Bo gdyby tego nie napisali, to nawet dwóch kolesi jeden po drugim byliby steadfastjurak pisze:wiem ze sie liczy, wiem ze liczymy. tylko po choooy napisaliM.T. pisze:Liczy się.jurak pisze: btw ale chyba pierwszy szereg sie nie liczy do steadfasta?
As with calculating extra ranks for the purposes of combat resolution
8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Ale według zasad RB strona 98. Bohaterowie umieszczeni na podstawkach nie będących wielkością podstawek oddziału, bądź jej wielokrotnością, ustawiani są z boku, są jakby doklejeni do oddziału.z tych trzech opcji c
chodz ja bym zrobil
xxxxgggxxxx
xxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
Stąd też pojawia się problem. Bo jeśli ustawienie c.). To można jako drugiego goblina ustawiś sztandar armijny, chroniąc go tymsamym. W pierwszej rundzie walki, nikt go nie ruszy.
Jak należy ich ustawić, bądź co wam się wydaje właściwe? Bo bezsensowne też jest rozciąganie jednostki jak w wersji a.)
gdybys otworzyl podrecznik , to bys doczytal ze dopisali kawalek o pieciu kolesiachAndrzej pisze:Bo gdyby tego nie napisali, to nawet dwóch kolesi jeden po drugim byliby steadfastjurak pisze:wiem ze sie liczy, wiem ze liczymy. tylko po choooy napisali
As with calculating extra ranks for the purposes of combat resolution
czyli jest
+ kawalek o pieciu kolesiachAs with calculating extra ranks for the purposes of combat resolution
?
No to mam jeszcze jedną teorię. Mianowicie, może chodzić o jednostki typu ogry, gdzie wystarzy mieć trzech, by liczył się bonus do liczby szeregów. Czyli dzięki temu zapisowi wystarczą 3, a nie 5 ogrów, żeby mieć steadfasta
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
czytales ty zasady dotyczace MI zero zdania o zasadzie extra ranksAndrzej pisze:No to mam jeszcze jedną teorię. Mianowicie, może chodzić o jednostki typu ogry, gdzie wystarzy mieć trzech, by liczył się bonus do liczby szeregów. Czyli dzięki temu zapisowi wystarczą 3, a nie 5 ogrów, żeby mieć steadfasta
dobra, juz sobie przetlumaczylem znowu je@$$@ne "with", ale i tak obydwie teorie andrzej chybione
Weź no kurna pisz po ludzku bo ni jak się tego nie da czytać!jurak pisze:(...)
Co do ogrów - zasada monstrous infantry i monstrous ranks RB str.81 tam jest napisane że mogą być 3 modele zamiast 5 do steadfasta.
Steadfast RB str.54 akapit 2 czarno na białym napisane że jeśli masz więcej szeregów niż przeciwnik maz SF. Przy czym szeregi nie muszą być pełne ważne żeby miały min. 5 modeli.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
-
- Powergamer Rozpiskowy
w przypadku mi szeregi sa od min 3 modelimin. 5 modeli
najważniejsze by najważniejsze było najważniejsze
Pierwsze słyszę.Esco pisze:ponawiam pytanieEsco pisze:Pytanie - czy rzeczywiście skirmish nie daje innym jednostkom soft covera, i jeżeli tak, to gdzie to jest napisane w RB?
Nie mają ranków, nie mogą mieć z tego tytułu steadfast i nie mogą zrobić disorder. Ale niby czemu mieliby nie dawać osłony jak inne oddziały?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Opcja A, w rulebooku jest napisane "beside the front rank". Charakterzy o niepasujących podstawkach nie wliczają się w żaden sposób do liczby figurek w szeregach.Brygu pisze:Przepraszam jeśli już było, a nie zauważyłem.
Mam takie pytanie. Chciałbym dołączyć do oddziału orków, bohaterów goblińskich, załóżmy że trzech.
jak to ustawić?
X-ork
g-goblin
front oddziału jest u góry.
a.)
XXXXXXXXXXggg
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
b.)
XXXXXXXXXXgg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
c.)
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXX
Żadna z opcji/więcej niż jedna poprawna?
Posadź ich na wilkach, nie będzie problemu, żaden z goblinów nie będzie na flance, a trzeci goblin pójdzie do drugiego szeregu:
C1C2C
X132X
XX3XX
XXXXX
XXXXX
gdzie:
X - ork
C - command group orków
1, 2, 3 - gobosy na wilkach
Oraz ,czy w przypadku nieudanej szarży smokiem na odział A jest możliwość szarży na odział B w który się wpada po rzuceniu na dystans bo jest po lini prostej. Jeśli nie to czy smoka dajemy przed odziełem ,czy za nim?Zeppelin pisze: Czy 6 z shadowa działa również na mounty?
I believe in Honour.!
Nie maZeppelin pisze:Oraz ,czy w przypadku nieudanej szarży smokiem na odział A jest możliwość szarży na odział B w który się wpada po rzuceniu na dystans bo jest po lini prostej. Jeśli nie to czy smoka dajemy przed odziełem ,czy za nim?
1" przed
Nie chcę ich mieć na wilkach, to byłby dla nich tylko minus. Ta opcja a.) też jest dość dziwna. Oddział, a z boku doklejonych trzech goblinów. A ciekawe jak swoją drogą to się ma do walki wręcz i możliwości przesuwania bohatera do walki, bądź na dogodniejszą pozycję. Pozostaje takim goblinom przeskakiwać z lewej na prawą stronę?majzownik pisze:Opcja A, w rulebooku jest napisane "beside the front rank". Charakterzy o niepasujących podstawkach nie wliczają się w żaden sposób do liczby figurek w szeregach.Brygu pisze:Przepraszam jeśli już było, a nie zauważyłem.
Mam takie pytanie. Chciałbym dołączyć do oddziału orków, bohaterów goblińskich, załóżmy że trzech.
jak to ustawić?
X-ork
g-goblin
front oddziału jest u góry.
a.)
XXXXXXXXXXggg
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
b.)
XXXXXXXXXXgg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
c.)
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXXg
XXXXXXXXXX
Żadna z opcji/więcej niż jedna poprawna?
Posadź ich na wilkach, nie będzie problemu, żaden z goblinów nie będzie na flance, a trzeci goblin pójdzie do drugiego szeregu:
C1C2C
X132X
XX3XX
XXXXX
XXXXX
gdzie:
X - ork
C - command group orków
1, 2, 3 - gobosy na wilkach
Jaki minus? Poza punktami?Brygu pisze:Nie chcę ich mieć na wilkach, to byłby dla nich tylko minus. Ta opcja a.) też jest dość dziwna. Oddział, a z boku doklejonych trzech goblinów. A ciekawe jak swoją drogą to się ma do walki wręcz i możliwości przesuwania bohatera do walki, bądź na dogodniejszą pozycję. Pozostaje takim goblinom przeskakiwać z lewej na prawą stronę?
A co do przesuwania - Make Way nie mogą robić w ogóle więc tylko combat reform i skakanka z lewej na prawą.
Nie widzę przeszkód. Czar działa na cały unit, więc dlaczego niby nie na koniki. Chociaż w zasadach kawalerii jest napisane, że Ld wierzchowca nigdy nie jest używane, chyba że jakaś special rule mówi inaczej - ale to jest bardziej pytanie o to jakiego Ld używa mount, a nie czy w ogóle.Zeppelin pisze:Dobra powtórzę pytanie :
Czy 6 z shadowa działa na mounty ?