kolejne rozpiski "na white lionach" (HE 2500)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

kolejne rozpiski "na white lionach" (HE 2500)

Post autor: Zachar »

smacznego:

1 Prince
General; Dragon Armour; Shield
Helm of Fortune
Sword of Strife
Guardian Phoenix
1 Elf Steed: Barded

1 Noble
Dragon Armour
Enchanted Shield
Sword of Anti-Heroes
Luckstone
Ironcurse Icon

1 Noble
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard
Dragonhelm
Dawnstone

1 Noble
Dragon Armour
Loremaster Cloak
Warrior Bane
Charmed Shield

1 Archmage
Magic Level 4 Lore of Beasts
Book of Hoeth
1 Elf Steed

10 Silver Helms
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
10 Elf Steed

26 White Lions
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Banner of Swiftness
Guardian
Amulet of Light

21 First Archers
Longbow; Musician

20 Archers
Longbow; Musician

17 Spear Elves
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician

1 Great Eagle

Models in Army: 92

Total Army Cost: 2499.0
-------------------------------------------------------------------------

Ewentualnie wersja z większym odginaniem:

Unnamed2500 Pts - High Elves Army

1 Prince
Dragon Armour
Sword of Bloodshed
Dawnstone
Enchanted Shield
Potion of Foolhardiness

1 Prince
General; Heavy Armour; Shield
Helm of Fortune
Loremasters Cloak
Sword of Battle

1 Noble
Great Weapon; Battle Standard
Armour of Caledor
Guardian Phoenix
1 Elf Steed

1 Mage
Magic Level 2; Lore of Beasts
Seerstaff of Saphery
0: Wyssan's Wildform
5: Savage Beast of Horros

10 Silver Helms
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
10 Elf Steed

26 White Lions
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Banner of Arcane Protection
Guardian
Amulet of Light

CORE JAK WYŻEJ

2 Tiranoc Chariot

2 Great Eagles

Models in Army: 92

Total Army Cost: 2500.0

Jeszcze nie testowałem ale po Waszych opiniach może nie będzie trzeba :P
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

4 bohaterów chcesz trzymać w klocku 10 silverów? #-o Good luck :P

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

omfg, Herosi HE nie sa stworzeni do walki, wiec wystawiajac 3 klepaczy jest bledem, juz nie wspomne o ich zlozeniu, wydaje pierdyliard punktow na bezsensowne zabawki a nie podbijasz ich wartosci bojowej. Jesli juz chcesz robic herosow do cc to daj im GW zeby mieli S6, Lodowi daj vambrace + cos+ AoL, heros - HoF + GP, heros - Dragon helm, Down stone , bedziesz mial kazdego z sv 2+ reroll + wardy i S6
taniej i lepiej...

10 Silver to zal...
1 orzel to jakas padaka...
masz 7 wystawien, bieda

dlaczego beast? juz lepiej shadow albo cokolwiek innego
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Penie koledze chodziło o czar dający +3 do tafa dla herosów / czar dający +3 ataki +3 do siłki herom ;)

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

Witam!
Wiem, jestem newbie, laik etc. ale sądze tak jak pan wyżej, że herosi HE nie są do bicia może lepiej wymienić kilku na magów?

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

kubencjusz pisze:Penie koledze chodziło o czar dający +3 do tafa dla herosów / czar dający +3 ataki +3 do siłki herom ;)
Dokładnie o to chodzi, inaczej tylu klepaczy i beast nie mialby sensu :P

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Może kolega chce zrobić z nich kowbojów :D .
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Aseoks
Chuck Norris

Helifccy kowboje to raczej nie są zbyt mocni :D

Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

Dokładnie, chodzi o 27-30 ataków z siłą 7 i więcej. SH mają podwozić bohaterów i chować maga w drugim rzędzie(bo w tej 10 chcę trzymać 5 bohaterów więc szczęście się na pewno przyda :-D). Shadow i BoH to padaka a 5 kości z beastsa ma jeszcze sens. Więcej magów i BoH też strata punktów - bez chanelli i sztandaru i tak tylko ten z BoH czaruje. Jeden orzeł to ból wiem ale nie da się mieć ich więcej z arcym (chyba, że wywalić Princa za jeszcze jednego nobla a za nadwyżkę wrzucić 2 orły - wszystko do spróbowania). Bez pewności jaka daje BoH i 5 z beastsa to już nie jest taka moc jak sobie wyobrażam. Jeśli chodzi o złożenia to każdy heros ma przyzwoity as (1+ Prince i noble,2+ pozostali noble) przynajmniej jeden przerzut i 2+ warding od magicznego damega i od ognia a arcy od magicznego dama, złożenia które proponujecie są spoko jak się wystawia jednego princa i jednego nobla ale jak zauważyliście ta rozpiska ma ich więcej :). W magicznych broniach chodziło zaś o dodatkowe zwiększenie liczby ataków, natomiast elf z warrior banem, ASF z przerzutem, siłą 7 i 6 magicznymi atakami to taki pomysł na robienie krzywdy w challengu przez zabieranie kilku ran i tylu ataków - tak na wszelki wypadek - a później nawet jak taki wyzwany przeżyje, na co ma szanse, to jest na tyle zwarzywiony, że reszta słabych w cc elfów powinna sobie z nim poradzić :P. Prince standardowy nie wejdzie bo wtedy arcy BoHem się nie mieści, nad standardowym noblem pomyślałbym gdybym robił jednego nobla - chociaż mimo to BSB jest dość standardowy, ale to z uwagi na ważną rolę jaką pełni. W pojedynkę te złożenia obsysają (nie dotyczy BSB), zgoda, ale oni nie są stworzeni do walki w pojedynką, a jak 5 wejdzie to nawet arcy może robić make waya z 4 atakami z sila 6 (buahaha - opetanczy śmiech). ASF plus kwadryliard ataków z siłą smoka i w grupie zaganiają wszystko. Oczywiście magia może nie wyjść ale no risk no fun a ja mam niezłą rękę do kości a do tego jestem słabym generałem, który mimo niskiego skilla wciąż poszukuje własnego sposobu na zabijanie, więc i tak nie mam nic do stracenia :P W wersji z małym magiem zakładam, że jak dzika bestia nie wejdzie to za sama zerówke mam niezły dam (5A z siłą 6 od SH po szarży, 12 z S5 od princa i nobli, 3+x ataków z siłą 5+x z anti-heroesa i 6/11 ataków s 4 od koni, maga i SH w kolejnych turach combatu jeśli jakieś będą). Co również ważne to przy tych dziwnych herosach nikt nie zwraca uwagi na WL, którzy wchodzą do combatu akurat gdy przeciwnik osłabi/zdejmie kawalerię lub kawaleria zrobi mu z jednego oddziału miazgę, a więc na dobrze czy na złe - rychło w czas :P telefonowe błędy wyedytowane, mam nadzieję, że teraz się to lepiej czyta :)

Z hajelfickim pozdrowieniem!
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2012, o 10:12 przez Zachar, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

A mi się bardzo podoba, że ktoś ma inne podejście, niż standard z WL i lightem. Czy ta rozpa jest na Euro (bo nie chce mi się sprawdzać czy spełniasz wszystkie warunki)? Ilość wystawień możesz zwiększyć układając inaczej cory, np

15 Archers, FCG, 190
10 Archers, musican, 115
10 Archers, musican, 115
10 Archers, musican, 115
10 Spearelves, musican, 95

Razem 630 w corze. Nie masz hero na piechotę. więc nigdzie nie musisz ich trzymać i każdy oddział może posłużyć za odginaczkę, plus masz 2 więcej wystawienia. Mimo wszystko, chyba wolałbym 4 nobli niż 3+prince, bo wtedy oszczędzasz pkt na dodatkowe przeszkadzajki, a jeden atak więcej chyba nie robi aż takiej różnicy. Jak chcesz ustawiać SH? Po ilu w rzędzie? Bo jeśli wszyscy hero będą w pierwszym szeregu to z chorążym i muzykiem ustawiasz się 6+6+3, ale wtedy ryzykujesz, że jak chociaż jeden hero zginie to mag musi iść do pierwszego szeregu, więc chyba lepiej ustawić się 5+5+5? Jaki był Twój plan?

Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

Piątkami, tak jak piszesz, wtedy mag w drugim rzędzie za herosami, muzykiem i sztandarem SH, z założenia ma być na Euro i jeśli nie wkradł się jakiś błąd to jest. Nie myślałem jeszcze w ogóle jak taki 4 noble zamiast princa miałby być złożony ale pokminię jak coś, w kazdym razie prince ma więcej zalet niż jeden (a właściwie 3 przy tym złożeniu) atak więcej, tj. nosi więcej magicznego stuffu, więcej życia, więcej liderki, którą dzieli się z oddziałem. Dzięki za rady (zwłaszcza odnośnie corów bo nadaje się do natychmiastowego wdrożenia w życie) i słowa otuchy :)
Obrazek

Aseoks
Chuck Norris

Trzymam kciuki i licze na jakiś raport :D

Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

Jeśli chodzi o raporty, to tutaj dwa popełniłem:
http://www.animosity.pl/forum/viewtopic ... 2&start=10
co prawda innymi rozpiskami ale jak lubisz takie rzeczy to może Ci się spodoba. mi się podoba bo to remis i lekie zwycięstwo były ;)

Z hajelfickim pozdrowiem!
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2012, o 14:32 przez Zachar, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Aseoks
Chuck Norris

Nie no własnie mnie interesuje na tej rozpisce :D

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

I jak tam idzie testowanie tej rozpy? Może wrzucisz jakieś raporty? Jestem ciekaw jak Ci się ci herosi + beast sprawdzają.

Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

Niestety od jej wymyślenia, nie miałem wiele czasu na granie z uwagi na kolokwium roczne, które zdawałem w ubiegły piątek (moja aktywność ograniczała się do jednej bitwy na dwa tygodnie w ramach kampanii Mighty Empires, gdzie z uwagi na stawkę nie chciałem pozwolić sobie na eksperymenty). W piątek jednak gram z Lizakami a w sobotę z Imperium format 2600 ETC gdzie przetestuję nieco zmodyfikowany wariant tej rozpiski na Babice (2700 punktów pozwoliło fajniej złożyć charactersów). Przed masterem będę chciał tym jeszcze zagrać z Ogrami/WoCHem lub Wampirami i wtedy będę wiedział na ile to się na nadchodzący event nadaje, da to też pewne wyobrażenie o powyższym roosterze. Pierwsze raporty już w sobotę wieczorem lub w najgorszym wypadku poniedziałek wieczorem, obiecuję i przepraszam, że musieliście czekać :)
Obrazek

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

To jest rozpiska pt. Jak przegrywajac jeden combat przegrywam gre :D
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

HE to do siebie mają, że jak przegrają CC, to przegrywają grę. Spytaj się ich, czy nie chciałyby mieć czasami 11LD z rerollem.

Co do rozpiski, to nie widzę sensu grać w elfach cowboyami. Kosztują za duże pieniądze w stosunku do tego, co robią. Owszem, potencjalnie dużo robią. Grywalni cowboye są w lizakach.
Na WL daj talisman of loec - świetny przedmiot, a magiczne ataki i tak masz, dzięki temu można zmieścić więcej lwów i stają siębardziej grywalni.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Zachar
Pseudoklimaciarz

Dobra grałem tym pierwszy raz. Co prawda w nieco większym formacie bo na 2600 ETC więc prince był na "pełnym wypasie" - sword of anti-heroes, AS +1 z przerzutem i WS na 4+, szlachata mniej więcej jak wyżej i cory po 15.
Nie będę pisać pełnych raportów bo trochę nie mam na to czasu, ale tak:
z imperium 14:6 w plecy na własne życzenie:
Rycerze na wyssanie i saveage beastcie zaszarżowali na odginającego skirmishera. dostawiłem ich tak, żeby mieli szanse na overrunie zahaczyć o klocy tych najtańszych imperialnych rycerzy (20 z BSB i FCG), wyrzuciłem 9 na kościach i dobiegłem, w turze imperium hurricanum zaszarżowało na rycerzy z flanki. W combatcie prince i jeden noble (z warrior banem) zrobili make waya do Hurraka i go zjedli (14 ataków z siłą 7 i 8 na flankę to jest moc :D), dwóch pozostałych nobli z championem nabili z 10 woundów na combat resultcie, sam straciłem zaledwie trzy silver helmsy od impact hitów. Wygrałem o kwadryliard, nie goniłem bo walka była blisko krawędzi (za którą rycerze pognąli), zreformowałem się w stronę nadchodzącego kloca chalabard. w tym czasie WL na środku stołu zrobli porządek z 6 hippogryfami i trzymali papieża na wózku i steam tanka (po 3 turach walki ostatecznie przegali), a mały blok włóczni dobiegał do pierwszego działa (włócznie zjadły działo i inżyniera i pierwszy raz mi się w tak małej liczbie zwrócili). To wszystko jakośc 3/4 tura
przegrałem na własne życzenie po tym gdy w czwartej turze wysadził mi się arcymag mag (rzucił saveag'a na BoH i curse'a na papieża w wózku z miscastem:/), który dużym plackiem zabrał w cholerę wszystkie silver helmy. chalabardy nie zaszarżowały na dzikich szlachciców, ale ja głupi to zrobiłem w piątej turze zapominając, że jak będziemy rozpatrywać combat to saveage beasta już nie będzie... pierwsyz combat wygrałem ale ustał na steadfastcie, później doszarżował papież i zjedli mnie na staticu :/ a szkoda bo mu został papież, czołg i garstka chalabard a mi wszystko oprócz SH i WL, gdybym uciekał bohaterami wynik byłby pozytywny. Tak czy siak jestem zadowolony bo z tym konkretnym graczem imperium (który w Szczecińskich warunkach należy do czołówki) wcześniej zawsze dostawałem maskę po 3-4 turach, więc sukces :D

Bitwa z lizakami bez historii. W decydującym momencie wyszło mi 3 na wiatry magii próbowałem ratować się wyssanem na przetrzymanie, ale nie dało rady i kohorta z kroxigorami plus dwa cowboye pogoniły mój drogocenny klocek (ale gdyby wyszła bestia to pewnie pogonienie byłoby w drugą stronę) i koniec końców 20:0, ale przy większym szczęściu i niepodstawieniu wl pod ogień salamandr (jakoś ich nie zauważyłem i dałem się usmażyć), również tutaj można pocisnąć będzie a to już coś bo do tej pory na lizaki nie miałem pomysłu (a chyba jedyny pomysł to brutalna siła).

Wnioski:
Klocek sliver helsmów z herosami w tym formacie spisuje się świetnie, z wielu castingów Saveage beast na 5 kościach wchodził mi za każdym razem z Iki od BoH, jedyny raz gdy go nie rzuciłem wynikał z słabych wiatrów magii (ale tego nie zmienię, z uwagi na ograniczenia ETC dla BoH). Ustawienie było takie Prince i BSB z FCG w pierwszym ranku noble z magiem w śrdoku drugiego, to zajebiste ustawienie sprawia, że mam 12 ataków z siłą 7 do rozdysponowania z make waya na jaką chcę stronę w przypadku multiszarż, potęgę takiego rozwiązania poznałem w bitwie z imperium. Generalnie klocek ekscytujący i potężny :) Dużo wystawień pozwala ustawić go w dogodnym miejscu z dala od artylerii, zresztą zawsze trzeba wybierać albo strzelamy w klocek albo w WL co jest miłą rozterką dla przeciwnika. 15 osobowe oddziały core'ów można wykorzystywać do machine hunta, ponieważ ogień przeciwnika jest tak skoncentrowany na death starze i WLach, że biegną przed siebie i nic im nie staje na drodze (przynajmniej tym razem tak było). strzelanie z jedynką z bestii robi kuku odginaczkom na tyle skutecznie, że nie ma bata, żeby się przez to combatciarze nie przebili.
Przeciwko lizakom poszło gorzej ale to było do przewidzenia zgodnie ze słowami GarGa - przegrać jeden combat i przegrać bitwę :P, chociaż każdą inną armię można by jeszcze porysować white lionami, ale lizaki w denerwujący sposób wszystko wystrzeliwują :P Wrzuciłem spearelfów do wieży zamiast gonić wszystkimi corami te cholerne skinki, gdyby dobrze to poruszać to bym coś złapał a ja się znów wdałem w strzelaninę z nimi co nie może się skończyć dobrze.

Generalnie rozpiska ekscytująca ale nie wiem jak wyjdzie na 2400 punktów (tu miałem zdecydowanie większą swobodę). Myślę jednak, że w takim formacie zdecyduję się na 4 nobli plus arcymag, zabiorę noble'om te śmieszne magiczne bronie i dam im amulet of light + mundane'y z bonusem do siły (dwa greate weapony i dwie halabardy w limicie punktowym się zmieszczą już sprawdzałem). To obniży nieco ASa, ale szczerze powiedziawszy oni tak kroją, że AS nie jest najważniejszy. Będę się tym dalej bawił i pisał co i jak, bo mam ważenie, że z bitwy na bitwę będzie coraz lepiej :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

halabard #-o
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

ODPOWIEDZ