Pomoc przy malowaniu dwarfów

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

z chęcią wysłucham :) Jestem teoretykiem, lubię wiedzieć jak coś robić, zanim to zrobię :)

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

metaliczne farby lubią dużo washy różnego rodzaju - od fioletów do brązów spokojnie można dawać - po kilka warstw i co jakiś czas przecierka - krawędzie na koniec jedziesz jaśniejszymi odcieniami i powinno być dobrze - poeksperymentuj ;p

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

jeszcze tylko proszę o wykładnię słowa przecierka i będzie git :)

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

hehe a jak Ci sie wydaje? chodziło mi o brasha, ale generalnie chodzi o to by ciągle było widać podstawowy kolor czyli srebrny, miedziany, złoty czy jaki se tam wymyślisz... Ja nie jestem autorytetem ale widziałem tak robione metaliki i wyglądają lepiej niż NMM którego nie lubię za bardzo choć ćwiczę zawzięcie... :wink:

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Ja dopiero się uczę, jak na razie mam jedną pomalowaną (niecałą) figurkę (jest w galerii dla chętnych). No ale zgodnie z zasadą ćwiczenie czyni mistrza maluje, maluje i maluje :)

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

weź sobie jakiegoś metala fajnego i pomaluj tak, potem zmyj i pomaluj siak i potem jeszcze inaczej bo jak sie uczepisz jednaj metody i wejdziesz w schemat to potem ciężko Ci się będzie przestawić

PS -spoko avatar - JD ;D

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Kolejne pytanko:

Jak malować złoto? Mam shining golda, ale no sam nie wygląda najlepiej.. Washować? Jak tak to jakim kolorem najlepiej? Czy może wymieszać z inną farbką, ciemniejszą i potem powoli rozjaśniać? Czy może jakieś inne sposoby? NMM nie wchodzi w grę, przynajmniej na razie :twisted:
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Dużo daje odpowiedni podkład - próbowałem różnych brązów, ale ostatnio na godło krasiowego regimentu kuszników użyłem "Hammered Copper" Vallejo, na to "Ancient Bronze" Reapera i rozjaśnienia "Antique Bronze" tegoż, a ostatnie rozjaśnienia, że niby refleksy świetlne - "Mithril Silver" GW. Bardzo mi się podoba. 8)

Jak washe, to jakieś brązy, "Chestnut Ink" GW lubi się ze złotem.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

I znowu zwracam się o radę:

Jak malować pianę, taką z browarka :)? I jakich farbek użyć by uzyskać kolor piwka?

Maluje właśnie Bugmana, ma on białą brodę i w jaki sposób pomalować pianę by nie wyglądała tak jak broda?
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

piankę to na biało a potem wash bleached bone i brusz białym.

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

Wiem że temacik stary, ale o malowaniu naszych malców, więc pozwoliłem sobie zapytać ;)

Na dzień dzisiejszy jaki wash (z nowej palety GW) byłby najlepszy na "stare" dwarf flesh? Czego używacie aktualnie?

Dodam że posiadam stareńki (chyba jeszcze z lat 90) "brązowawy" flesh wash (chyba trochę za ciemny jak dla mnie) oraz z tych nowszych ogryn flesh. Praktycznie jeszcze nie używałem porządnie washy, a moje dwarfy wyglądają zdeczko jak różowe świnki ;)

Mam nadzieję że nie zabijecie mnie za nekromancję ;)
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Świński
Wodzirej

Post autor: Świński »

A ja mam pytanko co do robienia brody, generalnie zawsze starałem się nasze krasnoludy malować na czarnych podkładzie z uwagi na elementy pancerzy, jednak brody wychodziły słabe - takie smutne i stłamszone. Jednym słowem jaki podkład wybrać i czy ewentualnie podkładować czarnym potem na biało brodę i malować czy całość białym/czarnym? Jakie kolory używacie do malowania dumy naszych figurek?

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Po pierwsze : czarna broda/szara drybushem biala farbka na czarna(podklad)/lub szara brode
Brozowa : broz ciemnny na cala brode nakladamy potem drybushem jsniejszy braz : ]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

masz na mysli kolor brązowy czy brzozowy? ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Hymm brazowy :D
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Jakoś wcześniej nie wpadłem na ten wątek. Co do malowania bród drybrushem to mam wątpliwości, co do ostatecznego efektu. Mi to jakoś nigdy nie wychodziło dobrze i zarzuciłem tę metodę. Kolorów można używać całą masę, efekty moga być bardzo różne, w zależności od użytych farb i technik. Zasada - zawsze trzeba zacząć od dużo ciemniejszej farby, niż kolor ostateczny. Moje brody np:
Obrazek

Siwe brody - ciemnoszary, jasnoszary, do białego, ok. 4-5 odcieni minimum
Blond - ciemny braz, jasny brąz,żółty z kościanym, albo zacząć od żółtego wręcz, ąż do kościanego/białego
Rudy - wszystkie odcienie czerwieni,pomarańczu, delikatny żółty można na koniec
Czarny - czarny i rozjasnianie szarym lub ew. granatowym
W międzyczasie washe nie zawadzą :wink:

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

smiejagreg pisze:Jakoś wcześniej nie wpadłem na ten wątek. Co do malowania bród drybrushem to mam wątpliwości, co do ostatecznego efektu. Mi to jakoś nigdy nie wychodziło dobrze i zarzuciłem tę metodę. Kolorów można używać całą masę, efekty moga być bardzo różne, w zależności od użytych farb i technik. Zasada - zawsze trzeba zacząć od dużo ciemniejszej farby, niż kolor ostateczny. Moje brody np:
Obrazek

Siwe brody - ciemnoszary, jasnoszary, do białego, ok. 4-5 odcieni minimum
Blond - ciemny braz, jasny brąz,żółty z kościanym, albo zacząć od żółtego wręcz, ąż do kościanego/białego
Rudy - wszystkie odcienie czerwieni,pomarańczu, delikatny żółty można na koniec
Czarny - czarny i rozjasnianie szarym lub ew. granatowym
W międzyczasie washe nie zawadzą :wink:
Tyz prawda, ja powiem tak ze uzywam drybushu i koncze normalnie :P. Ale fajne malowanie hamakow:P

ODPOWIEDZ