Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: Opos »

Witam. Mam takie pytanko co do Waywatchersów. Errata zmieniła zapis Forest Stalkers na coś takiego: “Forest Stalkers have the Scout special rule. In addition, enemy models suffer an additional -1 to hit modifier when shooting at them.” Czy to znaczy, że nie można ich już wystawiać cal za przeciwnikiem?
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

tak, teraz przy swojej promocyjnej cenie 24 punkty za sztukę otrzymujesz zwykłych scoutów (12 cali od przeciwnika), nie zwiększa się też modyfikator za strzelanie do nich w lesie (mają po prostu dodatkowy -1, oprócz tego który wynika ze skirmishu, niezależnie od tego gdzie są. Jedynie KB ich ratuje bo przy obecnej mecie mocno nam pomaga przy kowbojach, tylko te pociski...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Hmm, czyli GW uwalił najciekawszą jednostkę WE #-o Gdzie tu logika? :mrgreen:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Nie szukaj logiki tam gdzie jej nie ma :)

czy najciekawsza, kwestia spojrzenia.

Osobiście boli mnie ograniczenie lasu do swojego deploya (w porównaniu do własnej połowy wcześniej).

Waye więcej stracili przez samą edycje - przeciwnikom łatwiej jest o covera, brak bonusu do trafiania w LT, LOS 90 stopni, nie uwalają marszu automatycznie...
Choć są też jasne strony - strzał po marszu co wydatnie pomaga w KBkowaniu, marsz przy przeciwniku (jest to nieco obosieczne), czy stubborn w lesie - coś tam się mogą pobić...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Czy można łączyć działanie następujących dwóch przedmiotów na dwóch herosach ?

Jeden mag ma różdżkę z rerollem dispella, drugi oko dodające kostkę przy rozpraszaniu czaru rzuconego więcej niż 3 kostkami. I teraz sytuacja : Czar rzucony 4 kostkami, mag z okiem dodaje kostkę - rozprasza, nie udaje mu się - mag z różdżką przerzuca ? Jeśli tak to z dodatkową kostką czy bez ?. Czy po prostu jeden czar musi być rozpraszany tylko przez jednego maga w tym przypadku ?

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Czar rozprasza tylko jeden mag - w twoim przypadku wybierasz dodatkową kostkę i tyle :) Mag z rerollem tylko się przygląda :mrgreen:
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

Witam mógłby mi ktoś powiedzieć co kupować po kolie tak żeby mieć standart na 1000pkt? Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Nooooobooowskie pytanie, męczące moją głowę, mianowicie czy Wood Elf po marszu mogą strzelać ?
Obrazek

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

Tylko jednostki z zasada Harcownicy lecz wtedy podlegają karze -1 do trafienia za strzał po ruchu (także gdy jednostka się zbierała bądź organizowała). Nic mi nie wiadomo aby można było strzelać w przypadku pozostałych jednostek bez zasady harcownicy i lekkiej jazdy.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Deus pisze:Nooooobooowskie pytanie, męczące moją głowę.
Skoro tak Cie męczą to pomiń takie komentarze!

Aseoks na 1000 pkt chyba najlepiej 2x8 driad, orełek i łuki do tego magiczka lub/i hoda.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Po marszu mogą strzelać skirmishe i fasty.
Co do -1 za ruch - cała armia nie ma modyfikatorów za ruch.

Aseoks
Chuck Norris

Dzięki pingu, jeszcze pytanie czym jest "hoda"? :D i czy ten bohater ma być w oddziale łuczników czy luzem i co ma na sobie mieć (magiczka to wiem, że w łukach)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

HODA -> Hail of Doom Arrow ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Aseoks pisze:Dzięki pingu, jeszcze pytanie czym jest "hoda"? :D i czy ten bohater ma być w oddziale łuczników czy luzem i co ma na sobie mieć (magiczka to wiem, że w łukach)
Najprostsza forma:

Kod: Zaznacz cały

Noble @ 105.0 Pts
     Longbow; 
     Hail of Doom Arrow [30.0]
Trzymasz go w łucznikach lub w tancerzach (jak starczy pkt to robisz go dodatkowo BSB)
I wypalasz Hodę w kluczowym momencie.
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Aseoks
Chuck Norris

Ok, dzięki wszystkim za pomoc :)

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Jeśli mam MR3 na bohaterze i stoję w tancerzach to na strzał ze znajperki z Death mam warda 3+ czy 4+ ? (przysługuje mi talismanic tattoos za tancerzy czy tylko MR3 ?)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

MR się nie kumuluje - bierze się najwyższe, co więcej jeżeli bohater siedzący w tancerzach nie korzysta z ich MR na potrzeby snajperki czy innych czarów które mogą go targetować.

Inne pytanie - jeżeli mam lorda eternal guarda to mogę wziąć magiczny łuk bez utraty stylu czy nie?

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

@Laik mi chodziło, czy biorę 6+ Warda z tatuaży + MR3 z itema czy tylko MR3 ?
Wiem, że bierze się wyższy.
Tancerze sami w sobie mają 6+Ward i ciekawi mnie czy na potrzeby snajperki działa on na bohaterów w oddziale.
Laik pisze:Inne pytanie - jeżeli mam lorda eternal guarda to mogę wziąć magiczny łuk bez utraty stylu czy nie?
Według booka WE tracisz styl jeśli weźmiesz magiczną broń, zbroję.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Na pewno nie bierzesz warda od tancerzy, więc zostajesz z 4+ wsv
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Luc pisze:@Laik mi chodziło, czy biorę 6+ Warda z tatuaży + MR3 z itema czy tylko MR3 ?
Wiem, że bierze się wyższy.
Tancerze sami w sobie mają 6+Ward i ciekawi mnie czy na potrzeby snajperki działa on na bohaterów w oddziale.
Laik pisze:Inne pytanie - jeżeli mam lorda eternal guarda to mogę wziąć magiczny łuk bez utraty stylu czy nie?
Według booka WE tracisz styl jeśli weźmiesz magiczną broń, zbroję.
@Luc - tancerze mają MR skumulowany z talismanów oraz MR3 czyli mają warda na 3+ od magii. Bohater ma tylko warda na 4+.
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

ODPOWIEDZ