lepszą zbroję - trochę nie logiczne że szeregowy model będzie miał takie same statystyki i ITEMY
dowódca jest usuwany jako ostatnia jednostka.
a o co chodzi że może być zabity w bezpośrednim ataku?
a czy może zdarzyć się taka sytuacja że model dowódcy ma jakiś magiczny przedmiot czy lepszą zbroję - trochę nie logiczne że szeregowy model będzie miał takie same statystyki i ITEMY
Chodzi Ci o championa w oddziale?
1. Chodzi ogółem o to, że champion schodzi jako jeden z ostatnich jeśli się wystrzela cały oddział, a nie pierwszy.
2. Gdy dochodzi do starcia to ktoś może atakować też championa (tak jakby to był taki słaby hero w oddziale ) i wtedy jak zostanie zabity to go się usuwa.
3. Może się tak zdarzyć z tego co wiem, chociaż bardzo rzadko. Dowódcy oddziałów u orków mają lepsze staty (WS,S +1) a champion blood knightów u wampirów może brać magiczne bronie do 25 pkt (nie wiem czy są inni tacy), ale mało prawdopodobne żeby zdarzyło się tak, że ma lepszy pancerz czy T (więc zabija się go równie łatwo jak inne jednostki [tylko jak już wspomniałem w punkcie 2, trzeba ataki deklarować specjalnie w niego.])
Przeczytaj sobie dokładnie w RB o championach.
1. Chodzi ogółem o to, że champion schodzi jako jeden z ostatnich jeśli się wystrzela cały oddział, a nie pierwszy.
2. Gdy dochodzi do starcia to ktoś może atakować też championa (tak jakby to był taki słaby hero w oddziale ) i wtedy jak zostanie zabity to go się usuwa.
3. Może się tak zdarzyć z tego co wiem, chociaż bardzo rzadko. Dowódcy oddziałów u orków mają lepsze staty (WS,S +1) a champion blood knightów u wampirów może brać magiczne bronie do 25 pkt (nie wiem czy są inni tacy), ale mało prawdopodobne żeby zdarzyło się tak, że ma lepszy pancerz czy T (więc zabija się go równie łatwo jak inne jednostki [tylko jak już wspomniałem w punkcie 2, trzeba ataki deklarować specjalnie w niego.])
Przeczytaj sobie dokładnie w RB o championach.
Większość czempionów u HE i DE może brać magiczne itemy, więc mogą mieć innego asv (jak wezmą np. dragonhelm), ale nie ma to wpływu na resztę oddziału.Wendigo pisze:champion blood knightów u wampirów może brać magiczne bronie do 25 pkt (nie wiem czy są inni tacy), ale mało prawdopodobne żeby zdarzyło się tak, że ma lepszy pancerz czy T (więc zabija się go równie łatwo jak inne jednostki.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
no ale jeśli mam w oddziale championa i on ma lepsze charakterystyki niż szeregowy
i zdarzy się tak że champion (dowódca) zginie to na jego miejsce wchodzi zwykły szeregowy
ale czy ten szeregowy na jego miejscu też będzie miał lepsze charakterystyki - czy takie jak reszta szeregowych?
no bo dowódca w walce wręcz może być zabity jako jeden z pierwszych
i zdarzy się tak że champion (dowódca) zginie to na jego miejsce wchodzi zwykły szeregowy
ale czy ten szeregowy na jego miejscu też będzie miał lepsze charakterystyki - czy takie jak reszta szeregowych?
no bo dowódca w walce wręcz może być zabity jako jeden z pierwszych
piep**sz jak potłuczony, ale to całkiem śmieszne jak robisz z siebie nieogarniętego 7'latka
przeczytaj informacje o championach jeszcze raz, dowódca oddziału jest jeden i nikt go nie zastępuje, pod pewnymi względami traktowany jest jak bohater
czytaj to co jest napisane a nie wymyślasz sobie zasady z kosmosu
przeczytaj informacje o championach jeszcze raz, dowódca oddziału jest jeden i nikt go nie zastępuje, pod pewnymi względami traktowany jest jak bohater
czytaj to co jest napisane a nie wymyślasz sobie zasady z kosmosu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
dowódcy a walka wręcz str. 93 " podobnie modele przeciwnika stykajace sie z podstawka dowodcy moga kierowac wen swe ataki,jesli tego sobie zycza. jezeli dowodca zostanie zabity jego miejsce zajmuje szeregowy model z kolejnego szeregu jesli jest taki"
"jezeli dowodca nie zostanie zabity w besposrednim ataku - czyli jakim? to musi byc ostatnim z szeregowych modeli usunietym w poczet poleglych"
"jezeli dowodca nie zostanie zabity w besposrednim ataku - czyli jakim? to musi byc ostatnim z szeregowych modeli usunietym w poczet poleglych"
to przeczytaj jeszcze podstawy RB z usuwania strat
tam jest napisane, że jak model z 1 szeregu zostanie zabity to inny model z tyłu go zastępuje
tu jest to samo, czytasz a nie rozumiesz odniesienia do poprzednich zasad
champion zginąl bo był w niego atak wymierzony, wchodzi w jego miejsce zwyklak, ale gdzie tu jest napisane, że przejmuje jego przedmioty bądź charakterystyki to nie wiem
masz 5 modeli w oddziale, dostałeś 5 ran, schodzi cały oddział, mimo, że nikt nie celował atakiem w championa, wcześniej usuwany jest sztandar i muzyk, champion zostaje do samego konca jak widać
tam jest napisane, że jak model z 1 szeregu zostanie zabity to inny model z tyłu go zastępuje
tu jest to samo, czytasz a nie rozumiesz odniesienia do poprzednich zasad
champion zginąl bo był w niego atak wymierzony, wchodzi w jego miejsce zwyklak, ale gdzie tu jest napisane, że przejmuje jego przedmioty bądź charakterystyki to nie wiem
masz 5 modeli w oddziale, dostałeś 5 ran, schodzi cały oddział, mimo, że nikt nie celował atakiem w championa, wcześniej usuwany jest sztandar i muzyk, champion zostaje do samego konca jak widać
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
no bo tak - z jednej strony napisane jest że dowódca schodzi ostatni jeśli chodzi o strzelanie.
jak zginie w walce wręcz to na jego miejsce wchodzi zwyklak - ale czy ten zwyklak przejmuje charakterystyki po dowódcy czy ma jak zwyklak? - do dowódca przecież zginął
że modele usuwa się z ostatniego szeregu to wiem - no ale jeśli usuwa się modele z tyłu to nie ma rady usunąć pierwszego dowódce.
jak zginie w walce wręcz to na jego miejsce wchodzi zwyklak - ale czy ten zwyklak przejmuje charakterystyki po dowódcy czy ma jak zwyklak? - do dowódca przecież zginął
że modele usuwa się z ostatniego szeregu to wiem - no ale jeśli usuwa się modele z tyłu to nie ma rady usunąć pierwszego dowódce.
ma jak zwyklakkkarol pisze:ale czy ten zwyklak przejmuje charakterystyki po dowódcy czy ma jak zwyklak?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
coś czuję iż zaczyna się znowu temat z kkarolem co Misha dobrze pamieta
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
czy mając przedmiot pozwalający przerzucać morale i będąć w zasiegu BSB rzucam trzy razy?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg
"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
nie. tylko raz można przerzucić. Nie można przerzucać przerzutów
nie