8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Żaba »

swieta_barbara pisze:
Żaba pisze:
szafa@poznan pisze:Ale wiecie, że 50% punktów w core jeszcze bardziej zwiekszy szanse gietych armii majacych dobre cory (....., DE) względem warzywnych armii
zawsze mi się wydawało że dużo lepsze od DE corów są te od WE - ale wiem, chore, przegięte De - mroczna trójca i te sprawy... :wink:

Ż.
Ciekaw jestem co przeciwnicy beda robili z paroma klockami 20 spearelfow po 125 punktow kazdy, hate, nawalanie z 3 szeregow. Nie siej propagandy Zaba, DE maja okrutne core, spearelfy to nie wszystko, sa jeszcze Dark Ridersi (IMO najlepszy fast w grze), zreszta 10 kusznikow fcg z tarczami w dwoch szeregach to tez kozaczna jednostka. Driady i lucznicy to przy tym pikus.
zrób sobie test co z takim klockiem robią driady za 126 punktów które biją z 2 szeregów mając po 2 ataki każda... + wyższą inicjatywę + wyższy t i s i ward oraz feara i IMTP :mrgreen:
czy chcesz też powiedzieć że kusznicy De są lepsi od łuczników WE :D
jazda i owszem jest lepsza (hate + spear + xbow vs brak kary za ruch i dłuższy zasięg) - dlatego zamiast niej wystawia się więcej driad która KAŻDEGO cora DE wciąga nosem.

a jeśli klocki spernenów DE są takie mocarne to zacznij je wystawiać, nic prostszego :mrgreen:

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Z tego co widziałem to ten pdf ma chyba wyjść tylko hiszpańskich booków, żeby przerobić je z cm na cale i tyle.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Lugburc
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lugburc »

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą. Ma być dokładnie tak, jak w 7 edycji. W pudełku startowym będzie książeczka z zasadami po polsku.
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8

Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

@żaba

Kusznicy sa porównywalni albo lepsi od lukow WE - save 4+ za ta cene, lepsze bicie rekompensuje s4, zasieg, i ruchostrzelanie.

Ale juz fast DE jest much more lepszy od fasta WE, korsarzy/eternali nie porownuje bo to rzadkie jednostki.

Driady celowo pominąłem - biorc po uwage ich bazowe staty, warda, skirmisz, ITP - uważam że oddział jest SKANDALICZNIE niedoszacowany i powinni kosztować 16-18p. za model (imho to najbardziej niedoszacowany oddział w grze). Ewentualnie przenieśc do speciali. Głęboko wierzę, choc jestem pewien że sie tak nie stanie, że cos z nimi w 8 ed. zrobią.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

własnie przeczytałem newsy na warseerze - nowy rulbook do warhammera ma miec 528 stron... nie wiem, co o tym myśleć, i ile będzie kosztował ???

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

gervaz pisze:własnie przeczytałem newsy na warseerze - nowy rulbook do warhammera ma miec 528 stron... nie wiem, co o tym myśleć, i ile będzie kosztował ???
Piszą , ze 50EURO.
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Czyli przeliczając na nasze pewnie z co najmniej 220 :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Eltharion pisze:Ja cos tak sobie mysle ze np. takie imperium i tak te pk. core wyda na knightów :?
I tyle bedzie po wielkich klocach imperialnej piechoty
To niech wystawią... :wink:
Zamiast wielkich kloców imperialnej piechoty będą wtedy wielkie kloce imperialnej kawalerii (bo małych oddziałów kawalerii do walki w swietle nowinek o bonusach jakie mają być dla mas piechoty bym nie polecał).

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Idea "stołów zapełnionych corami"... jakie to romantyczne.

Już czuję ten entuzjazm: 2250 punktów VC

Vampire lord, 4 poziom, hełm, przyzywanie ghuli, +2PD
Vampire, 2 poziom, przyzywanie ghuli, scroll, periapt
10 x 15 ghuli
Jedna gwardia z warszmatą, fell baty i wilki do pełna.

Cudowne. Chyba najnudniejsza armia w battlu wychodzi.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Poprostu zawsze chcialem zagrac z prawdziwym imperium na piechocie
A wogle z tego co czytam ten wasz spam to kwestie bohaterów marne widze ...
Mamy 25% na bohaterów . Na 1000 pk. (łatwej sie liczy) mamy zaledwie 250 pk. na bohaterów .Dla mnie taki ruch to totalne wyeliminowanie bohaterow ktorzy nie sa czarodziejami . Bo przykladowo gosciu z pedantem kosztuje 160 pk. czyli nie starcza nam nawet na jednego maga co = przeciwnk z magiem czaruje sobie jak chce . Chcac powstrzyac magie przeciwnika musimy wzias swojego maga ale wtedy nie mamy pk. na swojego ulubionego koksa :? (tak to przynajmnej zrozumiałem)
A w sprawie krasnoludow to jestem za daniem im runicznej magii (opartej załóżmy na buffach) i pozawieniem ich tej ochrony magicznej nie do przebicia
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

220 zł - kupa kasy... Przed zakupem będę się musiał dobrze zastanowić - być może większy sens będzie miał wydruk pdfa, jeśli takowy się pojawi. Ostatnio coś cienko z nimi (pdfami)...

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

sądze że 220 złotych to mocno nie doszacowana cena. moim zdaniem bedzie podchodzil raczej pod 300

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Ta, dwieście tysięcy od razu...
Aktualny book tez kosztuje 50euro/35funtów i można go kupic w sklepie za 150-160zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morghur
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Morghur »

antonio pisze:Ta, dwieście tysięcy od razu...
Aktualny book tez kosztuje 50euro/35funtów i można go kupic w sklepie za 150-160zł.
Taa... tyle że ten nie ma 500 stron
[CENTER]Obrazek[/CENTER]

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Barbarossa pisze:Idea "stołów zapełnionych corami"... jakie to romantyczne.

Już czuję ten entuzjazm: 2250 punktów VC

Vampire lord, 4 poziom, hełm, przyzywanie ghuli, +2PD
Vampire, 2 poziom, przyzywanie ghuli, scroll, periapt
10 x 15 ghuli
Jedna gwardia z warszmatą, fell baty i wilki do pełna.

Cudowne. Chyba najnudniejsza armia w battlu wychodzi.
Mały błąd :wink: Mi wyszło jakieś 7x15 ghuli i 3x15 szkieli ze szmatą, bo przecież trza będzie znaczniki zająć. :wink: Reszta się zgadza.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Ciekawe czy te scenariusze to będzie coś w tym stylu:

Forsowny marsz.

Rozstawienie:
Przed rozstawieniem każdy gracz bierze kostkę i ukrywa ją w dłoni (bądź pod kubkiem). Liczbę jaką wybrał reprezentuje jak jego wojska forsownie maszerowały ku polu bitwy. Im wyższa liczba tym cięższy marsz.
Kostki zostają teraz pokazane. Strona, która wybrała wyższą liczbę osiąga pole bitwy pierwsza. Jeśli był remis należy o wyniku zdecydować poprzez rzucenie kośćmi.
Następnie każdy gracz wykonuje rzut kostką za każdą jednostkę w armii. Jeśli wyrzuci mniej niż wartość jaką wybrał przy forsownym marszu, jednostka została z tyłu i musi wejść do gry jako posiłki w turze 2.
Gracz, który dotarł pierwszy na pole bitwy musi teraz rozstawić swoją armię gdziekolwiek na swojej połowie pola (pole bitwy zostaje podzielone poziomo na 2 równe części). Kiedy pierwszy gracz rozstawi swoją armię, musi położyć trzy Cele gdziekolwiek na polu bitwy ale więcej niż 18" od krawędzi stołu. Musi położyć przynajmniej jeden cel na stronie przeciwnika.
Następnie następuje faza rozstawienia armii, która przybyła jako druga na pole bitwy. Może ustawiać jednostki na swojej połowie ale więcej niż 18" od wrogich jednostek. Trzeba pamiętać o jednostkach, które się spóźniły na pole bitwy.

Warunki zwycięstwa:
Na końcu bitwy, strona która kontroluje więcej Celów, wygrywa. Cele są kontrolowane przez stronę, która jest bliżej niż 12" od Celu.

Specjalne zasady:
Posiłki: Każda jednostka, która spóźniła się na pole bitwy, wkracza do niej podczas 2 tury. Pojawia się na stole jak jednostka, która ścigała wroga poza krawędź stołu. Mogą wkroczyć ze swojej strony z każdego miejsca długiej krawędzi stołu.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Spoko.

Piszecie, że minimum 50% punktów corach, a standardowe bitwy będą na 3000pkt? :)
Załóżmy że nie czaje klimatu rydwanów w moich bestiach. Ile więc muszę wystawić gorów i ungorów? Załóżmy że wystawie ich po równo, a do tego 25 psów. Wychodzi 90 gorów i 90 ungorów w standardowej rozpisce, co daje 6 hordowych klocków jako minimum do wystawienia. Absurd. Nigdy w to nie zagram.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Nie lamentujat ino czekojto do lipco :mrgreen:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

HE na 3k wg slotów 25%, 50%, 25%, 25% :
(oczywiscie sporo patrząc na dzisiejszą edycję, chodzi o magię)

Arcymag
-silver
-scroll
-ring of fury

Mage II
-seerstaff
-scroll

BSB na koniu full
-BB

40x spearelves
-fcg, lion standar

2x25 spearelves, fcg
4x10 archers
15x archers
5x PG, BoS
7x RBT

bezsens :P
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, o 18:54 przez Kosa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

sądze że nie będszie stosunków 25,50,25,25 tylko coś w stylu 25,40,30,20 bo raczej nie będą dawali możliwości dawania tylko rarów co specjali ;P
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

ODPOWIEDZ