8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Bizim »

Grazbird pisze:powitac Bizima u nas powitać :D

Witam, witam. :)

Co do demonów w w40k to taką najbardziej wymaksowaną opcją jest chyba max crusherów, jakieś daemon prince w heavy supporcie (slot akurat dla księcia demonów :lol2: ) jacyś nurglici czy khornowcy w troopsach, czinczowy rydwan w hq (aby było coś do strzelania). Chyba tylko Slanesh jest raczej funowym rozwiązaniem (rending wiele szału nie robi, a z samymi wardami 5+ armia jest łatwa do wystrzelania czy nawet zaklepania zwykłymi atakami).

Muszę przyznać, że kiedy grałem na dexie SM to wszystkie gry z demonami wtopiłem do 0. :P Jak teraz przerzuciłem się na BA to zaczynam je częściej spotykać i idzie mi z nimi lepiej (już zdarza się wygrywać).

Co do 8 edycji batla to jestem naprawdę ciekaw zmian. Ciekawe jak będą kapłani pomagać w dispelowaniu czarów, wyszły gdzieś może jakieś ploty na ten temat?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Combats are strictly decided in initiative order.

There will be a "General's" Edition as well as a "Gunner's" Edition: Both are the basic rulebook along with multiple different gimmicks, as golden templates, dice, angulometer, combat-resolution-calculator, markers and more. "General's Edition" is supported with a white linnen bag with two silver coins attached to it, so if you fall in battle, they may put them on your eyes...

Fighting in 2 ranks
* Units fight in 2 ranks all the time, with their full quota of attacks, and with any special rules they have.
* Spears may be +1 rank as normal.
* Spearelves may fight with an additional rank as normal (citzen levy).
* Cavalry still only fight in 1 rank.
* This is the same regardless of which side they are attacked on.

Stepping up. – Harry/ Avian / other people
* Casualties are strictly removed from the back.

Striking in Initiative order
* Combat will always strictly be resolved in initiative order (confirmed). Chargers do not get a bonus apparently

Always Strike First
* Models with great weapons will always strike last, regardless of ASF. There is supposedly a change to the ASF rule to compensate HE a bit, not sure what yet.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

hm, klocek saurusów z włóczniami... zuo...

lepiej znajdz coś więcej o zasadach "ogre size" modeli :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem- czy spearelfy miałyby teraz bić z 4 szeregów?

jeśli z tym asf i inicjatywą w walce to będzie prawda, szykuje się ostra przebudowa HE...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Troche bez sensu, ze de facto szarza nie bedzie dawala Ci zadnych bonusow.
Biedne slabe DE, dostaja kolejnego boosta :roll:
Szykuje sie w40k w swiecie fantasy jak nic.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Pretor pisze:nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem- czy spearelfy miałyby teraz bić z 4 szeregów?

jeśli z tym asf i inicjatywą w walce to będzie prawda, szykuje się ostra przebudowa HE...

O ile zrozumiałem to nie.

Ogólnie zasada bicia z dodatkowego szeregu nie bedzie specjalnie dotyczyła HE z powodu ASF'a (no chyba że coś z ASFem w nich wpadnie ... lub coś z impactami)

O ile skumałem w zasadzie tej zabite modele z 1 ranku będą zastępowane przez modele z 2 które będą mogły walczyć.

Sekwencja spear elfów z ASF bedzie taka że wpierw one uderzą z 3 szeregów a dopiero potem przeciwnik ...

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Zrobiłem rozpiskę sobie Wampirów na zasadach 25% hero, 50% core (piechota) i 25% (potworki i elity) reszta. Wyszło mi 221 modeli :shock: ...9 oddziałów piechoty...niby fajnie i dosyć realnie, ale będę musiał sobie kupić furgonetkę, bo do kombiaka nie zmieszcze tyle figsów już :P jestem Ciekaw jak oni chcą to zrobić...
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Prawdopodobnie Corów bedzie tylko 25% ... a szkoda 50% ufajniło by grę IMO 25% dużo nie zmieni - wydaje mi się że pier....ie to bardziej w średnie i słabe armie bardziej niż obecnie topowe.

VC - nie tracą specjalnie (jednak tracą sporo na ograniczeniu 25% hero)

DE - 3xkusze jakieś fasty czy inne badziewie - ogólnie przydatne

DoCh - duże horrory lub lettery z jugerem - spoko

Lizaki - troszke problem ale skoro trzeba bedzie piechote wystawiac ze wzgledu na scenariusze to 1 oddział saurusów + kilka skinków nie bedzie takie kupowate

Skaveny - nie trzeba komentować ... na 25% rare wchodzą 2 abominacje (problemy z dzwonami i furnance)

Wydaje mi się, że sporo traci WoCh, Beasty

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

ja to bym bardzo chciał 50 % na cory, Już to widze ponad 50 % pkt w driadach i łucznikach kiedy inii muszą męczyś cie właśnie z jakimiś zoomnie i skinkami :twisted: o Albo strzelanie z 2 szeregów to było by coś :mrgreen:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Gogol pisze:...Wydaje mi się, że sporo traci WoCh....
Ale tylko do wydania nowego AB. :wink:
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

kubon pisze:jakimiś zoomnie
Łoooo, jakaś nowa jednostka :D
Eee tam, będzie pewnie wystawiać się spam ghuli albo wersja klimaciarska 25 szkieli fcg+wb.
Ale jeżeli będzie tylko 25% na bohaterów to będzie jakiś żal.
Wolał bym jednak rozwiązanie minimum 25% na herosów + sloty :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

eliah91 pisze: Wolał bym jednak rozwiązanie minimum 25% na herosów + sloty :mrgreen:
Wyp***aj :D

Awatar użytkownika
grb
Pseudoklimaciarz

Post autor: grb »

A czy wogole ogloszono, ze kazda armia bedzie miala identyczne progi procentowe? Jesli nie to za bardzo nie mozna osadzac, kto traci, kto zyskuje.
We are the Dwarfs. You will be decapitated. Resistance is futile.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Ja sobie nie wyobrażam, jak skavenami miałbym atakować klocki black guardów czy innych podobnych zabawek w walce gdy ci będą bili z 2 szeregów. Ale zobaczymy :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

25% pewnie na samych herosów, monstery pod nich osobna pula, GW nie strzeli sobie samobója, gdyż gracze przestaną wystawiać smoki, a zapewne smoki się sprzedają zawsze dobrze :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Jeśli patrzylibyśmy z czysto ekonomicznego punktu widzenia to właśnie smoki są dla GW do bani- 1 box zapycha mnóstwo punktów. Zapełnienie tych samych punktów zwykłymi oddziałami piechoty/kawalerii daje o wiele więcej kasy. Zresztą ile można kupić takich smoków? Większość poporzestanie na 1 może 2, więc nie wiem czy taki samobój :wink:

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Jak ktoś powiedział : Brokuł dobrze prawi ;)
Przecież smokami można spokojnie zapchać jakieś 500-600 pkt na jednoego, Aby mieć tyle pkt ze zwykłej corowej piechoty trzeba kupic ze 40 albo i więcej metalowych/plastikowych figurek więc z ekonomicznego pkt. widzenia wieksze zapotrzebowanie na piechote równa się wiecej $
;)

ps : aczkolwiek mi brak smoków no stołach nie przeszkadza :mrgreen:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Brat_Kruger
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brat_Kruger »

po za tym ... kto miał mieć smoka - to już go zapewne ma

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Na ile pewna jest plotka, że będa procenty?
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Na obecną chwilę pytanie jest nie czy będą procenty (znakomita większość jak nie wszystkie źródła twierdzą że tak), tylko jakie będą poszczególne progi procentowe.

ODPOWIEDZ