8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Shinue »

jestem na wakacjach i nie mam przy sobie AB,
ale czy przypadkiem jeden z krzyków banszetki bohatera lub championa nie jest niemagiczny?
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jest jednolity opis, wszstkie krzyki sa magiczne, to co mówisz to było 7ed gdy wyszedł dodatek w White Dwarfie, zapommij o tym :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

oki. tymczasowo odpuszczam. sprawdzę jak będę miał podręcznik w reku. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy jak strzelam z lasu (nie przez las) to też mam -1 do trafienia?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

nie
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

misha pisze:Anvil of Doom z FAQ
The crew receive a 4+ ward save
against missile fire and ranged magical attacks, and a 6+ ward
save against close combat attacks.
Ghostly Howl/Death Shriek
A Ghostly Howl is a special attack that can be used against a single enemy unit in the Shooting phase, even if the Tomb Banshee has marched, charged, or is engaged in Close Combat. This attack has a range of 8” and needs line of sight to its target. If the Tomb Banshee is engaged in combat, her Ghostly Howl can only target an enemy unit in base contact.
czy krzyk Banshee/Terrora jeśli są w CC z kowadłem liczą się jako ranged magical attack?
mam wątpliwość jak to rozpatrzeć, nie są ranged moim zdaniem bo to jest już B2B
na pw misha mnie przekonał, że jednak wszystkie 'krzyki' są magiczne. w podziękowaniu przesyłam cytat z uściśleń sędziowskich:

Kod: Zaznacz cały

Ranged attacks – jak to rozumied?
„Ranged attacks” rozumiemy jako wszystkie ataki (strzelanie, magia itd), które posiadają w opisie zasięg większy niż base-to-base (lub mają nieograniczony/specjalny zasięg / wzornik). Nawet, jeśli atak ten wykonany jest w styku z wrogiem (np. krzyk Banshee), traktowany jest on jako „ranged attack”. Breath weapons używane w walce wręcz nie są traktowane jako ataki zasięgowe.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Po wczorajszej grze naszły mnie 2 pytania na które nie znam odpowiedzi.

Slann pojedynkuje się z lordem na smoku. W kolejnej turze dojeżdża stegadon. Impacty wchodzą czy przepadają?

Czy można salamandrami wyznaczyć linię strzału, która przebiega przez własne jednostki bądź jednostki w wlace? Oczywiście główny cel strzału jest całkowicie legalny. Nie znalazłem na ten temat niczego w podręcznikach.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Odnośnie pierwszego, to wbrew logice myślę, że impacty przepadają.

Odnośnie drugiego - przez analogię do armaty, raczej bym uznał to za nielegalne.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Byro pisze:Odnośnie pierwszego, to wbrew logice myślę, że impacty przepadają.
Logika w battle'u? :wink:

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

X.Maciek pisze: Slann pojedynkuje się z lordem na smoku. W kolejnej turze dojeżdża stegadon. Impacty wchodzą czy przepadają?
Temat był wałkowany przy innej okazji. Impacty przepadają, jako że challenge trwa cały czas, a impacty są atakami typu close combat. Zgodnie z zasadami challenge'u, dopóki ten trwa, inne modele nie mogą kierować swoich ataków na modele biorące w nim udział. Gdyby szarża stegadona nastąpiła w turze, kiedy zaczął się challenge, wtedy impacty by wchodziły.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

są atakami close combat, ale rozdzielanymi jak strzelanie ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Ja pamiętam właśnie że taką dyskusję już czytałem, ale mam wrażenie, że wyszło na to, że jednak te impacty wchodzą tylko nie mogę znaleźć już ani tej dyskusji ani żadnego cytatu na poparcie tej tezy. Ale nie ukrywam, że chciałbym znać odpowiedzi na te pytania bo są dla mnie kluczowe w sumie.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

panterq
Masakrator

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Challenge oznacza, że inne modele nie mogą kierować swoich ataków w uczestników w fazie close combat. Zgodnie z rulebookiem, jeśli challenge przeciąga się ponad jedną turę, to nie zaczyna się na nowo w fazie close combat, tylko trwa dalej. Skoro impacty są rozdzielane na początku fazy cc, to nie mają jak się "zmieścić", bo modele w challenge'u są już w nim na początku fazy.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

no to teraz jasne
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

@impacty vs challange
Od posta http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=876662#p876662 i na kolejnej stronie (i zignorujcie te pierwsza odpowiedz Andrzeja ;) )

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Na co działa the other tricksters shard?
Nie mam booka pod ręką, a przydałby mi się wording...
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

panterq
Masakrator

W skrócie - wszystko w B2B przerzuca udane wardy, zarówno twoje modele jak i przeciwnik. Nie działa na regenki.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Wpada 9 grali w lorda na smoku.
Załóżmy, ze chcemy ubić gada.
7 ataków rycerzy (3 z pierwszego szeregu + supporting ze środka drugiego szeregu) idzie w smoka.
Co z pozostałymi 8 atakami z boku lancy. Ci 4 grale nie moga przecież cyt. "target specyfic model to atack".
Losujemy jak przy strzelaniu? Na 1-4 w smoka, na 5-6 w lorda?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dębek pisze:Wpada 9 grali w lorda na smoku.
Załóżmy, ze chcemy ubić gada.
7 ataków rycerzy (3 z pierwszego szeregu + supporting ze środka drugiego szeregu) idzie w smoka.
Co z pozostałymi 8 atakami z boku lancy. Ci 4 grale nie moga przecież cyt. "target specyfic model to atack".
Losujemy jak przy strzelaniu? Na 1-4 w smoka, na 5-6 w lorda?
A może nie atakują wcale? Skoro nie mogą nikogo wybrać, to jaka jest podstawa, żeby losować?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

AB mówi, że biorą udział w walce, ale nie mogą targetować konkretnego modelu

równie dobrze, w tym wypadku skoro nie mogą targetować a jest tylko 1 model do walki który ma 2 części to rozlosować to można 1-3 + 4-6, wówczas pradopodobieństwo się rozkłada, losowanie jak z shootingu nie da równych szans.

w przypadku standardowego oddziału R&F to wszystkie ataki z boków idą w oddział bez względu na to co jest w B2B?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Zablokowany