Games Workshop - co to będzie, co to będzie?

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Re: Games Workshop - co to będzie, co to będzie?

Post autor: Rogal »

no ale wprowadzili tego battlescrola chociaz bardzo niemrawo
jakby w batlu zrobili jak w 40k , kontyngenty, sojusze , mielibysmy swietna roznorodnosc i zabawe a im by wiecej figurek zeszlo . win win.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Pamiętaj, że w przeciwieństwie do wh40k, tutaj w wfb bardziej się ograniczamy. Nie używamy special charakterów, sojuszników, nie pamiętam jak tam u ludzi z fortyfikacjami itp.

Tu odnośnie zdania dotyczącego kwestii nowych/starych graczy muszę się troszke zgodzić.
Stary gracz, który przywyknął do szarego modelu tylko siłą zostanie zmuszony do pracy nad modelami. Młody z zapałem zacznie coś taplać, tylko po to by nadążyć za trendem malowania, by móc grać na masterze w danym mieście, czy że na lokalu będzie więcej mógł punktów nabić. Jakby nie patrzeć te 15-20 punktów z malowania to całkiem spory zapas.
Karcianki to jeszcze inna bajka. Pamiętajmy, że te hobby ogranicza się do zbierania kart/koszulek, segregatorów. Walka chyba jest szybsza, więc czas poświęcony hobby bardziej skupia się na ogarnięciu zasad i kombinacji. U nas hobby może być początkowo drogie, ale efekt zwycięstwa jest różny...

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Post autor: Kuros »

BOGINS pisze: U nas hobby może być początkowo drogie, ale efekt zwycięstwa jest różny...
oj chyba źle czytałeś
Kuros pisze: później doszły białe karty .... które kosztowały po ok 50-300zł od sztuki które było praktycznie nie zbędne do gry
i jakieś 70% sceny polskiej karcianki posiadało takich 10-15
nie licząc podstawowych decków które były warte po 2000-3000zł
czyli razem jakieś 3000-4000zł
my zamykamy spokojnie się w 2k
przykład grywalna armia wampirów
lord wampir -50zł
2 wampirów 100
2 banshee-90
40 szkieletów-300
40 ghuli-300
8 i 7 crypt horrorów-715
morthis 175
razem 1730
oczywiście to są ceny gw
w sklepach jest ok 10-20%taniej czyli ok 1500

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Kuros pisze: a jak jestem na turniejach to jeszcze nie widziałem nikogo biednego którego nie stać na pomalowanie figurek przez kogoś(nie mówie tu o natychmiastowej gotówce ale rozbiciu armi do malowania na 5częsci) albo wydanie tych 300zł na farbki i samemu tego zrobić;)
[-X
Hola, hola!
Tu nie zawsze chodzi o kasę na malowanie modeli i bycie sknerą, czy brak funduszy na farbki. Nie zapominajmy, że sporo osób traktuje aspekt modelarski tego hobby na CO NAJMNIEJ takim samym poziomie jak samo granie. IMHO największą przeszkodą jest tutaj często wspominany czas. Mimo, że nie maluję na jakimś nieziemskim poziomie, kasę na malowanie może i bym znalazł, to za nic w świecie nie dałbym komuś pomalować swoich modeli. Dla mnie nie ma większej satysfakcji w tym hobby niż pomalowanie figurki/oddziału i wystawienie ich na stół, by zobaczyć jak prezentują się z reszta armii na polu bitwy. Niestety nie zawsze jest na to czas i często pokutuję przez to brakiem pomalowanych modeli na stole (na szczęście z czasem jest ich coraz mniej). Na mastery nie jeżdżę, by straszyć metalem (i tak by mnie nie wpuścili), a na lokalu chyba większość lubi sobie od czasu do czasu zagrać, mimo braku pomalowanych modeli. Nie miejmy od razu pretensji do takich graczy :wink: Myślę, że wiele osób się ze mną zgodzi.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

ej - to że jedna figurka 28 mm z żywicy wykonana nie dokładnie i karykaturalnie kosztuje 150 zł to chyba jest mocno nie hallo :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

jest jakiś pieszy model który kosztuje 150zł z żywicy gw?
pokaż bo jeszcze się nie spotkałem

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Hmm, a model nowego WD widziałeś? Równe 150 zeta.

Widziałem w dwóch sklepach u nas w Polsce (nazw nie podam), choć GW sprzedaje za 100.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

cobra651 pisze:Hmm, a model nowego WD widziałeś? Równe 150 zeta.

Widziałem w dwóch sklepach u nas w Polsce (nazw nie podam), choć GW sprzedaje za 100.
To ciulowe sklepy widocznie... we Wro była po 90.

Co do modelu drogiego: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od1160145a

Dodatkowo do tematu malowania dochodzi fakt, że sporo graczy traktujących tą grę tylko jako grę turniejową woli grać śmiecioarmiami niż dodać jakikolwiek element estetyczny bo w końcu niedługo i tak zmienią armię... ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Kuros pisze:jest jakiś pieszy model który kosztuje 150zł z żywicy gw?
Ja mam nawet dwa "piesze modele"... Throgg (175 PLN), Scyla (147 PLN) :mrgreen: Swoją drogą obydwa te modele podrożały chyba... :-k

Smh dlatego właśnie nie chodzę na turnieje, dla mnie granie tzw "Śmiecio armiami" i w ogóle, takie podejście do naszego hobby to totalne nieporozumienie =;
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Warhammer Fantasy Army Books in Order
-Dwarfs
-Wood Elves
-Bretonnia
-Beastmen

WFB 9th
-The new starter set for Warhammer Fantasy 9th Edition set to be released this summer will contain Orcs & Goblins and Empire. The set will contain mounted riders for Empire and Gunners. Night Goblins and Orcs with a River Troll for O&G. There is set to be around 50 models in this set with more than said here.
Note this is from a good source - though the models content is not to definite.

New GW Website
-New site launches in March
-GW, Black Library, Forgeworld sites all merged under the new site umbrella. Unknown if the new FW/BL products will get their own separate areas, or merged into the existing army sub-sections.

-Forgeworld products available from the new webstore and also orderable in GW stores.
-Expanded hobby tips and paint schemes content.
-Games Workshop are changing their current look and will have their site, magazines and stores updated by the end of the year.

Dwarfs
-Dwarfs are set to get a heavy release in the first two weeks of February.
-Week 1 is the Army Book and all redos of metal/finecast kits along with troops units.
-Week 2 is new kits and the larger ones like warmachines and characters, a new plastic dwarf king clampack.
-Dwarf Slayers and Hammerers will get a new plastic kit and a new siege engine as well as a war alter will be released.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Niech zostawią Beastmenów w spokoju i dadzą im nowego AB. W tym roku, w drugim półroczu, planuję zabrać się za zbieranie Zwierzoludzi więc sprzedaż tych figurek w Polsce troszkę podskoczy :mrgreen:
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

JaSzczuras
Chuck Norris

Post autor: JaSzczuras »

Czemu jest łatwiej sprzedać wh40k niż kwadraty, proste. Kupuje podstawę z zasadami, czytam dokupuje sobie inne pacynki ( armia turniejowa niestety to taki sam wydatek jak w WFB jak i wh40k - cena nowych modeli ) i mogę grać. Nie muszę patrzeć na jakieś kolejne zsady gdzie mnie informują, że nie mogę zagrać np. Archaonem albo innym specem bo są jakieś ograniczenia. Każdy kraj ma coś tam na kształt ETC, PKS, Combat itp.
Zasady są na podobnym poziomie, ale nie ma udziwnień i dlatego nowy gracz wybierze wh40k.

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Karlito pisze:
Kuros pisze:jest jakiś pieszy model który kosztuje 150zł z żywicy gw?
Ja mam nawet dwa "piesze modele"... Throgg (175 PLN), Scyla (147 PLN) :mrgreen: Swoją drogą obydwa te modele podrożały chyba... :-k

Smh dlatego właśnie nie chodzę na turnieje, dla mnie granie tzw "Śmiecio armiami" i w ogóle, takie podejście do naszego hobby to totalne nieporozumienie =;
PiotrB pisze:ej - to że jedna figurka 28 mm z żywicy wykonana nie dokładnie i karykaturalnie kosztuje 150 zł to chyba jest mocno nie hallo :)

widać jak czytacie ze zrozumieniem;D
żadna figurka z tych co podaleś nie ma 28mm

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Już się Beastmani pojawiają w plotach, a o Skavenach cały czas nic... :/

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

skala 28mm coś Ci to mówi? Zresztą ile by nie było to i tak jest coś nie halo skoro trzeba płacić tyle kasy za źle odlane figurki.
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

bo ja nie handluje figurkami i nie wiem że figurki kosztują po 270zł w tej skali :mrgreen:
mi chodziło o 28mm figurkę
taką jak ta
http://allegro.pl/fire-industry-confron ... 34624.html

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

No i super, wychodzi na to, że będzie można zamówić FW normalnie na stronie GW, czyli do łapki u mnie w Gorzowie. Mam nadzieję. Skończy się ganianie po Glorii Victis i zawracanie głowy z paczkami chłopakom :)

W podstawce Zieloni i Imperium. Kiedyś było niezłe pudło w tej konfiguracji (chyba do 6 edycji). Miło wspominam ten zestaw, miałem Zielonych wtedy.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Smh pisze:
Warhammer Fantasy Army Books in Order
-Dwarfs
-Wood Elves
-Bretonnia
-Beastmen

WFB 9th
-The new starter set for Warhammer Fantasy 9th Edition set to be released this summer will contain Orcs & Goblins and Empire. The set will contain mounted riders for Empire and Gunners. Night Goblins and Orcs with a River Troll for O&G. There is set to be around 50 models in this set with more than said here.
Note this is from a good source - though the models content is not to definite.

New GW Website
-New site launches in March
-GW, Black Library, Forgeworld sites all merged under the new site umbrella. Unknown if the new FW/BL products will get their own separate areas, or merged into the existing army sub-sections.

-Forgeworld products available from the new webstore and also orderable in GW stores.
-Expanded hobby tips and paint schemes content.
-Games Workshop are changing their current look and will have their site, magazines and stores updated by the end of the year.

Dwarfs
-Dwarfs are set to get a heavy release in the first two weeks of February.
-Week 1 is the Army Book and all redos of metal/finecast kits along with troops units.
-Week 2 is new kits and the larger ones like warmachines and characters, a new plastic dwarf king clampack.
-Dwarf Slayers and Hammerers will get a new plastic kit and a new siege engine as well as a war alter will be released.
No ładnie niedługo wywalą 2/3 armii #-o . Lepiej nie myśleć co będzie dalej :idea:
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

taka tak :D i fazę magii jeszcze

uwielbiam takie ploteczki, nakręcajcie się dalej

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Prawda jest taka, że ci co kupowali figurki będą kupować dalej, a ci co narzekają i tak ich nie kupują :)

ODPOWIEDZ