Turn
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
na potrzeby turnu olewasz niepelny szereg.
wiec masz jakby formacje 3x2 - zmienia sie na 2x3. i dokladasz wtedy dopiero niepelny szereg (2 modele) na koniec - wiec max 2x4
rulebook sie klania
wiec masz jakby formacje 3x2 - zmienia sie na 2x3. i dokladasz wtedy dopiero niepelny szereg (2 modele) na koniec - wiec max 2x4
rulebook sie klania
Ale jak sie obracasz spowrotem na to co bylo, a nie 4x2TruePunk pisze:na potrzeby turnu olewasz niepelny szereg.
rulebook sie klania
ten ostatni akapit, to jst raczej takie lopatologiczne wyjasnienie dla dzieci.. do czego glownie sluzy turn w warhammerze, IMO poki ktos czegos z tym nie zrobi, a mi sie wydaje ze nie zrobi.. to wyjmuje ksiazeczke, pokazuje ci strone 13 i tyle.. nawet obrazki sa na moja korzyscBłażej pisze:kawałek niżej jest napisane że z zasady 'turna' wynika, że oddział wróci do pierwotnej formacji... więc IMO należy grać jak sie grało, i poczekać na jakąś erratę/uściśleniequas pisze:a wlasnie ze nie
bo formacja lancy juz nie wroci
no more uciekanie klockami 5x5 chlopa spod losu smoka, starczy 1 zaziac, z dwoch glow ... tylko reform i bohaterskie przyjecie na klate.. a innego unitu na dupe
no i tak jak łopatologicznie jest wyjaśnione tak powinno działać... nie sądzę by autor umyślnie zawarł dwie sprzeczne zasady w opisie turna...ten ostatni akapit, to jst raczej takie lopatologiczne wyjasnienie dla dzieci.. do czego glownie sluzy turn w warhammerze, IMO poki ktos czegos z tym nie zrobi, a mi sie wydaje ze nie zrobi.. to wyjmuje ksiazeczke, pokazuje ci strone 13 i tyle.. nawet obrazki sa na moja korzysc Wink
spoko. ale jak jest formacja 4x2 nie mozemy mowic o tym ze mamy niepelny szereg - bo mamy 4 pelne szeregi w liczbe 2 sztuk
wiec obracamy je na 2x4 i juz
wiec obracamy je na 2x4 i juz
-
- Plankton
Mam pytanie jeżeli szarżuję przykładowo lekką jazdą na flankę piechoty(5x4) i przegrywam starcie i załóżmy zdałem break'a to wtedy piechota ma prawo wykonać zwrot do przeciwnika i :
a) Dostawia 5 modeli do walki i ma szeregi
b) Dostawia 4 modele do walki i nie ma bonusu za szeregi(stoi w formacji 4x5)?
generalnie to pochrzaniles piechota jak dostaje szarze na flanke stoi 4x5 (a nie 5x4 ), jak zdales breaka to koles obracajac sie traci szeregi, bo po obrocie jest w formacji 5x4 (nie 4x5 ) , generalnmie przyjmuje sie ze w wyrazeniach z rank x file, zawsze pierwsza jest liczba rzedow, druga ilosc modeli w rzedzie, przynajmniej ja tak zawsze przyjmowalem i odczytywalem..Człekokształtny pisze:Mam pytanie jeżeli szarżuję przykładowo lekką jazdą na flankę piechoty(5x4) i przegrywam starcie i załóżmy zdałem break'a to wtedy piechota ma prawo wykonać zwrot do przeciwnika i :
zeby nie zakrecic bardziej, prawidlowa jest odp b
ja zawsze odczytywałem 'ilość modeli w rzędzie' * 'ilośc rzędów'...generalnmie przyjmuje sie ze w wyrazeniach z rank x file, zawsze pierwsza jest liczba rzedow, druga ilosc modeli w rzedzie, przynajmniej ja tak zawsze przyjmowalem i odczytywalem..
A co robisz jak jest niepelny szereg? Odlaczasz go od walki i wrzucasz na koniec nowej formacji czy zostawiasz przy przeciwniku?generalnie to pochrzaniles Smile piechota jak dostaje szarze na flanke stoi 4x5 (a nie 5x4 Wink ), jak zdales breaka to koles obracajac sie traci szeregi, bo po obrocie jest w formacji 5x4 (nie 4x5 Smile ) , generalnmie przyjmuje sie ze w wyrazeniach z rank x file, zawsze pierwsza jest liczba rzedow, druga ilosc modeli w rzedzie, przynajmniej ja tak zawsze przyjmowalem i odczytywalem..
-
- Plankton
Faktycznie troche to pochrzaniłem ale wiadomo o co chodzi. Dzieki za odpowiedź
wrzucasz go na koniecMurass pisze:A co robisz jak jest niepelny szereg? Odlaczasz go od walki i wrzucasz na koniec nowej formacji czy zostawiasz przy przeciwniku?generalnie to pochrzaniles Smile piechota jak dostaje szarze na flanke stoi 4x5 (a nie 5x4 Wink ), jak zdales breaka to koles obracajac sie traci szeregi, bo po obrocie jest w formacji 5x4 (nie 4x5 Smile ) , generalnmie przyjmuje sie ze w wyrazeniach z rank x file, zawsze pierwsza jest liczba rzedow, druga ilosc modeli w rzedzie, przynajmniej ja tak zawsze przyjmowalem i odczytywalem..