Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Początkujący....

Post autor: Rasti »

Jest jeden bardzo stary "kodeks" do Kislevu wydany przez GW, tak? Raptem parę stron ale jest ;P

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Ja mam coś co ma 36 stron, wyglda jak z white dwarfa ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Kislev był oficjalny, ale już przestał być wspierany ;( (tak jak Dogs of War)

Awatar użytkownika
Noire
Mudżahedin

Post autor: Noire »

A szkoda bo imo jedne z bardziej fluffowych armii. No ale liczy się PG;-(
PK w sumie jest takie samo jak PVP tylko jesteś czerwony i wszyscy chcą Cię zabić

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

nieee, liczy się $$$ ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Noire
Mudżahedin

Post autor: Noire »

A to doskonale wiem:P, a która korporacja jest nastawiona na niszowe projekty przynoszące straty. :mrgreen:
PK w sumie jest takie samo jak PVP tylko jesteś czerwony i wszyscy chcą Cię zabić

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Wydaje mi się, że jakby z Kislevu zrobili normalną armię to byliby ok. Moim zdaniem to lepszy pomysł na armię niżeli chociażby ogry.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Cyel pisze:(pamiętam urocze krótkie opowiadanko o drużynie Dark Angels, która traci jednego marine w akcji wspierania odciętego oddziału gwardii, po czym okazuje się,że to oddział abhumans - Ogrynów. DA są bardzo niezadowoleni, że ich brat poświęcił się dla kogoś takiego...)
pamietasz gdzie to przeczytales?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Ricco_Riccardo
Plankton

Post autor: Ricco_Riccardo »

Witam Bohaterów ;)

Ostatnio mi przepadło stare hobby (karcianka - dłuższa historia) i zacząłem sie rozglądać za nowym. Okazałą się niestety, że w innych karciankach są Ci sami pajace co w mojej pod innym imieniem więc rozszerzyłem swoje spektrum.

Już w dzieciństwie bardzo mnie ekscytowały Warhammery/Lotr figurkowy wtedy jednak był za drogi dla mnie. Kiedy mój brat jakoś sobie kupił kilka orków Lotrowych i nie szło mu malowanie ja sie za nie zabrałem i miałem mega frajdę i wydaję mi się że na pierwsze figurki wyszło ok ;) Do wszystkiego dochodzi moja miłość do świata Warhammera bo przez lata graliśmy z kumplami w fabularnego.

W związku z tym wszystkim zdecydowałem, że nie ma co się zastanawiać, po prostu trza zacząć grać ;) Dlatego mam też kilka pytań do Was, już doświadczonych Bohaterów. Szukałem swoich odpowiedzi już w intenecie ale tak sobie mi szło z znajdowaniem odpowiedzi (pytania są bardzo ogólne). Ucieszyłbym się gdybyście mi mogli na nie odpowiedzieć!

1. Jakie figurki są legalne? Tylko te, które znajdę na stronie GW? Czy figurka "sprzed lat" moze byc uzywany bez ograniczen choć nie ma go w spisie armii w army booku?

2. Czy jak zbuduję sobie armię na podstawie listy zawartej w army booku 7 edycji i wyjdzię nowy army book 8smej z nową listą: czy jak nie bedzie na nowej liście jednej z moich jednostek to nie mogę jej używać? Chciałbym uniknąc akcji, że kupuję i z przypadku miesiąc później słyszę, że nie mogę używać "xyz"...

3. Żywotność farb: jak kupię sobie jakąś, użyjęna 8 figurek i nie będę jej potem używał to po jakim czasie przestaie sie nadawać do użytku? Czytałem o jakimś przechowywaniu farb w strzykawkach, dlatego pytam...

4. Rozcienczanie farb - powinno się rozcieńczać farby firmy cytadell? CZy w ogólę lepiej innej marki używać?

5. Słyszałem że pędzle GW sa takie sobie. Jest jakieś miejsce/firma, którą polecacie?

6. Moje pierwsze malowania bedą takie sobie pewnie ;P CZy istnieje możliwośc ZMYCIA farb? Nie uszkadzając figurki ofc.

7. Skąd załatwić jakąś trawę, żwirek, piasek, żeby podkładni ładnie wyglądały? Te z allegro ujdą?

8. Jaki klej używać do sklejania figurek? Modelarski firmy Revell (czy jak jej tam...) bedzie ok, nie?

9. Jak ze sklepami? Nic sie nie opłaca brac z GW? Słyszałem, że strasznie drogo tam... Są generalnie jakieś lepsze sklepy? Pomijając allegro bo tam mi się wydaje jest mało wyboru...

Pytania trochę dziwne i specyficzne. Należę niestety (lub stety) do ludzi co wybierają laptopa przez miesiąc bo nie chcą zle kupic :P Jak już zaczynam to chce zacząc odpowiednio i pominąc z Waszą pomocą typowe błędy nowicjuszy.

Dzięki Wam,
Riccardo

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

1. Jakie figurki są legalne? Tylko te, które znajdę na stronie GW? Czy figurka "sprzed lat" moze byc uzywany bez ograniczen choć nie ma go w spisie armii w army booku?

W grach "domowych" wszystko jest legalne. Na turniejach mozesz używać figurek starych/innych firm z zastrzeżeniem, ze muszą być w skali i przedstawiać to czym są.

2. Czy jak zbuduję sobie armię na podstawie listy zawartej w army booku 7 edycji i wyjdzię nowy army book 8smej z nową listą: czy jak nie bedzie na nowej liście jednej z moich jednostek to nie mogę jej używać? Chciałbym uniknąc akcji, że kupuję i z przypadku miesiąc później słyszę, że nie mogę używać "xyz"...

To nie karcianka :) Od długiego czasu podręczniki dodają nowe oddziały ale nie zabierają starych

3. Żywotność farb: jak kupię sobie jakąś, użyjęna 8 figurek i nie będę jej potem używał to po jakim czasie przestaie sie nadawać do użytku? Czytałem o jakimś przechowywaniu farb w strzykawkach, dlatego pytam...

Ja tam przechowuje farbki w oryginalnych pojemnikach po kilka miesięcy i wszystko ok, wystarczy od czasu do czasu nimi wstrząsnąć. Ale tu pewnie lepiej odpowiedzą fachowcy.

4. Rozcienczanie farb - powinno się rozcieńczać farby firmy cytadell? CZy w ogólę lepiej innej marki używać?

Zależy jakiej serii. Ale tu pewnie lepiej odpowiedzą fachowcy.

5. Słyszałem że pędzle GW sa takie sobie. Jest jakieś miejsce/firma, którą polecacie?

Na początek pędzelki GW są jak najbardziej ok.

6. Moje pierwsze malowania bedą takie sobie pewnie ;P CZy istnieje możliwośc ZMYCIA farb? Nie uszkadzając figurki ofc.

oczywiście. Służy do tego chociażby przy plastikowych modelach płyn hamulcowy DOT 4.

7. Skąd załatwić jakąś trawę, żwirek, piasek, żeby podkładni ładnie wyglądały? Te z allegro ujdą?

tak. Dodatkowo możesz te elementy zakupić w sklepach modelarskich nie zwiąanych z figurkami. Równiez wiele materiałów znajdziesz na okolicznych podwórkach (kora, piasek itp.)

8. Jaki klej używać do sklejania figurek? Modelarski firmy Revell (czy jak jej tam...) bedzie ok, nie?

Zależy jakich figurek (plastik, metal, żywica). Ogólnie ja figurki metalowe/żywiczne kleje super glue itp. Natomiast plastiki klejami do klejenia plastiku, które kupuje w sklepach modelarskich.

9. Jak ze sklepami? Nic sie nie opłaca brac z GW? Słyszałem, że strasznie drogo tam... Są generalnie jakieś lepsze sklepy? Pomijając allegro bo tam mi się wydaje jest mało wyboru...

To zależy. Możesz oczywiście szukać tańszych alternatyw np. zebrać armię z Mantic Games. Jednak moim zdaniem są to modele gorszę jakością i wyglądem.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Figurek GW zawsze możesz używać bez ograniczeń, jedyny problem z tym może być taki, że zawsze model musi być na podstawce z najnowszej edycji (kilka smoków i chyba snotling pump wagon miało z tym problemy). Ogólnie nie musisz nawet używać figurek jakichkolwiek firm - jak najbardziej możesz je zrobić samemu i także będą jak najbardziej legalne turniejowo.
Z tego co wiem GW nie robi już takich hec jak dezaktualizacja całych modeli. Jedyna rzecz jaka się może przytrafić to to, że figurka będzie dużo mniej przydatna w nowej edycji niż była w starej (np. imperialny moździerz z tego co wiem). Jak kupisz będziesz mógł (najprawdopodobniej!) używać, ale nie zawsze będziesz chciał :D

Niech się wypowiadają bardziej artystyczni użytkownicy ;)
Jak najbardziej OK, przydaje się jeszcze jakiś super glue od czasu do czasu (kropelka).
http://www.arena-sklep.pl to chyba najtańszy sklep w necie, bardzo polecam. 15 dni oczekiwania, ale figurki można kupić min. 10% taniej niż gdzie indziej. Z GW zamawiaj najlepiej to co jest tylko dostępne przez GW, inaczej dużo przepłacisz.

Ricco_Riccardo
Plankton

Bardzo Wam dziękuję! Informacja, że żadne jednostki nie zostają zbanowane jest baaardzo ważna. Że nie będę chciał używać (i GW sie o to postara :P) to oczywiste ;)

Skad zatem wziac PELNA liste jednostek ktore moge uzywac wraz z ich opisem? W army booku chyba nie ma wszystkich... Jest jakas encyklopedia internetowa?

Czy istnieja starsze odpowiednikinp. White Lionów? I mogłbym je uzywac kiedy bym je np preferował pod wzgl. wygladu?

Haj Elfy maja 7ma edycje AB - coś wiadomo o 8ce? Jak ma wyjść niebawem to poczekam z planowaniem :P

W GW mówili, że se jeszcze poczekam na 9tą Ed. kilka lat. Serio tak długo to trwa?

Absolutnie nie jestem powergameowcem, ale z czystej ciekawości: czy są armie "najlepsze"? (przy świadkach! Nigdy nie zagram Chaosem, Skavenami, Ogrami lub Beastmenami! Nawet jak beda najwiekszymi koksami! ;) ).

Aaaa i jeszcze. Skąd brać BITZ? Żeby kleić własne figury? Poruszałem sie na niemieckich i angielskich stronach ale tam marne rzeczy znajdowalem...

Generalnie mam jeszcze swoje trudności z znalezieniem armii.. Haj Elfy są ZA nieskazitelne. Dark Elfy z kolei za MHROCZNI xD Vampiry maja te straszne szkieleciki a w Tomb Kingach nie potrafie sie odnalezc.. No coz.

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Po kolej :) :

-aktualną listę masz w podręczniku wydanym dla danej armii. He mają stary podręcznik (z poprzedniej edycji jednak nadal ważny) ale śmiało możesz kupić bo nie zanosi się aby w tym roku wyszedł nowy.
-oczywiście, ze są armie lepsze, z ciekawości zajrzyj do tematu turniejów i popatrz na wyniki.
-bitsy możesz znaleść na allegro, ebayach lub sklepach internetowych. Możesz również samemu "lepić" figurki np z green staffu
-he nie są nieskazitelne (to one "stworzyły" najmłodszego boga chaosu ;) )
-przy wyborze armii nie patrz na jej siłę, cenę itp. wybieraj to co Ci się podoba najbardziej wizualnie i fabularnie imo.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

he nie są nieskazitelne (to one "stworzyły" najmłodszego boga chaosu ;) )
Mylisz z Eldarami.

A co do nieskazitelności High Elves, to wcale nie jest tak śnieżnobiało, na jakie wyglądają. Ta rasa jest dumna i pyszna. Może i są doskonałymi magami i wojownikami, ale gubi ich arogancja, ksenofobia i mania wielkości. W nieskończoność szczycą się swoimi osiągnięciami, a wszelkie porażki puszczają w niepamięć, jednocześnie wytykając innym ich własne. Jak tylko sięgnąć głębiej, okazuje się, że to bardzo ciekawa rasa i wcale nie taka doskonała, jak się wydaje. ;)

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Naviedzony pisze: Mylisz z Eldarami.
fakt #-o #-o #-o

Ricco_Riccardo
Plankton

Bardzo Wam dziękuję :) Teraz tylko wybrać armię, kupić figurki, klej, farbki, pędzle i... Czas grać! :) Zauważyłem, że kolorystyka oddziału naprawdę z "absolutnie nie chce tym grac" potrafie uczynic "dawaj mi to". Istnieje gdzies jakas najwieksza galeria figurek w internecie gdzie znajdę rózne wersje kolorystyczne tych samych armii? Czy po prostu przewalac sie po galeriach forumowych?

I jeszcze dobre pytanie: jakie jest takie główne/najwieksze forum anglojezyczne/niemieckojezyczne?

Kurcze, najchetniej już bym chciał mieć co malowac :(

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Kupuj Bretę. Nadal jedziemy na 6ed podręczniku i dajemy radę. Nic nie wskazuje na to, żebyśmy dostali nowy.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

ze stron wiele ciekawych zdjęć znajdziesz na http://www.coolminiornot.com/
fora to np. : http://www.druchii.net/portal.php

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

I jeszcze dobre pytanie: jakie jest takie główne/najwieksze forum anglojezyczne/niemieckojezyczne?
warseer?
http://www.warseer.com/forums/forum.php

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Jak HE to jeszcze http://www.ulthuan.net/forum/index.php :)

Jeśli potrzebujesz informacji o samej armii, zasadach i taktykach to zapraszam do działu HE na tym forum.
Jest tam odpowiedni temat, na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

pozdrawiam,
A.
Obrazek

ODPOWIEDZ