rozpiski elfów VIII ed.

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Re: rozpiski elfów VIII ed.

Post autor: Vallarr »

Doublepost, bo sie wyspalem i wracam z pytaniem - jak sie sprawdzaja mega klocki elity u HE? Oszywiscie - jak taka horda 30 WL przyjmie szarze/zaszarzuje, to rozkreca wszystko. Tyle tylko, ze wierzyc mi sie nie chce, ze bez popychaczek taki kloc z m5 dojdzie do czegos istotnego, przezyje ostrzal maszyn/magii i sie splaci.
Jak to z nimi jest?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

wystawiasz horde a srednio dochodzi polowa ale to i tka wystarczy zeby rozkrecic co zostalo przeciwnikowi...
Jak obaj gracze maja po kilka hordowych klocow to naprawde nie da sie nimi uciec jesli dobrze sie rozstawisz.
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Post autor: syrius »

Masz rację można wymijać taki klocek, ale ... często taki klocek trzymać będzie wszystko co najważniejsze a gracz postara się by mieć minimalne straty w dużym elitarnym klocu. Tym samym wystawione hordą WL nie będą dostawać strasznych batów od katapult, oraz ostrzał z łuków nie jest dla nich taki straszny (tutaj chodzi mi już o Sv). Dodatkowo można wspomóc się czarami.

Horda ma tę zaletę, jak i czasem wadę, że jest szeroka. A przy obecnym 5" ruchu + 2k6 daje sporą manewrowość. Jeśli natomiast chcesz trochę więcej to można wycisnąć +1 Mv ze sztandaru.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wiesz co, akurat M 5 u piechoty to całkiem sporo :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

W sumie macie sporo racji, ciagle mysle jak w 6ed, a 5+2k6" szarzy to zwykle wiecej niz 10". Bierzecie life i duzego maga z BoH/malego z loremaster cloak lub bsb z BoWD? Czy po prostu na paue?

Mam ochote porozgladac sie za tanimi WL i tak pograc, ale do tego musialbym wystawic sporo malych smieci jak luki, orly czy 6tki SM, bo jak patrze na rozpy "3 kloce + smok" lub "4 kloce i 4 orly" to sie troche dziwnie czuje ;)

Andrzej
Pan Spamu

Vallarr pisze: jak sie sprawdzaja mega klocki elity u HE?
Rozkurwiają!!! :twisted:
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Vallarr pisze:W sumie macie sporo racji, ciagle mysle jak w 6ed, a 5+2k6" szarzy to zwykle wiecej niz 10". Bierzecie life i duzego maga z BoH/malego z loremaster cloak lub bsb z BoWD? Czy po prostu na paue?

Mam ochote porozgladac sie za tanimi WL i tak pograc, ale do tego musialbym wystawic sporo malych smieci jak luki, orly czy 6tki SM, bo jak patrze na rozpy "3 kloce + smok" lub "4 kloce i 4 orly" to sie troche dziwnie czuje ;)
20+ Łucznicy to nie śmieci. To elitarna piechota do niszczenia wszystkiego co się rusza :D. Ja tam ostatnio gram 1x prince na piechotę, 1x lord mag 3 lvl, 2x magowie, 1x bsb, Łucznicy/LSG, White Lioni, Orły. I sprawdza się dobrze ;)

O dziwo wszyscy narzekają na LSG a mi oni wypadają dobrze w bitwie. Płaci się za takiego 2 pkt więcej niż za łucznika a tak naprawdę dostaje się fajną piechotę która poza siłą uderzenia (tak myślę o sile połączonej z brzytwą) może trochę sensownie postrzelać. Do tego sv 5+ pozwala przeżyć jednemu bądź dwóm modelom od lekkiego ostrzału wrogiego regimentu co wychodzi opłacalnie przeliczając względem kosztów. Choć i tak każdy woli łuczników :wink:

Andrzej
Pan Spamu

Z brzytwą i na euro można o nich pomyśleć. Ale na open lub bez shadowa są lepsze opcje.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Wlasnie na Euro jakbym nie kombinowal, tak LSG nie wcisne, bo maja sens w duzym klocku, a na ojro tnie ich zasada o max liczbie lukow, ktore tez sa niezbedne.

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

na euro 35 lsg i 10 łuków jest dla mnie najlepsze;) pcham lsg w kombat wszędzie tam gdzie mi szkoda wl a jest takich opcji dużo. bardzo rzadko giną w porównaniu z lukami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

JA na 2400(Euro) mam 2 rozpy
Tą co gram:
Arcymag 4lvl HM(Kradziejka,+2wsv na magię na siebie i oddział,6+ wsv na WM)
Mage 1lvl Metal(Niszczarka)
BSB (GW,AS 2+ z przerzutem)
2x15łuczników z muzyk ,kapitan i LA
15łuczników z płonącymi muzyk kapitan LA
27WL z BoS i magicznymi atakami FCG
29WL z +1 do zaczynania i FCG
3xKury
I niedawno zebrałem kilka pomysłów które widziałem na turniejach i skleiłem w jedną całość :
Arcymag 4lvl Death(Eteryczny i kradziejka)
Mage 2lvl Light/HM (Niszczarka, 6+wsv na WM)
BSB (GW, AS +2 z przerzutem)
2x16łuczników(muzyk,sztandar,LA)
12łuczników(płonące,muzyk,sztandar)
30WL z magicznymi i FCG
20PG z BoS i +1 do zaczynania
4xKura

Obydwie wersje mi się podobają ale tą pierwszą gram i gra się przyjemnie.A tą drugą muszę spróbować
Wiem że nie jest to jakieś mega mocne ale gra się mi tym bardzo przyjemnie 8)

Andrzej
Pan Spamu

Pierwsza lepsza, tylko gdzie Ty będziesz trzymał arcy?

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Andrzej pisze:Pierwsza lepsza, tylko gdzie Ty będziesz trzymał arcy?
W WL a jak będzie trzeba to ucieka do małego oddziału łuczników

Andrzej
Pan Spamu

No tak, tylko wtedy musisz uwżać n nich i trzymać z tyłu. Dlatego ja tam wolę mieć jakiś duży oddział łuków, mam wtedy wolnych WL.

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

WL walczą a zazwyczaj im juz nikt nie oddaje a jak już ktoś przeżył pierdyliard ataków z 6S to jest to model stojący w środku a arcy jest na krawędzi

Awatar użytkownika
Rabin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rabin »

oczywiscie mówisz o goblinskiej kawalerii na wilkach w klasycznym rozmiarze regonu?

Andrzej
Pan Spamu

Zazdroszczę Ci optymizmu.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Szymon pisze:WL walczą a zazwyczaj im juz nikt nie oddaje
w sensie co, zapomina że miał oddać?
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Pamięta tylko boi się, że znowu dostanie...

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Wiadomo że jak mam walczyć z odziałem liczącym 40 modeli lub oddziałem 5ws(przykładowo hamki) to nie będę pchał arcy do walki w tedy będzie stał w łucznikach a oni za WL.
Nie ma dużo oddziałów które są wstanie przeżyć 30ataków z 6S.Chodzi o to że nie zawsze trzeba uciekać Arcy do innego oddziału.
Nie kiedy trzeba a niekiedy nie .

Zablokowany