8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Re: 8 edycja - Pytania 3
Cal jakby nie było 2,55cm i jeszcze kilka cyferek po przecinku, a podstawki są wyrażone w milimetrach dlatego lekko będzie się to różnić. Jednakże, czy nie przyjmuje się, że podstawka 50x50mm ma 2x2"?
Że co? 10 cali to 10 cali, jeśli zadeklaruje 5 mm od końca podstawki, to rzucenie 8 cali tym bardziej nie trafia.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Statystycznie częściej trafiasz deklarując 10 na końcu podstawki (13 możliwych wyników na kostkach) niż kiedy 10" przenosi (trafia 12 możliwych wyników na kostkach).
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Wniosek słuszny, obliczenia błędne. Trafia odpowiednio 20 i 18 kombinacji na dwóch artyleryjkach.
Co do strzelania to akurat mortisa trzeba ustawić bokiem strasznie daleko by nie był trafiany na dwóch wynikach. Z twierdzenia pitagorasa możecie sobie przybliżyć pod jakim kątem musi iść linia żeby nie trafiała na dwóch wynikach. W praktyce bardzo ciężko ustawić tak by wchodził ten wynik mniej, a pod np. ironblastera jest to niemal awykonalne.
Co do strzelania to akurat mortisa trzeba ustawić bokiem strasznie daleko by nie był trafiany na dwóch wynikach. Z twierdzenia pitagorasa możecie sobie przybliżyć pod jakim kątem musi iść linia żeby nie trafiała na dwóch wynikach. W praktyce bardzo ciężko ustawić tak by wchodził ten wynik mniej, a pod np. ironblastera jest to niemal awykonalne.
Meh, obliczenia robiłem jakiś czas temu i źle mi się wynik "zapisał" w pamięci, dodatkowo przyjąłem, że przy deklaracji 10" na końcu wynik 10 na pierwszej kostce to jedna kombinacja, i analogicznie, przy deklaracji 8" na końcu wynik 8 na pierwszej kości to też jedna kombinacja.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Bardzo mi się nudzi, to policzyłem ^^ Wystarczy, żeby rydwan stał idealnie bokiem trochę ponad 9 cali od działa, żeby trafiało tylko na 1 wyniku. Wymiary w mm:
http://imageshack.us/photo/my-images/812/123fp.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/812/123fp.jpg/
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, o 01:55 przez Bercik, łącznie zmieniany 1 raz.
Policz jeszcze raz biorąc pod uwagę deklaracje strzału "8 cali na końcu podstawki" i możliwe kombinacje odbić.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
błąd, cal ma dokładnie 2,54 cm.Azurix pisze:Cal jakby nie było 2,55cm i jeszcze kilka cyferek po przecinku, a podstawki są wyrażone w milimetrach dlatego lekko będzie się to różnić. Jednakże, czy nie przyjmuje się, że podstawka 50x50mm ma 2x2"?
Nie przymuje się - templatki są . calowe a podstawki milimetrowe - co znaczy że np. template 3 calowy trafia, na „hit” 5 modeli kawaleryjskich ustawionych w 1 szeregu.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
błądLaik pisze:Azurix pisze:template 3 calowy trafia, na „hit” 5 modeli kawaleryjskich ustawionych w 1 szeregu.
Z moich obliczeń 4. (Jest to wariacja RB, Uściśleń, Kartki i Długopisu
)

- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
czy jeżeli taka abdoma z regeneracją zostaje trafiona strzałem z płonącym atakiem a następnie np kusznikami w tej samej turze czy przysługuje jej regeneracja od strzałów z kusz, czy tylko przeciwko strzałowi z burningiem?
@Lidder
Moglbys cos wiecej napisac o tym dlaczego tylko 4?
Z wyliczen wynikaloby, ze 5, bo 3 cale to nieco wiecej niz 125 mm a ustawiajac templatke, modele styczne chyba tez sie liczyly jako trafione. Jest cos nadrzednego, np. regula dotyczaca umiejscowienia srodka templatki nad modelem, ktora sprawia ze 5 modeli trafic sie nie da?
Moglbys cos wiecej napisac o tym dlaczego tylko 4?
Z wyliczen wynikaloby, ze 5, bo 3 cale to nieco wiecej niz 125 mm a ustawiajac templatke, modele styczne chyba tez sie liczyly jako trafione. Jest cos nadrzednego, np. regula dotyczaca umiejscowienia srodka templatki nad modelem, ktora sprawia ze 5 modeli trafic sie nie da?
Nie mam przy sobie RB, ale bodajże na 114 stronie jest zapisek, że jeśli kładziemy wzornik nad modelem to środek może znajdować się tylko nad jednym modelem. Patrząc do uściśleń masz, że średnica środka ma 9,5mm. Reszta to matematyka.
Edit: Mój błąd. Zapomniałem, że cal to więcej jak 2,5cm
5 Modeli.
Edit: Mój błąd. Zapomniałem, że cal to więcej jak 2,5cm

5 Modeli.