Rozpiski
Moderator: Kołata
Re: Rozpiski
Fajny ten niebieski, też chyba będę swojego na ten kolor robił.
Jak już dyskusja o pająkach - jak tylko jeden to najlepiej postawić z czym? Goły, szamek czy flinger?
Jak już dyskusja o pająkach - jak tylko jeden to najlepiej postawić z czym? Goły, szamek czy flinger?
Aby przelamac cisze w dziale, taka wariacja na turniej, 2100 z ograniczeniami.
270- orc shaman, 4 lev, earthing rod, obsidian lodestone
162- black orc big boss, talisman of protection, shield, BSB
110- night goblin shaman, 2 lev, dispel scroll
110- night goblin shaman, 2 lev, ruby ring of ruin
86- orc big boss, boar, enchanted shield, dragonbane gem, warrior bane
235- 40 ng, muzyk, sztandar, siatki, 2x fanol
55- 5 wolfriders, shield
350- 25 BO, fcg, standard of discipline
85- orc chariot
50- goblin chariot
50- goblin chariot
35- spear chukka
35- spear chukka
80- doomdiver
85- rock lobba
65- mangler squigs
2098 pts
Pare testow juz porobilem (zamiast czuk byly pojedyncze trolle) bardzo fajnie dziala.
Ostatnio naszla mnie ochota na zabawe czukami (tak tak wiem, ze slabe, i ze inne wybory lepsze).
pzdr
270- orc shaman, 4 lev, earthing rod, obsidian lodestone
162- black orc big boss, talisman of protection, shield, BSB
110- night goblin shaman, 2 lev, dispel scroll
110- night goblin shaman, 2 lev, ruby ring of ruin
86- orc big boss, boar, enchanted shield, dragonbane gem, warrior bane
55- 5 wolfriders, shield
350- 25 BO, fcg, standard of discipline
85- orc chariot
50- goblin chariot
50- goblin chariot
35- spear chukka
35- spear chukka
80- doomdiver
85- rock lobba
65- mangler squigs
2098 pts
Pare testow juz porobilem (zamiast czuk byly pojedyncze trolle) bardzo fajnie dziala.
Ostatnio naszla mnie ochota na zabawe czukami (tak tak wiem, ze slabe, i ze inne wybory lepsze).
pzdr
Ginie. Wypłaca tylko K6
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... ue&start=2
Errata strona 2, na różowo
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... ue&start=2
Errata strona 2, na różowo
Witam
Mam taką prośbę o pomoc w stworzeniu rozpiski ,do tej pory grywałem ze znajomymi na mniejsze pkt - 1500 ,teraz planujemy zagrac na 2400pkt. Poniżej przedstawie liste moich zielonych :
45 Orcs boyz
50 N.Goblins spear
20 N.Goblins bow
10 Spider Riders
10 Wolf Riders
37 Black Orcs
2 Spear Chukka
2 Doom Diver
1 Rock Lobber
1 Troll
1 Mangler Squig
2 Orc Chariot
1 Goblin Chariot
1 Goblin Pump Wagon
1 Warboss Vyvern
1 Warbos Boar
1 Orc Shaman
1 Goblin Warbos
1 Goblin Boss
2 Goblin Shaman
2 N.Goblin Shaman
1 Grimgor Ironhide
7 N.Goblin Fanatics
Częsci z nich jeszcze nie przetestowałem (np Wrony) ,lub testy są w toku (Mangler). SO nie udało mi się nabyć więc póki co muszę się bez nich obejść. Maszyny do tej pory radziły sobie naprawdę dobrze ,fanatycy skutecznie odstraszali wrogie oddziały ,a klocek Boyzów ładnie nabijał pkt. Co byście mi poradzili ,co jest warte przetestowania i jak się sprawa miewa z doborem Shamanów - czy skupić się na Little Waaagh czy na Big Waaagh. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Mam taką prośbę o pomoc w stworzeniu rozpiski ,do tej pory grywałem ze znajomymi na mniejsze pkt - 1500 ,teraz planujemy zagrac na 2400pkt. Poniżej przedstawie liste moich zielonych :
45 Orcs boyz
50 N.Goblins spear
20 N.Goblins bow
10 Spider Riders
10 Wolf Riders
37 Black Orcs
2 Spear Chukka
2 Doom Diver
1 Rock Lobber
1 Troll
1 Mangler Squig
2 Orc Chariot
1 Goblin Chariot
1 Goblin Pump Wagon
1 Warboss Vyvern
1 Warbos Boar
1 Orc Shaman
1 Goblin Warbos
1 Goblin Boss
2 Goblin Shaman
2 N.Goblin Shaman
1 Grimgor Ironhide
7 N.Goblin Fanatics
Częsci z nich jeszcze nie przetestowałem (np Wrony) ,lub testy są w toku (Mangler). SO nie udało mi się nabyć więc póki co muszę się bez nich obejść. Maszyny do tej pory radziły sobie naprawdę dobrze ,fanatycy skutecznie odstraszali wrogie oddziały ,a klocek Boyzów ładnie nabijał pkt. Co byście mi poradzili ,co jest warte przetestowania i jak się sprawa miewa z doborem Shamanów - czy skupić się na Little Waaagh czy na Big Waaagh. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Hej, twój zestaw wygląda podobnie jak moja kolekcja zielonych, więc postaram się poradzić coś na podstawie własnych rozpisek. Pewnie nie będzie to nic odkrywczego i co bardziej doświadczeni gracze nas zeżrą za brak dzikusów , ale może coś ci się nasunie
Zwykłe orasy stawiam ulepszone do big'unsów, z 2 choppami. Praktyczny brak save'a nadrabiamy ilością (nie mam i nie lubię proksować SO i idzie całkiem nieźle). Dorzucamy im paru herosów/lorda w zależności od potrzeb/przeciwnika/własnego gustu żeby dać im trochę więcej mocy w walce + koniecznie któryś musi być BO żeby uniknąć animozji. Stawiamy ich oczywiście w hordzie (szczególnie jeśli któryś big boss zostanie zaopatrzony w stubborn to już nie ma co się martwić, tylko maksować ilość ataków).
Do zapchania corów przyda się też 40-50 nocnych goblinów, włócznie, fanatycy, siatki + boost z małego waaagh i cośtam nawet potrafią pokroić, a jeśli nie chcesz ich tak posyłać to chociaż zrobią za bunkier dla goblińskich magów.
W rarach koniecznie mangler i doom diver, a najlepiej dwa.
Black orków dawno przestałem stawiać, bo statowo mają to samo co big'unsi tylko są drożsi (gram głównie z HE, krasiami i ogrami, gdzie to że mają ciężką zbroję nie zostaje nawet zauważone bo każdy przeciwnik ma GW i co najmniej 5 siły).
Spróbuj też dorzucić do tego rydwan orkowy - 5 ataków z siłą 5 plus impakty już nie raz pogoniły mi coś niedużego (największy sukces to chyba 6 flamersów tzeentcha w jedną turę i overrun w tył hordy bloodlettersów na wsparcie dla orków), a pojedynczy rydwan jest przez wszystkich lekceważony w fazie strzelania.
Z szamanów od dłuższego czasu gram wyłącznie na małym waaagh w zestawieniu 4lvl i 2lvl lub 2 razy 2 lvl + ng warboss z wizarding hatem (2 lvl losowego lore - jak wyturlałem metal na imperium to przeciwnikowi mina zrzedła ). Orkowi szamani są dla mnie za drodzy żeby liczyć na jakiś udany teleport/nie scaterujacą mi po całym stole stopę no i nie mają grzybków (a to naprawdę spory boost bo nagle dostajesz 2-3 gratisowe kostki)
Zwykłe orasy stawiam ulepszone do big'unsów, z 2 choppami. Praktyczny brak save'a nadrabiamy ilością (nie mam i nie lubię proksować SO i idzie całkiem nieźle). Dorzucamy im paru herosów/lorda w zależności od potrzeb/przeciwnika/własnego gustu żeby dać im trochę więcej mocy w walce + koniecznie któryś musi być BO żeby uniknąć animozji. Stawiamy ich oczywiście w hordzie (szczególnie jeśli któryś big boss zostanie zaopatrzony w stubborn to już nie ma co się martwić, tylko maksować ilość ataków).
Do zapchania corów przyda się też 40-50 nocnych goblinów, włócznie, fanatycy, siatki + boost z małego waaagh i cośtam nawet potrafią pokroić, a jeśli nie chcesz ich tak posyłać to chociaż zrobią za bunkier dla goblińskich magów.
W rarach koniecznie mangler i doom diver, a najlepiej dwa.
Black orków dawno przestałem stawiać, bo statowo mają to samo co big'unsi tylko są drożsi (gram głównie z HE, krasiami i ogrami, gdzie to że mają ciężką zbroję nie zostaje nawet zauważone bo każdy przeciwnik ma GW i co najmniej 5 siły).
Spróbuj też dorzucić do tego rydwan orkowy - 5 ataków z siłą 5 plus impakty już nie raz pogoniły mi coś niedużego (największy sukces to chyba 6 flamersów tzeentcha w jedną turę i overrun w tył hordy bloodlettersów na wsparcie dla orków), a pojedynczy rydwan jest przez wszystkich lekceważony w fazie strzelania.
Z szamanów od dłuższego czasu gram wyłącznie na małym waaagh w zestawieniu 4lvl i 2lvl lub 2 razy 2 lvl + ng warboss z wizarding hatem (2 lvl losowego lore - jak wyturlałem metal na imperium to przeciwnikowi mina zrzedła ). Orkowi szamani są dla mnie za drodzy żeby liczyć na jakiś udany teleport/nie scaterujacą mi po całym stole stopę no i nie mają grzybków (a to naprawdę spory boost bo nagle dostajesz 2-3 gratisowe kostki)
Dzięki za odpowiedź. Moja koncepcja grania jest dość podobna do Twojej ( w sumie co innego można złożyć z tych dostępnych figsów) Również gram dość często na HE i Dwarfy i rzeczywiście pojedyńcze rydwany są lekceważone (a tak jak pisałeś jak już dojadą to swoje też potrafią zrobić ) SO nie chce proxować bo psułoby to tylko klimat . BO nie zdążyłem jeszcze przetestować ,czytałem tylko że nie są zbyt grywalną jednostką (jednak ten brak animozji to jednak spory plus ,bo w ostatniej bitwie to właśnie ona zadecydowałą o mojej końcowej porażce) Mam nadzieję że uda mi się w najbliższym czasie pojechać na jakiś turniej i tam przyjże się z bliska jak powinna działać zielona horda. Zastanawiają mnie squigi -bardzo klimatyczne modele ale niezbyt często widywałem je w rozpiskach ,jak się one sprawdzają w boju ?
BO kiedyś byli bardzo fajni i mam do nich duży sentyment, ale IMO obecnie jedyna forma w jakiej są warci swojej ceny to jako gwardia Grimogra (Immortulz czy jakoś tak). Niestety często nie ma okazji żeby ich wystawić, a "podstawowej" wersji trochę brakuje - koszt jak elitarna piechota, a bez wsparcia nie są w stanie się nawet z takową równać (a wręcz zdarzało im się dostać baty od zwykłych krasnoludzkich corów).
Ze squigów posiadam tylko własnoręcznie lepionego manglera i kowboja na wielkim squigu więc nie powiem jak się sprawdzają ich mniejsze wersje, bo jak raz sproxowałem to przeciwnik tak się przestraszył, że dostali raz z katapulty i tyle było testowania
Ze squigów posiadam tylko własnoręcznie lepionego manglera i kowboja na wielkim squigu więc nie powiem jak się sprawdzają ich mniejsze wersje, bo jak raz sproxowałem to przeciwnik tak się przestraszył, że dostali raz z katapulty i tyle było testowania
moja wariacja na temat silesiana. ograniczenia narzuciłem sobie sam. no i czas na debiut pokraka.
Unnamed2800 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Orc Warboss @ 211.0 Pts
General; Great Weapon
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Crown of Command [35.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 305.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Fencer's Blades [35.0]
Obsidian Trinket [15.0]
Lucky Shrunken Head [50.0]
1 Night Goblin Warboss @ 133.0 Pts
Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Goblin Big Boss @ 147.0 Pts
Short Bow; Battle Standard
Spider Banner [85.0]
1 Orc Big Boss @ 103.0 Pts
Light Armour; Shield
Sword of Striking [15.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 54.0 Pts
Spear
Charmed Shield [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Sceptre of Stability [15.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
33 Night Goblins @ 109.0 Pts
Shortbow; Musician
30 Savage Orc Big 'Uns @ 376.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician
1 Savage Orc Boss @ [15.0] Pts
48 Night Goblins @ 272.0 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss @ [10.0] Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts
15 Squig Herd @ 135.0 Pts
5 Night Goblin Herders @ [15.0] Pts
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts
1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts
1 Mangler Squig @ 65.0 Pts
1 Giant @ 200.0 Pts
Models in Army: 146
Total Army Cost: 2800.0
wywaliłem lobbe i 2 rydwany gobo. zastanawiam się na relokacją fanatyków.
Unnamed2800 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Orc Warboss @ 211.0 Pts
General; Great Weapon
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Crown of Command [35.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 305.0 Pts
Fencer's Blades [35.0]
Obsidian Trinket [15.0]
1 Night Goblin Warboss @ 133.0 Pts
Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Goblin Big Boss @ 147.0 Pts
Short Bow; Battle Standard
Spider Banner [85.0]
1 Orc Big Boss @ 103.0 Pts
Light Armour; Shield
Sword of Striking [15.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 54.0 Pts
Spear
Charmed Shield [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 100.0 Pts
Sceptre of Stability [15.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
33 Night Goblins @ 109.0 Pts
Shortbow; Musician
30 Savage Orc Big 'Uns @ 376.0 Pts
48 Night Goblins @ 272.0 Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts
15 Squig Herd @ 135.0 Pts
5 Night Goblin Herders @ [15.0] Pts
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Giant @ 200.0 Pts
Models in Army: 146
wywaliłem lobbe i 2 rydwany gobo. zastanawiam się na relokacją fanatyków.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
i -1 do inicjatywy. i drożej. planuje trzymać go w 12'. co do fanoli to teleport kloca ng w pobliże wroga daje niezłą siekę natomiast ten 1 fanatyk w łycznikach daje mi jako takie zabezpieczenie przed niektórymi kowbojami bo czelenga nie ma komu brać.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Przymierzam się z czymś takim najbliższe płomienie do włocławka :
Zielenina na 2800
1 Orc Warboss @ 213.0 Pts
General; Shield
Armour of Destiny [50.0]
Crown of Command [35.0]
Biting Blade [10.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Fencer's Blades [35.0]
1 Savage Orc Big Boss @ 202.0 Pts
Frenzy; 2nd Weapon; Warpaint; Battle Standard
Mork's War Banner [100.0]
1 Goblin Warboss @ 134.0 Pts
Great Weapon; Shield
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Orc Shaman @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh
Dispel Scroll [25.0]
1 Night Goblin Shaman @ 90.0 Pts
Ironcurse Icon [5.0]
1 Orc Big Boss @ 110.0 Pts
Light Armour; Shield ; Spear
Dragonhelm [10.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 129.0 Pts
Short Bow; Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
1 Gigantic Spider @ [0.0] Pts
36 Savage Orc Big 'Uns @ 442.0 Pts
49 Night Goblins @ 275.0 Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts
6 Trolls @ 210.0 Pts
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 105
Zielenina na 2800
1 Orc Warboss @ 213.0 Pts
General; Shield
Armour of Destiny [50.0]
Crown of Command [35.0]
Biting Blade [10.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Fencer's Blades [35.0]
1 Savage Orc Big Boss @ 202.0 Pts
Frenzy; 2nd Weapon; Warpaint; Battle Standard
Mork's War Banner [100.0]
1 Goblin Warboss @ 134.0 Pts
Great Weapon; Shield
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Orc Shaman @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh
Dispel Scroll [25.0]
1 Night Goblin Shaman @ 90.0 Pts
Ironcurse Icon [5.0]
1 Orc Big Boss @ 110.0 Pts
Light Armour; Shield ; Spear
Dragonhelm [10.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 129.0 Pts
Short Bow; Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
1 Gigantic Spider @ [0.0] Pts
36 Savage Orc Big 'Uns @ 442.0 Pts
49 Night Goblins @ 275.0 Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts
6 Trolls @ 210.0 Pts
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 105
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
nie wydaje mi się żeby ten mały orczy mag coś poczarował. wsadziłbym drugiego nocnika żeby mieć 2x sygnature w cc ( i 15 pkt w kieszeni). na klocku ng nie masz magicznych ataków, dałbym nocnika takiego jak u mnie a na pewno wywalił tarcze z goblin warbosa. też ostatnio z ciekawości mysle nad takim bsb ale jakoś nie umiem zrezygnować z pewnych psn.
Ogólnie w większości przypadków (moich) zdecydowanie bardziej na + wychodzi duża magia. Mały ork jest po to żeby mieć gwarancję posiadania tych czarów co chcę . Stopa czy teleport już kilka razy uratowały mi bitwęloko pisze:nie wydaje mi się żeby ten mały orczy mag coś poczarował. wsadziłbym drugiego nocnika żeby mieć 2x sygnature w cc ( i 15 pkt w kieszeni). na klocku ng nie masz magicznych ataków, dałbym nocnika takiego jak u mnie a na pewno wywalił tarcze z goblin warbosa. też ostatnio z ciekawości mysle nad takim bsb ale jakoś nie umiem zrezygnować z pewnych psn.
Co do warbossa no właśnie hmm nie wiem co lepsze czy NG czy mieć +1Ld, no i fakt muszę zastanowić się nad jakimiś magicznymi atakami...
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek