rozpiski elfów VIII ed.
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: rozpiski elfów VIII ed.
na stole będzie wyglądać ładnie, ale elity troche za mało, nawet, żeby na flankę dożyła. Te 14 WL lepiej zamienić na SM, i połączyć z 7. Wychodzi ich po 21. Nawet jak 6 wejdzie na flankę to dużo ataków z tego wyjdzie.
problem LC jest taki, że jak dołożysz 30 pkt (2x SM) to masz za niego 2x TC, które działają lepiej.skaventail pisze: wiem, że LC jest drogi, slaby itp, ale razem z TC moze fajnie wygladac na stole
-
- Wałkarz
kurka rurka, mam tylko 2 TC i ładny model LC ktory ostatnio malowalem i mi sie strasznie podoba
to tez ma byc rozpa taka bardziej 4fun niz pg, kombinowalem lore jakis fajny dla rozpiski pod cc, light wydaje się najprzydatniejszy choc poczatkowo byl fire na obu magach
to tez ma byc rozpa taka bardziej 4fun niz pg, kombinowalem lore jakis fajny dla rozpiski pod cc, light wydaje się najprzydatniejszy choc poczatkowo byl fire na obu magach
Aloha!
Panowie i Panie. Po 3-letniej przerwie zaczynam znów bawić się w WFB, ale widzę, że od tej pory pojawiły się jakieś nowe edycje, dziwne rzeczy i ogólnie ciężko jest spłodzić rozpiskę nie znając realiów. Poczytałem conieco Wasze mądrości i udało mi się stworzyć coś następującego:
Archmage - lvl4, talisman of preservation, jewel of the dusk, ring of fury, lore of fire (chociaż rozkminiam też high)
Mage - lvl 2, seerstaff of saphery, DS, lore of life
Noble - BSB, helm of fortune, SłoMka, koń z bardingiem, zbroja, tarcza
40 Spearelves - FAE, full FCG, Warbanner
2*10 Archers
23 PG - full FCG, Banner of Sorcery
25 SM - full FCG, Banner of Arcane protection
2 Bolce
2 Orły
Co wg Was należałoby zmienić? Z góry uprzedzam, że zasadniczy koncept rozpiski ma mimo wszystko opierać się na magii. WL i ich rydwany absolutnie nie wchodzą w grę (totalnie mi nie leżą klimatem). Na wszystkie inne sugestie jestem otwarty
Panowie i Panie. Po 3-letniej przerwie zaczynam znów bawić się w WFB, ale widzę, że od tej pory pojawiły się jakieś nowe edycje, dziwne rzeczy i ogólnie ciężko jest spłodzić rozpiskę nie znając realiów. Poczytałem conieco Wasze mądrości i udało mi się stworzyć coś następującego:
Archmage - lvl4, talisman of preservation, jewel of the dusk, ring of fury, lore of fire (chociaż rozkminiam też high)
Mage - lvl 2, seerstaff of saphery, DS, lore of life
Noble - BSB, helm of fortune, SłoMka, koń z bardingiem, zbroja, tarcza
40 Spearelves - FAE, full FCG, Warbanner
2*10 Archers
23 PG - full FCG, Banner of Sorcery
25 SM - full FCG, Banner of Arcane protection
2 Bolce
2 Orły
Co wg Was należałoby zmienić? Z góry uprzedzam, że zasadniczy koncept rozpiski ma mimo wszystko opierać się na magii. WL i ich rydwany absolutnie nie wchodzą w grę (totalnie mi nie leżą klimatem). Na wszystkie inne sugestie jestem otwarty
Mały mag ma dwa arcany
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
1. Euro czy nie?
2. Poco noblowi koń?
3. Ja się pytam gdzie są Wl A tak na serio to podoba mi się pomysł gry bez tych panów ale niestety nie widze takiej gry
4. Lory są źle dobrane jak masz speary to zastanów się na shadowem (jak jest euro to zignoruj ten pkt.)
5. Już nie można brać DS wraz z innym arcanem...
2. Poco noblowi koń?
3. Ja się pytam gdzie są Wl A tak na serio to podoba mi się pomysł gry bez tych panów ale niestety nie widze takiej gry
4. Lory są źle dobrane jak masz speary to zastanów się na shadowem (jak jest euro to zignoruj ten pkt.)
5. Już nie można brać DS wraz z innym arcanem...
1. To jest dobre pytanie mając na uwadze, że dopiero doczytałem, że istnieje cokolwiek takiego Zgaduje, że to jakaś wersja Balancing patcha, więc niech będzie Euro
2.Dla podbicia Sv
4. Life na seerze wydaje mi się musem, patrząc na przezywalnosc SM pod ostrzałem (ale równie dobrze może mi się wydawać ). Co do dużego misia to bardzo chętnie wysłucham sugestii.
5. Czyli pewnie w takim razie mały dostanie tylko seera a duzy annulian + wsv4+
2.Dla podbicia Sv
4. Life na seerze wydaje mi się musem, patrząc na przezywalnosc SM pod ostrzałem (ale równie dobrze może mi się wydawać ). Co do dużego misia to bardzo chętnie wysłucham sugestii.
5. Czyli pewnie w takim razie mały dostanie tylko seera a duzy annulian + wsv4+
1. tu masz szczegóły http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8&t=102122
2. pamiętaj tylko, że nie może on korzystać z zasady look out sir, chyba że jest w oddziale kawalerii
2. pamiętaj tylko, że nie może on korzystać z zasady look out sir, chyba że jest w oddziale kawalerii
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Unnamed2500 Pts - High Elves Army
1 Prince @ 257.0 Pts
General; Lore of Death; Great Weapon
Armour of Caledor
Dawnstone
Radiant Gem of Hoeth
1 Archmage @ 340.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Shadow
Loremasters Cloak
Annulian Crystal
1 Noble @ 166.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Ring of Fury
Dragonhelm
40 First Spear Elves @ 395.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard Bearer; Musician
War Banner
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
27 White Lions @ 428.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Gleaming Pendant
25 White Lions @ 443.0 Pts
Banner of Sorcery
1 Lion Chariot @ 140.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 115
Total Army Cost: 2499.0
Co o tym sądzicie? ten chariot może być czy w pojedynkę nie będzie lepszym wsparciem dla wl niż 7 sm?
1 Prince @ 257.0 Pts
General; Lore of Death; Great Weapon
Armour of Caledor
Dawnstone
Radiant Gem of Hoeth
1 Archmage @ 340.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Shadow
Loremasters Cloak
Annulian Crystal
1 Noble @ 166.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Ring of Fury
Dragonhelm
40 First Spear Elves @ 395.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard Bearer; Musician
War Banner
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
27 White Lions @ 428.0 Pts
Gleaming Pendant
25 White Lions @ 443.0 Pts
Banner of Sorcery
1 Lion Chariot @ 140.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 115
Co o tym sądzicie? ten chariot może być czy w pojedynkę nie będzie lepszym wsparciem dla wl niż 7 sm?
7 sm ma pewne 14 ataków (przerzuty) z ww 6 i s5, a chariot ma ataków pewnych 6 wszystkie z ww5 ale przerzuty przysługują tylko 2 (z s6) a poza tym ma jeszcze k6 z s5 co prawda nie muszą trafiać ale jest ich losowa ilość... Rydwan jest podatny na armaty, SM nie... Co prawda LC lepiej szarżuje ale jest 30 pkt droższy od SM...
Jak uważasz ale jak ja bym zobaczył taki rydwan na stole to pierwsze co bym zrobi to trzasnął w niego z armaty bo tak w sumie na 4+ ginie a na 2-3 jest ważywem... Poza tym z łuków bym do nie go strzelał... To 140 pkt za szybko schodzi z lekkiego strzelania... Jak masz pecha to może Ci ze S&S spaść... SM są o tyle fajni że mają więcej ataków i nie przykuwają tak uwagi wroga...
SM to znacznie wdzieczniejszy cel dla lekkiego strzelania niz lwi rydwan, ale i tak lepiej ich imho. Jest po prostu duzo za drogi jak na swoje mozliwosci. Lepiej sie sprawdza jedynie jak dopychasz go kantem razem z horda jakas. Przy duzej ilosci oddzialow na stole rydwany moga dac rade, ale masz 3 hordy i 2 malutkie oddzialki lukow, wiec imho SM.
Odstawilem kowbojow i sie bawie czyms prostym:
Arcy 4 lvl genio Light - vortex shard, skeinsilver
BsB BoS heavy tarcza
2x 10 lukow z muzykami
40 Spearelfow z Banner of arcane prot
2x 26 WL muzycy
2x 9 WL muzycy
2x Tiranoc
2x Great Eagle
Na razie rozpa ma dwie gry za soba, 9tki WL sa fenomenalne do wszystkiego. Tiranoce dopychane do ciezszych combatow z SE czy 9tkami ustawily gre. 9 WL potraktowanych birona z wsparciem chariotow zjadlo 30 krasnoludzkich wojownikow w dwie tury tracac 5 WL W nastepnej turze udana szarza na 18" na klope S5, jeden z rydwanow doszedl do drugiej, flanka wyczyszczona, park maszynowy ogarniety, zostaly dorzynki. Znowu jest zabawa, jest 7 walczacych oddzialow, 4 odginaczki - chyba przy tym wreszcie zostane na dluzej.
Jakies uwagi?
Odstawilem kowbojow i sie bawie czyms prostym:
Arcy 4 lvl genio Light - vortex shard, skeinsilver
BsB BoS heavy tarcza
2x 10 lukow z muzykami
40 Spearelfow z Banner of arcane prot
2x 26 WL muzycy
2x 9 WL muzycy
2x Tiranoc
2x Great Eagle
Na razie rozpa ma dwie gry za soba, 9tki WL sa fenomenalne do wszystkiego. Tiranoce dopychane do ciezszych combatow z SE czy 9tkami ustawily gre. 9 WL potraktowanych birona z wsparciem chariotow zjadlo 30 krasnoludzkich wojownikow w dwie tury tracac 5 WL W nastepnej turze udana szarza na 18" na klope S5, jeden z rydwanow doszedl do drugiej, flanka wyczyszczona, park maszynowy ogarniety, zostaly dorzynki. Znowu jest zabawa, jest 7 walczacych oddzialow, 4 odginaczki - chyba przy tym wreszcie zostane na dluzej.
Jakies uwagi?
Za cenę LC masz 9 SM z muzykiem. 4W T4 As4+ można wbić o wiele szybciej niż 9W T3 As5+SM to znacznie wdzieczniejszy cel dla lekkiego strzelania niz lwi rydwan
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- Młody Pajak
- Kradziej
Przeżywalność jest porównywalna, a nawet wobec lekkiego strzelania po stronie LC. Dopóki SM nie zostaną troszkę ukróceni to więcej robią w walce (jeśli wszyscy się stykają z przeciwnikiem - tego problemu nie ma LC), mają więcej woundów co jako oddziałowi daje większą wytrzymałość no i można do nich bohaterem w razie czego uciec. SM mają "krótszą" szarżę, ale dalej się poruszają. Wybór zależy od tego co dany oddział ma robić.
Wybrałbym i tak opcję 3 czyli znaleźć 30 punktów i dać dwa TC
Wybrałbym i tak opcję 3 czyli znaleźć 30 punktów i dać dwa TC
to teraz ja...
2500 Pts - High Elves Army
1 Archmage @ 360.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Light
Ring of Fury [40.0]
Dispel Scroll [20.0]
Loremasters Cloak [40.0]
1 Noble @ 174.0 Pts
Great Weapon; Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
15 First Archers @ 205.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician; Champion
Standard of Discipline [15.0]
10 Spear Elves @ 95.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
22 White Lions @ 363.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician; Guradian
Amulet of Light [15.0]
22 White Lions @ 358.0 Pts
Talisman of Loec [10.0]
22 White Lions @ 348.0 Pts
11 White Lions @ 171.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 128
czy zamieniać któryś z tych oddziałów WL na SM?
2500 Pts - High Elves Army
1 Archmage @ 360.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Light
Ring of Fury [40.0]
Dispel Scroll [20.0]
Loremasters Cloak [40.0]
1 Noble @ 174.0 Pts
Great Weapon; Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
15 First Archers @ 205.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician; Champion
Standard of Discipline [15.0]
22 White Lions @ 363.0 Pts
Amulet of Light [15.0]
22 White Lions @ 358.0 Pts
Talisman of Loec [10.0]
22 White Lions @ 348.0 Pts
11 White Lions @ 171.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 128
czy zamieniać któryś z tych oddziałów WL na SM?
- Młody Pajak
- Kradziej
Zostawiłbym tak jak jest. Ewentualnie zamienił tą 11 wl na sm czy coś w ten deseń.
Czekam na jakiś raporcik
Czekam na jakiś raporcik