Zamach na GW czy zmiana ekipy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Jankiel pisze:
Bo GW jako takie dostaje od nas czystą równowartość w funtach o których mówią wszystkie katalogi. Ale przeliczoną po z góry ustalonym kursie w umowie z Bankiem
Przypuszczasz, czy jesteś pewien? Jeśli to drugie - gratuluję.
Pewien to jestem koloru swojego T-shirta dzisiaj ;) Ale tak to działa. I tu nie jest inaczej...
Jankiel pisze:
Tak robią co bardziej bojaźliwe firmy usztywniając kurs na nadchodzący kwartał, półrocze, rok
Chyba głupie. Bo nie wierzę, że bank podpisywałby taką umowę przewidując możliwość straty w przypadku wzrostu kursu funta wobec złotówki. Czyli w aktualnej sytuacji GW dało się wydymać jakiemuś agentowi banku?
No i co ja mam Ci napisać teraz. Jak wolisz - to głupie, a nie bojaźliwe. Kwestia terminologii.

Rzecz w tym, że przy sztywnym kursie banki są skłonne do zaoferowania lepszych warunków. Bo (poniżej tekst tylko dla wybitnie zainteresowanych) :

1. Zasadą w działaniu ryzyka operacji treasury i ogólnie podejmowania akcji kredytowych i depozytowych jest nie stracić - to zapewnia usztywniony kurs.

2. Można nieźle zarobić

3. Wszelkie straty pokrywane są w zależności od działalności w procesie sekurytyzacji, lub zwiększania szkodowości portfela - chodzi o to, że w banku minus nie zawsze znaczy minus ;)

Ale nie istotne jest to wszystko. Przecież GW nie traci... GW dostaje tyle funtów, ile sobie zażyczyło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Ale polskie sklepy robią interesy z GW a nie z jakimś tam bankiem. Umowy kupna - sprzedaży zawierają z GW, a nie z bankiem. Więc to GW ustala ile mają zapłacić. A że rozliczają się w PLN to zapewne GW im dyktuje ceny w PLN. Przecież bank nie może zażądać od sklepów wpłacenia tylu a tylu złotówek by mu się wszystko zgadzało. Sklepy płacą tyle ile maja na fakturze, którą wystawia GW.

Przykład z życia:
Mój wujek ma firmę transportową. I oczywiście firmy, dla których przewozi towary (kursy międzynarodowe) płacą mu w euro - kursy dotyczą krajów UE. I przelewają mu je na konto w banku (konto w euro). Fakt faktem wujek mówił mi, że bardziej mu się opłaca po znajomości wymienić te pieniądze w kantorze niż w banku na złotówki (płace pracowników są oczywiście w PLN). Jednakże to ile zapłacą mu kontrahenci ustala on nie bank. A to ile dostanie kasy po przeliczeniu euro na PLN to już jego sprawa.

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

Shinue pisze:jak chcesz kupować w maelstromie to twoja karta (visa elektron) musi mieć odblokowane płatności elektroniczne (chyba tak to sie nazywa). zapytaj w banku. nie baw się w żadne przelewy. na maelstromie wszystko jest niejako automatycznie. oczywiście o ile twoja karta obsługuje wyżej wymienione płatności. przy wyplenianiu formularza wybierz opcje "electron".
PS. jeżeli cię źle zrozumiałem, to sorrki. chciałem pomóc.

No sęk w tym, że nie mam tam opcji electron ;P

Automatycznie ? Tzn. jak ? samo mi pobiera z konta siano ? :D
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Kokesz pisze:Ale polskie sklepy robią interesy z GW a nie z jakimś tam bankiem. Umowy kupna - sprzedaży zawierają z GW, a nie z bankiem. Więc to GW ustala ile mają zapłacić. A że rozliczają się w PLN to zapewne GW im dyktuje ceny w PLN. Przecież bank nie może zażądać od sklepów wpłacenia tylu a tylu złotówek by mu się wszystko zgadzało. Sklepy płacą tyle ile maja na fakturze, którą wystawia GW.
Zgadza się - ale cena jest ustalona taka a nie inna bo taki kurs mają ustalony dla rachunku, prawda? Jeśli kazali by zapłacić w złotówkach mniej za funta niż ustalił to Bank, to po dupie dostało by GW...

Zresztą to na prawdę nie istotne - tak czy siak nie najlepiej świadczy to o firmie - ustalenie sztywnego kursu na rachunku na rok czy dłużej to strasznie mało profesjonalne podejście ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ustalenie sztywnego kursu na rachunku na rok czy dłużej to strasznie mało profesjonalne podejście
W sytuacji, w której nie ma się pewności, że się na tym zarobi :) Bo zyskać na sztywnym kursie można było mnóstwo (ot, chocby na kredycie na mieszkanie wziętym w euro w 2004 zarobiliśmy z ojcem całkiem nieźle - byłoby jeszcze lepiej, gdybyśmy nie spłacili całości przed terminem).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Jankiel pisze:
ustalenie sztywnego kursu na rachunku na rok czy dłużej to strasznie mało profesjonalne podejście
W sytuacji, w której nie ma się pewności, że się na tym zarobi :) Bo zyskać na sztywnym kursie można było mnóstwo (ot, chocby na kredycie na mieszkanie wziętym w euro w 2004 zarobiliśmy z ojcem całkiem nieźle - byłoby jeszcze lepiej, gdybyśmy nie spłacili całości przed terminem).
Chyba odwrotnie - na zmiennym kursie zarobiliście bo Euro spadło ok 1 zł :? Na sztywnym kursie byście spłacali po ok. 4,4 a tak mogliście dziś po ok 3,3...
Obrazek

Awatar użytkownika
pacy
Mudżahedin

Post autor: pacy »

Kruti pisze:
Jankiel pisze:
Chyba odwrotnie - na zmiennym kursie zarobiliście bo Euro spadło ok 1 zł :? Na sztywnym kursie byście spłacali po ok. 4,4 a tak mogliście dziś po ok 3,3...
A nie jest tak ze poprostu sklep zamawiamy dajmy na to pudlo figsow za 10 funciakow, zgodnie z przelicznikiem to bedzie 58 zlotowek i tyle wplaca na konto GW bo tak ma na fakturze. A potem GW przenosi akse z subkonta zlotowkoego na glowne w funtach i z 58 pln robi sie 14,5 funciaka bo bank rozlicza w/g biezacego kursu walut. W takim przypadku widac od razu kto an tym zarabia i komu zalezy na sztywnym kursie funt <-> zlotwki.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

pacy pisze: A nie jest tak ze poprostu sklep zamawiamy dajmy na to pudlo figsow za 10 funciakow, zgodnie z przelicznikiem to bedzie 58 zlotowek i tyle wplaca na konto GW bo tak ma na fakturze. A potem GW przenosi akse z subkonta zlotowkoego na glowne w funtach i z 58 pln robi sie 14,5 funciaka bo bank rozlicza w/g biezacego kursu walut. W takim przypadku widac od razu kto an tym zarabia i komu zalezy na sztywnym kursie funt <-> zlotwki.
No właśnie nie jest tak :) GW z subkonta przekazuje na swoje główne i wpływa na te główne 10 funciaków. Zarobek na kursie zostaje w banku. Dali się wydymać, ze hej ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Żydowscy bankierzy zawsze znajdą sposób na wyrwanie od Polaka ostatniej złotówki. :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Chyba odwrotnie - na zmiennym kursie zarobiliście bo Euro spadło ok 1 zł Na sztywnym kursie byście spłacali po ok. 4,4 a tak mogliście dziś po ok 3,3...
Fakt, chciałem następującą myśl wyrazić - pożyczamy pewną ilość złotych o wartości 100 euro, a potem oddajemy mniejszą liczbę złotych o wartości 100 euro. Jak by na to nie patrzeć, kurs był usztywniony - bank wciąż dostawał złotówki po kursie 4 z hakiem za euro, mimo, że w rzeczywistości było juz 3 z hakiem.

Pomiń proszę braki w terminoloii finansowej - obiecuję się dokształcić.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

Kruti pisze:
pacy pisze: A nie jest tak ze poprostu sklep zamawiamy dajmy na to pudlo figsow za 10 funciakow, zgodnie z przelicznikiem to bedzie 58 zlotowek i tyle wplaca na konto GW bo tak ma na fakturze. A potem GW przenosi akse z subkonta zlotowkoego na glowne w funtach i z 58 pln robi sie 14,5 funciaka bo bank rozlicza w/g biezacego kursu walut. W takim przypadku widac od razu kto an tym zarabia i komu zalezy na sztywnym kursie funt <-> zlotwki.
No właśnie nie jest tak :) GW z subkonta przekazuje na swoje główne i wpływa na te główne 10 funciaków. Zarobek na kursie zostaje w banku. Dali się wydymać, ze hej ;)
To może zdradzisz jeszcze dlaczego GW nie udostępni konta w Ł dla kontrahentów z Polski? Przecież dla GW jest obojętne na jakie konto otrzymują płatności z Polski.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Przejście na złotówki miało ułatwić poszerzanie rynku zbytu o małe sklepiki z zabawkami, które są przyzwyczajone do polskich hurtowni i nie chcą słyszeć o płaceniu w obcej walucie (oraz związanym z tym ryzykiem kursowym).

Oczywiście wielki ch... z tego wyszedł ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Moczul pisze:
Kruti pisze:
To może zdradzisz jeszcze dlaczego GW nie udostępni konta w Ł dla kontrahentów z Polski? Przecież dla GW jest obojętne na jakie konto otrzymują płatności z Polski.
Ha! Problem polega na tym, ze miało to ułatwić rozliczenia z polskim rynkiem a stało się źródłem nieporozumień. W tej chwili działa to tak najprawdopodobniej, że kupujesz towar od Emerging Markets O/PL, które do rozliczeń ma to nieszczęśliwe konto. Oni dostają kasę w PLN i przekazują ja po KURSIE na konto GW właściwego. Jezeli Emerging Markets O/PL chciałoby mieć jakiekolwiek prowizje ze sprzedaży Towaru Polakom to musi to iść przez ich nieszczęsne konto którego pozbyć się pewnie łatwo nie mogą ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

Ritchie pisze:
Shinue pisze:jak chcesz kupować w maelstromie to twoja karta (visa elektron) musi mieć odblokowane płatności elektroniczne (chyba tak to sie nazywa). zapytaj w banku. nie baw się w żadne przelewy. na maelstromie wszystko jest niejako automatycznie. oczywiście o ile twoja karta obsługuje wyżej wymienione płatności. przy wyplenianiu formularza wybierz opcje "electron".
PS. jeżeli cię źle zrozumiałem, to sorrki. chciałem pomóc.

No sęk w tym, że nie mam tam opcji electron ;P

Automatycznie ? Tzn. jak ? samo mi pobiera z konta siano ? :D
Maelstrom obsługuje następujące typy kart (rozwijane menu wyboru):
Card type:
Visa
Visa Delta
Mastercard
Solo
Meastro
Electron

wina leży po stronie twojego baku jeśli sklep odrzuca ci płatność jedną z wyżej wymienionych kart. ja tak miałem w pko bp. w mbanku jest ok, bo odblokowałem ten rodzaj płatności.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

rany. Wczoraj w nocy miałem jakieś zaćmienie bo nie wiadomo czemu nie mogłem tam dojrzeć opcji "visa electron" - ale dzisiaj sprawdziłem i faktycznie jest. ..
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Zamawiałem dzisiaj z maelstroma z wykorzystaniem wirtualnej karty kredytowej mbanku. Prowizja znikoma - policzyli mi 4,08 zł za funta, a obecny kurs wynosi 4,06. Box nowych COK za 41 zł - nawet na allegro najtańsze są po 60 + koszty wysyłki.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

widzę, że Maelstrom stał sie ulubionym zagranicznym sklepem Polaków.
niedługo pewnie zrobią polską wersję językową strony :P
a w końcu nas zbanują jak poczta na dobre zacznie 'gubić' przesyłki...
Obrazek

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

a tak się jeszcze zastanawiam co to issue number ? :P dobra mam. . .

dobra ostatnie pytanie:

jak mam np do wypełnienia rubryki:

house number/name
street name
Postal code
City
to wypełnić to tak:

numer domu/nazwisko
ulica
kod
miasto

?

niby głupie pytanie ale przyzwyczaiłem się do adresowania

nazwisko
ulica + numer domu
miasto
kod

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Eclipt »

house number/name - to nie nazwisko, tylko "imię" domu. Np. W Walii często tak jest, że jak stoi samotny dom na przedmieściu to oprócz adresu ma także imię.

Dalej wypełniłem tak jak piszesz i doszło w tydzień :)

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

angole mają inną kolejność adresowania.
do mnie zawsze przychodzi zaadresowane tak:
imię nazwisko
13A/13
ul. Bezimienna
Włocławek
kujawsko-pomorskie
87-800