ETC 2014

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
wokrze
Kradziej

Re: ETC 2014

Post autor: wokrze »

Crusader pisze:Ta zmiana z viletide w beastach...
...wrzucą magic bannery na gory...
Ja pierdziu - jak to wejdzie to wracam do BoCh :)

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Do tego lepszy ambush jest jeszcze :) 4 unity ungorków zambushowane :) Tylko te paniki... :D
Całkiem fajna rozpa się robi.
pozdro

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Andrzej pisze:Nawet najgorszy draft jest lepszy niż open
Ale czemu mamy grać na draft wymyslony przez jakiegoś Duńczyka czy Chińczyka jeśli nawet nie wiedzą o czym mówią i wymyślają bzdury?

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

bo Euro. Tak na serio, dla mnie też jest to głupota. Nic nie poradzisz.
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Remo pisze:
Ale czemu mamy grać na draft wymyslony przez jakiegoś Duńczyka czy Chińczyka jeśli nawet nie wiedzą o czym mówią i wymyślają bzdury?
Bo:

1) Tak się przyjęło
2) Pozwala to wybrać mocny skład na ETC
3) Pomimo, że przesadzony, miejscami głupi i nielogiczny, to jednak nadal tnie on sporo przegięć i gra turniejowa bez niego byłaby katorgą.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Gdyby Polacy byli takimi ekspertami od batla, jakimi malujecie, którzy wszystko wiedzą najlepiej, to byśmy wygrali ostatnie ETC.

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Spawn pisze:Gdyby Polacy byli takimi ekspertami od batla, jakimi malujecie, którzy wszystko wiedzą najlepiej, to byśmy wygrali ostatnie ETC.
Takie wypowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, jak bardzo wypowiadający nie rozumie tej gry. To mniej więcej ta sama kategoria absurdu co Monty Python, podpis Nevera i błyszczące w słońcu wampiry.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Remo pisze:
z tegoz prostego powodu, ze mimo wszystko wiedza o tej grze wiecej niz ty.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Marys pisze:
Spawn pisze:Gdyby Polacy byli takimi ekspertami od batla, jakimi malujecie, którzy wszystko wiedzą najlepiej, to byśmy wygrali ostatnie ETC.
Takie wypowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, jak bardzo wypowiadający nie rozumie tej gry. To mniej więcej ta sama kategoria absurdu co Monty Python, podpis Nevera i błyszczące w słońcu wampiry.
Za umiejscowienie Monty Pythona w tej trójce powinieneś dostać najmniej ostrzeżenie na forum [-X :wink:

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Crusader pisze:Do tego lepszy ambush jest jeszcze :) 4 unity ungorków zambushowane :) Tylko te paniki... :D
Całkiem fajna rozpa się robi.
pozdro
Kij z paniką :D -> 4 x 5k6 z re-rollem, Ld10 (w końcu beastlord-klepacz z dyscypliną w bunkrze gorów; a może dałoby się beast bannera na nie wrzucić... ale się rozmarzyłem :) ), bsb pancerne, 1-2x duże bestigory i spam odginaczko/ambushy (ba, nie wiem czy małe gory w ambushu by nie przeszły). Do tego 2.700. Chyba można by grać... ;)

Remo
Falubaz

Andrzej pisze: 1) Tak się przyjęło
Andrzej proszę Cię, to ma być argument?
Andrzej pisze: 2) Pozwala to wybrać mocny skład na ETC
Ja pytam o wszystkich grających w Polsce a nie wszystkich minus 8 osób...
Andrzej pisze: 3) Pomimo, że przesadzony, miejscami głupi i nielogiczny, to jednak nadal tnie on sporo przegięć i gra turniejowa bez niego byłaby katorgą.
Rozumiem, że PKS nie ciął przegięć i bez tabelki cięć z zagranicy Polacy przeżywają "katorgi" na turniejach bo sami nie umieją jej stworzyć?

@Shino - a Twój argument też tak trafny, że szkoda gadać. Bo oni lepsi są i się ich słuchaj... :roll:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Owszem, jest to argument. Ludzie lubią to, co jest znane i grane od lat. Przyzwyczajają się i chcą dalej grać na podobny format. Do tego dochodzi jeszcze kwestia marki ograniczeń ETC

Pretendentów do składu na ETC nie jest ośmiu, a 20-30. I ci ludzi jeżdżą na prawie każdego mastera na euro, wyrabiając frekwencję i lobbując za tym formatem.

PKS owszem, jest. Ale jak dla mnie jest po prostu kiepski, za słabo tnie najmocniejsze armie. Gdybym miał do wyboru 2 takie same turnieje, jeden na ETC a drugi na PKS, to nie zastanawiałbym się nawet chwilę. No chyba, że udałoby mi się pożyczyć WoCh, DoCh albo imperium :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Remo pisze:
@Shino - a Twój argument też tak trafny, że szkoda gadać. Bo oni lepsi są i się ich słuchaj... :roll:
o ile poziom sie u was w Opolu nie zmienil zbytnio przez ostatnie 2 lata, to pewnie masz racje. Ale jak widac wciaz marudzisz, ze wiesz lepiej.

Remo
Falubaz

Andrzej pisze:Owszem, jest to argument. Ludzie lubią to, co jest znane i grane od lat.
Nie przeczę, że bardzo lubiałem grać starymi dwarfami ale nie 8 lat tym samym. :wink: Także myślę, że ludzie mają czasem dość tego co jest znane i grane od lat... A są jeszcze Bretoni i gracze WE. Zapytaj ich jak bardzo lubią. :D

Wiem, że pisałeś apropo zasad ETC a ja o AB ale odniosłem się do Twojego stwierdzenia (znów ogólnikowego) że ludzie przez lata to samo uwielbiają.

A w ogóle to niech każdy pisze za siebie co lubi. :)

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

takich dyskusji było od groma, i żadna nic nie dawała. Jak ludzie lubią jak ktoś majstruje w zasadach armii jak w Beatmenach obniżając koszt wszystkich monsterów o 100 albo dając WE warda albo + 300/200 pkt za to, że ktoś jedzie słabszym, lepszym kodeksem w zależności od humoru bądź przygód jakiegoś tam pro weterana mającego ego jak ***** to ich sprawa. Ludzie lubią się w tym taplać. Czują się ważni, spełnieni, i jest im wystarczająco dobrze.
Bo na Euro jest łatwiej, prościej i wygodniej. Nie ma scenarów, różnorodność armii również została obcięta, a mirrory to nie rzadkość.

Nie rozumiem jeszcze po jakiego wała narzekacie, że ktoś zmienił cyferkę tu lub tam. Sami wybraliście takie zasady, więc na nie grajcie. Dużo zmienicie pisząc tu posta =D> i narzekając.

Niby jest PKS, tylko że mu się szybko zmarło. Jakoś się nie przyjął. Ludzie próbowali również organizować turnieje na full open to znowu frekwencja była słaba. Bo nie euro i koniec. W 6 edycji nie było żadnego Euro i jakoś każdy był szczęśliwy, każdy jechał z tym co miał, nikt się nie martwił tym, co kto zwymyślał. Pewnie jeszcze wpływ miało na to GW, które wtedy organizowało turnieje w Polsce (Grandy, wojenne młotki), ale to już zupełnie inna historia.

Lepiej samemu zorganizować turniej i zobaczyć jak ciężka jest to praca, niż wmawiać innym, jedyny swój słuszny pogląd. I nie mówię tym razem o Euro.
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

co do frekwencji to nie zauważyłem żeby Kozłów miał z nią problemy, a Gdańsk np miał ten problem...
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

sYsek pisze:co do frekwencji to nie zauważyłem żeby Kozłów miał z nią problemy, a Gdańsk np miał ten problem...
Tak, ale jako nieliczny mieliśmy (i wciąż będziemy mieli) obawy o to, że ludzie nie przyjadą ze względu na format. Oczywiście pocieszamy się tym, że przyjadą klimaciarze, ale oni pojawili by się też jakby w Kozłowie było ETC. Oczywiście, ludziom się przejada ETC, ale to naturalna kolej rzeczy bo graczom wszystko się przejada. Co o tym myślę więcej można znaleźć poniżej.

@Remo
Niestety Andrzej ma rację (tak, napisałem to ;) ). Chodzi mi dokładnie o:
Andrzej pisze:1) Tak się przyjęło
Jak długo żyje 8. edycja tak długo wałkujemy te ograniczenia. Z roku na roku szły one głębiej, bo nie nadążały za nową metą. Bardziej rozumne kraje (mówimy tu o podejściu wolnościowym, nie o ilości czy jakości graczy) mają powoli dość ograniczeń ETC i donkiszotowskiej walki z członkami AR. My mieliśmy to szczęście, że pojawił się u nas PKS. Można było zauważyć entuzjazm na forum, który jednak rozbił się o ścianę, gdy przyszło organizatorom wybierać pomiędzy ETC a PKS. I mówimy tu o małych turniejach bo to one generują potem mastery. Nie trudno zaważyć, że PKS jednak daje większe pole do popisu jeśli chodzi o złożenie rozpiski i tym samym premiuje bardziej doświadczonych graczy. Początkujący wolą kiedy "prosi" mają mniej zabawek, a ci, którzy ostatnio przegrali bo przeciwnik rzucił 2x1 na break (pozdro, Młody) mogą już tylko obwiniać pecha, a nie fakt, że mają słabszą rozpiskę. Suma summarum możliwe, że za kilka miesięcy zaczniemy od nowa wraz z pojawieniem się nowej edycji. Do tego czasu gramy w taką grę, do której przywykliśmy przez ostatnie lata.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No cóż, właśnie doczytałem ich przemyślenia o nowych dwarfach i przeżyłem moment ciężkiego zwątpienia. Kolejny.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Never pisze:Lepiej samemu zorganizować turniej i zobaczyć jak ciężka jest to praca, niż wmawiać innym, jedyny swój słuszny pogląd. I nie mówię tym razem o Euro.

Święte słowa ;]

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Gdyby DMP było na open to gralibyśmy na open przez cały rok gdyby było na PKS to byśmy grali na lokalach i masterach PKS i nie było by głupiego gadania ze ktoś tam trenuje
Odkąd gram w battle zawsze jest tak że sie gra format pod najważniejszy turniej w roku
Jak była 7 ed to nikt się nie przejmował euro wszyscy grali BP bo DMP było na BP
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

ODPOWIEDZ