Nareszcie - Nagash w 9ed.

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Re: Nareszcie - Nagash w 9ed.

Post autor: Święty »

Patrząc na samą figurkę to ma od podstawki do szczytu tej laski ok 20cm...GG jeśli chodzi o transport tego bydlaka :D
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
felek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: felek »

Można się szykować na nową edycję do battla z łączonymi armiami jak teraz to robią to będzie to samo co w 40k każda armia może brać sojusze, będzie tabelka odpowiednia do tego i będzie mega zabawa. Radzę już rozpocząć kombinacje i banowanie dla składu sędziowskiego jeszcze niech dadzą magie jak w 40k i będzie śmierć na stole w 3 turze.
A jak bym miał zgadywać to możliwe, że jest to pierwszy lore do nowej edycji bo GW nie przypominam sobie żeby dotychczas wypuszczała jakieś lory do kampanii.

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Post autor: Rogal »

Fajnie, przyzywasz co ture 1 katapulte od tk i robisz poligon . zasięgowy DD krzyk banshee też spoko.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

felek pisze:Można się szykować na nową edycję do battla z łączonymi armiami jak teraz to robią to będzie to samo co w 40k każda armia może brać sojusze, będzie tabelka odpowiednia do tego i będzie mega zabawa. Radzę już rozpocząć kombinacje i banowanie dla składu sędziowskiego jeszcze niech dadzą magie jak w 40k i będzie śmierć na stole w 3 turze.
A jak bym miał zgadywać to możliwe, że jest to pierwszy lore do nowej edycji bo GW nie przypominam sobie żeby dotychczas wypuszczała jakieś lory do kampanii.
Jak to wygląda obecnie w 40k ??
na turnieje ludzie biorą modele z innych armii ?? czy sprawdza się to średnio ??
Obrazek

Awatar użytkownika
felek

No w 40k masz albo normalna armie i za to masz premie tam przy zdobywaniu objectivow albo bierzesz unbound army i wtedy nie masz premii tak jak przeciwnik ale mozesz brac co chcesz. Turniejowo nie wiem, jak sie to kwalifikuje ale na pewno mozna brac detachmenty z innych armii sojuszniczych np: gwardia + space marines. Wiec moze byc u nas np.: Orki+Ogry, WOCH+DOCh+Bestie, Breta+Krasie+Empire jakos tak bym to juz widzial albo taka tabelka jak z tylu RB z ally.

efendie
Wałkarz

Post autor: efendie »

Co bedzie dalej po Nagashu?
Pojawia się jakieś nowe jednostki dla VC?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

efendie pisze:Co bedzie dalej po Nagashu?
Pojawia się jakieś nowe jednostki dla VC?
W sumie przeglądając ten wątek widać nowe jednostki.
Ciekawy jest vampir na... nie wiem co to :P jakiś demoniczny mount, smok czy nightmara

info z vampirecounts.net

Signature spell - 9+ to cast; raise 100pts of infantry (Nagash triple that). Boosted on 16+ for 150pts.

Spell 1 - 6+ to cast; Heal 1d3+1 wounds to the target.

Spell 2 - 7+ to cast; Hard to read, but it's something that give a single attacks that if it hit, is multi-wound D6 with no save. If this kill a character, you gain D6counter for the lore attribute.

Spell 3 - 8+ to cast; 2D6 +2 minus the target Ld to cause wounds with no armour. If you do at least one wound, you get D3 counter for the lore attribute.

Spell 4 - 10+ to cast; Summon a unit of Warbeast or Swarm of up to 75pts. Boosted at 16 +, raise 150pts.

Spell 5 - 10+ to cast; Summon a Character of up to 65pts. Boosted on 24+, can then summon a Monster, Chariot (singular) or War Machine of up to 200pts.

Spell 6 - 16+ to cast; Summon Cavalry, Monstrous Cavalry or Chariots (plural) of up to 150pts
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Można kupić same karty do nowego lora ?:
http://www.games-workshop.com/en-PL/War ... th-English
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Fuxiorr pisze:Można kupić same karty do nowego lora ?:
http://www.games-workshop.com/en-PL/War ... th-English
Z tego co widzę wykupione.
Ja 20 min po pojawieniu się info na stronie GW chciałem je kupic - były juz wysprzedane.
Teraz jakiś koleś sprzedaje je na ebayu za 29.99 funa - no comment
Obrazek

efendie
Wałkarz

Post autor: efendie »

Wow
Koło 15:00 jeszcze było do kupienia
Teraz juz z samym Nagashem zaczyna być problem

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Post autor: Vesemirus »

Nagash pozamiatał - wczoraj grałem z Lividusem - VC z Nagashem kontra krasnale. Nagash rozwalił pół oddziału hammerersów, przyzwał 2 Mortisy i 100 zombiaków. Dostał z katapulty indirectem (3W), które potem sobie wyleczył... Ja pierdziele, to nawet Lore of Vampires nie dawało takiego leczenia umarlakom...

ALE - graliśmy nie znając do końca zasad, na zaklęciach przetłumaczonych przez google translator z hiszpańskiego, z army listą VC, a nie Legionów, BAARDZO słabymi rzutami na strzelanie (i jednoczenie ciągłymi "szóstkami" i "piątkami" na krzyki) oraz eksperymentalną taktyką krasnali (założenie idziemy jak najszybciej do zwarcia).

Przydatność Nagasha ocenimy jeszcze raz we wrześniu (jak będę miał w ręku podręcznik), na razie jest to trochę niezbilansowana figurka która wymaga taktyki "musimy szybko usiec Nagasha, reszta się nie liczy"...
Ostatnio zmieniony 24 sie 2014, o 09:29 przez Vesemirus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nagash is coming...

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Nagash, Nagashem i tak pozostanie raczej na półce lub domowych stołach z klimatycznymi bitewkami. Ja bardziej się zastanawiam nad przyszłością Lore of Undeath. Jeśli to ma być domena magii obecna w 9 ed to musi zajść sporo zmian w innych armiach, żeby zachować balans rozgrywki...:)

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Czemu? Jeśli będzie dostępna dla każdego to wystarczy tylko zlikwidować zasadę, że Generałem musi być postać znająca Lore of Vampires/Nehekhara... Ewentualnie można zunifikować undeadów i wprowadzić zasadę, że nie sypią się dopóki jest caster z LoU, LoN lub LoV (podobnie z maszerowaniem)?
Nagash is coming...

Awatar użytkownika
felek

Jak dla mnie jest wielce prawdopodobne, że ta magia będzie zalążkiem nowej 9 edycyjnej i wpasowuje się idealnie w politykę firmy-sprzedać więcej. Jak będziesz miał przyzywać nagle 2 mortisy i milion zombie to zbieranie vampirów może troszeczkę przekroczyć budżety wszystkich i dać mocno po portfelu szczególnie jak się będzie chciało jechać na turniej.

A model Nagasha sobie na pewno kupię tylko dla fanu żeby pomalować ;) ładny model i widzę dla niego sporo możliwości.

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Racja - ale tylko jak masz special bohatera. Zwykły mag może max 30 zombiaków postawić, lub 1 chariota z TK...
Nagash is coming...

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

IMO nie ma szans żeby taka magia była dostępna w 9 ed (I hope ? [-o< ). Za bardzo by to zburzyło balans między armiami. Sądzę/Mam nadzieję, że ten Lore jest wyłącznie stworzony na potrzeby kampanii i tyle.

Hm...ale tak naprawdę nigdy nie wiadomo co psychopatą z GW wpadnie do głowy ;d Z resztą widać to po tych modelach i ich zasadach ;d Ogólnie ktoś wrzucił fajny link na temat jak GW postrzega swoje produkty, że Warhammer to hobby łapiące tylko kurz na półce dla staruchów i godziny poświęcone na malowanie oraz pieszczenie figurek, a sama gra to jakiś tam dodatek/absurd.
Jeżeli tak będzie to w takim przypadku możemy się przygotować na Magichammera. Chore modele typu Nagash oraz idiotyczne czary niszczące 3/4 armii.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Oj czarnowidztwo - turniejowo i tak nie gra się na specialach, a w domu for fun czemu nie? Pewnie każda armia dostanie kogoś pokroju Nagasha (już Chaos się szykuje, Bretonia ma swojego załozyciela itp.).
Lore wskrzeszający kilka szkieletów? Co w tym złego? Zwłaszcza, że jeśli go weźmiesz to już np. słoneczka z Death nie puścisz:P
Jak czytam stare posty to płacz i zgrzytanie zębów "Warhammer się kończy - spójrzcie na działa... jakie przegięcie". I działa są, i fajnie się gra... i to mówi gracz wampirów, który zasady artylerii powinien tępić :P

Zasady tej kampanii to poligon doświadczalny - GW samo napisało, że to nie jest tylko kampania, ale wprowadzenie do 9ed.
Nagash is coming...

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

@Hardy, chodzi ci o vlog Buypainted (Mortimer z Cytadeli) http://m.youtube.com/watch?v=ovBkR1YtzbI ? Kto jeszcze nie widział/słuchał to zapraszam. Osobiście kolesia nie lubię, ale to co tam mówi jest całkiem sensowne.
A sam Nagash, jak dla mnie spoko. Nie gram Undedami (VC czy TK), ale model zacny. No i wpasowuje się do tego o czym mowa w fimiku - będzie ładnie wyglądał na półce...

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

@Profi
Właśnie mi o ten materiał chodziło. Również uważam, że koleś mówi sensownie.

@Vesemirus
Nie do końca się z tobą mogę zgodzić. Co prawda działa są mocne ale mają też swoje słabe strony jak np. losowe obrażenia (d6) oraz całkowity brak ochrony na magię (słoneczka). Co do magii mam duże "ALE", ponieważ jest to samograja na tą edycje, szczególnie przy modelach z niską inicjatywą (VC, TK, OK, Dwf i wszystkie modele, które mają niższą inicjatywę niż 4). Nie mówię tu o turniejach gdzie są ograniczenia tylko o domowych grach. Hm...załóżmy masz dwóch 2lvl magów za około 120 pkt lub jednego za około 200. Losuje słoneczko i co turę magii jest na siłę pchanie czaru z 6 kostek aż wejdzie IF lub zabraknie szczęścia do Dispella. Słoneczko przeleci Ci po 1/2 armii, niszcząc przynajmniej 3/4 tego co dotknie. I jaka tu jest logika ? model za 100-200 pkt. niszczy Ci około 500-800 pkt.
Co do nowych modeli to nie lubię jak coś jest przesadzone lub nieprzemyślane. Owszem, nowy Nagash jest fajnie zrobiony, posiada wiele szczegółów ale jest po prostu za duży. Nagle zjadł grzybka jak Mario i urósł ? Może jakby był normalnej wielkości...
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

@Hardy

Rzeczywiście filmik sporo wyjaśnia. Teraz nie dziwię się czemu mają tak głęboko wylane na zasady - są one tylko dodatkiem do modeli, więc po co się na nich skupiać. Dla każdej firmy produkującej gry jasne jest, że skoro jest ona najważniejszym produktem, w związku z czym trzeba dbać o jej jakość - wypuszczają więc patche, update'y itp. Rzeczywiście, modele GW z punktu widzenia technicznego są ostatnimi czasy lepszej jakości (oprócz failcasta). Ciekaw jestem, kiedy do tych tępych pał dotrze, że coś takiego jak badanie rynku istnieje. Bo na razie wydaje mi się, że nie potrafią sobie wyobrazić, że co najmniej połowa ich klientów (a w niektórych krajach takich jak Polska, znacznie więcej) zainteresowana jest grą na dopracowanym poziomie. Myślę, że w dostrzeżeniu tej fundamentalnej prawdy pomoże im dogłębna analiza nazwy ich firmy xd

Żeby całkowicie nie offtopować - model Nagasha jest bardzo fajny, ale w życiu nie wyłożyłbym 300 zł na jedną figurkę, którą postawię sobie na półce. A lore of undeath to jakaś pomyłka jak dla mnie, chociaż nie miałbym nic przeciwko czarom przyzywającym jednostki jako część niektórych lore'ów, całkiem ciekawe byłoby np. ożywianie lasu w oddział driad, albo przywanie leśnych zwierząt, albo jakichś powietrznych stworzeń itp.
Obrazek

ODPOWIEDZ