demony chaosu - jak zaczac ?
Moderator: KrzysiekW
Re: Początkujący demony
<karmienie trolla mode on>
Na 1650 demon prince wchodzi jak najbardziej.
Horrory są demonami tzeentcha i uzywają kilku czarów z jego domeny.
Plagurbearersi to demony nurgla.
Demonetki są od slaanesha.
Bloodletterzy są demonami khorne'a.
Każdy bóg daje swoim jednostkom specjalne zdolności.
<karmienie trolla mode off>
Ogólnie to zastanów się czym chcesz grać. Same horrory to słaby pomysł.
Na 1650 demon prince wchodzi jak najbardziej.
Horrory są demonami tzeentcha i uzywają kilku czarów z jego domeny.
Plagurbearersi to demony nurgla.
Demonetki są od slaanesha.
Bloodletterzy są demonami khorne'a.
Każdy bóg daje swoim jednostkom specjalne zdolności.
<karmienie trolla mode off>
Ogólnie to zastanów się czym chcesz grać. Same horrory to słaby pomysł.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
<angry_mod_mode_on>
Są dwa tematy poświęcone początkom z tą przepiękną i wymagającą armią. Jeden dla tych co nie wiedzą w ogóle jak zacząć, drugi dla tych co zaczęli i halflingi ich biją.
Oba są podklejone u góry. Oba są po polsku.
Ludzie, co ja mam jeszcze zrobić żebyście pytali w tamtych tematach? <rwie_resztki_włosów>
Gdybym nie wycinał takich topiców, to 3/4 działu demonicznego stanowiłyby tematy z pytaniami początkujących. Najczęściej bardzo podobnymi.
Jeszcze wytłumaczcie koledze że trochę zrobiliście go w jajo, bo rzeczywiście kupi te screamery. AB musisz kupić.
I tak, książka DOCh jest chyba jedynym podręcznikiem z tych nowych, który się nie doczekał polskiej wersji.
Temat powisi trochę, a potem do scalenia z odpowiednim.
Są dwa tematy poświęcone początkom z tą przepiękną i wymagającą armią. Jeden dla tych co nie wiedzą w ogóle jak zacząć, drugi dla tych co zaczęli i halflingi ich biją.
Oba są podklejone u góry. Oba są po polsku.
Ludzie, co ja mam jeszcze zrobić żebyście pytali w tamtych tematach? <rwie_resztki_włosów>
Gdybym nie wycinał takich topiców, to 3/4 działu demonicznego stanowiłyby tematy z pytaniami początkujących. Najczęściej bardzo podobnymi.
Jeszcze wytłumaczcie koledze że trochę zrobiliście go w jajo, bo rzeczywiście kupi te screamery. AB musisz kupić.
I tak, książka DOCh jest chyba jedynym podręcznikiem z tych nowych, który się nie doczekał polskiej wersji.
Temat powisi trochę, a potem do scalenia z odpowiednim.
Dzieciak nie dość że nie umie angielskiego to jeszcze polskiego. Pewnie gdyby umiał polski to nie zakładał by nowego tematu.
@Mike: Kup sobie lepiej karty pokemon a nie armie demonów. Btw nikt w Twoim klubie nie kupuje AB albo nikt z tego klubu Cie nie może go przetłumaczyć całego?
@Mike: Kup sobie lepiej karty pokemon a nie armie demonów. Btw nikt w Twoim klubie nie kupuje AB albo nikt z tego klubu Cie nie może go przetłumaczyć całego?
nie ma to jak uzyskać bezinteresowną pomoc od innych...
jak nie dajesz rady z angielskim i nie masz nikogo kto by ci przetłumaczył to sugeruje ściągnąć rulebooka z 7 edycji z jakiegoś chomika, trochę się różni od 8 ale nic innego ci nie poradzę, armybooka do demonów po angielsku tylko znajdziesz wiec najwyżej z tłumaczeniem tego ci może trochę zejść + szperanie na forach w razie jakiś nieścisłości.
jak zaczynasz grać ze znajomymi to zasady z 7ed powinny wam na razie wystarczyć dopóki nie wyjdzie tłumaczenie
jak nie dajesz rady z angielskim i nie masz nikogo kto by ci przetłumaczył to sugeruje ściągnąć rulebooka z 7 edycji z jakiegoś chomika, trochę się różni od 8 ale nic innego ci nie poradzę, armybooka do demonów po angielsku tylko znajdziesz wiec najwyżej z tłumaczeniem tego ci może trochę zejść + szperanie na forach w razie jakiś nieścisłości.
jak zaczynasz grać ze znajomymi to zasady z 7ed powinny wam na razie wystarczyć dopóki nie wyjdzie tłumaczenie
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
core:
Bloddletter of Khorne - jednostka do walki w starciu.. dużo S i dość dużo ruchu 5M
pink horror of tzeench - jednostka do czarowania
plaguebearers of nurgle - twarda jednostka do przetrzymywania... nie stery mało I
daemonettes of slaanesh - szybka jednostka naporowa
furie- latająca jednostka do odginania szarż i ataku na maszynki
special :
flesh hounds of khorne - szybkie i twarde z dużą siłą jak bloodlettery ale ich koszt pkt. jest zbyt duży na tą edycję
screamers of tzeench - latająca jednostka, ma specjalny atak kiedy przeleci nad wrogimi jednostkami
nurlings - jednostka do szybkiej infiltracji przeciwnika, może być przydatna na wszystko ( szczególnie defensy ) ze względu możliwości wystawienia ich blisko wroga
seekers of slaanesh - najszybsza kawaleria w tym "świecie", podobnie jak nurlingi + może robić za wsparcie w starciu
rare :
bloodcrushers of Khorne - jedyna jednostka która ma SV, ma niezłe walnięcie w starcu ale dużo kosztują i mają mała przeżywalność
flamers of tzeench - jedyna jednostka strzelająca w demonach... ale za to jak strzela
beasts of nurgle - najtwardsza jednostka w tej armii, choć nie tak użyteczna jak ed. wcześniej ale dale dość ciekawa
fiends of slaanesh - tak samo szybkie jak seekerki dodatkowo twardsze i mają więcej I co kluczy bo niewielu im dorównuje + ciut większa siła
magia tzeencha :
totalny napór magicznymi pociskami
magia nurgla :
ma 1 pocisk + kilka fajnych pod pierdółkowych czarów takich jak zdaj test siły albo nie strzelaj i nie ruszaj się
magia slaanesha :
bardzo podobna do nurglowej
magia Khorna:
nie ma magii, bo ten bóg nie nawiedzi ją tak samo jak strzelania, uwielbia tylko walę w zwarciu
Bloddletter of Khorne - jednostka do walki w starciu.. dużo S i dość dużo ruchu 5M
pink horror of tzeench - jednostka do czarowania
plaguebearers of nurgle - twarda jednostka do przetrzymywania... nie stery mało I
daemonettes of slaanesh - szybka jednostka naporowa
furie- latająca jednostka do odginania szarż i ataku na maszynki
special :
flesh hounds of khorne - szybkie i twarde z dużą siłą jak bloodlettery ale ich koszt pkt. jest zbyt duży na tą edycję
screamers of tzeench - latająca jednostka, ma specjalny atak kiedy przeleci nad wrogimi jednostkami
nurlings - jednostka do szybkiej infiltracji przeciwnika, może być przydatna na wszystko ( szczególnie defensy ) ze względu możliwości wystawienia ich blisko wroga
seekers of slaanesh - najszybsza kawaleria w tym "świecie", podobnie jak nurlingi + może robić za wsparcie w starciu
rare :
bloodcrushers of Khorne - jedyna jednostka która ma SV, ma niezłe walnięcie w starcu ale dużo kosztują i mają mała przeżywalność
flamers of tzeench - jedyna jednostka strzelająca w demonach... ale za to jak strzela
beasts of nurgle - najtwardsza jednostka w tej armii, choć nie tak użyteczna jak ed. wcześniej ale dale dość ciekawa
fiends of slaanesh - tak samo szybkie jak seekerki dodatkowo twardsze i mają więcej I co kluczy bo niewielu im dorównuje + ciut większa siła
magia tzeencha :
totalny napór magicznymi pociskami
magia nurgla :
ma 1 pocisk + kilka fajnych pod pierdółkowych czarów takich jak zdaj test siły albo nie strzelaj i nie ruszaj się
magia slaanesha :
bardzo podobna do nurglowej
magia Khorna:
nie ma magii, bo ten bóg nie nawiedzi ją tak samo jak strzelania, uwielbia tylko walę w zwarciu
Nie wiem jak to jest w przypadku lotra. Ale wiem, że w RB masz jasno opisane zasady magii.
Jeżeli chcesz grać w WFB to musisz zakupić RB, albo przynajmniej ściągnąć pdf-a. Bez tego ani rusz.
Jeżeli chcesz grać w WFB to musisz zakupić RB, albo przynajmniej ściągnąć pdf-a. Bez tego ani rusz.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Mam radę, umów się z jakimś graczem w najbliższej "gralni" w mieście na naukę gry w warhammera. Niektóre sklepy nawet prowadzą tego typu imprezy. Bo z twoją umiejętnością czytania ze zrozumieniem tłumaczenie zasad potrwa miesiąc. Starego AB nie polecam, bo sporo rzeczy zmieniło się w nowej edycji.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
Na samym początku chciałbym się przywitać z wszystkimi demonami
Mam już Bretę na 3k i zamierzam pomłucić sobie teraz Chaosem.
Najfajniej wyglądają Demony.
Chciałbym grać na samym Khornie.
Czy kupienie na sam początek 4 boxów Bloodletters of Khorne
i 3 Bloodcrushers of Khorn + 1x 5 psów To dobry zakup??
Jeszcze bym był wdzięczny jak by mi ktoś napisał koszt punktowy
Tych jednostek i koszt FCG.
Zagram sobie z jedną bitwę na proxach.
Mam już Bretę na 3k i zamierzam pomłucić sobie teraz Chaosem.
Najfajniej wyglądają Demony.
Chciałbym grać na samym Khornie.
Czy kupienie na sam początek 4 boxów Bloodletters of Khorne
i 3 Bloodcrushers of Khorn + 1x 5 psów To dobry zakup??
Jeszcze bym był wdzięczny jak by mi ktoś napisał koszt punktowy
Tych jednostek i koszt FCG.
Zagram sobie z jedną bitwę na proxach.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Poki mamy army book 7ed i rule book 8ed, pieski raczej sobie daruj.
Czysty khorne dalej moze miec furie - nie sa przypisane zadnemu bostwu i zdecydowanie 10-15 powinienes posiadac. W 7ed potrafily czasem wygrac bitwy nawet, w 8ed dalej znakomicie sie sprawdzaja na maszynki wroga badz inne taktyczne zagrania.
Bloodcrushers minimum 5+1, tzn albo wystawiac czystych 6 crusherow albo 5 + heralda na juggerze. Do tego zawsze warto oczywiscie miedz bloodzia, chociaz na 8 ed jego przezywalnosc nie jest wielka, ale grajac na duze pkty to na prawde ogromny fun a do tego jedyny mozliwy w armii czystym khornem dispel (spell breaker gift). Blodzio to wielka niewiadoma ale wiedzac z kim grasz wiesz czy jest sens go wystawiac (ostatnio grajac przeciw LE, moj blodzio ubil 3/4 armii przeciwnika... SAM, w tym lorda magusa, lorda walczacego i bsbka).
Niestety w 8ed, czysty khorn.. nie sprawdzi sie w 90% przypadkow. Magia przeciwnika Cie zniszczy. Wiec jesli nie chcesz sie zniechecic polecam przynajmniej 10 horrorow + heralda czincza. Miejmy nadzieje ze w 8ed army booku znajda sie jakies bonusy przeciw magii gdy ktos bedzie gral samym khornem no ale to sie zobaczy
EDIT: A zapomnialbym, bloodlettersi to taka mini elita piechoty w core'ach. Sa genialni wiec mozesz miec ich nawet wiecej, szczegolnie grajac na czystym khorn'ie
Czysty khorne dalej moze miec furie - nie sa przypisane zadnemu bostwu i zdecydowanie 10-15 powinienes posiadac. W 7ed potrafily czasem wygrac bitwy nawet, w 8ed dalej znakomicie sie sprawdzaja na maszynki wroga badz inne taktyczne zagrania.
Bloodcrushers minimum 5+1, tzn albo wystawiac czystych 6 crusherow albo 5 + heralda na juggerze. Do tego zawsze warto oczywiscie miedz bloodzia, chociaz na 8 ed jego przezywalnosc nie jest wielka, ale grajac na duze pkty to na prawde ogromny fun a do tego jedyny mozliwy w armii czystym khornem dispel (spell breaker gift). Blodzio to wielka niewiadoma ale wiedzac z kim grasz wiesz czy jest sens go wystawiac (ostatnio grajac przeciw LE, moj blodzio ubil 3/4 armii przeciwnika... SAM, w tym lorda magusa, lorda walczacego i bsbka).
Niestety w 8ed, czysty khorn.. nie sprawdzi sie w 90% przypadkow. Magia przeciwnika Cie zniszczy. Wiec jesli nie chcesz sie zniechecic polecam przynajmniej 10 horrorow + heralda czincza. Miejmy nadzieje ze w 8ed army booku znajda sie jakies bonusy przeciw magii gdy ktos bedzie gral samym khornem no ale to sie zobaczy
EDIT: A zapomnialbym, bloodlettersi to taka mini elita piechoty w core'ach. Sa genialni wiec mozesz miec ich nawet wiecej, szczegolnie grajac na czystym khorn'ie
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!
Polemizowałbym, jednostka ta zchodzi zdecydowanie za łatwo. Chyba, ze liczy sie dla ciebie tylko klimat, wtedy oczywiście wystawiać ich możesz, ale nie dożyją w walce z czymkolwiek, co strzela/czaruje/ma ASF.Ghaz pisze: Bloodcrushers minimum 5+1, tzn albo wystawiac czystych 6 crusherow albo 5 + heralda na juggerze.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Może też używać go jako zwykłego heralda tzeenchaRemx pisze:Chaneling jest imiennym Herosem, nie można grać imiennymi herosami chyba że w zaciszu domowym lub z jakimś kumplem wcześniej to się ustali co można a co nie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..