Ja używam raczej modów w stylu role play- czyli nie ułatwiają gry, ani nie dodają nic ważnego dla postaci. Na pewno polecam wszystkie mody typu: pupulated cities, repopulated skyrim, populus, more travelers, crowded cities, adventurers and travelers - jest ich więcej, ja mam wgrane tylko te (albo aż te). Nie gryzą się ze sobą, ale musisz liczyć się z tym, że w takiej Białej Grani może po ulicach łazić ze 100npców, nie mówiąc o budynkach

Mody dodające drzewa i przedmioty do miast są stabilne i spokojnie możesz je wgrywać. A na pewno poprawiają wygląd.
Przydają się też mody ubarwiające samą rozgrywkę, np wydawanie smoczych dusz na perki, trudniejsze złodziejstwo (thievery overhaul) albo sławne wars in skyrim (tego nie polecam z innymi modami).
Jak masz mocny komputer to bardzo poprawiają grę mody typu realistic lightning lub 2k texture pack.
Przerzuciłem się z nexusa na steam workshop, bo jednak to jest duże ułatwienie- jednym kliknięciem wgrywasz moda i tak samo łatwo go wyrzucasz. Do tego steam automatycznie ci je aktualizuje.
Jakbyś chciał więcej info to wyślij mi na pw swojego steama, dodam cię do znajomych i prześlę ci kilka fajnych.