8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Lidder »

Venitel pisze:FAQi nic na ten temat nie mowia.
Q: Do special rules that can inflict hits in close combat, such as
Stomp and Breath Weapons, count as close combat attacks? (p42)
A: No they count as an unusual attack and will be distributed
as a shooting attack.
Q: Do Breath Weapons benefit from any other special rules,
equipment or magic items? Or vice versa? (p67)
A: No to both questions.
Jak widzisz, masz dwie rzeczy przeciw.

Awatar użytkownika
Venitel
Pseudoklimaciarz

Post autor: Venitel »

Hmm, nie wiem jak to zrobilem, ze przegladnalem caly Faq i tego nie zauwazylem.

Dzieki

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Venitel pisze:Hmm, nie wiem jak to zrobilem, ze przegladnalem caly Faq i tego nie zauwazylem.

Dzieki
1) ctrl+F
2) wpisujesz "breath weapon"
3) ...
4) ...
5) profit

Awatar użytkownika
Venitel
Pseudoklimaciarz

Post autor: Venitel »

Hmm, akurat w real lifie opcja ctrl+F niestety nie istnieje, ale faktycznie, moglem po prostu wlaczyc komputer, byloby szybciej (no i wtedy moj failowy pomysl nie pojawilby sie na forum) :D

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

To ja mam pytanie nawiazujace do tematu:

Herald Nurgla z giftem Stream of Bile (breath weapon) siedzi w oddziale plagusow ze Standard of Seeping Decay (re-roll to wound).
Dlaczego gramy, ze jest przerzut zranien z tego zioniecia ? Bo traktuje sie, ze gift to nie equipment?

Dodam, ze to nie jest moj wymysl lecz obserwaca z niejednego turnieju, a takze to ze sam mi tak sedziowal Kudłaty, ktorego traktuje jako wiarygodnego w tej dziedzinie.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Pytanie dotyczące zielonych :
Jest oddział NG z fanatykami oddalony od celu o 15 cali, deklaruję szarżę, przeciwnik stoi na kościach wypada 5+6+MV(4)=15 czyli jest szarża udana. Dalej przesuwam NG w zasięgu 8" od wroga wylatują fanatycy, wszyscy dochodzą i niszczą całkowicie przeciwnika jak dalej wygląda ruch NG?
Rozumiem że szarża jest spalona ale czy NG zostają na 8" czy absurdalnie mają się cofnąć zgodnie z zasadami palenia szarży?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the
Close Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform
From Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jest w tym pewna logika, chociaż moim zdaniem bardziej FAQ odnosi się do sytuacji, gdzie w fazie shooting albo magii oddział wyparowuje, a nie do sytuacji w której nie ma celu szarży

opis fanatyków wskazuje, że szarża musi zostać dokończona, chyba, że oddział spanikował.
jeśli sytuacja z oddziałem spanikowanym jest tak samo traktowana jak oddział zniszczony to ok
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

2 pytania:
1. czy uciekające szczury dodają liderkę za szeregi ?
2. czy stormbaner działa na magiczne strzelanie ?
3. według FAQ dzwon ma liderkę 0. Czy waląc snajperką liderkową w dzwon mogę go wyjąć spod seera ? Czy sam dzwon ma 4+ warda i mr2 czy tylko mr2 ?
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

misha pisze:jest w tym pewna logika, chociaż moim zdaniem bardziej FAQ odnosi się do sytuacji, gdzie w fazie shooting albo magii oddział wyparowuje, a nie do sytuacji w której nie ma celu szarży

opis fanatyków wskazuje, że szarża musi zostać dokończona, chyba, że oddział spanikował.
jeśli sytuacja z oddziałem spanikowanym jest tak samo traktowana jak oddział zniszczony to ok
Tak ale ten opis dotyczy sytuacji kiedy to NG są celem szarży a nie na odwrót.

@Morsereg ten FAQ mówi o sytuacji kiedy szarża doszła, oddziały są w styku ale w wyniku jakiś tam wydarzeń przed CC obiektu szarży już nie ma.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Grolshek pisze:2 pytania:
3. według FAQ dzwon ma liderkę 0. Czy waląc snajperką liderkową w dzwon mogę go wyjąć spod seera ? Czy sam dzwon ma 4+ warda i mr2 czy tylko mr2 ?
1. Nie
2. Tak, patrz FAQ
3. Tak na pierwsze pytanie, 4+ + MR2 = 2+ na snajperki.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Myzu pisze:Herald Nurgla z giftem Stream of Bile (breath weapon) siedzi w oddziale plagusow ze Standard of Seeping Decay (re-roll to wound).
Dlaczego gramy, ze jest przerzut zranien z tego zioniecia ? Bo traktuje sie, ze gift to nie equipment?
gift to special rule, nie ma przerzutu.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

w zasadzie to nie gift ale magic item (sztandsary w tej armii sa przedmiotami), ale faktycznie przerzutu nie ma.

szeszej
Falubaz

Ruszanie się do tyłu/w bok:

W moim środowisku zrobiła się jakaś dziwna mania - wszyscy twierdzą, że ruch w tył/bok jest o połowę ruchu, więc oddział z M5 rusza się 3 cale, ponieważ połówki (M2,5) zaokrągla się do góry. Imho jest to jakiś brainfart, w podręczniku nie ma nic na temat społawiania swojego M, a jest za to "traktuj dystans, który przeszedłeś jako dwa razy dłuższy", co oznacza, że jednostka z M5 rusza się 2,5" i traktuje to jakby się ruszyła 5".

Dobrze mówię?

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

str 26 małęgo rulebooka, moving backwards i sideways. W skrócie połowisz ruch zaokrąglając w górę.

szeszej
Falubaz

Dobra, nvm, właśnie zauważyłem, że tam na dole jest przykład :)

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Ja tam widzę: To represent this a unit that moves backwards moves at half rate," a dalej że liczysz jakby szła dwa razy dalej, wychodzi na to samo.

szeszej
Falubaz

Spoko, tam jest nawet przykład tak właśnie podający. Wielki facepalm dla mnie :) #-o #-o #-o

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

szeszej pisze:
Grolshek pisze:2 pytania:
1. Nie
2. Tak, patrz FAQ
3. Tak na pierwsze pytanie, 4+ + MR2 = 2+ na snajperki.

wyjęcie dzwonu spod seera nie zmienia faktu że bierzę najwyzsza ld modelu do testu czyli 7 seer. 0 bierze tylko kiedy dzwon jest sam, bez unitu ktory mogłby mu dac swoją ld 5 6 czy 7
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

No jak wali snajperkę w samotny dzwon bez seera, to i tak nie dostaje on liderki oddziału przecież.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Zablokowany