Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
niczego już nie jestem pewien, niby jest to obecnie scaly skin.
skali skin 5+ imprów o ekłipment so?
xYz
Witam,
Mam parę wątpliwości odnośnie zasad związanych z lasem, i mimo
że właśnie patrzę na podręcznik, chciałem Was prosić o zweryfikowanie
lub potwierdzenie mojej wizji lasu:
1) Jednostki typu skirmish mają w lesie zasadę stubborn
2) Strzelanie nad lasem/do lasu - daje soft cover
3) Strzelanie z lasu nie daje modyfikatora ujemnego
4) Klocki w lesie nie podlegają zasadzie steadfast
5) Kawaleria itp musi zdawać dangerous terrain
6) Ruch po lesie jest liczony 2 cale/cal ruchu (my nie)
7) Jeśli część jednostki jest w lesie, liczy się że całość ma soft covera
Zgadzają się powyższe ?
I pytanie czy Treeman w lesie otrzymuje również softcovera (W zasadzie powinnien być tam wogóle niewidzialny )
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Zgadzają się powyższe ?
I pytanie czy Treeman w lesie otrzymuje również softcovera (W zasadzie powinnien być tam wogóle niewidzialny )
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
1. TakNarsik pisze:Witam,
Zgadzają się powyższe ?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
2. Tak
3. Tak
4. Tak
5. Tak, ale tylko gdy Maszeruje, Goni, Szarżuje lub Ucieka, a gdy to zwykły Ruch to nie.
6. Nie, tak było kiedyś, a w 8 edycji normalnie się po lesie chodzi.
7. Jednostka liczy się jakby była w lesie jeśli ponad 50% jej modeli jest w lesie i wtedy ma osłonę.
8. Treeman jest Large Targetem a strzelanie do takich modeli nigdy nie jest modyfikowane przez lekką czy ciężką osłonę. Kwestia niewidzialności ponad 2 cale w las to było także kiedyś, bo teraz lasy w ogóle nie blokują linii wzroku, ale rozumiem twoją logikę postrzegania Treemana jako Drzewa w tej nielogicznej grze
+ ad.5. nasza kawaleria nie musi zdawać DT, tak dla jasności
xYz
Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi, wychodzi na to że na domówkach niestety
narzynałem kumpla na te 2 cala za każdym razem jak z nim grałem .. Ale biorąc pod
uwagę że cała jego armia (DoCH) z zdejmuje warda z naszych FS to nie czuje się jakiś
winny bardzo (troszkę tylko) ..
No i nadal mi się wydaje to nieco nielogiczne że ogry, mieszczuchy z Imperium, czy
demony z tymi wszystkimi swoimi odnóżami zaczepiającymi o gałązki chodzą po lesie
równie sprawnie jak my ..
Pozdrawiam
narzynałem kumpla na te 2 cala za każdym razem jak z nim grałem .. Ale biorąc pod
uwagę że cała jego armia (DoCH) z zdejmuje warda z naszych FS to nie czuje się jakiś
winny bardzo (troszkę tylko) ..
No i nadal mi się wydaje to nieco nielogiczne że ogry, mieszczuchy z Imperium, czy
demony z tymi wszystkimi swoimi odnóżami zaczepiającymi o gałązki chodzą po lesie
równie sprawnie jak my ..
Pozdrawiam
Treeman może dostać covera za oddział zasłaniający go tak samo jak za las. Nie może dostać tylko za murek. To na SLoS large targety mogły dostać covera tylko za las.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
- White Lion
- Kretozord
ok w takim razie jeszcze raz zapytam:
kilka stron temu jest napisane, że jeżeli Eternal weźmie niemagiczny GW to na początku walki może wybrać czy korzysta z zasady Eternal i bije 2 brońmi czy walczy GW.
Jak to w końcu jest? to jeden z wyjatków pozwalający na wybór broni czy też nie ?
a jeśli nie to jeśli Eternalowi kupię niemagiczny Great Weapon oraz tarczę to czym będzie walczył ?
- dwoma brońmi z zasady Eternal?
- GW z zasady z RB że jak się wykupi broń to trzeba nią walczyć (choć dodatkowa broń z Eternal też jakby jest wykupiona)?
- bronią i tarczą bo ktoś napisał na forum że dla Eternali jest wybór czym walczą (wiem że źródło - ktoś napisał na forum jest kiepskie)?
Dopiero zaczynam rozkręcać się w WE więc wybaczcie jeśli to głupie pytania ale prosiłbym o w miarę jednoznaczną i dłuższą niż jedno słowo odpowiedź.
dzięki
kilka stron temu jest napisane, że jeżeli Eternal weźmie niemagiczny GW to na początku walki może wybrać czy korzysta z zasady Eternal i bije 2 brońmi czy walczy GW.
Jak to w końcu jest? to jeden z wyjatków pozwalający na wybór broni czy też nie ?
a jeśli nie to jeśli Eternalowi kupię niemagiczny Great Weapon oraz tarczę to czym będzie walczył ?
- GW z zasady z RB że jak się wykupi broń to trzeba nią walczyć (choć dodatkowa broń z Eternal też jakby jest wykupiona)?
- bronią i tarczą bo ktoś napisał na forum że dla Eternali jest wybór czym walczą (wiem że źródło - ktoś napisał na forum jest kiepskie)?
Dopiero zaczynam rozkręcać się w WE więc wybaczcie jeśli to głupie pytania ale prosiłbym o w miarę jednoznaczną i dłuższą niż jedno słowo odpowiedź.
dzięki
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Mam dokładnie identyczne pytanie jak White Lion.
A do tego - obecnie koniki leśnych elfów mają same z siebie zasadę light cavalry ? ( czyli chodzi mi o bohaterów )
A do tego - obecnie koniki leśnych elfów mają same z siebie zasadę light cavalry ? ( czyli chodzi mi o bohaterów )
Będzie walczył którąś z broni specjalnych bo musi jej użyć a której to już jego prywatny i osobisty wybórWhite Lion pisze:a jeśli nie to jeśli Eternalowi kupię niemagiczny Great Weapon oraz tarczę to czym będzie walczył ?
Pamiętaj, że additional hand weapon nie działa na wierzchowcach żadnej maści tak więc wybór się zawęża...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned