Systemy liczenia punktów do Ligi (histora)

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Systemy liczenia punktów do Ligi (histora)

Post autor: Maciek P. »

Kudłaty pisze:Aż mi się łezka w oku zakręciła, gdy wchodziłem na LL akurat tworzyliśmy te wzory.
Zauważyłem ciekawą dyskusję nt. liczenia punktów na Masterach i samemu mi się łezka w oku zakręciła jak sobie przypomniałem jak to jeszcze kilka ładnych lat temu byłem bardzo mocno zaangażowany w tworzenie i organizowanie ligi.

Systemy liczenia punktów, przyznawanie Masterów, obecność na Liście Ligowej, przyznawanie DMP itp zawsze była przedmiotem ostrych sporów, przepychanek, głosowań różnych koalicji i grup nacisku, frakcji itp :) :mrgreen: Zwykła polityka.
Dochodziło nawet do prób przekupstwa (zaglosujemy za waszym masterem, ale wy za naszym systemem liczenia punktów do ligii :)

Jednym z ciekawszych sporów - który teraz odszedł w niepamięć - był spór między Rzeźnikami a Klimaciarzami. Jedni cenili sobie czystego skilla na polu bitwy i byli za mocnym promowaniem najlepszych graczy, a Ci drudzy uwazali, ze trzeba wszystkim dać sporo szans i tabela ma być jak najbardziej "płaska" a o wynikach turniejów mają decydować mocno również aspekty pozasportowe (np. malowanie armii i testy fluffu). Obie strony nie przebierały w środkach propagandowych.

Np. Klimaciarze, wiedząc, że ja - jeden z głównych ówczesnych Rzeźników jestem kibicem Wisły - uparcie nazywali promowany przez nas system liczenia punktów "Cracovia", żebyśmy się głupio czuli głosujac za nim :mrgreen: A my wierząc, że nasza sprawa jest słuszna nie daliśmy się nabrać na propagandowe sztuczki i wytoczyliśmy jeszcze cięższe działa z zakresu marketingu robiąc.......stronę WWW promującą nasz system :) Oczywiśćie używając nazwy "Cracovia" żeby zasiać ferment w szeregach adwersarzy i pokazać, że takie sztuczki to nie z nami :)

Wyobraźcie sobie , że odgrzebałem tą starą stronę:

http://www.cracovia.paraszczak.com/

Można rzucić okiem na kawałek historii polskiego battla :)

W stosunku do tamtych propozycji teraz wszystko jest lepsze i nowcześniejsze. System liczenia jest bardzo fajny - promujący zwycięzców i spełniajacy wszystkie ówczesne postulaty Rzeźników, a nawet idący dużo dalej - tak jak nam wtedy nawet się nie marzyło :) Fantastycznie! Widać, że walkę która zaczęła sie ponad 10 lat temu zwyciężyli Rzeźnicy :)

Dlatego popieram postulaty Kudłatego w sprawie ograniczenia wpływu turniejów drużynowych/parówek na wyniki ligi, bo drużynówki to ciągnięcie w górę rankingu jamochłonów i warzyw które nie potrafią sobie poradzić w singlu. To po prostu słabe.
Drużynówka jest fajna, bo jest fajna. Nie musi dawać miliona punktów do ligi :)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 18:14 przez Maciek P., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Fajnie, że napisałeś tego posta :)
Ile to już lat. Ja też zawsze byłem rzeźnikiem w sercu i drażniły mnie oceny malowania na 35pkt promowane przez samogłoskowców i 350siątki.
Rzeczywiście polska scena WFB ma już za sobą kawałek niezłej historii, cieszę się że mogłem w tym uczestniczyć. Może nie specjalnie aktywnie jako "działacz", ale znałem środowiskowe smaczki :)

pozdro

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Maciek P. pisze:...ligii...
Az w oczy szczypie :P

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Czy to paszcza Sola na zdjęciu :?:

Trzeba też przyznać, że dziś mamy głównie rzeźników u steru polskiego battla.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Wisła i Cracovia - dobre :)

Fajne, musisz Maćku częściej pisać takie posty wspominkowe :)
Wisła Kraków.

Maciek P.
Falubaz

swieta_barbara pisze:
Maciek P. pisze:...ligii...
Az w oczy szczypie :P
Ale przynajmniej byłem konsekwentny i zpesułem wszędzie tak samo :wink:

Już przeedytowałem, dzięki za zwrócenie uwagi :)

Maciek P.
Falubaz

Thain pisze:Czy to paszcza Sola na zdjęciu :?:

Trzeba też przyznać, że dziś mamy głównie rzeźników u steru polskiego battla.
To chyba zdjęcia z Krakonu 2004 a wtedy Solo chodził jeszcze do przedszkola i zmieniali mu pieluchy :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

to moze teraz znowu wspominki z komiksami skoro juz sie tak ckliwie zrobilo?

Ja np. co roku jak jest problem z wyboprem ludzi na etc przegladam stare flejmy z gildii. To byly ciekawe czasy.

Maciek P.
Falubaz

Proszę bardzo:

Archiwalna strona Legionu kiedy jeszcze był silny, zwarty i gotowy:
http://www.legion.paraszczak.com/

Słynny komiks w dziale "Plewy"

A w dziale "Wyniki turniejów" i "Regulamin Ligi" można zobaczyć jak chujowo były liczone punkty do Ligii, i dlaczego były o to takie boje. Nota bene to już regulamin po zmianach, z ograniczeniem maks ilości zdobywanych punktów za lokal.

Np. tutaj master Katowicki z podanymi punktami do Ligi:
http://www.legion.paraszczak.com/kat/wt ... 2.2003.htm
Widzicie jakie wtedy były małe różnice i jak było płasko?

O Lidze decydowały turnieje lokalne, i wygrywali lokalni czampionowie. Szczególnie w latach 2002-2003 kiedy algorytm liczenia punktów na turniejach Master i Lokalnych był podobny: Zwycięzca otrzymuje ilosć punktów do ligii = ilość graczy na turnieju /2.

Dlatego Warszawa, na której turnieje lokalne przychodziło po 60 osób była nie do prześcignięcia. W moim najlepszym sezonie, gdy byłem w transie, ćwiczyłem kombinowałem i wygrałem 2 mastery pod rząd i masę krakowskich lokali zająłem tylko 8 miejsce w lidze :(

Teraz jest naprawdę zajebiście i wielki szacun dla wszystkich którzy przez te lata nad tym pracowali i się męczyli. Dzięki temu rządzimy na świecie :)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Kurde, rzucilem okiem na ranking, juz wtedy Debek byl wyzej ode mnie. Ale przynajmniej przescignalem <>< a Shinux jeszcze nie gral wtedy :]
A ten komiks to byla moja pierwsza zajawka na scene batlowa, wtedy gralem z Krolikiem i Zielonym tylko lokale u Faberow...
Dzieki za linka Maciek, nie wiedzialem ze strona jeszcze stoi.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Ten komiks to jakaś masakra na łeb...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Z cyklu 50 kg temu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

Ja jeszcze schudnę! :wink:

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Lol...Gorzów miażdży!:) I Holan zkurzony na maksa!

Awatar użytkownika
Kubi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kubi »

Crusader pisze:Fajnie, że napisałeś tego posta :)
Ile to już lat. Ja też zawsze byłem rzeźnikiem w sercu i drażniły mnie oceny malowania na 35pkt promowane przez samogłoskowców i 350
pozdro
My zawsze chcieliśmy połączyć dwa najważniejsze aspekty hobby a ciebie zmusić do pomalowania armii :)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Phi! Dla mnie to było max 6kg temu. ;)
Obrazek

Holan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Holan »

Oj tam zaraz zkurzony, to po prostu była bardzo wymagająca i męcząca bitwa. :wink:

Maciek P.
Falubaz

Zagrałbyś coś znowu :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ogarnijcie sobie wyniki Krakonu - 130 punktów na pierwsze miejsce, czyli co najmniej 30 za hobby i test wiedzy. A dzisiaj młodzież pierdoli, że 1 punkt za wyswig na herosach wypacza wyniki mastera.

http://www.legion.paraszczak.com/wynKrakon.html
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ja to w ogole na dysku mam opor starych fotek batlowych i filmikow, ale juz z troche nowszych czasow - wpadl do mnie kiedys Jasiu z dyskiem i wszystko wzialem.
Dobre sa tam japy, pamietam jak z 8 lat temu wracalismy z Fiszem z Ozarowa i sie zastanawialismy, kiedy zerwiemy z tym hobby :D
Bez kitu, rozkmina z Narbutta ostatnio, srednia wieku na masterach bedzie wkrotce kolo 30tki :]

edit:
Bartek Białowąs o Arenie 2003 pisze:Między drugą a trzecią bitwą , jak zwykle , była przerwa obiadowa w związku z czym zamówiliśmy pizze (bardzo dobra pizze ) zapijałem ją przepysznym piwkiem i wtedy , prosto w ryj , ukąsiła mnie pszczoła czy coś takiego (moje zdjęcie możecie obejrzeć w dziale - galeria ) . Spuchłem jak jasna cholera .
No kurwaz, nigdy nie slyszalem tej historii, zajebista :D

ODPOWIEDZ