Rozpiski
Re: Rozpiski
Skleiłem orkasów z pałkami i sztyletami ,teraz tylko musi mi się chcieć pójść wpłacić 2 dychy za gobliny .
Szef Orków
80 zk
2h=15zk
=95ZK
1 Big'un
40zk
broń dwuręczna 15ZK
55Zk
1 Big'un
40ZK
pałka 3+pałka 3
=46
Troll=200ZK
2 x ork=50zk
pałki
sztylety
=56
464
2xgoblin=30
2x pałki 6
36zk
488 zk
na co przeznaczyć 12 zk ?
Szef Orków
80 zk
2h=15zk
=95ZK
1 Big'un
40zk
broń dwuręczna 15ZK
55Zk
1 Big'un
40ZK
pałka 3+pałka 3
=46
Troll=200ZK
2 x ork=50zk
pałki
sztylety
=56
464
2xgoblin=30
2x pałki 6
36zk
488 zk
na co przeznaczyć 12 zk ?
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.
Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"
Szef Orków,dwurak-95 zk
=95ZK
1 Big'un broń dwuręczna=55
1 Big'un 2x pałka=46
Troll=200ZK
2 x ork=50zk pałki sztylety =56
2xgoblin sztylet =30
goblin pałka,sztylet=18
Równiutkie 500 zetka i pytanie czy dla goblinów to nie za mało ?
=95ZK
1 Big'un broń dwuręczna=55
1 Big'un 2x pałka=46
Troll=200ZK
2 x ork=50zk pałki sztylety =56
2xgoblin sztylet =30
goblin pałka,sztylet=18
Równiutkie 500 zetka i pytanie czy dla goblinów to nie za mało ?
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
Spróbuje coś wykombinować ,ale muszę się zapytać czy broń dwuręczna ma też zasady broń takiej jak pałka ,topór? Na przykład kupuje dwuręczny miecz i pytanie czy mogę nim parować ,albo topór i czy przebijam pancerz?
- quidamcorvus
- Niszczyciel Światów
- Kontakt:
Nie.Eriks281 pisze:Spróbuje coś wykombinować ,ale muszę się zapytać czy broń dwuręczna ma też zasady broń takiej jak pałka ,topór? Na przykład kupuje dwuręczny miecz i pytanie czy mogę nim parować ,albo topór i czy przebijam pancerz?
Jedyny podział broni dwuręcznej ma miejsce jeśli grasz na opcjonalne krytyki.
Wszystko co dobre się wzięło i skończyło pograłem kilka bitew już greenskinami i nie pasują mi jednak dlatego patrzcie na dział sprzedam.
- Lutor Huss
- Pseudoklimaciarz
Witam, chciałbym wam przedstawić moją rozpiskę do nieoficjalnej bandy " Bretonia" Proszę o szybką odpowiedz Z góry dziękuje.
Sprawa wygląda tak:
Błędny Rycerz 100 zk
- miecz
- miecz
- sztylet
- hełm
Rycerz 65 zk
- sztylet
- broń dwuręczna
- hełm
Rycerz 63 zk
- sztylet
- miecz
- młot
Giermek 35 zk
- sztylet
- długi łuk
- topór
Giermek 20 zk
- sztylet
- topór
Giermek 20 zk
- sztylet
- topór
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- topór
- młot
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- młot
- topór
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- topór
- młot
Łucznik 40 zk
- sztylet
- długi łuk
Łucznik 40 zk
-sztylet
- długi łuk
- topór
Łącznie modeli : 11
Koszt bandy : 499 zk
Sprawa wygląda tak:
Błędny Rycerz 100 zk
- miecz
- miecz
- sztylet
- hełm
Rycerz 65 zk
- sztylet
- broń dwuręczna
- hełm
Rycerz 63 zk
- sztylet
- miecz
- młot
Giermek 35 zk
- sztylet
- długi łuk
- topór
Giermek 20 zk
- sztylet
- topór
Giermek 20 zk
- sztylet
- topór
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- topór
- młot
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- młot
- topór
Zbrojny 32 zk
- sztylet
- topór
- młot
Łucznik 40 zk
- sztylet
- długi łuk
Łucznik 40 zk
-sztylet
- długi łuk
- topór
Łącznie modeli : 11
Koszt bandy : 499 zk
Co do braku kolan... widzałeś kiedyś takie spodenki japońskich samurajów? Tam nawet dupy nie zobaczysz.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Bretonia jest dość słabą bandą. Albo zainwestuj w ludków tak, żeby na starcie mieć rycerza z koniem, albo idź w ilość (tzn. min. 13).
W pierwszym przypadku będziesz mieć mało ludków i średnie szanse, ale gra chociaż będzie klimatyczna i przyjemna
W drugim zapewne nie będzie to zbyt finezyjna banda, ale za to ominie Cię koszmar tabelki obrażeń jeźdźców
W obu przypadkach radziłabym:
- wywalić drugi miecz z błędnego rycerza
- wywalić broń dwuręczną - uderza jako ostatnia, jest ryzyko że po prostu nie uderzy bo ludka zdejmie wróg
- wywalić hełmy, ew. zostawić na błędnym rycerzu
No i przy tej redukcji albo dokupujesz najtańszych ludków, albo wywalasz część zbrojnych i łuczników i wtedy inwestujesz w bardziej bretoński ekwipunek.
W pierwszym przypadku będziesz mieć mało ludków i średnie szanse, ale gra chociaż będzie klimatyczna i przyjemna
W drugim zapewne nie będzie to zbyt finezyjna banda, ale za to ominie Cię koszmar tabelki obrażeń jeźdźców
W obu przypadkach radziłabym:
- wywalić drugi miecz z błędnego rycerza
- wywalić broń dwuręczną - uderza jako ostatnia, jest ryzyko że po prostu nie uderzy bo ludka zdejmie wróg
- wywalić hełmy, ew. zostawić na błędnym rycerzu
No i przy tej redukcji albo dokupujesz najtańszych ludków, albo wywalasz część zbrojnych i łuczników i wtedy inwestujesz w bardziej bretoński ekwipunek.
Witam.
Wiem , wiem ... poprzedni post jeszcze z 2011 roku i , że można tu wyczuć magię nekromancką.
Ale to nic.Póki jeszcze mam problemy z forum od Warheim i Mordheim napiszę swoją rozpiskę brodaczy tutaj.(Do Mordheim oczywiście).
Dwarf treasure hunters:
Noble-115 zk
lekki pancerz
topór
tarcza
Inżynier-80 zk
kusza
topór
Troll slayer-60 zk
2x topór
2x quarrerels-136 zk (2x 68)
2x kusza
2x topór
Krasnolud klanowy-40 zk
topór
tarcza
strażnik dróg-40 zk
koszt bandy : 481 zk
notowanie bandy: 90
ilość modeli : 7
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Wiem , wiem ... poprzedni post jeszcze z 2011 roku i , że można tu wyczuć magię nekromancką.
Ale to nic.Póki jeszcze mam problemy z forum od Warheim i Mordheim napiszę swoją rozpiskę brodaczy tutaj.(Do Mordheim oczywiście).
Dwarf treasure hunters:
Noble-115 zk
lekki pancerz
topór
tarcza
Inżynier-80 zk
kusza
topór
Troll slayer-60 zk
2x topór
2x quarrerels-136 zk (2x 68)
2x kusza
2x topór
Krasnolud klanowy-40 zk
topór
tarcza
strażnik dróg-40 zk
koszt bandy : 481 zk
notowanie bandy: 90
ilość modeli : 7
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
a ocokaman?miły5 pisze:Witam.
Póki jeszcze mam problemy z forum od Warheim i Mordheim napiszę swoją rozpiskę brodaczy tutaj.
Generalnie jeśli nie ulepszyliście jakoś house roulesowo zasad pancerzy, to te tarcze i lekka zbroja średnio będa przydatne. Za ew. zaoszczędzoną kasę + te 19 zk które Ci zostały warto by pomyśleć o kuszy na noblu i dwarf axie żeby mógł parować, lub dodatkowym modelu albo henchmanie albo slayerze (zawsze kostka więcej w exploracji w kampanii jesli przeżyje no i łapie exp-y od pierwszej bitwy).
"JAH RASTAFARAI-SIGMAR HELDENHAMMER EMPEROR I!!!"
-
- Pseudoklimaciarz
- Kontakt:
Rozpiska oparta o house rules z Dębowej Tarczy
Haremik Utarefa
Wampir Utaref son 110zk
Ciężki pancerz 25zk
Łuk 10zk
Oburęczny topór 10zk
Tarcza 5zk
-----
Nekromantka Aganaga 35zk
Łuk (dla celów turniejowych krótki łuk) 10zk
-----
Dreżka Nałożnica 20zk
Łuk 10zk
-----
Dreżka Ladacznica 20zk
Łuk 10zk
-----
Dreżka Oblubienica 20zk
Łuk 10zk
-----
Zombie (9) a kto by ich spamiętał 135zk
-----
Ghoul Ghulia (dla celów turniejowych dziesiąty zombi) 40zk
-----
Czarnoksiężniczka Nekrofilia 30zk
Notowanie bandy: 119
Haremik Utarefa
Wampir Utaref son 110zk
Ciężki pancerz 25zk
Łuk 10zk
Oburęczny topór 10zk
Tarcza 5zk
-----
Nekromantka Aganaga 35zk
Łuk (dla celów turniejowych krótki łuk) 10zk
-----
Dreżka Nałożnica 20zk
Łuk 10zk
-----
Dreżka Ladacznica 20zk
Łuk 10zk
-----
Dreżka Oblubienica 20zk
Łuk 10zk
-----
Zombie (9) a kto by ich spamiętał 135zk
-----
Ghoul Ghulia (dla celów turniejowych dziesiąty zombi) 40zk
-----
Czarnoksiężniczka Nekrofilia 30zk
Notowanie bandy: 119
-
- Pseudoklimaciarz
- Kontakt:
Przy tak powolnej bandzie ograniczenie ruchu pana guru bandy o 1 to żadna strata.M.T. pisze:Wg Dębowej Tarczy oburęczna siekiera daje -2 I - co powoduje, że nie uderza ostatnia.
Heavy Armour + Shield to dalej -1M
Żywe tarcze muszą nadążyć...
Dodatkowo wg. house rules Dębowej umiejętność strongman przywraca tę straconą inicjatywę.
Turniejowo faktycznie jest nieco ciężej i halabarda (myślałem o niej) ma tu, w krótkiej perspektywie, (do czasu zdobycia umiejętności strongman) oczywisty +. W oczekiwaniu na to dziejowe wydarzenie rozdałem pospólstwu łuki... i tak trzonem bandy stały się lekceważone zombiaczki
Bardzo ciekawa zmiana z dwurakami, stają się grywalne. Jeśli chodzi o moje wspomnienia z tego typu ekwipunkiem to są raczej kiepskie, strongman jest a ręka ciach i brak .
Jak liczyć na zasady z Dębowej to ekipa ciekawie sklecona, koks wampier i dodatki.
Jak liczyć na zasady z Dębowej to ekipa ciekawie sklecona, koks wampier i dodatki.
-
- Pseudoklimaciarz
- Kontakt:
DziękiGrabz pisze:Bardzo ciekawa zmiana z dwurakami, stają się grywalne. Jeśli chodzi o moje wspomnienia z tego typu ekwipunkiem to są raczej kiepskie, strongman jest a ręka ciach i brak .
Jednakoż nie tańsza, na tych zasadach, wspomniana halabarda traci trochę swej atrakcyjności...
Najbardziej cierpią z powodu tych hous-owych (http://debowatarcza.vot.pl/pliki/mordhe ... y/1-zasady) zmian postaci nie mogące nosić broni czy zbroi tu ghoule...
Taka dygresja odnośnie amputacji- jak się kończynę górną straci (i nie ma się zapasowej) to cięciwę naciąga się zębami czy przekreśla to (analogicznie do powyższego przykładu z umiejętnością strongman) łuczniczą karierę?
Sematykibólu pisze:jak się kończynę górną straci (i nie ma się zapasowej) to cięciwę naciąga się zębami czy przekreśla to (analogicznie do powyższego przykładu z umiejętnością strongman) łuczniczą karierę?
Bywało i kusznikowi ze skilami zmienić się w fanatyka z mieczem w ostatniej ręce.
Dałeś linka do ciekawego pytania, w gula jak w gula, w possetów zmiana bije strasznie. Patrzyłem od strony rozpiski dla ekipy i celowości wyboru. Może warto cene broni 2H jednak zwiększyć i może dodatkowe koiny dla possestów i karniwalów. Inna wersja to darmowy sejw, jak przy lekkim opancerzeniu, dla wybranych.