North Legion - Imperium Euro i nie tylko
Re: North Legion - Imperium Euro i nie tylko
a jak z wynikami? Grałeś już coś tym?
ze sztandarem, miód malina oddział; sporo rzeczy może się odbić jeszcze od tego
nie ma czasu teraz na grę niestety, życie się o człowieka upomina więc nie ma testów...może pod nowe Ojro
nie ma czasu teraz na grę niestety, życie się o człowieka upomina więc nie ma testów...może pod nowe Ojro
kroi się lokal na małe punkty, prawie jak patrol, więc i legion wraca, w mocno okrojonym składzie i zaledwie 15 modeli, zrezygnowałem z magii, bo wystarczy jeden feralny miscast i wysadza mi rycerzy, poza tym magowie...są zbyt drodzy na te punkty, nie mówiąc już o Lordach....
1 Warrior Priest of Sigmar 89 Pts
General; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Warhorse
Warrior Bane [5]
Enchanted Shield [5]
1 Captain of the Empire 159 Pts
Barding; Full Plate Armor; Shield; Battle Standard; Warhorse
Dawnstone [25]
Sword of Swift Slaying [25]
4 Demigryph Knights 242 Pts
Lance; Musician;
1 Steam Tank 250 Pts
9 Knights of the Inner Circle 260 Pts
Lance; Standard; Musician;
Standard of Discipline [15]
Models in Army: 15
Total Army Cost: 1000
Druga kmina z Lordem już, ale tylko nim...przejażdżka Grand Miśka
1 Grand Master 250 Pts
General; Barding; Full Plate Armor; Warhorse
Sword of Strife [40]
White Cloak of Ulric [50]
Charmed Shield [5]
Lance; Musician;
1 Steam Tank 250 Pts
8 Knights of the Inner Circle 255 Pts
Steel Standard [35]
Models in Army: 13
Total Army Cost: 997
1 Warrior Priest of Sigmar 89 Pts
General; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Warhorse
Warrior Bane [5]
Enchanted Shield [5]
1 Captain of the Empire 159 Pts
Barding; Full Plate Armor; Shield; Battle Standard; Warhorse
Dawnstone [25]
Sword of Swift Slaying [25]
Lance; Musician;
1 Steam Tank 250 Pts
9 Knights of the Inner Circle 260 Pts
Standard of Discipline [15]
Models in Army: 15
Total Army Cost: 1000
Druga kmina z Lordem już, ale tylko nim...przejażdżka Grand Miśka
1 Grand Master 250 Pts
General; Barding; Full Plate Armor; Warhorse
Sword of Strife [40]
White Cloak of Ulric [50]
Charmed Shield [5]
Lance; Musician;
1 Steam Tank 250 Pts
8 Knights of the Inner Circle 255 Pts
Steel Standard [35]
Models in Army: 13
Total Army Cost: 997
to się zgadza, ale reszta praktycznie jak Border PatrolKhuman pisze:Nie wiem jakie patrole grales ale lordow na swoich nie widzialem
turniej na tysiąc już lada moment, więc znajdzie się tu i relacja i lekko zmodyfikowana rozpa;
tymczasem, format Mastera w Babicach już został poznany, tak więc rozpoczyna się miesiąc testów i rozkminiania rozpisek; nic odkrywczego nie mam co prawda, ale rozpa jak najbardziej mi się podoba i przyjemniej się gra; żadnego stada piechoty tutaj nie znajdziecie, tylko czyste 1+ Asv i konno, komenty mile widziane
Grand Master General 259
Shield, FPA, Warhorse + Barding
White Cloak of Ulric
Obsidian Blade
Battle Wizard Lord 273
Lore of heavens, Warhorse
Dispel Scroll
Obsidian Amulet
Captain of the Empire BSB 157
FPA, Warhorse+Barding
Charmed Shield
Dawnstone
Sword of Might
Captain of the Empire 161
FPA, Pegaz
Sword of Strife
Enchanted Shield
Dragonbane Gem
Knightly Order Inner Circle (13) 370
FCG, Lance
Standard of Discipline
KO (6) 142
Muzyk, Lance
KO (6) 142
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Great Cannon 120
Steam Tank 250
Zwykła taktyka, nic nie zostaje z tyłu z wyjątkiem jednego cannona, heaven supportuje, 3 kowboi z magicznymi atakami; GM ma No Armour Save, a Pegaz w sumie ze stompem 8 ataków, w tym 5 magicznych; BSB również operuje gdzieś dość samodzielnie; 6-knechtów jako odginaczki i tarcza z look outem; 3x Demiśki to już czyste zło z zadaniami czysto destrukcyjnymi; wisienką na torcie jest już czołg
tymczasem, format Mastera w Babicach już został poznany, tak więc rozpoczyna się miesiąc testów i rozkminiania rozpisek; nic odkrywczego nie mam co prawda, ale rozpa jak najbardziej mi się podoba i przyjemniej się gra; żadnego stada piechoty tutaj nie znajdziecie, tylko czyste 1+ Asv i konno, komenty mile widziane
Grand Master General 259
White Cloak of Ulric
Obsidian Blade
Battle Wizard Lord 273
Dispel Scroll
Obsidian Amulet
Captain of the Empire BSB 157
FPA, Warhorse+Barding
Charmed Shield
Dawnstone
Sword of Might
Captain of the Empire 161
FPA, Pegaz
Sword of Strife
Enchanted Shield
Dragonbane Gem
FCG, Lance
Standard of Discipline
KO (6) 142
Muzyk, Lance
KO (6) 142
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Great Cannon 120
Steam Tank 250
Zwykła taktyka, nic nie zostaje z tyłu z wyjątkiem jednego cannona, heaven supportuje, 3 kowboi z magicznymi atakami; GM ma No Armour Save, a Pegaz w sumie ze stompem 8 ataków, w tym 5 magicznych; BSB również operuje gdzieś dość samodzielnie; 6-knechtów jako odginaczki i tarcza z look outem; 3x Demiśki to już czyste zło z zadaniami czysto destrukcyjnymi; wisienką na torcie jest już czołg
- swieta_barbara
- habydysz
Nie mowi do mnie zlozenie BSB i pegazisty. Mag lord tez jakis dziwny - on ma jezdzic w IC? Wtedy siada na pierwszym gownie, a jak jezdzi w 6 KO nie daje MR.
można jeszcze przerzucić kilka rycków z IC na zwykłych i zrobić bunkier ok. 9 knechtów, a IC 10-11 wystarczy w zupełności; Lord Mag zaczyna tylko w IC, potem biega samopas od 3-4 tury, gdzie moje unity są już w CC, problem to tylko latające Kałboje, ale tutaj na posterunku jest GM i BSB; już tak grałem i daje to efekty, bo Mag mając heavena, wcale nie musi widzieć celów, żeby boostować regony czy ciskać łańcuchem lub kometką;
co do BSB, on po prostu musi być na chabecie, bo nie mam Lookouta od Demingów i nie chcę go stracić od byle gówna; Pegaz tak złożony ma inne zadania, nie jest to typowy Kowboj, ma dawać sobie radę ze śmietnikiem u przeciwnika i tyle, przebić się przez jakąś maszynę ot co, nigdzie nie mam zamiaru go wrzucać w jakieś ciężkie kombaty; taki czyściciel przedpola
co do BSB, on po prostu musi być na chabecie, bo nie mam Lookouta od Demingów i nie chcę go stracić od byle gówna; Pegaz tak złożony ma inne zadania, nie jest to typowy Kowboj, ma dawać sobie radę ze śmietnikiem u przeciwnika i tyle, przebić się przez jakąś maszynę ot co, nigdzie nie mam zamiaru go wrzucać w jakieś ciężkie kombaty; taki czyściciel przedpola
- swieta_barbara
- habydysz
No sorry Darek, ale ten heros na pedziu jest zlozony po prostu slabo.
Co z tego, ze masz na nim multum atakow, skoro masz beznadziejna sile i nie wiadomo czy trafisz. Zauwaz, ze ten mieczyk, ktory mu wsadziles, tak naprawde daje mu 3 hity na ture (ma 5 atakow, ws5, right?). Za 15 punktow mniej masz sword of striking, ktory daje Ci wlasciwie ten sam efekt.
Poza tym jak na kolesia za tyle punktow, jest dosc slabo chroniony. Nie mozesz lac sie z vargheistami, z crypt ghulami, generalnie z niczym co ma s5. Az sie prosi, zeby dac mu Dawnstone, w ogole na pegaza set Dragonhelm / Dawnstone / Sword of Striking wydaje mi sie optymalny.
Na BSB wrzucilbym tez troche inny secik, np. Lodestone i Charmed Shield. Wtedy magiczka juz w ogole jest luzna, zeby jezdzic sobie w KO, a IC, BSB i GM juz dostaja dobra ochrone magiczna. Przy okazji - IC bym nie zmniejszal, tylko z KO zrobil 5+7, wystarczy dla suki. A w ogole suke to bym zbucil i dal jakas piechote, gdzie moglaby sie ukrywac kosztem jednego oddzialu KO.
Co z tego, ze masz na nim multum atakow, skoro masz beznadziejna sile i nie wiadomo czy trafisz. Zauwaz, ze ten mieczyk, ktory mu wsadziles, tak naprawde daje mu 3 hity na ture (ma 5 atakow, ws5, right?). Za 15 punktow mniej masz sword of striking, ktory daje Ci wlasciwie ten sam efekt.
Poza tym jak na kolesia za tyle punktow, jest dosc slabo chroniony. Nie mozesz lac sie z vargheistami, z crypt ghulami, generalnie z niczym co ma s5. Az sie prosi, zeby dac mu Dawnstone, w ogole na pegaza set Dragonhelm / Dawnstone / Sword of Striking wydaje mi sie optymalny.
Na BSB wrzucilbym tez troche inny secik, np. Lodestone i Charmed Shield. Wtedy magiczka juz w ogole jest luzna, zeby jezdzic sobie w KO, a IC, BSB i GM juz dostaja dobra ochrone magiczna. Przy okazji - IC bym nie zmniejszal, tylko z KO zrobil 5+7, wystarczy dla suki. A w ogole suke to bym zbucil i dal jakas piechote, gdzie moglaby sie ukrywac kosztem jednego oddzialu KO.
z Pedziem może masz rację i BSB (z tym kolesiem jeszcze pomyślę co dokładnie zrobić), co do KO, wolałbym mieć wyrównane regony oba, ewentualnie jednego IC mniej i zrobić 6+7; z buta magica i w piechocie jest zbyt nieruchawa, wolę ją na chabecie bo nawet przed hellhearthem może spylić w ostatnim momencie a 16" a 8" to dość spora różnica; jeszcze jedna kwestia; nawet jak ją stracę w 5 turze to nie rzutuje na całość bitewki bo może być już po grze, a zawsze mogę ją wycofać za jakiś obelisk lub domek
rozpę robiłem na Galaxy na pseudo builderze, muszę mieć normalnego AB;
rozpę robiłem na Galaxy na pseudo builderze, muszę mieć normalnego AB;
Tak by to wyglądało po zmianach; zastanawiam się czy nie lepiej dać na Icków MR1 zamiast dyscypliny a na BSB po prostu 5+ warda; trochę problemów stwarza ten BSB bo trochę miękki jest; 7-mka do osłony ewentualnej maga, 6 to screen/odginaczka dla GM i BSB w razie gdyby któryś zapędził się poza Icków; myślałem jeszcze nad ściągnięciem jednych Demisi, wrzuceniem jednego cannona i do tego albo huntsmenów lub pistolierów/outriderów, jako drugą z odginaczek; ale to tylko luźne dywagacje, 12 Demiśków aż świeżbi do użycia
Grand Master General 259
White Cloak of Ulric
Obsidian Blade
Battle Wizard Lord 243
Dispel Scroll
Captain of the Empire BSB 159
FPA, Warhorse+Barding, Shield
Obsidian Amulet
Sword of Might
Captain of the Empire 163
FPA, Pegaz, Shield
Sword of Striking
Dragonhelm
Dawnstone
FCG, Lance
Standard of Discipline
KO (7) 164
Muzyk, Lance
KO (6) 142
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Great Cannon 120
Steam Tank 250
Total:2596
Grand Master General 259
White Cloak of Ulric
Obsidian Blade
Battle Wizard Lord 243
Dispel Scroll
Captain of the Empire BSB 159
FPA, Warhorse+Barding, Shield
Obsidian Amulet
Sword of Might
Captain of the Empire 163
FPA, Pegaz, Shield
Sword of Striking
Dragonhelm
Dawnstone
FCG, Lance
Standard of Discipline
KO (7) 164
Muzyk, Lance
KO (6) 142
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Demigryp Knights (4) 242
Muzyk, Lance
Great Cannon 120
Steam Tank 250
Total:2596
wiesz, w sumie częściowo o to chodzi; bo ta armia jest szybka; jest szeroko, ale to nie są hordy piechoty, głębokie na ileś tam cali; maszyny też nie przeszkadzają, bo w sumie to jest tylko jedna...
poza tym...co tu dużo mówić, 4 Demingów z flanki na środek do combatu dojedzie max w 2-3 tury
poza tym...co tu dużo mówić, 4 Demingów z flanki na środek do combatu dojedzie max w 2-3 tury