8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Shino »

Durin pisze:Nie ma co uściślać. W zasadach i faq jest jasno napisane w dowolnym momencie fazy magii.
tak. Tak samo napisali w sprawie ripow.

I ripu pozniej uscislali, ze kazdy moment to kazdy moment, ale nie w trakcie trwania jakiejs akcji.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Durin pisze: bredzę bo?
Porównujesz Kielich do książki czy wampira co jest kompletnie bez sensu.

To co ja będę trzymał kostki w ręce gotowe do dispela i jak przeciwnik tylko rzuci ja rzucę swoimi! Kto pierwszy tak?
Zakładając rzut na wiatry magii 4i 1 - rzucasz spella z 5 kości i potym 3 zabierasz przeciwnikowi - jesteś w ten sposób w stanie przepchnąć każdy czar! Przypominam ,że mówimy o przedmiocie za 50 pkt. Myśmy tego na turnieju nie puścili ....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Shino pisze:
Durin pisze:Nie ma co uściślać. W zasadach i faq jest jasno napisane w dowolnym momencie fazy magii.
tak. Tak samo napisali w sprawie ripow.

I ripu pozniej uscislali, ze kazdy moment to kazdy moment, ale nie w trakcie trwania jakiejs akcji.
Czyli rozumiem, że stanowisko LS jest takie, że kielicha można użyć w każdej chwili, ale nie po rzucie na czar i w oczekiwaniu na dispel bo to by było przerywanie danej akcji?

Imho to rozsądne i z duchem gry, ale to by się przydało gdzieś jasno napisać.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Porownuje zeby Ci pooazac, ze sa rzeczy rownie mocne i jakos wszyscy ucza sie z tym grac. Mozliwosc przepchniecia jednego czaru nie jest gamebreakerem.
Skoro wiesz ze ma kielich skoro wiesz ze uzyje go na ostatni czar wystarczy wykorzystac dispell wczesniej. Ostatni czar wejdzie ale kielich bedzie bezuzyteczny.

Widze Piotrze ze masz strasznie "swoja" wizje battla

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

W nowym poście bo nowe pytanie:

Spotkałem się z wieloma interpretacjami chaosowego gifta Bloodcurdling Roar (2D6 hitów S1 no save). Wszystkie od graczy chaośnickich, i wszystkie oczywiście pro-chaośnickie :)

- można tym strzelać z kombatu (bo niby dlaczego nie, nie można z kombatu używać tylko shooting weapons, a to gift)
- można tym strzelać po marszu (bo to znowu gift, a ograniczenie strzelania po marszu dotyczy tylko broni a nie giftów)

I tak się zastanawiam, czy to rzeczywiście tak działa? Wszystkie podobne tego typu zabawki (np. banshee howl) mają uścilsone te szczególne sytuacje

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Ok, czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego rzut na czar i rzut na dispel to jedna akcja? Dla mnie brzmi to idiotycznie, choćby dlatego, że po rzucie na czar następną akcją nie jest rzut na dispel, tylko podjęcie decyzji czy gracz chce dispelować ten czar, w jaki sposób chce to zrobić, którym magiem, i na ilu kościach? A ewentualny rzut następuje dopiero po tej decyzji?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Powinieneś mieć normalnie czas na reakcje - aby się zastanowić ile kostek weźmiesz a nie tak ,że jest chore combo na które nie masz reakcji chyba ,że jesteś szybki i trzymasz kości w ręce i szybko mówisz dispeluje!!!
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

panterq
Masakrator

Z całym szacunkiem Piotrze, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że cierpisz na eternal hatred w stosunku do ChaDecji. Po czym nagle się okazuje, że na open słabiutkie Imperium wygrywa z przegiętą Chadecją. Owszem, minor, ale mimo wszystko.

EDIT:

Żeby nie było całkiem nie na temat, jeśli w trakcie trwania jednej czynności nie można jej przerwać inną, to jak patrzeć na kwestię Sacrificial Dagger? Opis użycia jest mimo wszystko podobny, działa pomiędzy rzutem na czar a rzutem na dispel, i przeciwnik nie ma możliwości interakcji. Można się kłócić czy jedna kostka ma aż tak duże znaczenie, ale kombo power of darkness + dagger również generuje przewagę w kościach dla użytkownika przedmiotu. Argument "Bo to Dark Elfy" jest mało znaczący.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

PiotrB pisze:Powinieneś mieć normalnie czas na reakcje - aby się zastanowić ile kostek weźmiesz a nie tak ,że jest chore combo na które nie masz reakcji chyba ,że jesteś szybki i trzymasz kości w ręce i szybko mówisz dispeluje!!!
A co jak przeciwnik zadeklaruje iz zaraz po castowaniu bedzie uzywal chalice, szybkie rączki nie wystarcza :)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Durin pisze: Skoro wiesz ze ma kielich skoro wiesz ze uzyje go na ostatni czar wystarczy wykorzystac dispell wczesniej. Ostatni czar wejdzie ale kielich bedzie bezużyteczny.
Wcale nie będzie bezużyteczny, bo wymusi dispelowanie innego czaru niż tak naprawdę chcesz.
panterq pisze:Żeby nie było całkiem nie na temat, jeśli w trakcie trwania jednej czynności nie można jej przerwać inną, to jak patrzeć na kwestię Sacrificial Dagger? Opis użycia jest mimo wszystko podobny, działa pomiędzy rzutem na czar a rzutem na dispel, i przeciwnik nie ma możliwości interakcji. Można się kłócić czy jedna kostka ma aż tak duże znaczenie, ale kombo power of darkness + dagger również generuje przewagę w kościach dla użytkownika przedmiotu. Argument "Bo to Dark Elfy" jest mało znaczący.
Ze sztyletem sprawa wygląda jednak trochę inaczej, bo ma wyraźnie napisane, że używasz go po castowaniu, a przed dispelem. Kielich nie ma nigdzie napisane, że można go użyć w takim momencie.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

panterq
Masakrator

Macias pisze: Ze sztyletem sprawa wygląda jednak trochę inaczej, bo ma wyraźnie napisane, że używasz go po castowaniu, a przed dispelem. Kielich nie ma nigdzie napisane, że można go użyć w takim momencie.
#-o Ale nie jest też nigdzie napisane, że nie można tego zrobić. Przeciwnie, zapis że można go użyć w dowolnym momencie fazy magii jest dość jednoznaczny. Kolejny raz mamy do czynienia z sytuacją kiedy próbuje się dowalić CHD pomimo jasnej wykładni od Forge World. Była już podobna akcja przy okazji K'Daaia.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Musi być wyraźnie napisane bo nie można użyć mózgu... #-o
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

W oddziale piechoty siedzi hero na wilku, oddział idze przez las 8" czy wilk zdaje DT mimo, że ruszył się mniej niż swój Mv?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

panterq pisze:Kolejny raz mamy do czynienia z sytuacją kiedy próbuje się dowalić CHD pomimo jasnej wykładni od Forge World. Była już podobna akcja przy okazji K'Daaia.
"Wyjaśnienie" FW w sprawie K'daaia jest mniej więcej tej samej klasy co mailowa wykładnia zasad made by rulezboyz z GW. Nie pokładał bym zbytniej wiary w tego typu klaryfikacjach, ale to ja.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Danrakh pisze:"Wyjaśnienie" FW w sprawie K'daaia jest mniej więcej tej samej klasy co mailowa wykładnia zasad made by rulezboyz z GW. Nie pokładał bym zbytniej wiary w tego typu klaryfikacjach, ale to ja.
Czyli Erraty i FaQ by GW również nie obowiązuje?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Xier pisze:Czyli Erraty i FaQ by GW również nie obowiązuje?
Pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniem na pytanie - widzisz różnicę między mailowymi odpowiedziami na pytania dotyczące zasad, które delikatnie mówiąc bywają z dupy wyjęte (odpowiedzi, nie pytania) a oficjalnymi materiałami publikowanymi jako uzupełnienie obowiązujących zasad?

Ci tak zwani rulezboyz potrafili na to samo pytanie zadane dwukrotnie w przedziale kilku godzin odpowiedzieć dwa razy w różny sposób.
Oryginalny zapis w Tamurkhanie powodował wątpliwości, czy K'daai spala się 5 czy 10 razy ale tylko w tym zakresie. Nagle okazuje się, że jednak spala się 4 razy.
Dostrzegasz zbieżność jakościową?

Z resztą tłumaczyli Ci to chłopaki z LS, przewalono na ten temat ileś tam linijek tekstu, niepotrzebnie tylko wracam do tematu. Z mojej strony EOT.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

dajcie spokój - poprosiłem o interpretacje. Jak ustali Ls tak będziemy grali- jest wątpliwość -trzeba ją wyjaśnić - koniec kropka. Osobiście prawdę jest ,że mam Hate na Chd bo nie wiedziałem jeszcze normalnie zrobionej tej armii . Same proxy i mantici za 3 zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Xier pisze:
Danrakh pisze:"Wyjaśnienie" FW w sprawie K'daaia jest mniej więcej tej samej klasy co mailowa wykładnia zasad made by rulezboyz z GW. Nie pokładał bym zbytniej wiary w tego typu klaryfikacjach, ale to ja.
Czyli Erraty i FaQ by GW również nie obowiązuje?
a nie uwazasz, ze droga mailowa jest dosc malo wiarygodnym zrodlem informacji?

nie pamietasz moze jak to samo zrodlo zapewnialo, ze bullcentaury maja byc na podstawkach 50x50? to tez chcesz uznac za pewnik?
Osobiście prawdę jest ,że mam Hate na Chd bo nie wiedziałem jeszcze normalnie zrobionej tej armii . Same proxy i mantici za 3 zł.
bardzo jestem ciekawy, czy istnieje wiec szansa zebys mial hate na dow ;) lub na tk jakbys widzial armie dunczyka z etc.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

znaczy takie brzydkie czy takie ładne? Mam Hate na wszystko co jest po prostu śmietnikiem , na granie podstawkami etc..
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Shino pisze: lub na tk jakbys widzial armie dunczyka z etc.
To nie była armia. To było ... sam nie wiem co. chyba gołe podstawki byłyby lepsze
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Zablokowany