Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
możemy rzucać buffy z naszej magii na Rhinoxy?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
- Król Goblinów
- Wodzirej
to co napisałem w innym topicu:
@Afro - nigdy nie wymagało to uściślenia , niestety- w akapicie do magii masz wyszczególnione na jakie typy "Ogre units" to można rzucać. jako ze Rhinoxy wyszły późnej , uznano ze nie łapią się na te buffy. Errata do do Ogrów tego nie naprawiła. tak, wiec- nie.
@X.Maciek a ja uważam ze ogry powinny mieć 5T
@Afro - nigdy nie wymagało to uściślenia , niestety- w akapicie do magii masz wyszczególnione na jakie typy "Ogre units" to można rzucać. jako ze Rhinoxy wyszły późnej , uznano ze nie łapią się na te buffy. Errata do do Ogrów tego nie naprawiła. tak, wiec- nie.
@X.Maciek a ja uważam ze ogry powinny mieć 5T
- Król Goblinów
- Wodzirej
Tak, wiem ocb, ale zadałeś pytanie, to odpowiedziałem. dawno temu była dyskusja na te temat, i mniej więcej na tym stanęło. Nie ma za bardzo argumentu za tym żeby to zmieniać. C'est la vie.
i uprzedzając pytanie - a dla czego nie- bo boostujesz ogra. Rhinoxa tez? jeżeli tak, to Scape również powinno się bostowac- i hola hola, jak scrape , to i gnoblary Takie coś musiało by być w erracie.
i uprzedzając pytanie - a dla czego nie- bo boostujesz ogra. Rhinoxa tez? jeżeli tak, to Scape również powinno się bostowac- i hola hola, jak scrape , to i gnoblary Takie coś musiało by być w erracie.
N pewno można rzucić Bykożercę (S+1) z działaniem na Ogra-jeźdźcę, bo jest to Ogr z wyodrębnioną charakterystyką siły.
Co do efektu na rhinoxa oraz działania pozostałych czarów to IMO zależy od decyzji sędziego/organizatora turnieju.
Swoją drogą LS mogło by to wreszcie uściślić, tak kwestia przewija się odkąd wyszły rhinoxy.
Co do efektu na rhinoxa oraz działania pozostałych czarów to IMO zależy od decyzji sędziego/organizatora turnieju.
Swoją drogą LS mogło by to wreszcie uściślić, tak kwestia przewija się odkąd wyszły rhinoxy.
- Król Goblinów
- Wodzirej
jak dżizas, kamil.. nie , nie możesz, i profil nie ma tu nic do rzeczy. I co LS ma uściślać? wygodniejszą dla nas wersje ? Chłopaki są od rozwiązywania problemów z rulsami, a nie tworzeniem własnych. Rany.. przecież takich problemów w innych armiach jest z pełno, i co z tego? gra się tak jak jest, a nie tak jak chciałoby się żeby było.
pzdr,KG
pzdr,KG
Dlaczego nie? Jeżeli jak sam napisałeś w 7 ed. można było rzucać. anie zmienił się ani zapis rhinoxów ani zasady magii w tym zakresie to co się zmieniło? Bo chyba trudno oczekiwać żeby oddział dopuszczony na zasadach "koleżeńskich" był uwzględniony w oficjalnej erracie.Król Goblinów pisze:jak dżizas, kamil.. nie , nie możesz, i profil nie ma tu nic do rzeczy.
A czy ja mówię jak maja uściślić? Jeżeli jakiś problem przewija się na przestrzeni kilu lat to chyba warto by bo uściślić.Król Goblinów pisze: I co LS ma uściślać? wygodniejszą dla nas wersje ?
A to nie jest problem z zasadami?Król Goblinów pisze:Chłopaki są od rozwiązywania problemów z rulsami, a nie tworzeniem własnych
Nawet nie wiesz jak się mylisz. Rhinoxy to jedyna jednostka z poza booków dopuszczona przez LS. Sądzę, że z koro LS ja dopuściło to powinni doprecyzować takie rzeczy.Król Goblinów pisze:Rany.. przecież takich problemów w innych armiach jest z pełno, i co z tego? gra się tak jak jest, a nie tak jak chciałoby się żeby było.
W Armybooku są wypisane wszystkie jednostki które są ogrami i żadna inna. Rinoxów tam nie ma to oczywiste. Jednakże jakby nie patrzeć Rinox Riders to ogry posadzone na nosorożcach. Ponieważ nie ma zasad do nich to LS dopuszczając tą jednostkę do gry sama powinna uściślić 2 kwestie. Czy działa na nich magia i czy mają Thunderstompa.
Teraz mam takie pytanie. Czy demon posadzony na jugerze przestaje być demonem albo elf posadzony na smoku przestaje być elfem? Dlatego czary boostujące powinny działać tylko na jeźdźców. Więc powinno działać wszystko oprócz +1S dla zwierzaka. Takie jest moje zdanie i uważam że LS powinna to chociaż przemyśleć. Ponadto chciałbym zauważyć że wszystkie Large Targety w battlu dzielą się na monstery i unique. Z racji tego duże rinoksy też warto by było jakoś sklasyfikować po przemyśleniu oczywiście. Bo taki mały vargulfik wali thunderstompa a dużo większy od niego nosorożec nie. Gdzie tu jakakolwiek logika? A ponieważ nie ma sprecyzowanych zasad do rinoksów bo jest to jednostka nieoficjalna to nie ma tu miejsca na RAWowanie tylko trzeba po prostu pomyśleć logicznie. Mam nadzieję że LS to rozważy.
Teraz mam takie pytanie. Czy demon posadzony na jugerze przestaje być demonem albo elf posadzony na smoku przestaje być elfem? Dlatego czary boostujące powinny działać tylko na jeźdźców. Więc powinno działać wszystko oprócz +1S dla zwierzaka. Takie jest moje zdanie i uważam że LS powinna to chociaż przemyśleć. Ponadto chciałbym zauważyć że wszystkie Large Targety w battlu dzielą się na monstery i unique. Z racji tego duże rinoksy też warto by było jakoś sklasyfikować po przemyśleniu oczywiście. Bo taki mały vargulfik wali thunderstompa a dużo większy od niego nosorożec nie. Gdzie tu jakakolwiek logika? A ponieważ nie ma sprecyzowanych zasad do rinoksów bo jest to jednostka nieoficjalna to nie ma tu miejsca na RAWowanie tylko trzeba po prostu pomyśleć logicznie. Mam nadzieję że LS to rozważy.
- Król Goblinów
- Wodzirej
oh.. widzę ze pedagogicznie muszę:
Ogólnie mnie nie zrozumiałeś- nigdzie nie napisałem ze można było w 7ed buffowac rhinoxów, bo nie można było. nigdy. A Zapis zmienił się o tyle ze masz łączony profil z łatką MC. i dla tego pisałem ze nie możesz rzuci czaru który by tylko jezdca buffował.
Jak sam zauważyłeś , Rhinoxy są dopuszczone na zasadach "koleżeńskich" i mają imho więcej problemów niż magia. Czemu nie mają thunderstompy? gdzie lokujemy punkty w rozpie? i fakt , mogliby to doprecyzować, ale na jakiej podstawie?
i meritum tej jałowej dyskusji- podaj mi sensowny argument. tyle. bo póki co to jest taki słaby whine. Osobiście bardzo bym chciał mieć rhinoxy z regeną i stubbornem. Bądż twardy, przepchnij wniosek na LS. tylko poprzyj to jakoś. Jezeli si zgodzą, holy shit, masz u mnie browar.
Ogólnie mnie nie zrozumiałeś- nigdzie nie napisałem ze można było w 7ed buffowac rhinoxów, bo nie można było. nigdy. A Zapis zmienił się o tyle ze masz łączony profil z łatką MC. i dla tego pisałem ze nie możesz rzuci czaru który by tylko jezdca buffował.
To nie problem sie przewija , tylko brak akceptacji graczy co do decyzji.Kamil.Sz pisze:A czy ja mówię jak maja uściślić? Jeżeli jakiś problem przewija się na przestrzeni kilu lat to chyba warto by bo uściślić.
Nie. i znowu- zasady mówią dokładnie a co mozna rzuca czary u ogrów tylko sie to graczom nie podoba.A to nie jest problem z zasadami?
z czym sie myle? chodziło mi o przykłady z innych armii, np. plague banner nie działający na obsługe furmanki. bez sensu, ale tak jest.Nawet nie wiesz jak się mylisz
Jak sam zauważyłeś , Rhinoxy są dopuszczone na zasadach "koleżeńskich" i mają imho więcej problemów niż magia. Czemu nie mają thunderstompy? gdzie lokujemy punkty w rozpie? i fakt , mogliby to doprecyzować, ale na jakiej podstawie?
i meritum tej jałowej dyskusji- podaj mi sensowny argument. tyle. bo póki co to jest taki słaby whine. Osobiście bardzo bym chciał mieć rhinoxy z regeną i stubbornem. Bądż twardy, przepchnij wniosek na LS. tylko poprzyj to jakoś. Jezeli si zgodzą, holy shit, masz u mnie browar.
- Król Goblinów
- Wodzirej
sry za 2posta
@Maciek - nie wierze ze właśnie powołałes sie w argumecie zasad na logike sorry ale jak znam Liddera to nie przejdzie.
Posługując sie przykładem Furmanki ( wygodne) - czy ogr na rhinoxie przestaje byc ogrem- w świetle zasad, tak. Staje sie modelem " Rhinox Rider". Jest to przyjety sposób ropatrywania takich przypadków. Gobliny na chariocie są modelem "Wolf Chariot".
@Maciek - nie wierze ze właśnie powołałes sie w argumecie zasad na logike sorry ale jak znam Liddera to nie przejdzie.
Posługując sie przykładem Furmanki ( wygodne) - czy ogr na rhinoxie przestaje byc ogrem- w świetle zasad, tak. Staje sie modelem " Rhinox Rider". Jest to przyjety sposób ropatrywania takich przypadków. Gobliny na chariocie są modelem "Wolf Chariot".
wprowadzasz trochę w błąd- nie ma już Large targetów, i nie tak się dzieli te modele- masz Monstery, MC, MI , uniqe itp. podejrzewam ze właśnie dlatego Rhinoxom przyznano tlko stompa, Gdyz są klasyfikowani jako Monstrous Cawalry- vide BloodCruscherzy.X.Maciek pisze:Ponadto chciałbym zauważyć że wszystkie Large Targety w battlu dzielą się na monstery i unique
naprawde, uśmiech na mej twarzyX.Maciek pisze:jednostka nieoficjalna to nie ma tu miejsca na RAWowanie tylko trzeba po prostu pomyśleć logicznie. Mam nadzieję że LS to rozważy.
Dajesz trochę kiepskie przykłady. Załoga furmanki przestaje być plague monkami, ale nadal jest szczurami. Tak samo jak bulls na rinoxie przestaje być bullsem ale ogrem jest nadal. Według tego co mówisz to herald na czymkolwiek przestaje być demonem więc powinien tracić wszystkie wynikające z tego zasady.
Są modele z zasadami large target. Jest ich nawet sporo i są dość duże więc nie wiem jak mogłeś ich nie zauważyć. A mówiąc że dzielą się na monstery i unique miałem na myśli że żaden model z innym troop typem nie jest large targetem. => wszystkie large targety są albo unique albo monster.
Są modele z zasadami large target. Jest ich nawet sporo i są dość duże więc nie wiem jak mogłeś ich nie zauważyć. A mówiąc że dzielą się na monstery i unique miałem na myśli że żaden model z innym troop typem nie jest large targetem. => wszystkie large targety są albo unique albo monster.
Ale jakiej decyzji? Czyjej? Chyba wszystko się rozchodzi o to że nie ma żadnej decyzji.Król Goblinów pisze:To nie problem sie przewija , tylko brak akceptacji graczy co do decyzji.
Ale skoro prowadzimy niniejsza dyskusje i są różne interpretacje to są jakiś niejasności.Król Goblinów pisze:Nie. i znowu- zasady mówią dokładnie a co mozna rzuca czary u ogrów tylko sie to graczom nie podoba.
A gdzie się to zmieniło?Król Goblinów pisze:. A Zapis zmienił się o tyle ze masz łączony profil z łatką MC.
W tym, że rhinoxy nie są wyjątkiem. Nie ma innej dopuszczonej prze Ls jednostki z WD. A co ma plague banner z dopuszczeniem rhinoxów nie mam pojęcia.Król Goblinów pisze:z czym sie myle? chodziło mi o przykłady z innych armii, np. plague banner nie działający na obsługe furmanki. bez sensu, ale tak jest
I nie sadzisz że Ls dopuszczając Rhinoksy powinna takie rzeczy uściślić? [/quote]Król Goblinów pisze:Jak sam zauważyłeś , Rhinoxy są dopuszczone na zasadach "koleżeńskich" i mają imho więcej problemów niż magia. Czemu nie mają thunderstompy? gdzie lokujemy punkty w rozpie? i fakt , mogliby to doprecyzować, ale na jakiej podstawie?
Słaby przykład w booku z 7 ed. (nie wiem jak jest teraz) były goblinami,dlatego chociażby podlegały zasadom Fear Elves i Size MettersKról Goblinów pisze:Gobliny na chariocie są modelem "Wolf Chariot".
Ciekawe, bo u mnie w podręczniku są.Król Goblinów pisze:wprowadzasz trochę w błąd- nie ma już Large targetów
- Król Goblinów
- Wodzirej
Wiecie co, rozmawia się z wami trochę bez sensu. Wchodzimy w jakąś absurdalną polemikę o niczym.
Było pytanie.
Odpowiedz na nie : nie.
Wy na to: nie zgadzamy się tym.
Dlaczego: bo nie.
Czy możecie podać mi w końcu sensowy argument za tym żeby rzucac czary na rhinoxy?
@X.Maciek - Załoga furmanki to załoga furmanki ,ma swoje konkretne zasady i statystyki podane w profilu MODELU plague furnance.
herald na czymkolwiek jest heraldem na mouncie , i podlega specjalnym zasadom. natomiast Bloodletter na Bloodcrusherze jest MODELEM o nazwie 'Bloodcrusher of khorne" i ma swoje statystyki i zasady opisane we własnym profilu.
Co do Large targetów, to faktycznie są ,mój błąd, ale może ich nie zauważyłem bo zasada obejmuje w sumie tylko bonusy wynikające z widoczności i inspiring presence, a nie troop typów. Nie mniej jednak argument za Thunderstompą jest taki ze mają LT ? Przecież ciągle z troop typu wynika zwykły stomp.
@Kamil
co prawda pomocny moze by JJ, jezeli na etc któryś skład bierze Ogry.
Było pytanie.
Odpowiedz na nie : nie.
Wy na to: nie zgadzamy się tym.
Dlaczego: bo nie.
Czy możecie podać mi w końcu sensowy argument za tym żeby rzucac czary na rhinoxy?
@X.Maciek - Załoga furmanki to załoga furmanki ,ma swoje konkretne zasady i statystyki podane w profilu MODELU plague furnance.
herald na czymkolwiek jest heraldem na mouncie , i podlega specjalnym zasadom. natomiast Bloodletter na Bloodcrusherze jest MODELEM o nazwie 'Bloodcrusher of khorne" i ma swoje statystyki i zasady opisane we własnym profilu.
Co do Large targetów, to faktycznie są ,mój błąd, ale może ich nie zauważyłem bo zasada obejmuje w sumie tylko bonusy wynikające z widoczności i inspiring presence, a nie troop typów. Nie mniej jednak argument za Thunderstompą jest taki ze mają LT ? Przecież ciągle z troop typu wynika zwykły stomp.
@Kamil
masz qrde w booku czarno na białym na co możesz rzucać czary! potrzebujesz do tego uściśleń i debaty!?Kamil.Sz pisze:Ale jakiej decyzji? Czyjej? Chyba wszystko się rozchodzi o to że nie ma żadnej decyzji.
z wyjściem 8ed.Kamil.Sz pisze:A gdzie się to zmieniło?
oczywiście ze powinna, nawet to napisałem- tylko powiedz mi na jakiej zasadzie mają uściślić jednostkę w sumie Uniqe? na "wydaje mi sie?"Kamil.Sz pisze:I nie sadzisz że Ls dopuszczając Rhinoksy powinna takie rzeczy uściślić?
co prawda pomocny moze by JJ, jezeli na etc któryś skład bierze Ogry.
Aha. Fajnie ze wynikało to z tego ze Rydwan miał je wpisane w profil, ale co tam.Kamil.Sz pisze:Słaby przykład w booku z 7 ed. (nie wiem jak jest teraz) były goblinami,dlatego chociażby podlegały zasadom Fear Elves i Size Metters
naprawdę, serce mi krwawi.Kamil.Sz pisze:Ciekawe, bo u mnie w podręczniku są.
IMo KG ma rację i chcecie przegłosować zasadę pod siebie.
Jest wszysczególnione na co można rzucać - kropka pierwsza,
Dopuścili nam Rhinoksy dodając stompa. Tak nie zgadzam się z tym... ale lepiej mieć rhinoksa chyba, że ktoś chce wam zarzucić że gracie o modelelem hmm nie pamiętam z 6 edycji, nawet nie opisanym w booku (eh niestety też z szóstej...)? Chyba lepiej też się nie wychylać???
Jest wszysczególnione na co można rzucać - kropka pierwsza,
Dopuścili nam Rhinoksy dodając stompa. Tak nie zgadzam się z tym... ale lepiej mieć rhinoksa chyba, że ktoś chce wam zarzucić że gracie o modelelem hmm nie pamiętam z 6 edycji, nawet nie opisanym w booku (eh niestety też z szóstej...)? Chyba lepiej też się nie wychylać???
Oczywiście że chcę przegłosować to dla siebie zwłaszcza że gram chaosem i lizakami a nie ogrami. Po prostu uważam że zasady tej jednostki są bardzo nieścisłe, nielogiczne i niespójne z zasadami warhammera. Poza tym podałem już kilka sensownych argumentów z uzasadnieniem, a Ty jedyne na czym się skupiasz pisząc swoje posty to anatomia własnego ciała. Kwestia ewidentnie wymaga uściślenia LS. Jakakolwiek byłaby decyzja LS w tych sprawach to powinni to napisać jasno i wyraźnie w uściśleniach tam gdzie dopuścili rinoksy.
- Król Goblinów
- Wodzirej
@X.maciek , jeżeli to była odpowiedz na mój post, to szczerze, Ogarnij się trochę, zwłaszcza w poziomie prowadzenia dyskusji. Nielogiczna i niespójna to jest twoja interpretacja zasad. Nie podałeś ani jednego sensownego argumentu poza "wydaje mi się" ,"moim zdaniem" i "logiczne jest ze..".
Jeżeli jedyne co zrozumiałeś z moich postów to "anatomia ciała" to powiem szczerze, nie mam o czym z tobą pisać, i szkoda mi zmarnowanego czasu.
Próbowałem nie poruszać oczywistej kwestii , którą zauważył Bogis. Aktualnie łatwiej po prostu ten unit Zbanować, niż dorabia mu na siłę lepsze zasady.
Ale pewnie wiesz lepiej.
Jeżeli jedyne co zrozumiałeś z moich postów to "anatomia ciała" to powiem szczerze, nie mam o czym z tobą pisać, i szkoda mi zmarnowanego czasu.
Próbowałem nie poruszać oczywistej kwestii , którą zauważył Bogis. Aktualnie łatwiej po prostu ten unit Zbanować, niż dorabia mu na siłę lepsze zasady.
Ale pewnie wiesz lepiej.
Czy Ty w ogóle czytasz co ja piszę? Nie jestem graczem ogrów nie mam zamiaru na siłę polepszać tej armii. Ale na siłę chcę żeby zasady były jednolite. Bo bez tego nie da się grać w battla. A o banowaniu nie ma mowy. Nikt w Polsce się nie ośmieli tego zrobić bo rinoxy są dopuszczone na euro.