Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Hoax »

A minimum 5 modeli RnF?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

chyba z Look Out Sir ci się pomieszało :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Damn, zawsze myślałem, że oprócz legalnej pozycji do ustawienia poza B2B musi być jeszcz min 5 RnF żeby można było odmówić challenga...

misha
Wielki Nieczysty Spamer

przeciez ty szczurami grasz... ty zawsze mozesz podkulić ogon :) czy jakoś tak
pojedynek to niezależna rzecz od look outow i 3-5 rank and file, tu dostawiając B2B do wyzywającego możesz herosa przestawić innego #-o ot tak ktoś napisał zasady

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

jezeli w jednostce jest postac na innej podstawce niz pozostale modele a ta jednostka walczy z przeciwnikiem, to czy taka postać może odmowic pojedynku gdy:
a) Oddzial jest w walce ale postac nie styka sie z zadnym przeciwnikiem
b) Oddzial jest w walce i postać styka sie z przeciwnikiem ale druga legalna pozycja w oddziale ktora moze zajmowac postac o innym rozmiarze podstawki jest poza walka
c) nie może odmówić pojedynku w zadnym z powyzszych przypadkow
d) moze odmowic pojedynku w obu powyzszych przypadkach
Odpowiedzi:
a)może
b)może
c)zależy
d)zależy

Odpowiedzi c i d zależą od tego, czy masz miejsce, gdzie taki bohater mógłby zostać przesunięty w taki sposób, by znajdował się poza walką. Str. 102 RB. Według a już jest poza walką, więc warunek odmowy masz spełniony. W b jak sam piszesz masz legalną pozycję poza walką, która jest warunkiem odmowy pojedynku.
wydaje mi sie ze jasno to opisalem. Czyli obstawiasz opcje d) - jezeli sie nie styka odmawia i sie nie rusza jezeli sie styka to przelatuje na druga strone o ile nie bedzie sie tam stykal z zadnym z wrogow ?
Dokładnie.
A minimum 5 modeli RnF?
Eh, za późno. Koledzy już rozwinęli temat.
tu dostawiając B2B do wyzywającego możesz herosa przestawić innego
Nie musi. Chodzi o akceptację pojedynku? Jeśli niemożliwe jest legalne dostawienie modeli do BtB nie musimy ich dostawiać, ale musimy sobie to....wyobrazić i założyć, że oni są w BtB: Ostatni akapit ze str. 102:
If, for whatever reason, this is not possible, assume that the two models are in base contact (this might require a little gumption to work out, so it's best to move the model if you can).
Takie sytuacje mogą się zdarzać, jeśli mamy multikombat i modele o innych podstawkach niż regimenty do których dołączyli.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Nie musi. Chodzi o akceptację pojedynku? Jeśli niemożliwe jest legalne dostawienie modeli do BtB nie musimy ich dostawiać, ale musimy sobie to....wyobrazić i założyć, że oni są w BtB: Ostatni akapit ze str. 102:
serio? chcesz tłumaczyć jak wygląda dostawianie i co jest w RB napisane? :roll:
to była luźna ogólna uwaga do jakości zasad pojedynków, które pozwalają na takie dziwne rzeczy

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

serio? chcesz tłumaczyć jak wygląda dostawianie i co jest w RB napisane? :roll:
Może czasem trzeba. Zejdź ze mnie, bo intencje mam dzisiaj dobre :wink:

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

misha pisze:przeciez ty szczurami grasz... ty zawsze mozesz podkulić ogon :) czy jakoś tak
pojedynek to niezależna rzecz od look outow i 3-5 rank and file, tu dostawiając B2B do wyzywającego możesz herosa przestawić innego #-o ot tak ktoś napisał zasady
No tych RnF to rzadko mam mniej niż 5, więc nie przejmowałem się tym wszystkim za bardzo, ale warto wiedzieć :P

Awatar użytkownika
rimbo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: rimbo »

Mam dwa głupie pytania. Ale trochę nie grałem i zapomniałem, cóż poradzić. A więc:

1.Czy jak oddział w reakcji na szarżę lub po brejku ucieka to ucieka samo 2d6 czy dodaje jeszcze swój ruch? To samo czy goni się dodając ruch czy nie?

2. Jak mój oddział ma frenzy to musi overrunować i gonić czy też najpierw zdaje test ld i jak nie zdam to musi to zrobić?

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

1. Samo 2d6 bez ruchu.
2. Zawsze gonienie i overrun.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

Mam pytanie o sytuację odwrotną od piwotowania na górkę. Orła czy Warhawki ustawiam za górką/impasem w taki sposób że widzę jedynie sam bliższy tylni róg podstawki kanona. Czyli kanon mnie widzi. Ale w momenci strzału piwotuje się w moją stronę i przestaje mnie widzieć. Czy może w tym wypadku strzelić?
Obrazek

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

jednostka z zianiem walczy z oddziałem składającym się z command grupy i 2 bohaterów, stykając się tylko z oddziałem. na zianie rzucam 12. całość idzie w oddział czy rozdysponowuję pomiędzy modelami?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Przypisujesz każdemu modelowi po 1 hicie, gdy każdy ma po 1, znowu po równo, i na koniec przydzielasz pozostałe po 1 ranie na model.
Obrazek

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

z dopisku "distributed as shooting" przy zianiu do combatu wynika że przy małej przy małej wielkości oddziału jak w przykładzie właściciel zasianego oddziału rozdysponowuje według zasady że dzieli liczbę hitów równo pomiędzy modelami a nadliczbowe daje komu chce. Czyli przy fcg+2 herosów, czyli 5 modeli każdy dostaje dwa hity a pozostałe dwa dwóm modelom dowolnie

EDIT Kopyt mnie ubiegł
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

oczko pisze:Mam pytanie o sytuację odwrotną od piwotowania na górkę. Orła czy Warhawki ustawiam za górką/impasem w taki sposób że widzę jedynie sam bliższy tylni róg podstawki kanona. Czyli kanon mnie widzi. Ale w momenci strzału piwotuje się w moją stronę i przestaje mnie widzieć. Czy może w tym wypadku strzelić?
Imo nie może. Żeby strzelić musi wdzieć i być spivotowanym w kierunku celu. Jak nie spełniony jest któryś z warunków to siema.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

ale według uzasadnienia w zakazie pivotowania na górkę musisz widzieć cel żeby się spivotować w jego kienku. No widzisz. Pivotujesz się i nie widzisz
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

I nie widzisz, czyli ne strzelasz.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Hej!
Wiem, że zły to okres na stawianie nowych problemów zważając na zbliżającą się zmianę składu LS ale mam sprawę. Wczoraj na turnieju wyszedł kwiatek którego się już wcześniej spodziewałem (dłuższy czas nie grałem to nie miał się okazji zdarzyć wcześniej) i trochę namieszał.
AB OG strona 32 Animosity, The Animosity Table, "6 We'll Show 'Em. [...] Pivot the unit on the spot to face the nearest visible enemy unit, and then make a full (non-march) move in a straight line towards it."
BRB strona 10 Line of Sight [...]
ograniczenia ETC, Line of Sight "Simple Line of Sight will be used insted of True Line of Sight as defined below [...]".
Np. obecne zasady ETC. Poprzednie lata miały dokładnie to samo sformułowanie.

Nie cytuję całego "true" line of sight oraz SLoSa ponieważ większość osób kojarzy o co chodzi a jak nie to podałem gdzie można doczytać.

W skrócie: TLoS stwierdza, że model widzi to wszystko do czego może być poprowadzona niezablokowana prosta linia z jego oczu.
SLoS zastępuje TLoSa i mówi o tym, że oddział nie zasłania oddziałowi widoczności a np. górka stojąca pomiędzy obserwatorem a obserwowanym już blokuje Line of Sight. Nie ma wzmianki o tym jak prowadzić linię widzenia i czy musi być ona od modelu, od podstawki, od którejś konkretnej strony prowadzona.

W związku z powyższym moje pytanie:
1. Czy najbliższy widoczny wrogi oddział dla oddziału z animozją może być np. w całości w tylnej ćwiartce (W sensie za plecami)?
2. Przyjmijmy, że w SLoS prowadzimy linie wzroku tak jak w TLoS (czyli od oczu ma iść niezablokowana linia prosta) z uwzględnieniem naturalnie kwestii tego co blokuje a co nie blokuje jak opisane. Czy wystawiając oddział który oczu nie ma lub ma przepaski na oczach sprawiam, że ten oddział nie może poprowadzić Line of Sight czyli nie posiada Pola Widzenia? Z drugiej strony ustawiając modele w oddziele tak by patrzyły się na wszystkie strony, czy wynik 6 na tabelce animozji sprawia, że pivot może się odbyć do tyłu także?

Aby nie było nieporozumień i nietrafionych porównań:
W strzelaniu, szarżowaniu czy czarowaniu jasno określona jest różnica między Front Arc a Pool of Sight (wyznaczanym przez Line of Sight) i większość z tych akcji wymaga zachowania obu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Nie cytuję całego "true" line of sight oraz SLoSa ponieważ większość osób kojarzy o co chodzi a jak nie to podałem gdzie można doczytać.
wypadaloby. jak dojdziesz do tego, ze slos dotyczy tylko w przedniej cwiartki
Nie ma wzmianki o tym jak prowadzić linię widzenia i czy musi być ona od modelu, od podstawki, od którejś konkretnej strony prowadzona.
w zasadzie jest to napisane. Wystarczy troche poszukac.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Line of Sight
Simple Line of Site will be used instead of True Line of Sight as defined below:
Terrain pieces are divided into ones that:
­ Block LoS: Hills, Buildings and impassable terrain.
­ Don't block LoS: all other terrain.
Unit is considered to be in hard cover when:
­ Majority of unit's footprint is obscured from shooter's Line of Sight by one or more Interfering
Unit(s) or LOS blocking terrain(s), as described on page 41 BRB
­ Unit is garrisoning a Building, as described on page 127 BRB
­ Majority of unit's front rank is defending an obstacle, as described on page 122 BRB and
ETC FAQ 8.4. If the unit is being shot from the flank or the rear, treat the corresponding file or
the last rank, respectively, as the front rank
­ Majority of unit's footprint is in Ruins
Unit is considered to be in soft cover when:
­ Majority of unit's footprint is in or behind woods, as described on page 119 BRB
Models shooting from hills or buildings don't get the hard cover penalty for shooting through
interfering units, unless interfering the unit is also on hill.
Units with majority of its models on hill do not receive hard cover for being shot at through
interfering units, unless that part of the units which interferes is also on hill. Units with majority
of its models on hill do not receive hard cover for being partially obscured from the shooter's
LoS by the same hill they are on
Large Targets can't claim cover for obstacles, ruins and interfering units, unless interfering
unit is also a Large Target. Large Targets which shoot don't suffer any penalties for interfering
units, unless interfering unit is also a Large Target.
Wyłuszcz mi proszę.
TLoSa nie mam skąd skopiować a nie bardzo chce mi się przepisywać pół strony by pokazać, że niczego nie pominąłem czytając.
For one model to have line of sight to another, you must be able to trace an unblocked line from its eyes to any part of the body (...) of the target.
Obrazek

ODPOWIEDZ