Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Dźwiedź »

Daj sztandar i muzyka wojownikom (np. kosztem jednego z nich)

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Przeglądałem forum ale znaleźć nie mogłem, a pamiętam, że kiedyś ktoś wrzucał, chodzi mi mianowicie o zasady White Dwarfa XXX tego na tarczy w PDF-e czy w czym tam... :) Poproszę o przesłanie na PW albo na maila jakby ktoś miał... Pozdrawiam :D
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Witam!
Na poczatek wypadolyby sie przedstawic, jako ze jestem tu nowy..
Dobrych pare lat temu grywalem w WFRP i juz wtedy kupilem sobie pare figurek bo bywaly przydatne do wizualizacji itp.
Od jakiegos czasu interesowalem sie WFB, az w koncu zdecydowalem sie na zakup Skull Passa i granie krasnoludami.

Po rozegraniu paru bitew przeciw zielonoskorym (pod wodza mojej siostry) przyszlo mi do glowy pare pytan, z ktorych najwazniejsze to to, jak traktowac championa (dowodce) w kwestii obliczania obrazen? Czy np. w przypadku poleglego calego pierwszego szeregu ginie on automatycznie? Czy okresla sie to losowo czy przyjmuje ze w pierwszej kolejnosci gina normalni zolnierze?
Inna kwestia to bohaterowie z DoW - moj kolega ma stare figurki Gotreka i Felixa, ktore wkrotce przygarne. Sciagnalem juz pdf z ich szczegolowymi zasadami ale wciaz nie rozumiem w jakiej formie moge ich wystawic..
Sa rare'em ale czy zajmuja miejsce bohatera? I czy moge ich wystawic normalnie czy potrzebna jest zgoda przeciwnika? I jak sprawa wygladalaby na ewentualnych rozgrywkach ligowych?
No i nastepna sprawa - oprocz tego co w bylo w zestawie mam jeszcze dodatkowych: 10 Thunderersow, 4 Warriorow, 5 Slayerow, i dzialo z obsluga.. W co najlepiej zainwestowac dalej? Mysle nad jakas ciezsza piechota i moze organkami.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Quaki pisze:Witam!
Na poczatek wypadolyby sie przedstawic, jako ze jestem tu nowy..
Witamy również.
Po rozegraniu paru bitew przeciw zielonoskorym (pod wodza mojej siostry) przyszlo mi do glowy pare pytan, z ktorych najwazniejsze to to, jak traktowac championa (dowodce) w kwestii obliczania obrazen? Czy np. w przypadku poleglego calego pierwszego szeregu ginie on automatycznie? Czy okresla sie to losowo czy przyjmuje ze w pierwszej kolejnosci gina normalni zolnierze?
Jeśli jest wiecej żołnierzy w oddziale niż zginęło od ataków wroga, a ten nie deklarował wczesniej, że bije po czempionie, to czempion jest cały i zdrowy i może oddawac.
Inna kwestia to bohaterowie z DoW - moj kolega ma stare figurki Gotreka i Felixa, ktore wkrotce przygarne. Sciagnalem juz pdf z ich szczegolowymi zasadami ale wciaz nie rozumiem w jakiej formie moge ich wystawic..
Sa rare'em ale czy zajmuja miejsce bohatera? I czy moge ich wystawic normalnie czy potrzebna jest zgoda przeciwnika? I jak sprawa wygladalaby na ewentualnych rozgrywkach ligowych?
wystawiasz ich jako rare, nie zajmuja slotu hero żadnego, ligowo, czy tez turniejowo nie można ich wystawiac raczej.
No i nastepna sprawa - oprocz tego co w bylo w zestawie mam jeszcze dodatkowych: 10 Thunderersow, 4 Warriorow, 5 Slayerow, i dzialo z obsluga.. W co najlepiej zainwestowac dalej? Mysle nad jakas ciezsza piechota i moze organkami.
Na 100% przydadza Ci się Longbeardzi (20), organy, możesz dokupic slayerów troche...

Pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

najlepsza piechota elitarna to hamerersi, 9 liderki stubborn i sztandar bitewny w pobliżu to niemal gwarancja, że ci panowie ustoją każdego smoka, lorda etc...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

To co pisze Supeł to fakt. Hammerersi to najlepsza krasnoludzka piechota, do niedawna najlepsza piechota w grze (cena/jakośc) ale niestety w 7 ed spadła z podium :(
Do tego co pisałem to dodałbym jeszcze katapulty i balisty. Bardzo przydatne machiny :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kalion
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kalion »

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Hammerersi z Gamezone. Firma ma bardzo ladne figurki, niestety jest srednio ekonomiczna i brakuje maszyn.

Awatar użytkownika
Pistolet
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pistolet »

czy Wasi longbeardzi to figurki z MO czy też używacie normalnych skonwertowanych warriorow? jesli skonwertowac to jak? dodać dłuższe brody?

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: pniewiak »

Szperałem sobie allegro i doszedłem do wniosku, że nie opłaca się kupować zestawu dwarf battalion skoro na allegro można dorwać te same figurki ze skull pass i złożyć to dużo taniej... Czy mam rację :)? Jeśli tak, to GW się nie popisał. Zwłaszcza, że od 1 czerwca ceny figsów pójdą w górę zgodnie z zapowiedzią na ich stronie...

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

ale skulpasowe figsy są dużo gorsze od batalionu. Jakość mierna :) no i wyglądają nie tak :)

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Nie ma chyba lepszego tematu na to pytanie. Chyba juz kiedys padlo, ale nie moge sie doszukac. jest moze jakas stronka na ktorej bylyby pokazane wszystkie modele ze starszych edycji?

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Itachi »

Dzień dobry,
moja armia wyglada tak:
-32warriors jedni z tarczami, drodzy z 2reczna muzyk sztandar weteran
-16thunders z muszkietami muzyk sztandar weteran
-10miners z swidrem parowyn muzyk sztandar weteran
-organki
-cannon(proxy z tarcz itp. :D )
-mistrz inzynier

to wyszstko ponad 1000 pkt
zamierzam kupi tera kowla run i hammersow(i tu mam problem bo czytalem rozne info o hammers i ironbreakers co wybrac ja jestem za hammersami :D

Z gory dziex

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nawet się nie zastanawiaj tylko bierz młotkowych.
Obrazek

Moozgh
Pseudoklimaciarz

Post autor: Moozgh »

już pytałem, ale teraz zapytam w nieco innym kontekście, a mianowicie co wyrzucić a co zostawić tzn. co traktować jako priorytety, a co sobie odpuścić i traktować opcjonalnie jako dodatek jak starczy punktów (nie piszę na ile punktów ma być rozpiska i przeciw komu mam się lać, ale proszę o wskazanie najlepszych jednostek z tego co mam). Proszę też o wskazanie czy dawać heavy armour albo czy odpuścić sobie CG. Najfajniej gdyby ktoś się poświęcił i przyznał jednostki do kategorii ważne * średnio ważne * mniej ważne
20 warriors great weapon + CG
20 warriors hand weapon + shields + CG
12 warriors hand weapon + shields + CG
2x 12 Crossbowmans + shields + CG
12 thunderers +CG
18 thunderers + CG
10 rangers + CG
10 miners + CG
24 hammerers + shields + CG
15 slayers + CG
stone thrower
2x cannon
gyrocopter
organ gun
flame cannon

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

priorytetem w rozpisce są longbeardzi ;p

i komu ty chcesz dawac h.armoury? Chyba masz booka z 6 ed bo w 7 już się nikomu armourów nie wykupuje :D
Obrazek

Moozgh
Pseudoklimaciarz

no zgadza się...mam podrcznik z 6 edycji... heh...zmieniło się więcej niż przypuszczałem.

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: pniewiak »

Czym odginać u krasnali szarże przeciwnika? :) I jak?

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

u Dwarfów nie ma czegostakie jak jednostka do odginania poza żyrosem. W większości przypadków lepiej po prostu wystrzelać i przyjać na static CR. a po co ci zyros jak mozesz miec organiki.....chyba ze grasz na euro
King of the Slayers, and the Slayer of Kings

Moozgh
Pseudoklimaciarz

to teraz ile kosztują warriorsi (punktowo) i czy mają już heavy czy to ich odróżnia od longbeardsów (koszt tych chyba się nie zmienil?) że tamci drudzy mają heavy armoura?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, o 22:17 przez Moozgh, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany