Wały na turniejach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: THEGAMBLERS.PL - Twoje źródło informacji

Post autor: Asassello »

-Qc- pisze: No i ładnie mnie zrozumiałeś - zwracam Ci uwagę, że problem jest szerszy. A nie dotyczy tylko Andrzeja i Solo. Jak widać moje posty nie idą na marne.

A nie rzucam oskarżeń w eter, bo własnie rzucanie oskarżeń imo jest proste łatwe i przyjemne
Jak się nie ujawni wałkarza to trudno z nim walczyć. Obecnie problem dotyczy Andrzeja i Sola + "jakieś nieokreślonej masy", więc na początek powinno walczyć z tymi ujawnionymi a jak się masa zacznie określać to walczyć z nią.
Nie widzę sensu odkładania piętnowania wałkarzy na później ponieważ "nie wszyscy jeszcze zostali odkryci".

Jeśli wiesz kto wałuje to powiedz, będzie prościej.

Ja nie wałuje i "mam prawo rzucać kamieniami" we wszystkich, którzy to robią. :)
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

No way - uważam że oskarżenia po turnieju, ba nawet po bitwie sa bez sensu - sam dostałem po Strategu 2 lata temu taki pojazd po turnieju, a na turnieju było czysto, że sam oczom nie wierzyłem jak mi zarzucono co to niby zrobiłem albo co niby powiedziałem - ergo sam tego nie zrobię.

Ale jak dacie mi mozliwość, żebym przyporwadził sedziego i koleś który mnie wałuje dostął czerwoną akrtke to belive me, skorzystam gdy tylko bede mógł ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

-Qc- pisze:sam dostałem po Strategu 2 lata temu taki pojazd po turnieju, a na turnieju było czysto, że sam oczom nie wierzyłem jak mi zarzucono co to niby zrobiłem albo co niby powiedziałem - ergo sam tego nie zrobię.
A z kim wtedy byłeś w parze..? ^_^
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Z napranym warzywem które uznało za stosowne zamiast spac i wydrukowac rozpiski grac bez przerwy od 1 w nocy do 6 w warcrafta ; pa potem mialem multum przezyć z śedziami organizatorami i ich moim zdaniem jednak niekompletną bądź czasami bogatsza o pewne urojenia pamiecią ; p
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

-Qc- pisze: No i ładnie mnie zrozumiałeś - zwracam Ci uwagę, że problem jest szerszy. A nie dotyczy tylko Andrzeja i Solo. Jak widać moje posty nie idą na marne.

A nie rzucam oskarżeń w eter, bo własnie rzucanie oskarżeń imo jest proste łatwe i przyjemne
moze ja ciebe zrozumialem, ale ty mnie na pewno nie. Dopuki takie rzeczy nie wyjda, nawet jesli po turnieju, to nie bedzie zupelnie wiadomo czy to jest problem szerszy czy tez moze nie. Na razie wiadomo tylko o problemie Andrzeja i Sola. Do tego czasu mimo, ze mowisz, ze jest szerszy, to ze wzlgedu na brak konkretow pozostaje to problemem ss.

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Może już na turniejach lokalnych wprowadzić to co napisał bodaj Furion dla ETC.Taki PL Gaming savoir vivre, tylko dla całej ligi-np: za czerwoną/2 żółte baj do końca sezonu. Dać sędziom realną broń przeciwko wałom i kiepskiemu zachowaniu przy stołach. Wałki imho nie są jakiś większym problemem,ale np granie z ledwo ciepłym przeciwnikiem(bo noc była ciężka),bluzgi, jakieś bijatyki(jak kiedyś w babicach ;) ). Wiadomo bez jakiejś przesady, ale w razie potrzeby żeby sędzia miał już w regulaminie na przyszły sezon ligi jakąś broń. Ile już miejscówek masterowych jest spalonych z powodu kiepskiego zachowania graczy :roll:

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Tez uwazam, ze powinien obowiazywac system kartek. No i za nadmiar tychze, wykluczanie na kolejne mastery. Cos, jak w pilce noznej.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Zróbcie taryfikator mandatowy Ligi WFB, proponuję dotkliwe sankcje np:
- za 1 pkt karny nocleg z Akaderą
- za 2 pkt karne nocleg jednocześnie z Akaderą i Dymitrem
- za 3 pkt karne nocleg jednocześnie Akaderą i Dymitrem we wspólnym śpiworze.
:mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Eldritch pisze:Zróbcie taryfikator mandatowy Ligi WFB, proponuję dotkliwe sankcje np:
- za 1 pkt karny nocleg z Akaderą
- za 2 pkt karne nocleg jednocześnie z Akaderą i Dymitrem
- za 3 pkt karne nocleg jednocześnie Akaderą i Dymitrem we wspólnym śpiworze.
:mrgreen:
- 4 pkt karne to wszystko + zakaz spożywania alkoholu. Takiego comba by już nikt nie przeżył ;).

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

spanie ze mną na trzeźwo może być nie do przyjęcia:) Nie wiem jak na to Akadera
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

Moim zdaniem można wprowadzić coś takiego:
-złapanie na pierwszym wałku -5DP
-złapanie na drugim wałku -15DP
-złapanie na 3 wałku wywalenie z mastera
-notoryczne wałki - wykluczenie z ligi na jeden sezon

Oczywiście dotyczy to świadomych i poważnych wałków.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Złapanie na oszustwie oczywistym (właśnie złe wytłumaczenie zasad swojej armii przeciwnikowi) to 0-20 w tej bitwie i żółta kartka. Druga żółta kartka i koniec turnieju dla tej osoby. Fajnie jakby to była zasada ogólnie przyjęta na masterach. A co do znajomości zasad, to wtedy każdemu by zależało aby swoją armię znać + wszystkie FAQ i uściślenia do niej NA BLACHE. Bo jeśli coś źle przeciwnikowi powiemy, to 0-20 i koniec gry. Kilka osób pisało tutaj, że należy poznać w końcu wszystkie podręczniki armijne, wszystkie FAQ, wszystkie uściślenia i wtedy nie będą nas wałowali. Ale moje rozwiązanie jest prostsze, wystarczy że każdy ogarnie całkowicie tylko swoją armię i będzie mówił przeciwnikom prawdę, natomiast jesli zostanie przyłapany na złej interpretacji zasad swojej armii to już jego problem bo 0-20.

A co do ogólnego problemu wałowania, to faktycznie jest dużo lepiej niż kiedyś. Środowisko nam chyba coraz bardziej dorasta. Coraz więcej jest tatuśków na turniejach, którym nawet nie wypada oszukiwać w żołnierzyki a coraz mniej niedowartościowanych studenciaków/licealistów, którzy poprzez mały wałeczek i +2DP na turnieju będą o te kilka miejsc wyżej przez co poczują się lepiej :) Tym niemniej postuluję do sędziów masterowych aby wałeczki oczywiste (nieznajomość zasad własnej armii, ale oczywiście "przypadkiem, ze zmeczenia" na własną korzyść; przesuwanie figsów jak przeciwnik nie patrzy ale zauważy to sędzia itp.) zawsze, wszędzie karać 0-20 + żółta kartka (plus jakieś info przy wynikach, co by po turnieju fama się rozeszła i aby następni przeciwnicy wiedzieli, że mają mieć się na baczności). Coś takiego pewnie już po kilku masterach znacznie by poprawiło sytuacje :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Krzysiek_312 pisze:Moim zdaniem można wprowadzić coś takiego:
-złapanie na pierwszym wałku -5DP
-złapanie na drugim wałku -15DP
-złapanie na 3 wałku wywalenie z mastera
-notoryczne wałki - wykluczenie z ligi na jeden sezon

Oczywiście dotyczy to świadomych i poważnych wałków.
ta Twoja wyliczanka powinna się skończyć na pierwszym punkcie...
"-złapanie na pierwszym wałku - wywalenie z turnieju
Oczywiście dotyczy to świadomych i poważnych wałków."
Nie wiem tylko jak oceniać "świadomość" i "poważność" wałków.
Obrazek

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

No właśnie wszystko zależy od powagi tego wałka, trochę głupio wywalać gościa za jakąś pierdołę, chociaż z drugiej strony, nauczyłby się nie wałować :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Przecież to dosyć proste.

Przesuwanie oddziałów, wymyślanie z dupy zasad (szarża war machine, ściąganie steadfasta szarżą z flanki), oczywiście błędne odpowiedzi na pytania dotyczące własnej armii (skaveńska plaga zadaje obrażenia wszystkim oddziałom w 18")

Za drobniejsze wypada niestety uznać brak muzyka (zawsze był), pomylenie się w jakiejś statystyce, nieznajomość FAQ/uściśleń.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Jankiel pisze:
Za drobniejsze wypada niestety uznać brak muzyka (zawsze był), pomylenie się w jakiejś statystyce, nieznajomość FAQ/uściśleń.
Jak golonkowe Krokxy z T5?
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A było coś takiego?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

+1 Jankiel

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jankiel pisze:
Przecież to dosyć proste.

Przesuwanie oddziałów, wymyślanie z dupy zasad (szarża war machine, ściąganie steadfasta szarżą z flanki), oczywiście błędne odpowiedzi na pytania dotyczące własnej armii (skaveńska plaga zadaje obrażenia wszystkim oddziałom w 18")

ze statystykami to jeszcze bym to widzial przez pryzmat ilosci gry danym bookiem (ok. mozna pomylic powiedzmy sile kroxow na przelomie ostatnich bookow lub edycji (bo nie gralo sie kroxami na 7 edycje lizi), ale watpie zeby ew. walke z ld 10 z bazy u slana byl niezamierzony.)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Dymitr pisze:Ale co, uważasz że tak nie jest - stoisz z boku i widzisz orydnarnego wała i nie czujesz się z tym źle?
Widać mamy inne podejście.
rozwiazanie tego jest banalne.
nie zwracasz uwagi grajacym co by im nie przerywac i idziesz prosto do sedziego.
tylko pewnie czesc osob stwierdzi, ze nie bedzie 'kablowalo' bo to robota przeciwnika albo osoba walujaca jest znajomy.
druga sprawa moze byc sedzia ktory stwierdzi to samo i nic z tego nie wyniknie.
Andrzej pisze:Jasne, warto o tym rozmawiać, śmieszy mnie tylko to, jak nagle wszyscy udają świętych :) Jak to było, kto jest bez winy... :wink:
prosze cie.
swiadomie nie popelnilem zadnego walka.
jak raz na lokalu trafilem na mlodego gracza, ktory zaczynal ogarniac zasady i swiezo wydanego booka do imperium to mu pomagalem i tlumaczylem zasady. co skonczylo sie jego wygrana.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ