Pytania początkującego

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Re: Pytania początkującego

Post autor: Kokesz »

Waldek czempion Sigmara z SoC wyglądał tak:

Waldek: M4 Ws7 Bs5 S4 T4 W3 I5 A4 Ld9
Althandin: M9 Ws4 Bs0 S4 T3 W3 I5 A2 Ld7

Zasady specjalne:
Against the Odds: Przeciwnik nigdy nie ma bonusów do CRa za atak na flankę czy tył oraz za przewagę liczebną. Dodatkowo stabborn.
Awesome Presence: Valten rozdaje punkty do CRa oddziałom w promieniu 12 cali za rany jakie wbije przeciwnikowi. Liczone są rany zadane przed rzutem na multiple wounds (Ghal Maraz). Nie może być generałem. Jeśli nie ma innego herosa w armii to Waldek jako generał nie rozdaje swojej liderki innym oddziałom.
Iron Resolve: Ward Save 5+. Dodatkowo, gdy Valten ginie należy rzucić na test Ld. Zdany test oznacza, że Valten wstaje z grobu z W1. Nie działa to na Killing Blow i gdy Waldek zostanie zagoniony.

Armour of the Heldenhammer: AS na 2+, MR (2), Modele BtB nie mogą rzucać czarów i BSpell'i
Althandin: Elficki kon traktowany w czasie bitwy jako bestia (monster). Ma barding dający AS 5+ i nieograniczający ruchu.
Ghal Maraz: +2A, autowound'y, no Armour saves, D3 wounds

Cały zestaw kosztował 560 p.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Post autor: Lethorin »

czy jednostka np kuszników do której dołączył charakter jest traktowana jakby się ruszyła i nie może strzelać w fazie strzelania czy strzela normalnie?

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Po dołączeniu herosa jednostka nie jest chyba liczona jakby sie ruszała tak samo jak heros wychodzi z jednostki

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Post autor: Peroox »

Dzięki za szczegółową odpowiedź, ale pogubiłem się w jednym miesjcu

Co znaczy BtB bo do końca nie rozumiem tego skrótu.?

aha i Pancerz łączy się na 0+(pancerz+koń) gdzie kropierz nie odejmuje ruchu.?

P.S Młotek dodaje Valtenowi dwa ataki?
For Sigmar and the Empire!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

BtB - base to base kontakt

potworek jest monsterem wedle starej, 6-tej edycji, a w tamtych warunkach kropierz i sam potworek nie były dodawane do pancerza, w tej edycji wychodzi na to że dodaje, ale tylko za jazdę na potworku, bez kropierza, nie znalazłem zapisu dotyczącego monsterów i dodawania bonusu za kropierz, tak więc i tak ma max pancerz na 1+, zgodnie z zasadami 8-mej edycji

Młotek dodaje Valtenowi dodatkowe ataki (nie są uwzględnione w jego charakterystyce)
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Orris
Mudżahedin

Post autor: Orris »

Witam wszystkich!

Od bardzo dawna nie grałem w Warhammera. Wychowałem się na 6. edycji i potem jedynie śledziłem to, co się działo z armią Imperium. Nie wiedziałem, gdzie najbardziej będzie pasować moje pytanie, więc uznałem, że Pytania początkującego będą odpowiednie :wink: . A mianowicie: czy figurki z 6. ed. i 7. pasują do siebie? Wiem, że wizualną siłą Imperium jest jednolitość, a przynajmniej porządek. Czy da się dobrze ułożyć regiment mieszając State Troops (np. włóczników) z monotonnych poz 6. ed. z tymi "zapartymi" nowszymi. Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem nowego batalionu. Chciałem wymieszać bitsy i urozmaicić same modele. Takie samo pytanie dotyczyłoby Greatswordów.

Z góry dzięki! :wink:

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

problem z nowymi modelami jest taki, że są masywniejsze i ciut wyższe, próbowałem dopasować jednego typka (swordsmana) z 7ed. do regonu starszych modeli (6ed), kiepsko wygląda taki mięśniak w takim regonie, poza tym nowsi mają od groma głupich dodatków (czaszki, frędzle, kośc) i to ich bardzo odróżnia od starszych; natomiast jeżeli chodzi o kuszników, to tutaj nie ma problemów, bo obie wersje są inaczej ułożone na podstawkach, o GS-ach się nie wypowiem bo nowych nie mam a starych wystarczy mi :wink:
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Siemka mam 2 pytanka :)

1. Jeśli po CR przeciwnik da flee my go dogonimy (zniszczymy) możęmy po zdaniu LD zrobićreforma ?? czy tylko jak zaszarżujemy już wcześniej uciekający regon to można zrobić reforma po uprzednim zdaniu LD?

2. DE mają taki kociołek jakiś. Jak się do tego strzela i zabija w CC. BO ogólnie są tylko statsy załogi wiec strzela się i bije na statsy załogi ? A strzałów się nie rozdziela ( wszystko w załoge ?)

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

1. Po tym, jak okaże się, że przeciwnik ucieka masz 2 opcje - reform po zdaniu Ld albo rzut 2/3k6 i pogoń. Po wybraniu pogoni nie ma już opcji reformowania.

2. Kociołek jest maszyną, bijesz się z nim tak jak z działem - w strzelaniu ataki idą w T kociołka (10 chyba) a w walce w T załogi (3) przeciwko najwyższemu WS (6?). Za każdą z zadanych 2 pierwszych ran zdejmujesz jedną obsługantkę a za ostatnie 2 zdejmujesz BSB. Proste.

Maciek

mlepkows
Wodzirej

Orris pisze:Witam wszystkich!

Od bardzo dawna nie grałem w Warhammera. Wychowałem się na 6. edycji i potem jedynie śledziłem to, co się działo z armią Imperium. Nie wiedziałem, gdzie najbardziej będzie pasować moje pytanie, więc uznałem, że Pytania początkującego będą odpowiednie :wink: . A mianowicie: czy figurki z 6. ed. i 7. pasują do siebie? Wiem, że wizualną siłą Imperium jest jednolitość, a przynajmniej porządek. Czy da się dobrze ułożyć regiment mieszając State Troops (np. włóczników) z monotonnych poz 6. ed. z tymi "zapartymi" nowszymi. Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem nowego batalionu. Chciałem wymieszać bitsy i urozmaicić same modele. Takie samo pytanie dotyczyłoby Greatswordów.

Z góry dzięki! :wink:
Mam pomieszanych Greatswords starszych i nowych i nie ma problemu - nie wyróżniają się specjalnie (tylko nowi mają mniej pancerza i trzymają miecze w bardziej zróżnicowany sposób).

Mieszam też Swordsmenów starych i nowych i choć różnią się trochę masywnością i pozą to jakoś specjalnie się nie gryzą.

Kusznicy, łucznicy i muszkieterzy tak jak Greatswords - drobne różnice ale spoko da się mieszać.

Halabardników od biedy pomieszasz ale sposób trzymania broni jest kompletnie inny więc może być ciężko.

Z włócznikami jest największy problem. Ci z podstawki 6ed pasują w zasadzie tylko do siebie samych. No, ewentualnie do tych z 3ed :wink: .

Maciek

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Mhm bo mi ktoś właśnie mówił że kociołek nie ma statsów ale teraz w erracie widze że jednak ma :) spoko
Widzę też ze ma zasadę frenzy. Czyli co normalnie jak ma kogosw zasiegu tak jakby szarży czyli 2k6 + mv czarownic to podejmuję szarże ?? jest to machina wojenna wiec raczej nie moze szarżować. moze sie on w ogole poruszac ?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Tak jak maszyna – czyli może się poruszać, nie może maszerować i szarżować
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

mlepkows pisze:Mieszam też Swordsmenów starych i nowych i choć różnią się trochę masywnością i pozą to jakoś specjalnie się nie gryzą.
nowi rozpychają się łokciami, i to jest ich problem, starzy mieli bardziej "zdyscyplinowane" pozy
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Ja mam dziwne pytanie.

Otóż jak mam oddział jakiejś tam piechoty i do nich mam detki (dajmy na to 50 halabard i detki 20 kusz i 25 halabard) to jak liczone są punkty za zniszczone detki?

Normalnie- tak jak by były oddzialnym unitem (czyli po prostu koszt detki)?
Czy do momentu aż parent unit nie zostanie zniszczony to detka jest warta 0 pkt?

Pytam bo kiedyś liczyło się normalnie punkty za detki a teraz nowy gracz mi wciska informacje że za detki punktów nie ma do czasu az nie zniszczy się parent unitu.

Poparcie jakimikolwiek cytatami z książek będzie dla mnie dodatkowym argumentem w tłumaczeniu.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Cóż, nie mam żadnego cytatu poza brakiem jakiegokolwiek cytatu sugerującego sytuacją przedstawianą przez Twojego kolegę.
Detki to osobne, samodzielne oddziały, tyle, że wystawiane jednocześnie z macierzystym i nie liczące się do core'ów.
Niby czemu miałoby się to liczyć dopiero po zniszczeniu parent'a?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Tłumaczył to że detka jest częścią oddziału.

Co za tym idzie to liczebność oddziału powinna się też zmieniać (do liczenia tych 25%). Strasznie dziwne to jego założenie.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

mlepkows
Wodzirej

Nie mam książki w ręku, ale na 90% jest tam takie zdanie, że "detki są normalnymi oddziałami z następującymi wyjątkami...". Jak mu je pokażesz to niech on Ci teraz udowadnia, skąd inne liczenie punktów. Bo akurat tutaj nic się między edycjami nie zmieniło...

Maciek

Awatar użytkownika
Lethorin
Wałkarz

Post autor: Lethorin »

przykładowy scenariusz:

10 kawalerzystów zaszarżowało 10 ghouli VC. Od ran zginęło 6 ghouli i jeden kawalerzysta. Ghoule przegrywają wynikiem walki (CR) o 5 i schodzi reszta modeli.

Co w takim wypadku może zrobić oddział kawalerii?

a) zrobić najeżdżanie
b) zrobić darmowy reform jak po normalnym wygraniu walki
c) stać i drapać się po głowie
d) do wyboru a) lub b)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

a, b i c :)
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

VeXel
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: VeXel »

Wiem że pytanie strasznie noobowskie ale na czym polega sztuczka w wystawieniu 5 flagusi ?
Z poprzednich postów nie bardzo kapuje wbijam się taką 5 z prorokiem w np.w klocek BG DE krzyczę czelędza przeciwnik przyjmuję
a).pierwsza tura CC bije tylko prorok reszta sterczy i czeka?
b).przeciwnik odmawia i zjada całą 5 w pierwszym walnięciu?

nie karcić mocno za takie pytania :)

Zablokowany