Army Book VIII edycja.

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Re: Army Book VIII edycja.

Post autor: Luc »

Aldean pisze:Shino, ale nad czym tu dyskutowac? zasady sa jasne. Brak mozliwosci dublowania. a jesli za dyskusje wezmiemy fakt ze pare osob wziaz mowi ze mozna dublowac bo mi sie wydaje ze autor tak chcial, to dla mnie to nie jest dyskusja. a jak to bedzie na etc to nikt nie wie. zaglosuja jak zaglosuja;]
Gdyby zasady były jasne to nie było by dyskusji :)

Ja powiem szczerze, że widzę sens w obu tokach rozumowania...naprawdę, obie strony mają rację i osobiście wstrzymuję się do oficjalnego FAQ a grać będę tak jak to uściślimy. Serio nie robi mi to jakiejś wielkiej różnicy
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Aldean pisze:
Shino pisze:
Shenq pisze:Ktoś może śledził jak kształtuje się dyskusja o dublowaniu strzalek na zagranicznych forach?
wciaz dyskutuja. W tej chwili na forum etc faq lekko idzie w strone mozliwosci duplikowania strzal, ale pewnie ogolny faq bedzie wspolgral z ograniczeniami, jako, ze nie znalezli tam przewagi zasad idacych w jedna strone.
Shino, ale nad czym tu dyskutowac? zasady sa jasne. Brak mozliwosci dublowania. a jesli za dyskusje wezmiemy fakt ze pare osob wziaz mowi ze mozna dublowac bo mi sie wydaje ze autor tak chcial, to dla mnie to nie jest dyskusja. a jak to bedzie na etc to nikt nie wie. zaglosuja jak zaglosuja;]
sa jasne i rzeczywiscie wiecej osob sie wypowiada za brakiem duplikacji.

inna sprawa, ze o to tylko ograniczenia euro, ktore i tak wyglada na to ze zetna we bardzije niz mialy na poczatku, wiec nawet z zduplikowanymi strzalkami nie ma to sensu jelsi bedzie ich 30-40 ;)

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Luc pisze:
Aldean pisze:Shino, ale nad czym tu dyskutowac? zasady sa jasne. Brak mozliwosci dublowania. a jesli za dyskusje wezmiemy fakt ze pare osob wziaz mowi ze mozna dublowac bo mi sie wydaje ze autor tak chcial, to dla mnie to nie jest dyskusja. a jak to bedzie na etc to nikt nie wie. zaglosuja jak zaglosuja;]
Gdyby zasady były jasne to nie było by dyskusji :)

Ja powiem szczerze, że widzę sens w obu tokach rozumowania...naprawdę, obie strony mają rację i osobiście wstrzymuję się do oficjalnego FAQ a grać będę tak jak to uściślimy. Serio nie robi mi to jakiejś wielkiej różnicy
ja nie chce upieprzac nikomu nic. ale gra sie z zasadami. boje sie tylko ze jak faq wyjdzie to przyjda znawcy i powiedza ze ja wiedzialem ze tak powinno byc. bo na ta chwile, tj 09.05.2014, dublować nie mozna.
z tego co Luc pisał, kazdy powinien miec podejscie jak on, lepiej sie milo rozczarowac, a na razie grac z zakazem (czyli z zasadami)

edit,
"I think it would be very strange design-wise if a character was not able to take arrows just because a unit took them. I'm on the edge here, but leaning a bit on "yes". I think that's designer's intention, though the rules imply something different..."
i to jest argument kolesia z etc.....rece opadaja
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Marr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marr »

Aldean pisze: bo na ta chwile, tj 09.05.2014, dublować nie mozna.
Ależ można :D

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Marr pisze:
Aldean pisze: bo na ta chwile, tj 09.05.2014, dublować nie mozna.
Ależ można :D
i wlasnie tak wyglada dyskuja ;]
a jak to bedzie zfaqowane to szczerze nie wiem. pamietajmy ze mowimy o firmie ktora w ostatnim battle reporcie w WD miala 20% w corach ;]

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

Można dublować zasady jasno o tym mówią ;)

no ale jesli to beda magiczne itemy ;) to Waystalker zawsze może smigać z dodatkowym atakiem ze strzał + łukiem + 1 A

Waystalker Opcje:
 Może posiadać przedmioty magiczne za max 25 pkt. a wiec też strzały ;D

3 ataki ^^ wiadomo jakie ;D
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 13:12 przez Ready, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azz

Post autor: Azz »

Aldean pisze: ja nie chce upieprzac nikomu nic. ale gra sie z zasadami. boje sie tylko ze jak faq wyjdzie to przyjda znawcy i powiedza ze ja wiedzialem ze tak powinno byc. bo na ta chwile, tj 09.05.2014, dublować nie mozna.
z tego co Luc pisał, kazdy powinien miec podejscie jak on, lepiej sie milo rozczarowac, a na razie grac z zakazem (czyli z zasadami)
Gdzie byles jak na 7ed podreczniku do chaosu wystawialo sie dwa/trzy oddzialy chaos knightow z magiczna bronia ?
Jakos nikt wtedy na to nie wpadl, ale teraz masa znawcow szuka dziury w calym...

pzdr

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Multiple + BoL nie działa, bo BoL daje multiple (A+1)

Natomias jeżeli strzały są magic itemami to Waystalker'y mogą je barć i wtedy +1 to W byłby całkiem syte na nich.

Ready
Mudżahedin

Hawk Eyed-Archer - strzelanie w 2 opcjach:
1. Wielokrotny Strzał (2x)
2. Pojedynczy strzał w którym przeciwnik nie może skorzystać z Obrony Pancerza
Przy 1 opcji zasady się znoszą ale w opcji nr 2 już syto wygląda ;p

To więc jak Waystalker:
-może używać magicznych przedmiotów (25 pkt) czy nie ?
-czy magiczne strzały to magiczne przedmioty czy też nie ?

To w końcu jak magiczne strzałyMagicznymi przedmiotami i Waystalker może ich używać jako Magiczne Przedmioty (na które ma 25 pkt) czy tez nie może ich używać pomimo tego że są magicznymi strzałami/Magicznymi Przedmiotami, więc nie są magiczne strzały Magicznymi Przedmiotami w rozumieniu magicznych przedmiotów bo wtedy Waystalker mógł by je zakładać a więc są w booku zarówno Magiczne Przedmioty których Waystalker może mieć za 25 pkt i magiczne strzały które są/nie są Magicznymi Przedmiotami i nie może ich używać i to dwa byty od siebie oddzielne ;D

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Ready pisze:Hawk Eyed-Archer - strzelanie w 2 opcjach:
1. Wielokrotny Strzał (2x)
2. Pojedynczy strzał w którym przeciwnik nie może skorzystać z Obrony Pancerza
Przy 1 opcji zasady się znoszą ale w opcji nr 2 już syto wygląda ;p

To więc jak Waystalker:
-może używać magicznych przedmiotów (25 pkt) czy nie ?
-czy magiczne strzały to magiczne przedmioty czy też nie ?

To w końcu jak magiczne strzałyMagicznymi przedmiotami i Waystalker może ich używać jako Magiczne Przedmioty (na które ma 25 pkt) czy tez nie może ich używać pomimo tego że są magicznymi strzałami/Magicznymi Przedmiotami, więc nie są magiczne strzały Magicznymi Przedmiotami w rozumieniu magicznych przedmiotów bo wtedy Waystalker mógł by je zakładać a więc są w booku zarówno Magiczne Przedmioty których Waystalker może mieć za 25 pkt i magiczne strzały które są/nie są Magicznymi Przedmiotami i nie może ich używać i to dwa byty od siebie oddzielne ;D
kto wg booka moze uzywac es. arrows?

Ready
Mudżahedin

jesli es arrows są Magicznymi przedmiotami, to każdy kto może mieć magiczne przedmioty logiczne

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Nie posiadam teraz booka pod ręką ale:

Opcja wykupienia strzałek jak pamiętam na pewno jest przy:
- Glade Lord
- Glade Captain

Nie pamiętam czy jest przy Waystalker

Więc jeśli nie ma przy nim to w jaki sposób możemy mówić o strzałkach jako o magic itemach skoro on ich nie może wykupić skoro nimi podobno mają być ? - jedno wyklucza drugie ? (a on ma możliwość kupienia magic itemów do 25pkt)

Naprawdę - od tygodnia dyskutujemy i wałkujemy jedną jedyną rzecz z tego booka...
A zaraz się okaże, że odpowiedź na to pytanie znajduje się w sekcji Waystalker (bo jeśli on nie może brać strzałek tzn, że magic itemami one nie są ? right? czyli mogą być dublowane ? right or not ?)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Ready
Mudżahedin

Luc pisze:Nie posiadam teraz booka pod ręką ale:

Opcja wykupienia strzałek jak pamiętam na pewno jest przy:
- Glade Lord
- Glade Captain

Nie pamiętam czy jest przy Waystalker

Więc jeśli nie ma przy nim to w jaki sposób możemy mówić o strzałkach jako o magic itemach skoro on ich nie może wykupić skoro nimi podobno mają być ? - jedno wyklucza drugie ? (a on ma możliwość kupienia magic itemów do 25pkt)

Naprawdę - od tygodnia dyskutujemy i wałkujemy jedną jedyną rzecz z tego booka...
A zaraz się okaże, że odpowiedź na to pytanie znajduje się w sekcji Waystalker (bo jeśli on nie może brać strzałek tzn, że magic itemami one nie są ? right? czyli mogą być dublowane ? right or not ?)
Luc własnie o tym cały czas mówię, ty to widzisz ja to widzę inni tez a paru to tworzy magiczne teorie co same siebie wykluczają.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Ready pisze:Luc własnie o tym cały czas mówię, ty to widzisz ja to widzę inni tez a paru to tworzy magiczne teorie co same siebie wykluczają.
Wiesz, bo ja nie lubię kopać się ze ścianą, dlatego przestałem zabierać głoś w tej dyskusji i czekam na oficjalnego FAQ (tak wiem - poczekam za nim trochę) dlatego rozpiskę robię na spokojnie bez dublowania i albo mamy rację z tym dublowaniem albo nie...naprawdę, nie robi mi to jakiejś wielkiej różnicy...naprawdę ;)

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Chyba w chwili wolnej zrobię zestawienie najczęściej powtarzanych błędnych opinii i sądów w dyskusjach o interpretacji zasad. :P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

haha :) to już jest całkiem sensowne, chociaż

z kwestią czy ten bohater ma ten asrai bow? bo chyba w opisie było, że strzałki zastępują go, więc jeśli waystalker nie ma tego, to de fakto nie ma co zastąpić, więc argument ten upadnie

z drugiej strony takiej liczby odwiedzin forumowiczów w dziale WE pewnie nie było od dawna :)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 14:13 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ready pisze:jesli es arrows są Magicznymi przedmiotami, to każdy kto może mieć magiczne przedmioty logiczne
wg. tego co piszesz enchanted shield nie jest magic itemem, bo magowie nie moga z niego korzystac.

A na way bierz sobie strzalki. Tylko upewnij sie, ze znajdziesz koszt punlktowy dla niego odpowiedni.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

@Luc, es arrows to ench items. ench items to magic items. myslalem ze tutaj mamy jasność.

no kurna,
"Some models in the Wood Elf army have the option to purchase enchanted arrows. These are enchanted items, but do not prevent a model from having a second enchanted item... All shooting attacks made with enchanted arrows count as having been made with magic weapons."
i w tych "some models" nie ma waystalkera, czyli jak go nie ma, to nie moze kupic.

----------------------------------mod edit ------------------------
Naviedzony pisze:Chyba w chwili wolnej zrobię zestawienie najczęściej powtarzanych błędnych opinii i sądów w dyskusjach o interpretacji zasad. :P
wiedzialem ze ktos sie taki znajdzie;] jak juz pisalem wczesniej, na tą chwile nie mozna dublowac, musi pojawic sie faq albo errata.
----------------------------------

Ładnie proszę o używanie opcji "edit".

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Zupełnie się z tym zgadzam.

Awatar użytkownika
Marr

Post autor: Marr »

Naviedzony pisze:Zupełnie się z tym zgadzam.
A ja nie ;)

(sorki ale nie mogłem się powstrzymać ;)

ODPOWIEDZ