Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Słowian
"Nie jestem powergamerem"

Re: Rozpiski

Post autor: Słowian »

Stormtrooper pisze:Czy lepiej wystawiać Ngobliny z łukami czy z włócznią?
To zalezy co mają robić w armii.

1. z banerkiem z poisonami -> bierzemy łuki
2. w innych przypadkach gdy mają stać i trzymać -> tarcza + broń ręczna
3. nie mam pomysłu co by trzeba było z nimi zrobić żeby włócznie były najlepszą opcją.
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Słowian pisze:
Stormtrooper pisze:Czy lepiej wystawiać Ngobliny z łukami czy z włócznią?
To zalezy co mają robić w armii.
1. z banerkiem z poisonami -> bierzemy łuki
2. w innych przypadkach gdy mają stać i trzymać -> tarcza + broń ręczna
3. nie mam pomysłu co by trzeba było z nimi zrobić żeby włócznie były najlepszą opcją.
Eee... do combatu baner też się nadaje i to już wtedy raczej do savage z wiadrem ataków niż jakichś gobosów.
Tarcza + broń ręczna to imo gówno. Wsv w combacie na 6 nie daje zbyt wiele przy ich prędkości schodzenia.
Włócznie są do trzymania. Włócznie to przy hordach do dodatkowy rank ataków = nabijanie combat resulta > parry save.
Są za darmo to trza korzystać.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

No i po Silesianie.
Wynik nie zadawalający ale przy małym ograniu nie jest źle.
9-11 z dwarfami
9-11 z skavenami
11-9 z empire
9-11 z bretonią
10-10 z lizardami

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Odnośnie nocników to chyba najlepszy układ to hw-sh do trzymania. Mi z łukami i poisonem średnio się sprawdzają, za szybko sa w kombacie. Sam musze ich przemyśleć.

Awatar użytkownika
Raqq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Raqq »

Co powiecie na coś takiego? Rozpa na domową bitewkę w koncepcji - zielona bretonia :D Miało nie być ani jednego modelu na piechotę no i oczywiście z tego co mam na półce. Da radę cokolwiek komuś zrobić czy jest po prostu śmieszne?

Unnamed1000 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Orc Big Boss @ 121.0 Pts
General; Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]

1 War Boar @ [0.0] Pts

1 Orc Big Boss @ 125.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield
Crown of Command [35.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]

1 War Boar @ [0.0] Pts

10 Forest Goblin Spider Riders @ 170.0 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Standard; Musician; Champion

10 Goblin Wolf Riders @ 150.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Champion

10 Orc Boar Big 'Uns @ 280.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
Gleaming Pendant [5.0]

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts

1 Mangler Squig @ 65.0 Pts

Models in Army: 28

Total Army Cost: 996.0

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

a gdzie szaman na świni? myślę że lepsza kmina to kawaleria gobosów z goblinem na wilku rzucającym sygnature.

ed. nie chciałem dawać kolejnego posta ale strasznie się napaliłem na taki odział.

1 Goblin Shaman @ 67.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh

1 Wolf @ [0.0] Pts

10 Goblin Wolf Riders @ 130.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

w formacie silesiana wpada za mojego odżałowanego giganta, w formacie euro nie wiem za co. funkcji to to ma wiele. a szansa na wjazd od boku z sygnaturą brzmi kusząco.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

przepraszam za posta pod postem ale kto się wybiera do Babic? posty organizatorskie jeszcze puste ale popodniecać się już można :mrgreen: ja planuję pociskać czymś podobnym do tego.

Unnamed2700 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Orc Warboss @ 211.0 Pts
General; Great Weapon
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Crown of Command [35.0]

1 Savage Orc Great Shaman @ 305.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Fencer's Blades [35.0]
Obsidian Trinket [15.0]
Lucky Shrunken Head [50.0]

1 Night Goblin Warboss @ 133.0 Pts
Light Armour
Sword of Might [20.0]
Enchanted Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Goblin Big Boss @ 151.0 Pts
Short Bow; Light Armour; Shield; Battle Standard
Spider Banner [85.0]

1 Orc Big Boss @ 103.0 Pts
Light Armour; Shield
Sword of Striking [15.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]

1 War Boar @ [0.0] Pts

1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 85.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh

1 Goblin Shaman @ 67.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh

1 Wolf @ [0.0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 56.0 Pts
Light Armour; Shield
Warrior Bane [5.0]

1 Wolf @ [0.0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 56.0 Pts
Spear; Light Armour
Charmed Shield [5.0]

1 Wolf @ [0.0] Pts

5 Forest Goblin Spider Riders @ 65.0 Pts
Spear; Shield

29 Savage Orc Big 'Uns @ 365.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician

1 Savage Orc Boss @ [15.0] Pts

41 Night Goblins @ 201.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician

1 Night Goblin Boss @ [10.0] Pts

20 Night Goblins @ 60.0 Pts
Shield

1 Trolls @ 35.0 Pts

15 Squig Herd @ 135.0 Pts

5 Night Goblin Herders @ [15.0] Pts

1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts

1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

Models in Army: 132

Total Army Cost: 2698.0

fanatycy przeszkadzają mi w szarżowaniu a na teleport nie liczę. myślę że mój fast atak narzuci dobre tempo, ba! zdąży pozamiatać wroga zanim savage doszłapią:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Post autor: Fanatic »

Na 2700 pts.na pysk cały opór biorą na siebie big'un savage?Trochę mało jednostek.
A gdzie jakiś czarnuch?
Dla minie dziwnie,zwykle u mnie biją się trzy jednostki bo tyle się mieści na spokojnie w zasięgu bsb i gienia.Ciekaw jestem jak Ci się to sprawdza na armie z cannonami lub hordowe.
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a ja zadam pytanie inaczej- jak spłacić 3 kloce skoro wróg ma tylko 1? ganiać za śmieciami? to raz a dwa że nie doceniasz kloca ng oni naprawdę wymiatają. a czarnuch? no ee tego, poprosze następne pytanie :D
kiedyś zagrałem na 3 klocach : 30 BO, 30 SO, 50 ng i wcale nie było cukierkowo. poza tym żeby były 3 odziały bsb musi być razem z gienem- u mnie to nie przejdzie. z kanonami jest tak że mają w co strzelać. 3 kowboje i fast mają vanguarda do tego manglery i maszyny.

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

nie znam sie na orkach ale czy twoja wymiatajaca jednostka ma jakąś ochrone na magię?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a po co?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Podoba mi sie kombo z trzema szamanami goblinskimi. Rozumiem, ze najpierw losują nocniki a na koncu ten na wilku, zeby mial vortexa? Zasadniczo robi channele, w dobrym momencie wchodzi na bok armii przeciwnika i nawala chmure przez wszystkie jednostki wroga? Ewentualnie robi za odginaczkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Ale po co biegac za smietnikiem skoro mozna 2/3 judnostki ustawic tak,zeby bankowo przepchali jednych savage.Co do n.gobo to z siatkami ich wystawiam 60 i z Warbossem z batleaxe.Chlopaki wymiataja,problem do tej pory byl z grand masterem tylko (6 I).A skoro juz o fastach to gdzie jest ta zasada,ze jak gobo pojdzie na wilka to tez jest fastem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

w army booku, przy wilku
to raz a dwa że nie doceniasz kloca ng oni naprawdę wymiatają.
kiedyś zagrałem na 3 klocach : 30 BO, 30 SO, 50 ng i wcale nie było cukierkowo
tego nie rozumiem, chyba że po prostu BO pokazali na co ich stać (na gówno)

poza tym rzadko, która armia armia ma jeden oddział do walki/do anihiliującego szczelania/zastawienia oddziału. gdy dochodzisz do combatu masz juz wszystkiego mniej, no nie? trafisz na pa paringi gdzie solidny combat przyda się bardziej niż losowe impacty

co nie zmienia faktu że to ciekawa rozpa
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

bless- do zielonego vortexa nie dorosłem jeszcze, kiedyś zabiłem nim paru letterów pozatym nie lubie rozwiązań w styli "wejdzie brzytwa czy nie wejdzie". wole spam małego ła, w tym gobińskiej sygnatury do której nigdy nie mam zasięgu. dlatego wilk pod pupą szamana. a że odgiąć potrafi to insza inszość.
fanatic- żeby przepchać trzeba się dopchać, a są tereny, odginaczki, samo życie. o i korone trzeba zabić prawda?
aaronie- niedoprecyzowałem z tymi ng. wystawiłem 50 do klepania z tarczami i bez psn.

może to zabrzmi niepoważnie ale ta rozpa to efekt ostatnich gier z WE i lizz. gdzie nie uderzysz kolcem tam trafiasz w pustke. wiem że tam magia bardziej zabija (choć stopa też potrafi ) albo pestki ale jednak coś ugrrywają prawda? tak czy siak czymś podobnym gralem na silesianie. wyleciał gigant a wpadły śmieci i szaman. pozdro.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

a jak Ci się pomidory sprawdzają?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

przezajebiście. są w każdej rozpie bez względu na format. nocniki trzymają, pomidory od boku + sygnatura. sama możliwość dania ich dalej niż 12" od gienia bardzo pomaga.

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Aron_Banalny pisze:w army booku, przy wilku
Chodziło mi o goblińskiego hiro.Czy zostaje fastem z jego zasadami jeśli wsadzi się go na wilka i gdzie jest zasada o tym mówiąca jeśli taka jest.

A żeby nie było to czy ktoś oprócz mnie wystawia boar boyz?Moi mają za zadanie dowieźć Warbossa z 7A i 1+Asv z re-roll do kombatu.Nawet się cieszę jak ich kilku spadnie po drodze bo przeciwnik mniejszą Cr na nich zrobi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Fanatic pisze:
Aron_Banalny pisze:w army booku, przy wilku
Chodziło mi o goblińskiego hiro.Czy zostaje fastem z jego zasadami jeśli wsadzi się go na wilka i gdzie jest zasada o tym mówiąca jeśli taka jest.
Jest w FAQ do RB, jeśli mount to fast to cały model jest fastem
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

przy wilku jest napisane że jest fastem. pod opisem herosów
A żeby nie było to czy ktoś oprócz mnie wystawia boar boyz?Moi mają za zadanie dowieźć Warbossa z 7A i 1+Asv z re-roll do kombatu.Nawet się cieszę jak ich kilku spadnie po drodze bo przeciwnik mniejszą Cr na nich zrobi.
to juz lepiej wolfrajdersów
Obrazek

ODPOWIEDZ